Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 209

Tema: pitanje za ateiste

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    problem je upravo u tome... moje vidjenje drzave odvojene od crkve je medju ostalim da se u drzavnim ustanovama (drzavni vrtici, drzavne skole...) ne namece vjera! prica o rodjenju kristovom, bez odmaka od toga kao vaznom dijelu katolicke vjere koju ne prihvacaju svi gradjani rh, je po mom shvacanju krsenje mojih prava, a ne temeljno pravo vecine...

da u vrticu negiraju isusa, bozic, katolicizam, to bih odmah smatrala krsenjem tvojih prava, ali ovo je po meni naprosto suprotni ekstrem, jednako tako los...

ti uvijek imas pravo upisati u katolicki vrtic u kojem ce djecu uciti tocno tvojim vjerskim uvjerenjima. kao i muslimani, zidovi... ali mi ne-vjernici nemamo taj izbor.

mozda da nam neki pravnik forumas kaze sto to tocno znaci odvajanje drzave i crkve?

drago mi je da tako tolerantno i civilizirano diskutiramo o osjetljivim temama, cini me tako sretnom
    sretan bozic svim ljudima dobre volje!
    Da, problem je uvijek u razlicitim vidjenjima. Dakle, hrvatski drzavni Sabor je izglasao drzavne blagdane (izglasala ih je vecina). Podsjecam, obiljezavanje Bozica je i sastavni dio skolskih programa i programa predskolskog odgoja. Sad samo ostaje da li ce se on obiljeziti valjano ili ce se izbjegavati pravo znacenje Bozica (Uskrsa, Tjelova) da bi se udovoljilo roditeljima djece drugih vjeroispovjesti ili atista.

Tako bi u drzavne skole i vrtice mogla ici samo 10ak% hrvatske djece, a velika vecina bi trebala djecu upisati u katolicki vrtic (skolu?).

Cini mi se da nemate drugog izbora nego objasniti djetetu da zivite u drustvu u kojem velika vecina gradjana vjeruje da se Isus rodio da bi postao covjekom. Mislim da nema straha da ono usvoji ista sto se protivi vasem uvjerenju jer vjera dolazi ili odgojem u obitelj ili obracenjem u odrasloj dobi (a tu iovako ionako nitko ne moze nista).

(Pravno tumacenje mi ne bi nista znacilo ne samo jer je i ono subjektivno...)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, moze Zorana prenijeti iskustvo slavljenja Bozica. I u Becu i u svojoj obitelji.
    I to zamisli, ne samo jednog, nego cak dva Bozica. Ali, s obzirom na to kojim tonom si pisala svoj post, vjerujem da te ovaj drugi ni upola toliko ne zanima koliko prvi. Jer vjerovatno ce ti odmah poceti padati napamet sume i gore. A to je ono sto te puno kopka koliko mi se cini.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    Cini mi se da nemate drugog izbora nego objasniti djetetu da zivite u drustvu u kojem velika vecina gradjana vjeruje da se Isus rodio da bi postao covjekom. Mislim da nema straha da ono usvoji ista sto se protivi vasem uvjerenju jer vjera dolazi ili odgojem u obitelj ili obracenjem u odrasloj dobi (a tu iovako ionako nitko ne moze nista).

nisam li upravo to ja rekla?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bozic je vjerski blagdan i naravno da se a priori povezuje s crkvom i vjerom kada on oznacava rodjenje Isusovo koje je uz usrksnuce bit krscanske vjere. I uopce mi nije jasno da itko o tome moze imati dvojbi.
    Postoje dvojbe unutar samog krscanstva koja je funkcija crkve i kakva je njezina veza sa vjerom. Cak i svim ljudima koji slave Bozic kao vjerski blagdan, to nije povezano sa crkvom; neke sljedbe protestantizma na primjer koje postoje u Hrvatskoj kao manjinske religije.
    Mislim da ga oni koji ga na razlicite nacine prihvacaju i obiljezavaju a nisu katolici ili krscani, nisu "u krivu", jer prihvatit se moze ideja (rodjenje dobra, svjetlosti za koje razlicite religije vjeruju da su se utjelovile u razlicitim ljudima , ali moze se i stati prije tog utjelovljenja i slavit ili obiljezavati sama ideja bez da se vjeruje u utjelovljenje. Zar to nije bolje nego ne vjerovati u dobro, svjetlost, zivot itd...ili ne obiljezavati ga i slaviti?
    Zasto se to bas sve slavi u dane Bozica, vec su dani razliciti odgovori.
    S druge strane i Bozic se slavi kada se slavi jer su prije nego sto se slavio postojale svetkovine na koje se on vremenski nadovezao

dijanam, ja se osobno ne bih slozila sa tim Zlikavcima kao crticem za djecu, ali kao satira za odrasle (sa ili bez dobrog ukusa, ne znam, nisam vidjela; cija je to produkcija? hrvatska? ili americka? ) na TV programu oko ponoci, mislim da se ne moze zabranjivati ako se ne zeli upastu u vece probleme od onih koje to prikazivanje izaziva. Ali to je stvarno druga tema...

ivarica

Početno

Saradadevii, Zlikavci su ti Zlocesta djeca na teveu. Ako si ih slusala, vjerujem da jesi, dodaj na njihove glasove crtez slican South Parku.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Vidim da se malo moje ironije ozbiljno shvatilo (ili željelo ozbiljno shvatiti)pa onima koje nisu razumijele, nisam stvarno mislila da se pjeva ... samo sam se šalila.
    Možemo mi raspravljati i o tome, ali božićno je vrijeme, učite se peći kolače kao ja ako želite, kitite bor s djecom ako vas to veseli.
    Ja i dalje vjerujem da "RODIT ĆE SE MALI ISUSEK!" ne može donijeti nikakvog zla i ne određuje nikakav opasni vjerski sadržaj.

Ako imate priliku pokažite djeci jaslice, obožavaju to, posebice žive kao pred zagrebačkom katedralom. Netko će pristupiti tome kao kazalištu, netko kao iskazu svoje vjere.
    Poznavanje različitosti izvor je svake tolerancije, tako pišem (i živim) od početka, za one koji sjeckaju moje postove ...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sad samo ostaje da li ce se on obiljeziti valjano ili ce se izbjegavati pravo znacenje Bozica (Uskrsa, Tjelova) da bi se udovoljilo roditeljima djece drugih vjeroispovjesti ili atista.
    Pitanje je je li postoji samo jedno znacenje Bozica i samo jedan razlog zasto se slavi. Ti mislis da jest.
    Meni se cini da bi bilo bolje za suzivot u zajednici razlicitih vjerovanja da odgovor na to pitanje u vrticima i skolama u kojima idu djeca roditelja ciji se odgovori i vjerovanja po tom pitanju razlikuju, bude na razini informacija (teta koja je katolkinja mogla bi recimo reci: Mi katolici slavimo Bozic jer vjerujemo da....), a ne na razini istine (Isus se rodio ili ce se roditi).
    Onda bi mama muslimanka doma mogla djetetu reci: da, to je istina, u ovom prvom slucaju, ili bi morala reci teta laze, u ovom drugom slucaju.

Tako bi u drzavne skole i vrtice mogla ici samo 10ak% hrvatske djece, a velika vecina bi trebala djecu upisati u katolicki vrtic (skolu?).
    Mislim da bi bilo vise od 10ak posto onih (vjernika, nevjernika ) koji bi se slozili da obrazovanje u duhu katolicanstva nije prihvatljivo za drzavne skole ili vrtice. Obiljeziti blagdan je jedna stvar, promicati katolicki svjetonazor je druga stvar. Mislim da je ovaj post krenuo s problemom glede ovog drugog.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Saradadevii, Zlikavci su ti Zlocesta djeca na teveu. Ako si ih slusala, vjerujem da jesi, dodaj na njihove glasove crtez slican South Parku.
    Ah, ta zlocesta djeca....
    uvijek neki problemi s njima!

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="Saradadevii"]
    Pitanje je je li postoji samo jedno znacenje Bozica i samo jedan razlog zasto se slavi. Ti mislis da jest.
    Ne samo da sam uvjerena, nego sve drugo smatram blasfemijom...

Sve prije spomenuto, slavljenje pobjede svjetla nad tamom i sl. je jako lijepo, ali to nije Bozic. Niti je bio Bozic u vrijeme dok su Rimljani slavili dan Sunca. Bozic je krscanski blagdan Isusova rodjenja. Sve drugo se moze zvati nekim drugim imenom.

Neke od Zloceste djece sam upoznala... i nije mi cudno da se njihov rad temelji na ruganju. I u uvijek mi je simpaticno kako moralni principi uvijek imaju svoje "osim ako" i "osim kada" i time prestaju biti moralni principi. A kako bi nam svijet bio lijep kad bismo se svi drzali onoga na sto se pozivamo (ne iskljucujem tu niti sebe).

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da Majo, to je upravo ono o cemu ja govorim...
    Meni je to strasno.
    "To je natjeralo kolumnista lista Chicago Tribune da se zapita "tko je oteo maloga Isusa", koji je iščezao sa skoro svih mjesta osim crkve. Po njegovim riječima, duboko religijski blagdan pretvara se sve više u komercijalnu orgiju u kojoj se značenje Božića zamagljuje i podređuje zabavama i posjetima trgovinama u kojima se kupuju pokloni svima osim onome čije se rođenje navodno slavi."

Otkad je tebi americko drustvo prihvatljivi uzor?
    I nema problema, mozemo i tako razgovarati.

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_i...b342b42d2172cd
    Na sličan način legitimne su i različite proslave Božića, ako su nadahnute i ako pomažu konkretno doživjeti radosnu poruku događaja Božića. Dakako, da postoji razlika između vjerničko-liturgijske i šire, društvene, kulturno-civilizacijske proslave božićnog događaja. Neupitno je da su jedino oči vjere u stanju spoznati puno spasenjsko značenje Božje blizine koja se očituje u događaju Božića. Bog od čovjeka očekuje da vjerom odgovori na Božju dobrohotnu i milosnu ponudu spasenja. O čovjekovu odgovoru vjere ovisi hoće li biti ostvaren cilj zbog kojega je Bog poslao »svoga Sina Jedinorođenca«, a taj je cilj da »nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni« (Iv 3, 17).

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, mislila sam da ces krivo shvatiti :D , samo sam navela link, bez komentara pa ispada da je to moje idealno drustvo
    dakle, napomena, ovo gore nije nesto cemu ja tezim. kao ateist, moje stajaliste je blisko onome alamame.
    al neovisno o ateizmu, vjerujem da je postojao covjek isus krist, ne vjerujem u njegovo bozansko porijeklo, ali svakako u njegovu ideju.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

No dobro, u neka doba ce postojati katolicki vrtici, kao recimo ovde pri katolickim osnovnim skolama i onaj koji izabere upisati dijete tamo znati ce i sta to znaci. Nekakvi 'neutralni' ili drzavni ili kako bi se sad zvalo vecinu vrtica koji dakle u imenu nemaju naznaku da su katolicki, izgleda mogu slaviti praznike na nacine koji tetama ili direktorima padnu na pamet, bez neke posebne ideje o tome hoce li to biti uz neko religiozno objasnjenje. Za roditelje prilicno ne transparentno. Ako bas hoces religioznu poruku ili bas neces, kako znati unaprijed kakav vrtic biras? Ali, kao da je vecini ljudi koji salju djecu u vrtic stalo do toga kako ce dijete proslaviti Bozic. Stalo im je za mjesto. Malo manje za ovakve sadrzaje. Steta, ali stvari u Hrvatskoj ionako jos uvijek najvecim dijelom ne pocivaju na principu ponuda za potraznju neko kako ti se ucini, vjetar puhne ili ti grah padne.

Dijanam, saljem ti pm.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Sad samo ostaje da li ce se on obiljeziti valjano ili ce se izbjegavati pravo znacenje Bozica (Uskrsa, Tjelova) da bi se udovoljilo roditeljima djece drugih vjeroispovjesti ili atista.
    Meni se cini da bi bilo bolje za suzivot u zajednici razlicitih vjerovanja da odgovor na to pitanje u vrticima i skolama u kojima idu djeca roditelja ciji se odgovori i vjerovanja po tom pitanju razlikuju, bude na razini informacija (teta koja je katolkinja mogla bi recimo reci: Mi katolici slavimo Bozic jer vjerujemo da....), a ne na razini istine (Isus se rodio ili ce se roditi).
    Onda bi mama muslimanka doma mogla djetetu reci: da, to je istina, u ovom prvom slucaju, ili bi morala reci teta laze, u ovom drugom slucaju.

Mislim da bi bilo vise od 10ak posto onih (vjernika, nevjernika ) koji bi se slozili da obrazovanje u duhu katolicanstva nije prihvatljivo za drzavne skole ili vrtice. Obiljeziti blagdan je jedna stvar, promicati katolicki svjetonazor je druga stvar. Mislim da je ovaj post krenuo s problemom glede ovog drugog.
    potpisujem saradadevii u potpunosti...
    nema jedne, univerzalne istine. dijanam, cijenim to sto iskreno vjerujes da je Isus sin Bozji i da se rodio na Bozic, ali prihvati da je to tvoja istina. nije univerzalna za sve.
    i, kako mi se cini, vecini katolika (bar u zagrebu, mozda grijesim, ali to je moj dojam) ne bi smetalo da se u vrticima bozic i ostali katolicki blagdani obiljezavaju sa laganim odmakom, ali da se djecu ne uci da je katolicka istina jedna i jedina... jer nije ne vjerujem da bi bitna vecina katolika to osjetila kao ugrozavanje svojih prava.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Jedan je filozof davno rekao:" Da Bog ne postoji trebalo bi ga izmisliti."
    Za neke od nas postoji(i za mene), za neke ne. Upravo su različitosti lijepe, kao i mogućnost izbora.
    Neki roditelji mogu svojoj djeci priuštiti privatne vrtiće i škole, neki ne. Neki su zainteresirani za ono što njihova djeca uče izvan roditeljskog doma, a mnogoj je djeci to jedino što uče,jer nakon vrtića gledaju video-kazetu, a onda idu spavati????
    Imam prijatelje islamske vjeroispovjesti, pravoslavne... i jako ih cijenim jer su ljudi.
    Možda, budući da još nisam roditelj, nisam kompetentna suditi, ali smatram da djecu treba učiti svemu, pa tako i da na svijetu postoje i ljudi koji vjeruju u Svetu Kravu, ljudi koji prakticiraju woo-doo, ljudi koji klanjaju na cesti kad hodža ilače ( Istanbul), ljudi koji se krste... I svima je zajedničko da su LJUDI.
    Božić jest katolički blagdan. Između ostalih i Rimokatolici kako se većina Hrvata deklarira.
    Znam ljude koji su kao djeca odgajana u duhu "slobode izbora" od roditelja katolika pa se danas traže po Indiji...
    Nema ništa loše reći djetetu da Bog za vas (ne)postoji, da slavite ovaj ili onaj blagdan, ali mislim da je važno stvari nazivati pravim imenima!
    Mislim da je loše govoriti da vam Božić (kad se rodio Bog-čovjek) ništa ne znači i onda suludo činiti sve što čine oni koji ga slave, uključno sa posnom večerom...?
    Religija je za mene odvojena od nacije, crkva od vjere...

Svima ,koji slavite, želim miran, blagoslovljen i čestit Božić i smjelu i uspješnu 2005. godinu.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja još uvijek ne mogu shvatiti, bez obzira na različita vjerska uvjerenja, zašto ateistima smeta nazvati stvari pravim imenom?

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Krista, neovisno o tome da li je on za vas Spasitelj svijeta (kao za mene) ili samo povijesna osoba, neovisno o tome da li ga slavite u vjerskom ozračju ili ste ostavili samo tradicionalna obilježja. Meni je potpuno svejedno ako netko slavi a nije vjernik, ali ne razumijem tu silnu potrebu da se negira činjenica da je Božić blagdan Isusovog rođenja-pa to govori i ime blagdana (Božić = mali Bog)? Da li će doći do toga da netko zahtijeva i politički korektno ime?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nisam primijetila da netko ovdje negira da se na Bozic slavi rodjenje Isusa.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Vrijeme oko blagdana koji se zove Bozic je vrijeme kada zima dolazi (ovoj sjevernoj hemisferi) i kada se susrece najduza noc s najkracim danom, kada nakon tmine dugih noci napokon zapocinju duzi dani, kada nema plodina na poljima jer je sve pusto (osim staklenika) pa se plodine vjesaju za zimzeleno drvece u sumi (jabuke koje su se sacuvale od jeseni na primjer) da bi se proslavilo i udijelilo putnicima namjernicima ili zivotinjama, kada se odlucilo da pocinje nova godina koja ce biti bolja i svjetlija nego prethodne...
    To moze biti vrijeme kada se slavi rodjenje bogocovjeka, to moze biti vrijeme kada se slavi odlazak starog i svega loseg u tom starom i dolazak novog, boljeg, to moze biti vrijeme kada se slavi festival zime; u najvecoj zimi i ledu, bljeska svjetlost koja najavljuje proljece i klijanje novog zivota (psenica pod bor); to moze biti novi zivot Isusov, ali moze biti i novi zivot koji se proklijati u proljece i donijeti svima radost, to moze biti i Zivot sam bez icega drugoga; to moze biti i vrijeme kada se pali svjetlost (svjecice na bor, svjecice u prozor, na kuce, u vrtove, petarde u zrak za Novu godinu) zbog raznih razloga.

Mislim da nitko nije kidnapirao Bozic. Razlozi su postojali i prije Bozica i poslije njega u svim povijesnim vremenima i prostorima. A ljudi su pridavali tim razlozima razlicite motive, objasnjenja i navade u skladu sa svojim svjetonazorom.
    I bolje je i ljepse da ih dijelimo nego da se dijelimo.

Zelim vam svima sretan Bozic, bozic, festival zime, novogodisnje blagdane ...... i Sretnu Novu godinu!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja nisam primijetila da netko ovdje negira da se na Bozic slavi rodjenje Isusa.
    just done

mislim da ima onih koji ne slave a opet slave nesto...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da nitko nije kidnapirao Bozic

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Baš me zanima šta je s onima s južne hemisfere, pa kod njih je sve suprotno nego kod nas!Kako to da onda njima BOŽIĆ predstavlja rođenje Isusa Krista, spasitelja, malog Boga, ili? Mislim, pa kod njih je sve zeleno i puca od plodova?!?!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lilly prvotno napisa
    ...u neka doba ce postojati katolicki vrtici...
    a ta ustanova se u narodu zove "vrtić kod Časnih". Vjerojatno nema niti jedne osobe, pojave ili institucije koja je s tolikom snagom profilirala moja vjerska uvjerenja. Negativno. Trebalo je oko dvadeset godina da mi se vjerski osjećaji uopće oporave od šoka.
    Poučen iskustvom na vlastitoj koži, ne mogu dati nikakav pozitivan osvrt na vjerski odgoj unutar vrtića. Svjestan sam i količine pjene koja ljudima krene na usta kada se religija dotakne u bilo kakvom razgovoru, ali ne shvaćam baš najbolje zašto je to tako. Ako je čovjek siguran i čvrst u svojim uvjerenjima, okružen većinom istomišljenika, s potporom vjerskog establišmenta (...) - čemu onda tolika nesigurnost? U najmanju ruku kao da su vrata pakla samo na rukohvat daleko, kao da je spas upitan. Živjeti s takvim opterećenjem je gadna stvar.
    Do sada sam u više navraćaja radio u multinacionalnim "radnim okolišima" i mogu samo potvrditi: što šarenije - to veselije (i tolerantnije, slađe, zanimljivije, duhovnije...). Apsolutno mi je guba kad mi Hindus čestita Božić ili kad kompletna ekipa proslavlja Bajram.
    Dakle, sretan Božić!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Oni su se tamo doselili (da ne kazem kolonizirali ili jos tocnije okupirali tudji teritorij :D ) kada su vec njihovi prapraprapra....djedovi utemeljili tradiciju baziranu na iskustvu planinsko- kontinentalno-mediteranske klime.
    Tako nekako, cini mi se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne slavim, a slavim . U biti, ne bi sad ulazila u simboliku mog slavlja. Ali, htjela sam reci da se slazem s ovim kako je rodjenje Isusa samo jedan od "aspekata" slavljenja. Koji nitko ne osporava.
    Meni osobno je sasvim svejedno hoce li netko okititi bor iz vjere u Isusa Krista, neke tradicije, iz nekog osobnog dozivljaja ovog doba godine ili samo zato da se djeca dobro zabave. Ali, niti jedan razlog mi nije manje ili vise vrijedan. A ovdje stalno stjecem dojam da se sve one koji Bozic ne slave iz vjere u Isusa Krista trpa pod licemjere. I to mi se nikako ne cini u redu.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u neka doba ce postojati katolicki vrtici
    L. naravno da postoje vjerski vrtici - to su vrtici kojima je osnivac KC ili neka njihova udruga (ako je rijec o katolickim), postoji jos i zidovski. To su tzv. vjerski vrtici, pravovaljani i ravnopravni u svemu s tzv. drustvenim. Unutar tzv. drustvenih postoje skupine koje provode vjerski program i u kojima su odgojiteljice s kanonatom KC koji im daje znanje kako prenjeti vjeru djetetu.
    Plan i program rada dj. vrtica u nacelu ne postoji kao takav (onako kako je napisan za skolu) postoje naputci (tzv. Koncepcija rada) u kojima se navode opca nacela. Bozic ali i Uskrs (za razliku od npr. Tjelova) su tradicijski obicaji, drzavni blagdani, posebni dani u najvecem dijelu obitelji iz kojih potjecu ta djece i iz tog razloga se oni slave i obiljezavaju u vrticu. Koliko ce dubinu ili sirinu informacija djeca dobiti ovisi iskkljucivo o odgojiteljima. Jedino tzv. vjerski vrtici i skupine vj programa decidirano prate sve dane adventa i usko su vezane uz tradiciju KC. Za ulazak u te skupine potreban je potpis roditelja koji izjavljuju da zele da se djeca educiraju u skladu s ucenjem KC.

U vrticu se zivi u duhu sredine i potreba djece.Ja volim vrtic i volim taj duh zajednistva koji se razvija, jako volim i klinca koji je za jedan Uskrs silno zacudjeno rekao: Bolan teto a sto farbas ta jaja kad se mogu jesti i neofarbana...
    Ali je uzivao u samom cinu bojanja, ma gle koliko je tu prilike za razvoj fine motorike, spoznaje i slino puno toga sto ne mora nuzno imati nakanu vjerskog preobracenja... mama tog djecaka je na dane koje njihova obitelj slavi s djecom pravila pitu krompirusu i imala radionicu o izvlacenju tijesta.

Treba imati veliko srce i dubinu duse (a vrtic je bas takvo mjesto ) da prihvatis sve moguce razlicitosti - danas sam s gustom jela tufahije i baklave...koje su donjele mame (koje ne bi trebale valjda slaviti Bozic) na nasu malu proslavu

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

(za razliku od npr. Tjelova)
    ispalo je jako nespretno...htjela sam reci da se samo Bozic i Uskrs tako tretiraju dok npr. T. iako je drzavni nije uopce zastupljen u vrticu.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    danas sam s gustom jela tufahije i baklave...koje su donjele mame (koje ne bi trebale valjda slaviti Bozic) na nasu malu proslavu
    Ne Flower, upravo je velicina tih mama u tome da su zajedno s drugim roditeljima i djecom u vrticu proslavile bas rodjenje Kristovo.

Ne sjecam se niti jednog posta koji ne izrazava dobrodoslicu svakom ko zeli slaviti Bozic. Samo pokusavam reci da bi ne bi bas bilo lijepo od mene da idem proslaviti Kurbam Bajram i pocnem pricu vjernicima muslimanima o svojoj interpretaciji Kurbam Bajrama.

I da Saradadevii, iako zvuci smjesno, tocno to se dogadja Bozicu. Kidnapiran je! Zar nemate taj osjecaj kad vidite u sto se pretvara?
    I bojim se kao i Marija da ce doci do trazenja promjene imena, a sve u ime konzumerstva. Pa mi tako stize cestitka od mog mirovinskog fonda "Sretni blagdani".

Kako necu biti slijedecih dana, zelim onima koji slave Bozic sretan Bozic, a onima koji slave nesto drugo sretne blagdane!

I neka nas Bog sve zajedno blagoslovi i cuva!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

?
    I da Saradadevii, iako zvuci smjesno, tocno to se dogadja Bozicu. Kidnapiran je! Zar nemate taj osjecaj kad vidite u sto se pretvara
    Mislim da nije kidnapiran na ovaj gore nacin koji sam napisala (od nekrscana koji ipak tada nesto slave), ali buduci da mi postoji slicnonst izmedju toga kako ti dozivljavas Bozic i kako ja gledam na recimo radjanje, mogu se sloziti s tobom da postoji neka vrsta kidnapiranja izvornog znacenja i vaznosti u oba slucaja od strane jednog odredjenog materijalisticko-mehanicistickog svjetonazora. Ali pri tom mislim da su sami krscani otudjili se od izvornog znacenja Bozica koje je njegovo slavljenje imalo i da ga je danas kidnapirao business (kako uostalom mnoge druge stvari, npr. zdravstvo i skolstvo, ovdje na "Zapadu").
    Iako ne mislim da je samo trziste i materijalizam odgovorno za to; cini mi se da ljudi u svojoj vecini teze stvari pojednostavniti i ne promisljati i prozivljavati na dublji nacin . Kao ilustracija toga postoji lijepa izreka u nasim krajevima "ma kaj mi tu filozofiras! ili malo pristojnija "pusti sad' filozofiju..." pa cu evo i ja sada zavrsiti :D

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh pa ni ja baš ne vidim u čemu je problem. Ako ti to baš toliko smeta objasni djetetu da ima ljudi koji vjeruju i koji ne vjeruju (naravno onako kako to ona može shvatiti). Ja isto kad me neko moje dijete pita takvo pitanje npr. "što je božić" odgovaram da tad slavimo Isusov rođendan. I nikad mi nije ni palo na pamet da bi tako nešto "zaobišla" radi djece koja ne vjeruju. I kako?!?! Da takvo dijete pošaljem da se igra na drugi kraj sobe? hM...Tvoje dijete ima pravo ne vjerovati, ali i drugo dijete ima isto to pravo, kao što oboje imaju pravo na informaciju kad ju zatraže.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije me bas bilo, pa se, evo, tek sad ukljucujem...

Ne mogu odoliti da ne "pripomognem" iznosenjem svojih stavova
    vjernika-katolika vrlo nezadovoljnog sadasnjim polozajem
    crkve u drustvu i drzavi.
    Iako sam odavno u sebi razdvojila vjeru i crkvu te tako uspjela
    tolerirati meni ne bas uvijek prihvatljive stavove i postupke crkve,
    u posljednje vrijeme me sve vise stvari nervira.
    Sa zaljenjem se sjecam onih Bozica koji su bili ne bas tako sjajno
    slavljeni, ali su na polnocku bar isli ljudi kojima je to nesto znacilo.
    Cak i ti Bozici, na koje smo isli u skolu, drazi su mi i cine mi se
    vredniji od danasnje kombinacije inflacije vjere i eskalacije
    potrosackog mentaliteta.

Polozaj vjeronauka u "onoj" drzavi mi se cini puno bolji nego danas
    i za vjernike i za crkvu
    (iako to vjerujem nije bila namjera ondasnjih vlasti).
    Ne znam zasto to crkva ne vidi i pretpostavlja kvantitetu kvaliteti.
    Da, sad vise djece slusa vjeronauk, no manje ga voli.
    Onda su na vjeronauk isli oni koji su to stvarno htjeli
    (usprkos cak i prigovorima nastavnika i sl.).

Svakako, i za vjernike-katolike i za pripadnike drugih vjera i za ateiste
    bi bilo bolje da se vjeronauk odrzava (ili ne odrzava vec prema ukusu )
    u prostorima crkvi gdje i pripada!
    Uostalom, da citiram ili bolje prepricam izjavu za koju sam cula da
    potjece od jedne casne sestre koja predaje vjeronauk i koja
    kaze kako joj se cini da sad ulazi u razred s krizem u ruci kao
    profesorica matematike s ravnalima te joj se to ne cini primjerenim.

Skola je mjesto gdje bi trebao postojati predmet religija na kojem ce
    se uciti (teorijski) o razlicitim religijama
    (s naglaskom mozda na dominantnoj religiji regije,
    ali ne izostavljajuci ostale).

U vrticima (ne specijaliziranim ) bi takoder trebalo paziti na to da se
    djeci vjerske price, ako je potrebno, prezentiraju kao price ili
    vjerovanja nekih ljudi, a ne kao apsolutne istine
    (obzirom na dob to vjerojatno nije sasvim jednostavno,
    ali niti nemoguce).
    Upoznati ih treba s npr. Bozicem i sto se slavi
    (iako sama ikonografija kicenja bora etc. tesko da ima ikakve veze
    samo s krscanstvom, zar ne?)
    no bez indoktrinacije ( za to sluze roditelji ).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

passek prekrasno!

ja bih mudrovala na 5 strana ,a ti si to tako jezgrovito sročila da te samo mogu 100% potpisati

maca

Početno

Citiraj Smokica prvotno napisa
    Osnovni problem je u tome što mislim da je vjera stvar kućnog odgoja. I da sam vjernik, sigurno mi ne bi takva teta učila dijete o vjeri. Išlo bi na vjeronauk.
    Mi slavimo Božić, Djed Mraz donosi poklone na Božić. Ali dok ona nije počela sa svojim objašnjavanjima, nije ni bilo potrebe za time. Maja je jednostavno Božić smatrala najljepšim danom u godini uz rođendan. Dan kad se dobivaju pokloni, svi smo doma, svi smo sretni i fino se papa. Za njen uzrast mislim sasvim dovoljno.
    I nije meni bio pretjerani problem ni danas joj objasniti da je Isus bio jedan čovjek koji je živio prije puno godina i bio je jako jako dobar i zato na Božić slavimo njegov rođendan. I neće se ponovno roditi za dva tjedna.
    No hard feelings, please!
    božić je kršćanski blagdan kada se slavi isusovo rođenje. mislim da je malom djetetu lakše objasniti da će se roditi (pa otud i jaslice s malim siusom), nego da se rodio prije puno godina, i onda tog koji bi već trebao biti mrtav gledamo u štalici ko malo dijete. božić nije fina klopa i pokloni. prije su ljudi samo za blagdane fino jeli i dobivali poklone, a nije komercijala kao danas.
    temelj naše kulture, kao i cijele europe, je u kršćanstvu, a to se danas ne spominje. pogle kolko neradnih dana imaš zbog kršćanskih državnih blagdana.
    mislim da teta ima pravo reći istinu, božić je mali bog i točka.
    i još mislim da si se više naljutila kaj je to tvoje dijete saznalo od tete koju ionako ne voliš nego od tebe.
    a duh božića svatko može nositi u sebi, bio on kršćanin, ateist, musliman, budist, židov...i to stalno, a ne samo kad se počne pisati u novinama o tome il kad krenu humanitarne akcoje.
    osim toga podsjećam na pravo dijeteta da ima pravo na dobivanje informacija i pravo dijeteta na odabir religije.
    čujemo se za uskrs!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sta je tebi sada?

maca

Početno

Citiraj Lilly prvotno napisa
    No dobro, u neka doba ce postojati katolicki vrtici, kao recimo ovde pri katolickim osnovnim skolama i onaj koji izabere upisati dijete tamo znati ce i sta to znaci. Nekakvi 'neutralni' ili drzavni ili kako bi se sad zvalo vecinu vrtica koji dakle u imenu nemaju naznaku da su katolicki, izgleda mogu slaviti praznike na nacine koji tetama ili direktorima padnu na pamet, bez neke posebne ideje o tome hoce li to biti uz neko religiozno objasnjenje. Za roditelje prilicno ne transparentno. Ako bas hoces religioznu poruku ili bas neces, kako znati unaprijed kakav vrtic biras? Ali, kao da je vecini ljudi koji salju djecu u vrtic stalo do toga kako ce dijete proslaviti Bozic. Stalo im je za mjesto. Malo manje za ovakve sadrzaje. Steta, ali stvari u Hrvatskoj ionako jos uvijek najvecim dijelom ne pocivaju na principu ponuda za potraznju neko kako ti se ucini, vjetar puhne ili ti grah padne.

Dijanam, saljem ti pm.
    halo, kaj je vama ljudi? pa onda nećemo moć slavit ništa, ni dan državnosti, ni dan antifašističke borbe ni dan sjećanja na vukovar jer će uvijek nekome smetat? :? i kaj se bojite tog kršćanstva, mislite da ćete postat gore osobe?

BUGS BUNNY

Početno

Čitam malo ove vaše rasprave, pa evo da se i ja malo uključim. Mene roditelji nisu nikad učili puno o vjeri, niti sam išla na vjeronauk. Krštena jesam i sve to, ali u crkvu smo rijetko išli. S obzirom da je u mojoj okolini puno vjernika, zainteresirala sam se za to i počela sama čitati Bibliju u kojoj je naravno bilo puno nelogičnosti, pa je meni sve to bilo glupost. S vremenom sam pročitala puno toga o mitologiji (slavenskoj, grčkoj, sumerskoj itd.) i primijetila da ima puno sličnosti u svemu tome - znači nešto je moralo biti. Naravno, sve je to pisano u skladu sa shvaćanjima ljudi tog vremena i s današnjeg stajališta se može shvatiti kao metafora.
    MM i ja vjerujemo u postojanje naprednijih civilizacija koje su posjećivale Zemlju u davna vremena i koje u stvari predstavljaju "Boga" i njegove zapovijedi kao što su opisane u bibliji i ostalim knjigama. Ako nekog od ateista zanima mogu poslati neke linkove.
    Bez obzira na sve to, ja sebe uopće ne smatram ateistom. Ne osjećam se pripadnikom nikave organizirane religije, ali sam zapravo vrlo "religiozna", tj. jako mi je važan moj duhovni razvoj. Možda to zvuči smiješno, ali meni Bog ne predstavlja "osobu", nego jedinstvo neke pozitivne energije i ljubavi za koju svi mi znamo da postoji. Ja vjerujem u Boga, ali ne na način na koji drugi ljudi vjeruju. Nekako mi nema smisla da u današnje vrijeme ima obrazovanih ljudi koji doslovno vjeruju u ono što piše u bibliji, kad su i svećenici toga svjesni da to nije to.
    Vjerujem (na temelju osobnog iskustva!) i u anđele čuvare kao svjetlosna bića na višem stupnju duhovnog razvoja i svaki dan se molim svom anđelu ako mi treba pomoć. Naravno, uvijek mi pomogne.
    Mislim da nije dobro dijete uvjeravati da nikakav bog ne postoji, pa čak i ako sami ne vjerujete u njega. Bit će mu lakše u životu ako bar u nešto vjeruje. To govorim iz iskustva - od kad sam spoznala anđele život mi se puno promijenio.
    O.K., O.K., znam da sad svi misle da valjam gluposti...
    Mislim da bez obzira koje su ljudi vjere, trebaju djetetu objasniti u što oni vjeruju i u što vjeruju drugi ljudi, pa će dijete samo izabrati jednog dana...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam mogla odoliti a da se malo ne ukljucim u ovu raspravu.
    Prvo interesantno je kako se na ovu temu obavezno dizu tenzije.
    Ja sam i krstena i imam prvu pricest ali krizmana nisam jer me je to prestalo interesirati. Moja sestra koja je 6 godina mladja od mene je sve obavila do vjencanja u crkvi za razliku od mene koja nisam niti u braku. Moja mama je vjernica i to jedna od rijetkih, ja bi rekla po nekom mom iskustvu, koja dopusta da covjek sam odluci prema kud ce se usmjeriti i u sto vjerovati.
    Ja volim imati izbora i neka mi niko ne zamjeri na tome.
    Zato potpisujem sve sto je passek napisala. Vjeronauku je mjesto u crkvi! Ako sam ja mogla hodati na vjeronauk u crkvu dok sam bila mala zasto bi to sad trebao biti problem danasnjoj djeci? Pa ionako nam je po jedna crkva na svakom uglu. Nekima vjerojatno i blize nego skola. A kako sada stvari stoje, jos malo pa ce ih biti i vise nego vrtica i skola (a to samo govori o prioritetima u ovoj nasoj drzavi). Uostalom forsiranjem jedne vjere u skolama samo potencira stvaranje animoziteta medju djecom a to vjerujem svi znate da dobro ne moze bit.

dvornik

Početno

Naišla sam slučajno na ovu temu , krštena sam (nisam imala izbora kao i večina nas), firmala sam se jer sam bila firmana kuma, pa sam morala , vjenčala sam se u crkvi jer mi je to ljepi običaj (imala sam tradicionalno vjenčanje), krstila sam djecu, ali sam ateist, MM je odgajan kao katolik ali je takođe kroz život odlučio postati ateist. Krstila sam djecu da im ostavim mogućnost da sami odaberu što žele u životu, jer smatram da djete od dvije ili tri godine nema pojma o ničemu osim o onome što je naučilo od okoline ili nas samih. Moji dečki (Dorian 3g. i Dominik 2,5g.) idu s bakom na ponekad misu i "mole Bogeca" 8) navečer (kad to sami požele), ja to ne radim s njima i rekla sam im kako ja to ne znam i da ne volim ići u crkvu jer mi tamo nije lijepo (mislim na misu). Smatram da je moje pravo da im omogućim da sami odluče što žele, ako hoće postati i svećenici to je njihov odabir, a ja ih neću forsirati na ništa što sami neće htjeti. Inače obilježavamo Božić i Uskrs, jer su to i meni ok običaji i sve ono što ide uz njih mi je prihvatljivo, vjeronauk u školi ne odobravam kao predmet koji djeca moraju pohađati jer smatam da moramo imati pravo izbora, ako moje djete ne želi ići na vjeronauk ali nema izbora to nije demokratski i tome se protivim :shock: :shock: :shock: !

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

potpisujem sve sto je passek rekla :D

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Jupiiii.....
    ova diskusija vodila se prilično davno, a ja sam ju večeras pročitala sa zanimanjem.... :D

vidim različita stajališta, s nekima se slažem, s nekima se ne slažem, ali ih uvažavam

zar sam ja jedina vjeroučiteljica ovdje?
    iako su nekim tekstovima prepoznajem vjernike

ali potpuno razumijem i osobe koje se izjašnjavaju ateistima.
    I ja sam u školi imala "Socijalizam i marksistično samoupravljanje" pa odstudirala teologiju i još više uvjerenjem odrasla kao vjernica :D isto tako mi je sasvim jasno kako neće sva djeca koja su na nastavi vjeronauka postati vjernici ali se nadam kako će moći komunicirati bez predrasuda s ljudima koji nisu vjernici ili pripadaju drugim vjerskim zajednicama i kako će naučiti biti dobri ljudi.

Naravno, tu istu razinu tolerancije očekujem i od djece koja ne idu na vjeronauk.

Ja stvarno ne vidim problem. :D

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sve dok je Božić i državni praznik i sve dok većina roditelja želi da se djeci u vrtiću ili školi na neki način obilježi Božić ili Uskrs, bespredmetno mi je raspravljati o tome treba li priču o Božiću i njegovu značenju protjerati iz vrtića i škola. Premda nisam tradicionalni ni praktični vjernik, ali svakako vjerujem u Boga na svoj način, to bi mi se činilo kao teror manjine. Ali isto tako sam svjesna da je teror većine ako se priča o Božiću djeci roditelja koji su ateisti ili su neke druge vjeroispovjesti. Zapravo samo tumačenje značenja Boga, Alaha ili Bude... uopće nije sporno jer je to stvar opće kulture, mislim da je jedino problematično i nedopustivo pred djecom govoriti o nekoj vjeri kao apsolutnoj istini bez znanja i protiv uvjerenja njihovih roditelja. Razmišljam... Da sam ateist tome bih se oštro protivila, ali jednako tako da sam ateist ne bih tražila da se zbog mojih uvjerenja u vrtiću drugoj djeci uopće ne spominje da je Božić dan kada katolici slave Isusovo rođenje i da se primjerice rade božićne čestitke.
    Da sam ateist tražila bih od škole da mome djetetu, ako je i on takvog uvjerenja, za vrijeme trajanja vjeronauka škola osigura drugu adekvatnu izbornu nastavnu aktivnost, učenje o etici, primjerice.
    Da sam ateist, a dijete mi se nalazi u vrtiću u kojem se za Božić priča o Bogu nadala bih se da uz moje dijete ima još par djece ateista ili djece drugih vjeroispovijesti, i ako bi me smetala priča o Božiću tražila bih da mi se djetetu za to vrijeme osigura neka druga zanimljiva aktivnost. Ako me ta priča ne bi ugrožavala objasnila bih djetetu da roditelji druge djece vjeruju u Boga zato i zato, a mi ne ...Ali ne bih niti Božić u tom slučaju opisivala djetetu kao dan kad se fino jede i kada se dobivaju pokloni.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Smokica prvotno napisa
    J
    Za sada je na meni samo da joj pružim što više informacija. Dakle ne da Bog ne postoji, nego da ja mislim da ne postoji, da neki slave Božić jer su vjernici, drugi zato jer im je to lijep običaj, treći su ga pomakli dva tjedna kasnije, a ima ih i koji slave neke druge vjerske praznike.
    Malo je teško to izvesti kad su recimo bake vjernice, a ja nisam...
    Jos moja mama nije toliko naporna sa time jer zna kako ne podnosim to,dok svekrva uh...Trenutno me smeta to laganje djetetu da je nekakav nikola dosel i ostavil u cizmu poklone, jedna laz te povlaci u drugu laz i na kraju te vec i dijete cudno gleda kad tata izvali nesto drugo i sl. nekoordinacije ...pa onda sad za bozic pak deda mraz il je pak deda bozicnjak po novom, nikad nisam to pratila detaljno ...

a opet ti je zao da dijete bude iskljuceno iz tog svijeta maste i darova ako se velika vecina iz okoline toga pridrzava i pricaju o tome.
    Moja jos i ne ide u vrtic,ali ju odvedem u igraonicu u knjiznici,a tamo djeca opet svasta pricaju...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Kad sam ja išla u 3 srednje ili 2,ne sjećam se više
    no radi se o sredini osamdesetih
    došao nam je novi profesor iz ONO i DSZ (jel se netko toga sjeća )
    i poveli smo raspravu o religiji........da ne duljim

ispalo je da samo ja i jedan dečko nismo kršteni,a naš omalidinski rukovodilac je naravno imao sve sakramente i još i danas se uspješno bavi politikom
    stoga
    što reći
    živio dupli odgoj,if you know what I mean :D
    Ovako i ja! Cijeli zivot bez papira... A "problem" se pojavio tek kad smo se mm i ja trebali vjencati. No, snasli smo se elegantno bez ikakve promjene statusa i vjencali se kao razlika vjera - on katolik, ja neopredijeljena i sve pet! Kakvi smo bili, takvi i ostali. I dan danas sam zahvalna roditeljima sto su me pustili da se formiram sama (nisam krstena, nisam odgajana u duhu vjere alin nisu mi branili ni da idem u crkvu pjevati s drustvom, sto sam i cinila godinama u osnovnoj skoli jer mi se svidjalo) bez ikakve prisile u bilo koju stranu. Tek kao odrasla uspjela sam shvatiti prave vrijednosti toga. Kod prijatelja sam vidjela i slamu u kriz ispod stola, i jaslice itd. a mi smo doma imali samo bor. To su mi lijepa sjecanja i ne bih ih nikako uskratila svojoj djeci.

Eh, sad, ima tu jos nasapunatih daski - vjera i crkva nije bas isto. Nema veze... Stav o vjeri i eventualno vjeru oblikovat ce svako dijete za sebe, kroz zivot, jer to je osobna stvar. Hocu reci, nema garancija da ce djeca vjernika biti vjernici (iako je velika vjerojatnost) ni da ce djeca ateista biti ateisti (ista stvar). Djeca upijaju svakakve informacije i propustaju ih kroz filter djetinjeg mozga (da vi znate kako sam se ja bojala da ce me onaj vuk iz Crvenkapice pojesti... ) a onda ih kasnije preispituju, kad dorastu.

Moja djeca danas idu na vjeronauk jer smo se tako dogovorili. No, doma imaju prilike vidjeti dva stajalista (i ne gazimo si po prstima) pa znaju da neki ljudi misle ovako, neki onako...

Jedino sto bih voljela je da svojoj djeci uspijem omoguciti jednaku sirinu uvida i slobodu izbora koja je meni bila omogucena u mojoj obitelji. A moja djeca uredno pitaju takva pitanja da nam pamet stane... daklem, PRAVI izazovi tek nam predstoje!

A savjet za Maju - mogu samo potpisati onu pricu o Isusu kao povijesnoj licnosti. Tako je i moj deda prije puuuno godina meni rekao - Isus je bio covjek kao i mi.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam ateist, nisam krštena, a nije ni G. jedna joj je baka pravoslavka, ali to nema veze. meni ovakve stvari ne smetaju, mišljenja sam da će sama u životu odlučiti hoće li vjerovati ili ne i u što.
    kada sam ja krenula u školu svi su iz razreda išli na vjeronauk, koji se u to doba još uvijek održavao samo u crkvi. na moje inzistiranje krenula sam i ja. svećenik me pristao primiti iako nisam krštena, dogovor s mojim roditeljima (oboje kršteni, ali nisu vjernici) bio je da će me krstiti ako odlučim nastaviti.
    nisam se ni onda pronašla u tome.
    ali sigurno neću braniti g da i ona ide u crkvu ako želi.
    inače mi je jedno od najdražih sjećanja na mog dedu koji je puno putovao baš njegovo pričanje o raznim vjerama. Plemena Afrike su mi bila izuzetno zanimljiva.
    Po mom mišljenju ne moram biti vjernik da bi znala "značenje" Božića, ako ti je lakše smatraj to općom kulturom.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ja sam ateist iako sam odgajana kao katolik, krstena sam, pricescena, krizmana i vjencana u crkvi. MM je vjernik i tu se malo razilazimo tj. ja njega kao takvog prihvacam i postujem al njega neke stvari muce. Npr. odgoj djeteta. Ali ja sam svjesna u kakvom drustvu zivimo i nikako ne zelim da moje dijete zbog mojih principa negdje bude neprihvaceno.
    Odgajat cu ga kao katolika, zbog MM-a. Ali necu ga tjerat da ide u crkvu, to cu prepustit njegovoj odluci. Slavit cemo Bozice i ostale katolicke praznike iako me pita (a vjerovatno bude vec sljedece godine) sta slavimo, ja cu mu i objasnit. Onako kako to nalaze katolicka vjera. Jer to sto to meni nista ne znaci, ne znaci da nece i njemu. A kad bude stariji, neka bira sta god hoce, sta se mene tice moze postat i svecenik.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam ateist kronični, i meni kao ateistu je smiješno koliko se pozornosti posvećuje crkvi i bogu i vjernicima. Ne mogu to shvatiti.
    Ne shvaćam da netko može imati problem i reći: "Bože, pomozi mi." I zbilja misliti da će mu pomoći.
    Eto, onako, bez dlake na jeziku, i nije napisano s namjerom da nekog uvrijedim.
    Hm, ja vjerujem, naravno: u ljubav, sreću, život, poštenje,pravdu, suosjećanje, dobrotu.

Svi smo otišli O.T.
    Kao ateist, naravno da želim da moje dijete razmišlja bistre glave, tj da je i ono ateist.
    Djecu odgajamo kao ateiste. Protiv toga sam da mi oko djeteta hodočasti nekakav svećenik bez mog odobrenja( koje neće dobiti).

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ružica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:18 am Naslov: Pasija na vrticki nacin Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    ne znam da li ovo mozda spada u jaslice i vrtice, ako smatratate da da, adminice please premjestite.

uvod:
    M. ima tri i pol godine. Mi smo ateisti. U vrticu se mole prije spavanja, M. zna cijeli „andjele cuvaru“ napamet, u „zdravo marijo“ zapne nesto malo oko „utrobe tvoje“ ali polako ce i to savladati, Nakon prvotnog blago receno iznenadjenja, mi smo se dogovorili da nis ne komentiramo, dok nis ne pita da ne izrazavmo nista, a i inace msilim da on ima pravo izabrati. Kad je trazio da se i doma prije spavanja pomolimo, rekla sam da se u vrticu moli a doma ne, da ionako dobro spava doma i bez molitve, kao sto i inace na razlicitim mjestima radimo razlicite stvari. Pa molitva je uostalom i zgodna meditacija i sta smeta, i takitak ne kuzi i nista ne ispituje. Odlucila sam da tete nikad ne saznaju da uopce imamo neko (drugacije od njihovog) misljenje o religiji, jednostavno da svom sinu olaksam zivot, i da ga tete niti slucajno ne bi stavljale u drugi kos nego drugu djecu ( sto je doduse nevjerojatno jer ime i prezime bodu oci, = ali ako im to nije bio sumnjivo, onda sta se ja imam u to mijesati, je l'tak? Uostalom sa tom djecom ce ici u skolu i ne zelim da ga pamte ko nekog izdvojenka po bilo cemu...premda znam da mi to nece bas uspjeti, ali eto, dok do neceg dodje cu o tome razmisljati. I to je gotova o tome prica. Sluzi da shvatite moju krajnu dilemu.

zaplet i kulminacija:
    Danas mi je za ruckom nicim izazvan ispricao sljedece: vojnici su opasni, oni imaju stijele i mogu s njima nekog ubiti. Kazem-paaa, da, kako znas? Je, rekla mi je teta X! A mame su njima rekla da ni-ka-ko ne spavaju, neka budu budni da paze da ne dodje vojska! Pitam: Tko? On: „Pa mali andjeleki!“ Ja !??!? „Ali oni su bili taaako jako umorni da su zaspali, i ODJEDAMPUT!!!!...kad su se probudili, vojska je dosla i sve po njima strele! A mame su vikale „neee, nemojte ih, ali vojska bas-Bum bum i tu i po trbuhu i svuda! Ja sutim, polako gutam suze. On dalje, totalno zabrinut i uzivljen: I oni su malog isusa zabili sa cavlima po CIJEEEEEEELOM tijelu! Ja mrmljam: ma da?, nisu valjda? Jesu jesu, oni su mu zabili cavle i tu i tu i pokazuje na cijelo tijelo i glavu i veli: i u oci su mu zabili cavle i on je bio saaav krvav, ozbiljno ti kazem:.. ja se ne mogu snaci, nis pametno ne kazem, mijenjam temu. I cim stignem i niko me ne vidi odem u kupaonu plakati, jer ne vidim rjesenje, i sve mi se cini jezivo, i mijenjanje vrtica nikako ne bih htjela i najradje ne bih nista poduzimala ali mi ga je jednostavno zao i onda opet cvilim i ne zalim se ljudima okolo jer da mi netko kaze da pretjerujem bi tog nekoga vjerojatno zadavila. MM je puno vise cool, on je uvjeren da to teta nije njima tako jezivo ispricala nego da je nas mastoviti sin izmislio te cavle u ocima i to mu se ucinilo i to je njegov dozviljaj svega.

potraga za raspletom i epilogom:
    Sta sad da radimo ljudi? Da je normalna situacija, lijepo bih sva zgromljena ispricala to bas toj teti koja im je to ispricala, i pitala da otkud njemu to. A obzirom na gore navedenu situaciju, strah me da tete ne preokrenu sve na neko antireligijsko prigovaranje, da li me razumijete? A nije bio u vrticu od cetvrtka, i ja sam s njim punih 6 dana ( svi imamo streptokokcinu) i sad se toga sjetio, zelim reci da ga to ipak muci jako, ocito. Nikako ne bih htjela ici ravnateljici ili slicno, nikako ne bih htjela ikako se zamjeriti tetama jer ce s njima biti jos godinama vise sati nego sta sam ja s njim, kuzite, ali bih ga ipak rado zastitila od takvih totalno uzrastu neprimjerenih senzacija. Imate savjet, utjehu? I za kraj jos jednom, oprostite za duzinu posta.
    [Vrh]
    Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
    Mukica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:28 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    jel to vjerski vrtic?
    nije, jel tak?

ja bi razgovarala s tetom i s ravnateljicom
    obzirom da vrtic nije vjerski neka se ljepo suzdrzi od propovijedanja i ak bas mora neka nauk drzi doma, a ne u vrticu

ja ne znam kaj si ti ljudi umisle i kojim pravom to rade?
    jel negdje u vrtickom programu zapisano da se djeca mole prije spavanja i da uce molitve?

a tvoj mali mozda i je malo dao masti na volju, ali svakako ne bi to mogao da nije imao na temelju cega zamisljat isusu cavle u ocima

Oskar 061299. & Melita 250402 & Elvirin Emil 041290
    [Vrh]
    Ružica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:42 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    nije vjerski vrtic, jasno da nije, najnormalniji zgrebacki vrtic.
    -ovaj prvi dio tvog posta smo mjesecima raspravljali:
    1. ravnateljica bi sigurno stala na tetinu stranu i sigurno zna da ova propovijeda i odobrava to. I to nije u drugim grupama, nego je ta nasa teta, samo jedna od njih dve tak religiozna. Inace je kao super i djeca ju vole i to je sve istina, a s druge strane..fanatik. I jos je bila dragovoljac domovinskog rata i pucala na prvoj crti bojisnice, tak bar ona kaze.
    2. ne bih postigla sto zelim, ona bi nastavila samo bi mozda moje dijete nekak mucila il se prek njega osvecivala ili tak nekaj, ne znam, luda sam, mozda pricam gluposti.

filozofija:
    1. da li ta teta zaista misli da su BAS SVA DJECA I SVI RODITELJI VJERNICI jer je jednostavno iz takve je l te..sredine,
    2.ili joj je jasno da nisu ali ju bas briga, sto nije u redu i nije toleratno niti odgojno, nego agresivno i primitivno, ili
    3 najnevjerojatnija : da je tak luda da misli da ce ona napraviti od nevjernika vjernike?
    eto Mukica, o tome ti mi razmisljamo evo sad vec dobrih 6 mjeseci..a odlucili smo ono sto sam napisala u 1 postu. ali ove oci, to je ipak previse
    [Vrh]
    Mukica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:52 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    bas nju briga
    ona jednostavno ne postuje druge
    to su takvi ljudi
    pravo i ispravno je jedino ono sto je njima pravo i ispravno

i ravnateljica je ne bi smjela podrzavati
    kako znas da zna i podrzava
    jesi ju pitala?

ja ne mislim da tete "muce" djecu nakon sto im se nesto kaze
    jednostavno odbijam vjerovati u to da bi mogle tako postupati
    i skroz OT uzasno me smeta sto vrtickom osoblju niko nis ne govori iz straha da ce mu isto muciti ili zlostavljati dijete na neki nacin

i onda to isto vrticko osoblje provodi svoju volju (kao u tvom slucaju)
    jer zna da moze
    jer zna da niko nece nis rec
    jer se roditelji boje

to je po meni zacarani krug

ja ne mislim da trebas sutit i trpit
    al ti najbolje znas kaj je najbolje za vas

[Vrh]
    Ružica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 2:02 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    pa sve imas pravo Mukica
    I nije opce OT ovo o tom neprigovaranju vrtickom osoblju
    meni ti nekako cistis um i razumno mi govoris, jer sam ja sama zapletena u frustracije, a po to sam i dosla ovamo, HVALA.
    sad cu se malo hrabriti i skupljati snagu
    a sutra cu bok i bogme polustrogim tonom prijekornog pogleda , doduse puno nevjerice, pitati tetu da je li moguce da je on takve STRAHOTE cuo od nje??
    samo šta cu kad mi zlaže u lice da nije nista niti slucno pricala . nista niti slicno i da je mali sve izmislio?, onda cu tek bit u nebranom grozđu
    [Vrh]
    Mukica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 2:14 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    nemoj ju napadat jer ce se sigurno branit
    probaj nekako okolonaokolo saznat kaj te zanima

[Vrh]
    Svimbalo

PostPostano: sri ožu 11, 2009 9:43 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Samo da ti pružim podršku, Ružice Love
    ova tvoja priča me je stvarno šokirala...
    Sjećam se topica sa pdf-a o vrtićima gdje je jedna mama ateistica pisala o predbožićnom raspoloženju u vrtiću i kako joj je kćer rekla da kako ona, mama, ne zna da će se roditi Isusek, pa je to već bilo dovoljno za zgražavanje, ali ovo Rolling Eyes
    Ja bih na tvom mjestu svakako reagirala i stavila naglasak možda ne toliko na nametnutu religijsku komponentu (i to samo zato jer poštujem tvoj strah od daljnje situacije, iako se slažem s Mukicom da nije u redu šutjeti iz straha od "osvete", i ja mislim da se teta nikako ne bi tako ponašala kasnije), koliko na očitu TRAUMU koju je tvoje dijete proživjelo. Možda i je sam nadodao neke detalje (ali to vjerojatno možeš i sama zaključiti, tj. znaš sigurno da li i inače ima bujnu maštu), ali kao što reče Muks, ne bi ni imao nadodati što da nije imao podlogu...
    Tako da svakako reagiraj, ovo je prestrašno, i izlazi iz "obične" "vjerske indoktrinacije" koja se nameće više manje u svim vrtićima (koliko sam ovdje uspjela pročitati na raznim topicima).
    Ja sam već pisala o tome kako sam mislila da smo sigurni od toga bar u jaslićkoj dobi, jer sam naivno mislila da su to još premala djeca da bi im se išta takvog nametalo, ali sam bila u krivu... Međutim, ipak takvih primjera nije bilo, i kod nas u jaslicama je sve ostalo na zapravo benignim "preporukama" roditeljima u roditeljskom kutiću (tipa odvedite dijete na misu, naučite ga molitvama...). Ali da mi jednog dana kroz par godina dijete dođe kući s ovakvom pričom Mad , svakako bih se postavila!
    A ja sam inače poznati ljubitelj teta i općenito odgojiteljsko/prosvjetnog kadra, tako da znaš da je ovo stvarno...strašno!
    Sretno! Love

Fear and loathing in...Las Vegas
    [Vrh]
    lynko

PostPostano: sri ožu 11, 2009 9:49 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Ajme...

Razmišljam o tome i nekako mi se čini da čak i da sam najveći vjernik ne bi bila zadovoljna da mi djetetu pričaju priče koje uključuju Isusa, čavle i mučenje.
    Mislim da na to nemaju nikakvo pravo.
    Kad bi sve lijepo funkcioniralo u našim vrtićima otišla bi vrtićkom psihologu, pedagogu ili ravnateljici, oni bi zaštitili tvoj identitet to jest identitet djeteta i rekli teti da ne može tako i da nije ok.
    Ali naša realnost nije nimalo tako jednostavna.
    Nadam se da ćeš skupiti hrabrosti i da ćete naći rješenje.

Ja osobno ne bi mogla šutjeti...možda bih se pravila blesava ili okolišala ali bi nešto sigurno rekla.
    [Vrh]
    igralište

PostPostano: sri ožu 11, 2009 9:58 am Naslov: Pasija... Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Ja ću reći djetetu da je drugačija, da smo svi drugačiji i posebni i da je to ok, u stvari da je to super.Tako zamišljam u teoriji , a kada dođe do problema...Voljela bih da odrasta znajući kako nismo svi jednaka mišljenja i da je to dobro, da joj to saznanje kasnije ne dođe kao neka loša vijest, već da to shvati kao svoju dobru osobinu.Zato ću joj dati da bira, pa može molitve i u vrtiću i kod kuće ako treba, ali ne krv, poniznost, čavli i ostalo; tu ću se malo umiješati. Dakle dio pjesmica i recitala ću prepustiti tetama i učiteljicama, ali priču o vrijednostima, prioritetima, ljubavi pričat ćemo joj kod kuće.
    Teti u vrtiću bi se izjasnila ne protiv molitvi, ali nevezano uz religiju, protiv eksplicitnih opisa krvi i muka, protiv nasilja.Pa ne čitamo ni Crvenkapicu u originalu(iako neki stručnjaci kažu da su takve bajke korisne).
    Ne zamjerite mi na "mudrovanju"...
    igralište

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:00 am Naslov: Pasija... Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Ja ću reći djetetu da je drugačija, da smo svi drugačiji i posebni i da je to ok, u stvari da je to super.Tako zamišljam u teoriji , a kada dođe do problema...Voljela bih da odrasta znajući kako nismo svi jednaka mišljenja i da je to dobro, da joj to saznanje kasnije ne dođe kao neka loša vijest, već da to shvati kao svoju dobru osobinu.Zato ću joj dati da bira, pa može molitve i u vrtiću i kod kuće ako treba, ali ne krv, poniznost, čavli i ostalo; tu ću se malo umiješati. Dakle dio pjesmica i recitala ću prepustiti tetama i učiteljicama, ali priču o vrijednostima, prioritetima, ljubavi pričat ćemo joj kod kuće.
    Teti u vrtiću bi se izjasnila ne protiv molitvi, ali nevezano uz religiju, protiv eksplicitnih opisa krvi i muka, protiv nasilja.Pa ne čitamo ni Crvenkapicu u originalu(iako neki stručnjaci kažu da su takve bajke korisne).
    igralište

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:01 am Naslov: Pasija... Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    davorka

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:08 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Meni, kao prvo, uopće nije u redu da šutiš o tome da niste vjernici. Zašto? Jel tebe sram tvog uvjerenja i života kojeg živiš? Po meni je puno stvari danas izmaklo kontroli i u vrtićima, pogotovo u školi zato što ljudi šute, prilagođavaju se većini eto da ne bi imali problema oni i njihova djeca. I baš onda djeca imaju problema jer mnoge stvari ne razumiju, doma se nisu s njima susreli i totalno su zbunjeni. Ja svoju djecu učim da smo svi različiti, da je baš u tome čar i ljepota jer bi bilo predosadno da svi živimo isto i razmišljamo isto, da treba poštovati svakog čovjeka, njegovu vjeru i svjetonazor. Očekujem to i od drugih, često ne dobivam, ali najviše me žalosti što u školi jako malo rade na razvijanju tolerancije među djecom, poštivanju različitosti...Počinje s tim da si glup ako ne treniraš nogomet (jer u razredu pola dečki trenira nogomet), a onda ide dalje.
    Moj ti je savjet da porazgovaraš s tetama,pa i s ravnateljicom i izraziš svoj stav. Pogotovo mi te teme nisu uopće prikladne za tako malu djecu. Dobro da im još nije rekla da će ako ne budu dobri gorjeti u paklu. Sad

Roda od prvog dana
    [Vrh]
    maxovamama

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:20 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    I ja sam puno razmišljala o ovome kada mi je sin ispričao da u vrtiću puno pričaju o Isusu. Pitao me tko je bio Isus.
    Nisam ga htjela zbunjivati sa opširnim objašnjenjima o vjerovanju i nevjerovanju, pa sam samo kratko rekla da je Isus bio jedan jako dobar čovjek koji je pomagao svim ljudima. I zato ga se danas rado sjećamo.

Mi smo također ateisti i ja imam pravo tražiti od teta da mi ne uče dijete moliti se prije jela i zahvaljivati bogu na obroku koji im je dao. Jel mu bog NIJE dao taj obrok, skuhala ga je teta kuharica,, JA sam ga platila od plaće koju svaki dan 8 sati zarađujem na svom poslu. Povrće je izraslo u vrtu, nakon što je netko posijao to sjeme, a meso je nažalost došlo iz klaonice.

Nemam ništa protiv da jednom, kada budu shvaćali šta je vjera, postanu i sami vjernici. Ali sada je još prerano, zbunjuje ih to.

Da ne govorim o tome kako djeca jako vole svoje tete i to što teta kaže je zakon. I onda se ja sa svojim mišljenje njoj suprotstavljam, a inače mu govorim da tetu treba slušati. Kak sad?

Ja bi na tvom mjestu razgovarala sa tetom, ne bi odmah išla ravnateljici. Zamolila bi ju da ostavi molitvu i propovijedi za crkvu, a ako ni to ne bi upalilo, onda bi otišla ravnateljici.

Nije rješenje ne slušati svoje instinkte i ne reagirati na stvari koje nam se ne sviđaju. Jednostavno, treba se zauzeti za svoje stavove, bez straha od odmazde. To se može na lijep i ugodan način, i tete su razumna bića. Trebale bi prihvatiti tvoje zahtjeve. U protivnom, nije dobra teta, pa ju ni ne trebate.
    Peterlin

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:23 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Auuuuu, ja mora da sam živjela u nekom boljem svijetu...

Naime, u vrtiću u kojem su bili moji dečki NIKADA se nisu događale takve stvari. Sjećam se da su odgajateljice pitale za dozvolu da li u priredbu (za Božić/NG) mogu uključiti anđele jer je bilo djece iz obitelji koji nisu vjernici ili nisu katolici... Sve smo dogovorili. Na roditeljskom su uredno tražile savjet i što roditelji misle o tome. Na kraju je sve ispalo neutralno i ok, a roditelji su i te kako cijenili što odgajateljice uvažavaju njihove stavove.

Ovakav pristup (nametanje vjere) nije mi prihvatljiv. Ja bih jasno i glasno rekla na kakav način odgajam svoju djecu i što smatram prihvatljivim. To je zaista tema za razgovor prvo s odgajateljima, a onda s ravnateljem. Sretno!

L - 2000
    E - 2001
    [Vrh]
    sofke

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:24 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    eto da se i ja pridružim općem zgražanju Grin

da se nama nekaj takvog desi, mislim da bi MM napravio cijeli kraval u vrtiću (inače je sklon izazivanju škandala po šalterima, uredima i slično), a ne bi tak bojažljivo pitao dal da ode ravnateljici

vi i vaše dijete imate apsolutno pravo na to da vas nitko ne indoktrinira s nečim što ne prihvaćate

mislim, zbilja, pričati trogodišnjaku o razapinjanju isusa, helou..i još nije vjerski vrtić, dvaput helou?

nadam se da ćeš otići ravnateljici razjasniti stvari i onda to podijeliti s nama
    [Vrh]
    babyboys

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:26 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    ja ću se složiti s curama fda ne trebaš šutjeti.
    reci teti kako stoje stvari i zamoli ju da tvoje dijete isključi iz tih rituala. a ako zbog toga bude problenma odi na višu instancu- ravnateljici, i još dalje ako treba.
    jer kao što netko reče- zar ćeš zbog stzraha od odmazde šutjeti baš uvijek, i možda na taj način više štetiti djetetu nega da kažeš što te muči?

19.09.2006 ...miholjsko leto, jedno al sveto...
    [Vrh]
    MGrubi

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:35 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    meni je tu veliki problem ta predstava uopće!
    šta djeca imaju gledati ubijanje Isusa? Pasija mora imati oznaku 12+
    to nije za malene i za ljude slaba srca

bez obzira bili vjernici ili ateisti
    igralište

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:37 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    ispričavam se zbog troduplih postova...
    koryanshea

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:40 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    babyboys (napisa):
    reci teti kako stoje stvari i zamoli ju da tvoje dijete isključi iz tih rituala.

definitivno treba reagirati
    ali se ne bih slozila s gornjom recenicom. ne treba iskljuciti tvoje dijete, nego prekinuti s ritualima. oni nemaju šta radit u ne-vjerskom vrtiću, sva djeca su jednaka i u vrtiću nitko ne smije biti isključen zbog svojih vjerskih (ne)uvjerenja. pitanje je hoće li teta pristati na to ali po mom mišljenju to se nju ne pita, to naprosto treba prestati.

PostPostano: sri ožu 11, 2009 10:43 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    ja bih sigurno "podijelila" svoj problem s vrtićem. Vjerojatno bih poslala muža da fino kulturno kaže što mi mislimo o takvim temama (jer su njegovi prigovori puno "pristojniji" od mojih pošto ja imam iskustva iz djetinjstva s ovakvim stvarima).
    Pretpostavljam da to i nas čeka za koju godinu - no, ja planiram već u startu objasniti da smo mi drukčiji i to reći i tetama (i učiteljici).
    Inače, ovakve stvari su se dešavale i kad sam ja bila mala (ali puno puno gore jer je bilo ratno doba).
    Moja najbolja prijateljica i ja smo jedine bile druge vjere i bile smo svejedno godinu dana prisiljene ići na vjeronauk u školi, pjevanje u crkvi petkom, vjeronauk u crkvi subotom i misu nedjeljom - inače bi nas srušili iz tog predmeta. A časne setre - kakvih sam komentara čula Mad
    flower
    Osoblje foruma

PostPostano: sri ožu 11, 2009 11:19 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    negdje je topik o ovjoj temi, i mi smo imali i imamo jos slicno iskustvo

Each time I think I'm close to knowing
    She keeps on growing
    Slipping through my fingers all the time

šaptačica konjima aka princeza ratnica '02.
    [Vrh]
    mama_jos_malo

PostPostano: sri ožu 11, 2009 11:34 am Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Vjernik sam i moje dijete zna za Isusa, zna da postoje anđeli, molimo se zajedno, ići će u katolički vrtić, jer tako mi živimo.

Ne odobravam ovo u vrtiću u koji tvoje dijete ide, jer prije svega to je gradski vrtić, dakle roditelji nisu apriori izabrali vjerski nauk. Osim toga u katoličkim vrtićima tematikom se bave educirani odgojitelji koji ne suočavaju malo dijete s mukom Isusa na takav način. To je za mene okrutno i nepedagoški.
    Ako učim svoje dijete o Uskrsu onda govorim o jajetu iz kojeg se izliježu pilići ( i pingvini, dodala bi moja cura), o proljeću, buđenju prirode, o Isusu koji nije umro nego je otišao na nebo i čuva sve ljude koji su umrli i žive na zvjezdicama i sve nas koji živimo itd.

Imamo krasnu knjigu koja se zove "Super je bit različit" (Golden Marketing) iz koje je naučila da ne vjeruju svi ljudi jednako i nismo svi isti i da neki ljudi Boga nazivaju drukčije. Neki ljudi ne vjeruju da Bog postoji, baš kao što smo neki debeli, neki mršavi, neki spretni, a neki manje spretni.

Ono što ne razumijem zašto odgojiteljica nije upoznata s tim da ste vi ateisti. I mislim da nije dobro da dijete samo izabere. Za dijete je to prevelika odgovornost. Svakako mislim da trebaš razgovarati s odgojiteljicom i ravnateljicom i iznijeti svoj stav.

Posvećujem svojoj kćeri Heart :

Želim ti da prihvatiš sve darove s kojima si rođena i pretvoriš ih u čudo ljepote, posebnosti i čudesnosti". (C.Gray)
    [Vrh]
    maxovamama

PostPostano: sri ožu 11, 2009 12:06 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    mama_jos_malo (napisa):
    Vjernik sam i moje dijete zna za Isusa, zna da postoje anđeli, molimo se zajedno, ići će u katolički vrtić, jer tako mi živimo.

Ne odobravam ovo u vrtiću u koji tvoje dijete ide, jer prije svega to je gradski vrtić, dakle roditelji nisu apriori izabrali vjerski nauk. Osim toga u katoličkim vrtićima tematikom se bave educirani odgojitelji koji ne suočavaju malo dijete s mukom Isusa na takav način. To je za mene okrutno i nepedagoški.
    Ako učim svoje dijete o Uskrsu onda govorim o jajetu iz kojeg se izliježu pilići ( i pingvini, dodala bi moja cura), o proljeću, buđenju prirode, o Isusu koji nije umro nego je otišao na nebo i čuva sve ljude koji su umrli i žive na zvjezdicama i sve nas koji živimo itd.

Imamo krasnu knjigu koja se zove "Super je bit različit" (Golden Marketing) iz koje je naučila da ne vjeruju svi ljudi jednako i nismo svi isti i da neki ljudi Boga nazivaju drukčije. Neki ljudi ne vjeruju da Bog postoji, baš kao što smo neki debeli, neki mršavi, neki spretni, a neki manje spretni.

Ono što ne razumijem zašto odgojiteljica nije upoznata s tim da ste vi ateisti. I mislim da nije dobro da dijete samo izabere. Za dijete je to prevelika odgovornost. Svakako mislim da trebaš razgovarati s odgojiteljicom i ravnateljicom i iznijeti svoj stav.

Uvijek mi je drago kad od vjernika čujem ovakav stav.
    icyoh

PostPostano: sri ožu 11, 2009 12:07 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    maxovamama (napisa):
    mama_jos_malo (napisa):

Uvijek mi je drago kad od vjernika čujem ovakav stav.

X
    babyboys

PostPostano: sri ožu 11, 2009 12:40 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Citat:

ovo prvo i mene zanima.
    a slažem se i da dijete, barem do neke dobi, recimo nekih 9 godina, kada se ide na pričest, ne može samo izabrati jer nema dovoljno ni znanja ni iskustva da bi po ovom pitanju bilo kompetentno.

[Vrh]
    brane

PostPostano: sri ožu 11, 2009 12:45 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    odgojitelj sam i moram priznati da sam čitajući tvoj post prvo pomislila, pa ok, šta očekuje ako je dijete upisano u vjerski vrtić
    onda se opet vratim na početak, pa čita, čitam, čitam....ok nije vjerski vrtić...možda je vjerska grupa...ali mi opet nije jasno što dijete ima raditi u vjerskoj grupi ako su roditelji ateisti i ne žive u duhu te vjere, jer vidim iz posta da se ne slažete s nekim stavkama...hm...onda opet čitam i čitam i dođem do dijela gdje se spominje "obični zagrebački vrtić" i upitnik mi iznad glave....šta takva tema uopće ima raditi u skupini djece od 3-7 godina???

pa ionako je nasilja i previše oko njih još im i pribijanje Isusa na križ projiciraj u vrtiću...ludilo....mi ih nastojimo maknuti od nasilja a u vrtiću im se nasilje servira kroz priče....

mislim da bi trebala popričati s tetom o toj temi i to traži "individualni razgovor" i dobro se pripremi s pitanjima...

to što je ona bila branitelj i što im je samo Bog dragi pomogao na prvim crtama bojišnice je njena osobna stvar i nema šta raditi kao tema u vrtiću...

predivno je da djeca znaju ponešto od svake vjere i ja bi jako volila da djeca onako kroz neobične običaje upoznaju razne vjere i kulture življenja

ali ovo...mislim da to zaista nije OK i odi popričati s tetom
    [Vrh]
    Ružica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:10 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    tete će ocito, uskoro saznati da smo mi ateisti, a jos ne znaju iz vise razloga:
    1smatram da je to vrlo privatna stvar, i usprkos tome sto se one nama mijesaju u tako privatnu stvar, i dalje sam oklijevala otici tamo i mahati im ispred nosa s necim sto ih se ne bi trebalo ticati.
    2. M je dosao u vrtic 1.9.08 u vec dvije godine postojecu grupu, pa mi je bilo najvaznije da se uklopi i stekne prijatelje medju njima koji su svi vec povezani i poznaju se otprije
    3.ako se nitko do sada nije bunio, nego su svi puni hvale za tetu X, sumnjala sam u svoju procjenu, i prvi puta kad mi je ispricao nesto grozno, a sto mu je ispricala opet ta teta, mislila sam da je to ona normalna, doduse neuobicajeno preuranjena, djecja zainteresiranost za smrt koju kad tad moramo proci, a i da je nesto pobrkao, negdje cuo, djecja posla, itd. Cinjenica da je u dve odvojene prilike kad sam ga pitala otkud mu to, rekao ko iz topa: pa to mi je rekla teta x! Ali stvar je bila grozna-odonda je ospjednut umiranjem i svaki dan bar jednom kaze--znas, ja cu jaaaaaako davno umrijeti, za TRI mjeseca!i kaze da on ne zeli da itko umre itd kaj vec svi pricaju kad ih to spopadne.
    [Vrh]
    babyboys

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:20 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    razgovaraj s tetom. nekad i ono privatno treba postati javno, pogotovo ako je za dobro tvog djeteta.
    a ako ste potpuno uvjereni ateisti, što te briga ako se to zna?

a za zbližavanje s djecom... mislim da sa tri godine i nisu tak jako povezani da se tu ne može uklopit još jedno dijete, a osim toga, pred njim su još otprilike tri godine vrtićarenja i imat će se prilike povezat.

[Vrh]
    Ružica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:21 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    mc grubi, nisu gledali pasiju, to sam ja samo tak stavila naslov teme, nisu opce to gledali nego im je ona ispricala to o vojsci koja ubija andjeleke, mame koje placu "nemojte ih" i cavlima svud po tijelu i krvi do koljena, ovo kaj sam napisala u 1. postu.
    [Vrh]
    elin

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:26 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Ružice, samo da ti kažem svoje mišljenje s obzirom na tvoj uvodni post, ostale sam pročitala onak na brzinu:
    1. ne vjerujem da dijete ima tako bujnu maštu, pa može izmišljati ono sa čavlima i krvi i sl., a vi ste ateisti dakle od vas nije čuo;
    2. ono što je meni rekla psihoterapeutkinja (tražila savjetovanje radi razvoda, pa smo završile razgovarati i na temu crtića i djece): jako mala djeca ne razlikuju stvarnost od mašte (to je vezano za crtiće, njima je to stvarno, pa vjerujem da je isto i za priče);
    3. imaš potpuno pravo biti ljuta - bez obzira na vjeru, smatram da je priča o pasiji neprimjerena za tako malu djecu jer je nasilna;
    4. smatram da se vaši osjećaji isto tako trebaju poštovati.
    E sad, ti odluči što ćeš točno reći, smatram da trebaš ići razgovarati i sa ravnateljicom i sa tom tetom zajedno u istoj sobi. Ako ne želiš izjavljivati svoje ateističke osjećaje to je o.k. i tvoja stvar, ali možeš reći što se dogodilo i da smatraš predmetnu priču neprimjerenom za tako malu djecu, bila ona vjerska ili ne.
    [Vrh]
    Ružica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:38 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    nisam mislila da SADA izabere, nego neka vidi da ima razlicitih ljudi, kako je rekla mama jos malo:
    ...da neki ljudi Boga nazivaju drukčije. Neki ljudi ne vjeruju da Bog postoji, baš kao što smo neki debeli, neki mršavi, neki spretni, a neki manje spretni. ..pa siroko mu polje, glavno da je dobar i sretan i da njegova sreca ne smeta drugim ljudima, jel tak?
    -a svakako mislim da jos par godina nije spreman za dubokoumna razmisljanja o tim temama i ne vidim zasto bi sada morao biti svjestan muka isusovih u svoj njihovoj punini, pa to je i za odrasle ponekada previse!

-a otprilike mi se polako ovo kristalizira u glavi: jos cu sada par dana ici po njega i odvoditi ga, i usput samo pitati pokojeg roditelja nesto neutralno tipa da li njegovo dijete prica neke strasne price, jer da moj mali brije sve u 16, pa mozda mi jos neko potvrdi te grozote.
    -najaviti se za razgovor sa tetom ( drz te fige da me prek telefona ne otpili il ne nagovori da joj ispričam o cem se radi)
    --hvala svima na podrsci, javim kad se nesto sazna.
    [Vrh]
    Kaae

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:41 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Svakako bih razgovarala s tetom, a ako taj razgovor ne urodi plodom, tek onda s ravnateljicom ili nekom drugom nadleznom osobom. Mislim da je nevazno jeste li ateisti ili ne, barem u nastupnom razgovoru. Bitno je razjasniti odakle dijete zna za pricu o cavlima u ocima i mrtvim andjelima. I da je pridodao neke elemente, ne vjerujem da bi se malo dijete samo 'sjetilo' takvih detalja. Bila ovakva prica religijski nastrojena, ili ne, nije joj mjesto niti u osnovnoj skoli, a kamoli medju predskolcima. U svakoj slucaju, sve dok ne napadnes tetu, mislim da nema razloga za strah od odbacivanja djeteta ili nekakve osvete.

O religiji u svjetovnom, drzavnom vrticu popricala bih direktno s ravnateljicom. Cak niti u tom trenutku ne bi trebalo biti bitno jeste li ateisti.
    [Vrh]
    pikula

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:42 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Mislim da imaš svako pravo zahtjevati od ravnateljice i teta da se suzdrže od svojih propovjedi jer to osobno viđenje vjere može biti stvarno svakakvo malim vjernike može udaljiti od vjere i zbuniti kao i male ateiste. Ja ne dozvoljavam da se s mojim djetetom u vrtiću radi bilo što u što ja nisam upućena i što ne odobravam. Nemoj da ti ostaje neka gorčina koja će se prenositi na odnos pikule i teta, skupi svu poz. energiju i riješi to s njima na obostrano zadovoljstvo. Ja znam da mom Do netko ovako prezentira Pasiju da ga ne bih mogla odvuć u crkvu nikad više.

Uredni ljudi su samo lijeni tražiti stvari
    [Vrh]
    Ružica

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:52 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    woow, hvala cure, stvarno ste odlicne, zivot ipak ima smisla...hocu reci, tak ste optimistične, pa izgleda da se ta stvar stvarno moze nekako dobro razrijesiti!..mene su jucer samo crne misli opsjedale. tipa vjecna mrznja tete, mijenjanje vrtica i slicne grozote. ajoj hvala vam puno
    [Vrh]
    Ifigenija

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:57 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    A joj. Baš mi je žao zbog te nesretne priče, ove s čavlima Sad
    Mi smo vjernici, i moj četverogodišnjak zna da su Isusa ubili (kako ne bi znao, ide na misu, čuje), ali ne idemo u detalje. To mu ocrtamo onako ovlaš, kao nasilje u bajkama... koliko znam djecu ne uznemiri rečenica - ubili su vuka, ali bi bili vrlo uznemireni da čuju krkljanje, ili da im se daju eksplicitni detalji puni krvi i čigerice. Dakle, da, Isus je umro, ubili su ga - zašto - za nas, i tu je priči kraj, barem za ovu dob, a slažem se da detalje ne treba saznati prije određene dobi u kojoj dijete to može isprocesuirati. U vrtićkoj dobi od vjere dobija znanje da je voljen, željen, da postoji Bog koji nam pomaže, da ima anđela čuvara, i da je dobro ići na misu... i da postoji život vječni, dakle, samo ono veselo, nasmijano i vedro.

Meni se čini da tete poduzimaju akciju za koju nisu osposobljene, tj. nemaju katehetski faks, ili bar neko suvislo vjersko obrazovanje, i da tu treba reagirati. Ja bih reagirala - kao vjernica - jer ne prenose to znanje kako spada, na pravi način, i ja bih se bojala da mi djetetu ne ogade vjeru, i da ga ne obrazuju na način koji će onemogućit da mu prenesem bit kršćanstva.

Mislim da biste mogli razgovarati i s župnikom koji je nadležan za dotičnu župu; možeš i anonimno, otići u ispovjedaonicu i reći što te muči. Mislim da bi on trebao reagirati i upozoriti tete na propust... ako je jedan od onih koji dopuštaju Bogu da kroz njih djeluje (umjesto da se igra svećenika, a živi ko zadnji profani tip... ima toga puno... pa možda da se raspitaš o njemu kod lokalnih vjernika prije nego što odlučiš potražiti pomoć).

Ili možda možeš pisati negdje na Kaptol, pa da oni interveniraju, štiteći dostojanstvo svoje vjere i malih vjernika...

Eto, to mi pada na pamet...

Drži se!
    pujica
    Osoblje foruma

PostPostano: sri ožu 11, 2009 1:57 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    vjerska sloboda ukljucuje i pravo ireligioznih osoba na ne-vjerovanje, a to bi u drzavnim institucijama trebalo biti postivano prije svega

drago mi je sto si odlucila reagirati jer se po meni ne radi o pitanju privatnog vjerskog (ne)opredjeljenja vec se radi o krsenju prava tvojeg djeteta

uostalom, kako cemo se svi zajedno u drustvu uciti toleranciji i suzivotu ako to svima nije jasno - da svi imamo jednaka prava

ukoliko je spomenuta teta prava vjernica onda bi to trebala razumjeti
    icyoh

PostPostano: sri ožu 11, 2009 2:06 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    pujica (napisa):
    vjerska sloboda ukljucuje i pravo ireligioznih osoba na ne-vjerovanje, a to bi u drzavnim institucijama trebalo biti postivano prije svega

.......

ukoliko je spomenuta teta prava vjernica onda bi to trebala razumjeti

potpisujem.
    Možda teta nije mislila ništa loše (iako ne vidim ama baš nikakve potrebe u prenošenju osobnih uvjerenja drugima, naročito djeci).

A ova zadnja rečenica me nekako... da bar je....
    gitulja

PostPostano: sri ožu 11, 2009 3:33 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    babyboys (napisa):
    Citat:

ovo prvo i mene zanima.
    a slažem se i da dijete, barem do neke dobi, recimo nekih 9 godina, kada se ide na pričest, ne može samo izabrati jer nema dovoljno ni znanja ni iskustva da bi po ovom pitanju bilo kompetentno.

bez uvrede, ali ja stvarno ne vidim zašto bi teta trebala biti upoznata s tim. mi smo ateisti i nije mi palo napamet ući u vrtić i to reći teti. mislim, nije mi jasno zašto bi. pa nisam ju upisala u vjerski nego u državni vrtić. i očekujem da ga polaze djeca čiji su roditelji različitih svjetonazora i religijskih uvjerenja. to što je ta teta vjerski fanatik se mene, pa tako ni Ružicu osobno ne tiče. Za to postoji i mjesto i vrijeme, a to je Crkva.
    I da, podigla bih veliku galamu oko toga. Voljela bih da im pričaju o različitim vjerama i kulturama.

http://b3.lilypie.com/dSD9p1.png
    [Vrh]
    Svimbalo

PostPostano: sri ožu 11, 2009 3:38 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    gitulja, x

Fear and loathing in...Las Vegas
    [Vrh]
    babyboys

PostPostano: sri ožu 11, 2009 4:14 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    gitulja (napisa):
    babyboys (napisa):
    Citat:

ovo prvo i mene zanima.

bez uvrede, ali ja stvarno ne vidim zašto bi teta trebala biti upoznata s tim. mi smo ateisti i nije mi palo napamet ući u vrtić i to reći teti. mislim, nije mi jasno zašto bi. pa nisam ju upisala u vjerski nego u državni vrtić. i očekujem da ga polaze djeca čiji su roditelji različitih svjetonazora i religijskih uvjerenja. to što je ta teta vjerski fanatik se mene, pa tako ni Ružicu osobno ne tiče. Za to postoji i mjesto i vrijeme, a to je Crkva.
    I da, podigla bih veliku galamu oko toga. Voljela bih da im pričaju o različitim vjerama i kulturama.

ja sam to pitala u kontekstu dotične situacije, a možda bi trebalo preformulirati, dakle:zašto ne bi teta znala da ste ateisti?ili bilo kakvog drugog vjerskog (ne9uvjerenja.
    vjera je nešto što se nosi doma, nešto čemu te uče ili ne uče roditelji, a ne nešto što se nameće.

u dotičnom slučaju je nametnuta i treba reagirati, pa makar i objelodanjenjem svojih svjetonazora.

[Vrh]
    Veki

PostPostano: sri ožu 11, 2009 4:14 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Mogu potpisati Brane jer sam isto prvo bila zbunjena o kojem vrtiću se radi, a i Ifigeniju da vjerski odgoj u vrtićima trebaju provoditi educirane osobe.
    U gradskom vrtiću se ne smije provoditi vjerski odgoj.
    Vjerski odgoj se mora ponuditi kao opcija na početku i tada se formira skupina koja provodi vjerski odgoj. Taj program provode educirane osobe.
    Čak se i za obilježavanje blagdana ( naglasak na običajima, ne na vjeri) treba dogovoriti sa roditeljima.
    Po meni je to vrlo neprofesionalno od tete, jer od kuda njoj pravo nametati svoja uvjerenja, a ne poštivati pravo djece i roditelja.
    Baš sam ljuta.
    [Vrh]
    elin

PostPostano: sri ožu 11, 2009 4:37 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    i ja potpisujem gitulju osim ove zadnje njezine rečenice. Smatram da vrtić uopće nije mjesto za priču o vjeri kao niti škola uostalom. Onaj tko je vjernik taj će ići u Crkvu i za to će naći vremena, a na ovaj način se djeca odvajaju i to smatram lošim. Bez obzira što je Ružica ateist, u vrtić idu i djeca druge vjere i nisu u redu ovakve priče (izuzmimo da su nasilne i neprimjerene vrtićkoj dobi). Još je manje u redu da Ružica mora ići tamo i objašnjavati da je ateist, a k tome se žena još i loše osjeća i brine da dijete neće biti odvojeno od ostale djece. Ova teta je, bez obzira na njezine namjere, napravila nešto jako loše.
    [Vrh]
    Veki

PostPostano: sri ožu 11, 2009 4:50 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    I još nešto vezano uz to da sva djeca nešto rade. Sva djeca ne moraju slikati ako ne žele, sva djeca ne moraju slušati priču ako ne žele, sva djeca ne moraju pjevati ako ne žele i nemaju afinitete za to, e onda sasvim sigurno ne moraju moliti molitve.
    [Vrh]
    icyoh

PostPostano: sri ožu 11, 2009 4:55 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    Veki (napisa):
    I još nešto vezano uz to da sva djeca nešto rade. Sva djeca ne moraju slikati ako ne žele, sva djeca ne moraju slušati priču ako ne žele, sva djeca ne moraju pjevati ako ne žele i nemaju afinitete za to, e onda sasvim sigurno ne moraju moliti molitve.

ovo je vrlo lako u teoriji, no praksa je nešto drugo.
    Znam, bila sam u toj situaciji kao dijete. I mi se kao odrasli uvijek možemo raspraviti, odlučiti i argumentirati "zašto ja neću baš kako svi drugi rade", no ne možemo stavljati djetetu taj teret.
    U državnom vrtiću ne bi trebalo imati mjesta za vjerske obrede. A krenuti s molitvom (čak i u dobroj namjeri i ako je većina djece vjernika) samo znači izazvati probleme s prihvaćanjem djeteta koje je drukčije. Teta bi to trebala pretpostaviti i znati.
    Veki

PostPostano: sri ožu 11, 2009 5:21 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    icyoh (napisa):
    Veki (napisa):

ovo je vrlo lako u teoriji, no praksa je nešto drugo.

To je iz prakse.
    [Vrh]
    icyoh

PostPostano: sri ožu 11, 2009 5:25 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    A onda je moja praksa drukčija. Jer ja sam u većini dječjih godina bila jedino "drukčije" dijete pa govorim isključivo iz svog iskustva.
    flower
    Osoblje foruma

PostPostano: sri ožu 11, 2009 5:25 pm Naslov: Citirajte i odgovorite Uredite post Izbrišite ovaj post Pogledajte IP
    ono sto je bitno da se dijete moze ukljuciti u program kat. vjerskog odgoja samo uz pismeni pristanak roditelja, ovdje smo na dugo i na siroko o ovoj i slicnim temama

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam malenu upisala u caritasov vrtić, ne iz razloga što je eto katolički ili sl. već što sam čula puno lijepih priča o njemu i koje su do sada na moju radost bile istinite. Ja sam ateista, MM je ateista, moji su svi redom ateisti a i njegovi.U tom vrtiću se djeca mole prije objeda, (sjedim po nekad i ja s njima jer sam prof. predš.odgoja pa znam da imam pravo biti tu i upoznati se sa radom odg.). Teta im prica jako poucne price ( slusala ja ) iz Biblije na jako lijep način ( pastir, ovce,...).
    Moju malenu niko nije krivo pogledao zbog toga sto ona ne moli kad oni mole ( iako ona sklopi ruke uredno), zbog toga sto ona vrlo rijetko sjedne da slusa price iz Biblije( dijete nadje flomastere ),...i slične stvari koje se praktic. u takvim vrtićima.
    Da može nešto krivo naučiti u tom vrtiću naravno da bih na neki način reagirala. Ovako, mislim da ce nauciti voljeti ljude, poštovati različitosti i cijeniti sebe.
    Na prepričavanje "pasije" nemam komentar- rekla sam da bih na neki način reagirala pogotovo što vrtić nije vjerskog karaktera. Vjerovatno bih razgovarala prvo s tetom i skrenula joj pozornost na "koloristiku u prepričavanju"

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E da, moj je brak " miješani" .

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

A zašto ti namećeš ateizam svom djetetu? Tvoje dijete je svoj čovjek, pust ju neka vidi sama stvari oko sebe, kako vaš ateizam tako i vjeru, pa neka jednog dana sama odluči o tome šta misli o jednom ili drugom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tjah, upravo sam obrisao podugačak odgovor na Enoin post. Ne bi mi služio na čast, a ne bi ništa promijenio.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •