Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 209

Tema: pitanje za ateiste

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jooooj, uvijek se sve završi na prepucavanja ateisti-vjernici...

Cijenim i skidam kapu svakom vjerniku koji je rekao/napisao da muka Isusova (tj. interpretacija opisane odgajateljice) ni u kom slučaju nije tema za vrtićku djecu, bez obzira da li su im roditelji vjernici ili ateisti.

A isto tako, roditelji bi trebali uvijek obavijestiti odgajatelje i osoblje vrtića (bez obzira da li je vrtić vjerski ili nije) što točno žele za svoje dijete, to dogovoriti UNAPRIJED da ne bude neugodnih iznenađenja. Može se! I treba se tako činiti....

A vjera i stav o vjeri uči se u obitelji, tu će svatko od nas postupiti po svojoj savjesti. Tako treba i biti.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Čuj, ja sam vjernik, pa mi nikada nije palo na pamet provoditi bilo koji oblik vjerskog odgoja, pa čak ni spominjanje Isusa. Stvar je o tome da je to jako delikatna tema i osobna stvar svake obitelji i pojedinca.
    Kako kaže Flower roditelj treba dati pismeni pristanak da se vjerski odgoj provodi.
    Po meni je to stvar profesionalizma.
    To što ja imam neka soja osobna uvjerenja, ne smijem ih projicirati na grupu.
    Odgajatelj treba biti prije svega objektivan i shvatiti da je on tu da nastavlja obiteljski odgoj, a ne da odgaja po vlastitim uvjrenjima i da se njemu treba prilagoditi. Totalno iskrivljeno.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

elin, mislila sam da im pričaju o različitim vjerama i kulturama, da djeca vide da nisu svi jednaki. Meni je iz djetinjstva ostalo u sjećanju kako je nama deda koji je puno putovao nakon svakog putovanja pričao o zemlji u kojoj je bio i običajima pa se tu nekako i malo vjere uplelo. na takve sam priče mislila, ne molitve ili priče iz "svetih" knjiga.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Čuj, ja sam vjernik, pa mi nikada nije palo na pamet provoditi bilo koji oblik vjerskog odgoja, pa čak ni spominjanje Isusa. Stvar je o tome da je to jako delikatna tema i osobna stvar svake obitelji i pojedinca.
    Kako kaže Flower roditelj treba dati pismeni pristanak da se vjerski odgoj provodi.
    Odgajatelj treba biti prije svega objektivan i shvatiti da je on tu da nastavlja obiteljski odgoj, a ne da odgaja po vlastitim uvjrenjima i da se njemu treba prilagoditi. Totalno iskrivljeno.
    X
    Mislio sam da nikoga neću tako skoro potpisivati, ali ovo ovako dobro nisam znao napisati.
    Bez veze mi je kada se o vjeri govori u terminima brendova.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Enoa prvotno napisa
    A zašto ti namećeš ateizam svom djetetu? Tvoje dijete je svoj čovjek, pust ju neka vidi sama stvari oko sebe, kako vaš ateizam tako i vjeru, pa neka jednog dana sama odluči o tome šta misli o jednom ili drugom.
    jel ovo bilo meni ili?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A zašto ti namećeš ateizam svom djetetu? Tvoje dijete je svoj čovjek, pust ju neka vidi sama stvari oko sebe, kako vaš ateizam tako i vjeru, pa neka jednog dana sama odluči o tome šta misli o jednom ili drugom.
    ja bih ovo potpisala da se radi o "djetetu" od npr. 17god. No dok god je moj sin premali da donosi odluke - a sa 2, 3 godine je sigurno premali, onda će moja i muževa biti zadnja.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Sve ima svoje mjesto i vrijeme a tema religije NE spada u drzavnim obrazovnim ustanovama (sto skole katolickih i drugih redova rade je njihova stvar).

Religija je osobna stvar i medju ostalima sloboda (ne)biranje religije je jedan od temelja istinske demokracije (daleko nam lijepa kuca).

Podrzavam da se djeci predaje predmet etike u kojemu uce o svim religijama a najvise da nauce postivati sve ljude bez obzira na boju koze, vjere, seksualne orijentacije, invaliditeta itd. Po meni bilo koji oblik religije dolazi iz kucnog odgoja a ne iz obrazovne institucije.

Zazirem od indoktrinacije, skrivanje iza vjere kako covjek ne bi morao razmisljati vlastitim mozgom i morao donositi vlastite odluke i s tim odgovornosti. Ne bi htjela biti u kozi osobi koja bi se usudila mojem djetetu izustiti fore tipe Bog sve vidi, Bog ce te kazniti ili nesto u tom stilu. Ateista ne ateista, its just not done!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj nanuška prvotno napisa
    jel ovo bilo meni ili?
    Ma nije nanuška, možda sam krivo napisala. Bilo je na skroz početnu temu Smokice.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    ja bih ovo potpisala da se radi o "djetetu" od npr. 17god. No dok god je moj sin premali da donosi odluke - a sa 2, 3 godine je sigurno premali, onda će moja i muževa biti zadnja.
    Znam, u potpunosti te razumijem jer i ja volim odlučivat za svoju djecu dok sami ne znaju šta je bolje za njih, ali mislim da ako djete ima saznanje o Isusu da je to samo saznanje a ne odluka.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Taj pojam da dijete samo odluči jednostavno je neprimjenjiv u praksi. Sve naše odluke posljedica su naših životnih prilika i iskustava koje tijekom života skupljamo.
    Ja sam recimo odustala od upisa djeteta u jedan vrtić zato što jedna od teta, pripadnica Hari krišne, zahtijeva od djece da se svaki dan prije spavanja klanjaju Bogu Krišni. Mene to prestravljuje jer iz iskustva poznatih koji su krenuli putem te vjere ne vidim ništa dobro niti plodonosno i ne bih htjela da mi se dijete s tim upoznaje. Druga stvar, budući da mi je dijete kršteno, za mene takav čin klanjanja predstavlja izravan grijeh protiv prve zapovijedi Božje. Ne znam što ateiste točno sablažnjava u našoj molitvi, ali to što ih smeta imaju pravo zahtijevati da se ne nameće njihovoj djeci. Druga je stvar kad bi se vjeronauk organizirao kao i u školi - temeljem pristanka roditelja. Pa bi se tako na isti način kao i engleski i razne sportove, u vrtiću mogao organizirati i sat, dva vjeronauka tjedno za zainteresirane.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Druga je stvar kad bi se vjeronauk organizirao kao i u školi - temeljem pristanka roditelja. Pa bi se tako na isti način kao i engleski i razne sportove, u vrtiću mogao organizirati i sat, dva vjeronauka tjedno za zainteresirane.
    Engleski i razni sportovi u vrtiću su organizirani NAKON redovnog programa što se za organizaciju vjeronauka ne bi moglo reći.

Ili da djeca ateista i vjernika koji nisu RKV jednostavno nauče sjediti na hodniku već u vrtiću jer ih to tako i tako čeka već u 1. razredu osnovne škole. Državne, naravno... :/ Što prije nauče biti izopćeni iz zajednice i obilježeni tim sjedenjem manji će šok biti kasnije. Da, samo sam sarkastična-ne mislim ozbiljno.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    cijenim sto djeci ne pricaju vjerski obojane price i ne "bojaju" blagdane vjerski
    A kako bi ih trebale "bojati"? Htjeli vi to ili ne, Božić jeste prije svega vjerski, kršćanski blagdan, meni ne pada na pamet tražiti od muslimana da se odrekne vjerskog značenja Bajrama i, štoviše, da postane prihvatljivo da Bajram nije vjerski blagdan, a neprihvatljivo "bojati ga vjerski".

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Svaka tema se sa djecom može radit na sto načina.
    Smatram da je vjersko obilježavanje blagdana stvar obitelji, a stvar vrtića je da u svemu što nas okružuje pronađe sredstvo kao ni obogatilo dječji spoznajni i emocionalni svijet.
    Tako je vrijeme Božića idealno vrijeme kako bi se razgovaralo o obitelji, o prekrasnim narodnim običajima ( unošenje slame u kuću, postavljanje stola sa pšenicom i adventskim kruhom, pričanje priča oko ognjišta na slamici),upoznavali sa narodnom nošnjom, izrađivali ukrasi za bor.
    To je vrijeme smirenosti, pričanja priča, slušanje lijepe glazbe. Sve je to obilježavanje Božića koji nema veze sa vjerom već sa običajima, a kod nas se tradicionalno slavi Božić i Uskrs. Isto tako ima puno "zaboravljenih" blagdana npr. Sveti Juraj kad se ide u ophodnju po kućama sa košarom i barjakom koju djeca sama rade.
    Sve to ima svoju vrijednost.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

CITAT:Inače, ovakve stvari su se dešavale i kad sam ja bila mala (ali puno puno gore jer je bilo ratno doba).
    Moja najbolja prijateljica i ja smo jedine bile druge vjere i bile smo svejedno godinu dana prisiljene ići na vjeronauk u školi, pjevanje u crkvi petkom, vjeronauk u crkvi subotom i misu nedjeljom - inače bi nas srušili iz tog predmeta. A časne setre - kakvih sam komentara čula Mad

Tko je tebe mogao natjerati na vjeronauk,ili da se npr.vjenčaš u crkvi ako ne odobravaš to?Daj me ne zezaj..Ako si se toliko borila za svoje stavove i bila toooliko protiv vjere,tko te mogao natjerati u crkvu??Kada sam išla u školu za vrijeme hdz-ove vladavine,bilo je i djece drugih vjera,i ateista i nitko ih nije tjerao..Nisu išli na vjeronauk i to je to...

:/

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dugo nisam pisala - moja se moli pred jelo, tete ih uredno kad idu u setnju vode u crkvu da se pomole (nije vjerski vrtic za one koji nisu pratili pricu), zbunjena je jer s jedne strane obozava dinosaure i zna kad su zivjeli (koliko je to davno bilo i da tad nije bilo ljudi) a s druge strane teta kaze da je Bog prvo stvorio covjeka - koje dileme u 6 god. glavi. jos uvijek se dobro drzimo i diskutiramo, propitujemo info. koje dobiva.

netko je rekao da su krscanski blagdani pa ih tako i treba obiljezavati, mislim da treba razlikovati drzavni blagdan/obicaje/vjera...naravno da se ispreplice, ali nije jednako i ne bi smjelo biti isto ako se obiljezavaju u vjerskom vrticu ili svjetovnom.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li je netko nekome zabranjivao ili ga tjerao - ne znam reci, u moje davno doba vecina djece iz razreda je islo na vjeronauk (u doba mraka), ja sam uvijek imala dojam kako je njima tamo super zabavno. sada o vjeronauku najcesce cujem negativnosti i nezadovoljstvo. osobno sam za izbor - ono sto je problem je da svi izbori kod nas nisu jednako vrijedni. vrlo je tesko boriti se protiv unosa katolicke vjere u svjetovni rad (tipa vrtica mojeg djeteta ili ove pasije), s druge strane svi bi se jako uznemirili kad bi teta na pravosl. bozic djecu pozdravljala s Hristos se rodi, nudila zitom i sl.
    moje dijete koje ima zidovske krvi dugo je smatrala da je Zid (to je jednina od zidov) kriv za smrt prekrasnog Isusa, i to je cula u vrticu, trebalo je vremena da pricu ponovno ispricamo i tog famoznog Zida (s kvacicom) rehabilitiramo

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj pupy_23 prvotno napisa
    CITAT:Inače, ovakve stvari su se dešavale i kad sam ja bila mala (ali puno puno gore jer je bilo ratno doba).
    Moja najbolja prijateljica i ja smo jedine bile druge vjere i bile smo svejedno godinu dana prisiljene ići na vjeronauk u školi, pjevanje u crkvi petkom, vjeronauk u crkvi subotom i misu nedjeljom - inače bi nas srušili iz tog predmeta. A časne setre - kakvih sam komentara čula Mad

Tko je tebe mogao natjerati na vjeronauk,ili da se npr.vjenčaš u crkvi ako ne odobravaš to?Daj me ne zezaj..Ako si se toliko borila za svoje stavove i bila toooliko protiv vjere,tko te mogao natjerati u crkvu??Kada sam išla u školu za vrijeme hdz-ove vladavine,bilo je i djece drugih vjera,i ateista i nitko ih nije tjerao..Nisu išli na vjeronauk i to je to...

:/
    Ja sam ovo napisala....oprosti, zaista nisam neugodna ali o čemu Ti pričaš? Ja sam imala 8 godina u spomenuto vrijeme...i da, MORALA sam na vjeronauk. Prvo polugodište kad nisam išla sam imala 1 zaključeno na polugodištu...a da ne govorim o pritisku koji se radi na dijete koje je drukčije od ostalih 35.
    Uz dužno poštovanje, ali pričaš bedastoće. Jedno je odbiti se natjerati na nešto kad imaš 25, a drugo očekivati to od djeteta - da se sa 5,6,7,8.. godina bori za svoje stavove.
    I to iščuđavanje..brate mili...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nemam što dodati. To je tako!

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Smatram da je vjersko obilježavanje blagdana stvar obitelji, a stvar vrtića je da u svemu što nas okružuje pronađe sredstvo kao ni obogatilo dječji spoznajni i emocionalni svijet.
    Tako je vrijeme Božića idealno vrijeme kako bi se razgovaralo o obitelji, o prekrasnim narodnim običajima ( unošenje slame u kuću, postavljanje stola sa pšenicom i adventskim kruhom, pričanje priča oko ognjišta na slamici),upoznavali sa narodnom nošnjom, izrađivali ukrasi za bor.
    To je vrijeme smirenosti, pričanja priča, slušanje lijepe glazbe. Sve je to obilježavanje Božića koji nema veze sa vjerom već sa običajima, a kod nas se tradicionalno slavi Božić i Uskrs. Isto tako ima puno "zaboravljenih" blagdana npr. Sveti Juraj kad se ide u ophodnju po kućama sa košarom i barjakom koju djeca sama rade.
    Naravno da ima svoju vrijednost i protiv sam nametanja bilo čega, smatram da roditelji ateisti imaju pravo odbiti vjerske obrede u vrtiću i sl., ali isto tako mislim da moraju shvatiti da je Božić VJERSKI blagdan i da je, kada govorimo o Božiću, sasvim normalno spomenuti Isusa, na djeci razumljiv i prihvatljiv način, pa čak i u obliku "kršćani vjeruju da je Isus..." itd.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj nanuška prvotno napisa
    jel ovo bilo meni ili?

Ma nije nanuška, možda sam krivo napisala. Bilo je na skroz početnu temu Smokice.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa
    Naravno da ima svoju vrijednost i protiv sam nametanja bilo čega, smatram da roditelji ateisti imaju pravo odbiti vjerske obrede u vrtiću i sl., ali isto tako mislim da moraju shvatiti da je Božić VJERSKI blagdan i da je, kada govorimo o Božiću, sasvim normalno spomenuti Isusa, na djeci razumljiv i prihvatljiv način, pa čak i u obliku "kršćani vjeruju da je Isus..." itd.
    ...kao što je i Ramazan vjerski blagdan npr. I da je teta muslimanske vjeroispovijesti baš me zanima što bi ti mislila o njoj da djeci podijeli ćilime za klanjanje te uvede to kao svakodnevni ritual. Velika sramota za SEKULARNU državu je da se dozvoljava da većina uvjetuje ponašanje manjini, a to se kod nas događa očito u svim segmentima društva te u DRŽAVNIM ustanovama. Nemam apsolutno ništa protiv molitve u vjerskom vrtiću niti vjeronauka 3. sat nastave u vjerskim školama, ali protiv ovog što se događa kod nas bit ću uvijek.

Ako si se toliko borila za svoje stavove i bila toooliko protiv vjere,tko te mogao natjerati u crkvu??Kada sam išla u školu za vrijeme hdz-ove vladavine,bilo je i djece drugih vjera,i ateista i nitko ih nije tjerao..Nisu išli na vjeronauk i to je to...
    Prvo-boriti se za svoje stavove može odrasla osoba, ne dijete u nižim razredima osnovne škole. Drugo-ovo o čemu ti govoriš moguće je u npr. gradskoj sredini gdje je postotak djece koja ne idu na vjeronauk veći. Hajde probaj predložiti roditeljima-ateistima da dijete u Imotskoj Krajini ne šalju na vjeronauk.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    ...kao što je i Ramazan vjerski blagdan npr. I da je teta muslimanske vjeroispovijesti baš me zanima što bi ti mislila o njoj da djeci podijeli ćilime za klanjanje te uvede to kao svakodnevni ritual. Velika sramota za SEKULARNU državu je da se dozvoljava da većina uvjetuje ponašanje manjini, a to se kod nas događa očito u svim segmentima društva te u DRŽAVNIM ustanovama. Nemam apsolutno ništa protiv molitve u vjerskom vrtiću niti vjeronauka 3. sat nastave u vjerskim školama, ali protiv ovog što se događa kod nas bit ću uvijek.
    Početni post ne odnosi se na molitvu u vrtiću. Ako je u pitanju državna, sekularna ustanova, naravno da nije potrebno učiti djecu da se krste, da mole, da klanjaju, itd. (makar, ja ću svoje dijete učiti da se krsti prije jela, pa i u vrtiću, ali tete to ne bi trebale primijenjivati na djeci u takvom tipu ustanove). Ali ako već tete pričaju djeci priče o Božiću, onda mi je sasvim normalno da se spomene Isus i što to zapravo Božić zaista znači. Isto tako, ako prilikom muslimanskog blagdana teta djeci ispriča priču o tome, Bože moj, ne bi se protivila. Ugl., Božić ne ide bez Isusa, i ako baš moraju tete pričati o Božiću u državnom vrtiću, onda ne vidim problem da se spomene Isusa, ali, kao što sam već naglasila, protiv sam nametanja vjerskih rituala u državnom vrtiću - npr., da se djeca moraju krstiti prije jela i spavanja i sl.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Početni post ne odnosi se na molitvu u vrtiću. Ako je u pitanju državna, sekularna ustanova, naravno da nije potrebno učiti djecu da se krste, da mole, da klanjaju, itd. (makar, ja ću svoje dijete učiti da se krsti prije jela, pa i u vrtiću, ali tete to ne bi trebale primijenjivati na djeci u takvom tipu ustanove). Ali ako već tete pričaju djeci priče o Božiću, onda mi je sasvim normalno da se spomene Isus i što to zapravo Božić zaista znači. Isto tako, ako prilikom muslimanskog blagdana teta djeci ispriča priču o tome, Bože moj, ne bi se protivila. Ugl., Božić ne ide bez Isusa, i ako baš moraju tete pričati o Božiću u državnom vrtiću, onda ne vidim problem da se spomene Isusa, ali, kao što sam već naglasila, protiv sam nametanja vjerskih rituala u državnom vrtiću - npr., da se djeca moraju krstiti prije jela i spavanja i sl.
    Veki je pametno napisala:
    To je vrijeme smirenosti, pričanja priča, slušanje lijepe glazbe. Sve je to obilježavanje Božića koji nema veze sa vjerom već sa običajima, a kod nas se tradicionalno slavi Božić i Uskrs.
    Uostalom, ti stalno pričaš o Božiću. Kakve veze taj blagdan ima s čavlima u Isusovom tijelu i ubijenim anđelima (kad se već vraćamo na prvi post) ???
    I zašto negiraš činjenicu da se u nekim vrtićima provodi oblik vjeronauka i stanovite "prisile" na običaje koji nisu SVIMA mili?
    I, na kraju, zašto bi se upoće u vrtiću pričalo o Božiću ako se ne priča o istom tom Božiću 7.1. ili o Ramazanu, Bajramu i drugim blagdanima? Ne vidim razliku. Ti je vidiš? Ili su neki blagdani "vrijedniji" za spominjanje od drugih?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I, na kraju, zašto bi se upoće u vrtiću pričalo o Božiću ako se ne priča o istom tom Božiću 7.1. ili o Ramazanu, Bajramu i drugim blagdanima? Ne vidim razliku. Ti je vidiš? Ili su neki blagdani "vrijedniji" za spominjanje od drugih?
    ovo apsolutno potpisujem. Vjera je osobni izbor pojedinca i čisto privatna stvar. Nemam apsolutno ništa protiv vjernika, no ne želim da moje dijete u vrtiću itko (naročito needucirana osoba za to, bez mog pristanka) uči o vjerskim ritualima.

I nadovezujem...stav nekih pojedinaca mi je
    o čemu mi pričamo? Samostalnom izboru trogodišnjaka želi li biti katolik ili ateist? Šestogodišnjaku koji se mora sam izboriti za svoje pravo nepohađanja vjeronauka?

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Uostalom, ti stalno pričaš o Božiću. Kakve veze taj blagdan ima s čavlima u Isusovom tijelu i ubijenim anđelima (kad se već vraćamo na prvi post) ???
    I zašto negiraš činjenicu da se u nekim vrtićima provodi oblik vjeronauka i stanovite "prisile" na običaje koji nisu SVIMA mili?
    Mislim da si pomiješala ovaj topic i topic o čavlima u Isusovom tijelu Ovdje je problem što je malena rekla da će se za Božić roditi Isus. Već sam napisala iz kojeg razloga se ne slažem s Veki. Što se mene tiče, kao što sam već naglasila, ne vidim uopće potrebe uvoditi vjeru u državne sekularne vrtiće, rekla sam da samo ako baš teta mora pred blagdane pričati o njima i ako priča pričice o darovima, pjevanju, itd., ne vidim problem što spomene Isusa jer to i jest bit Božića. Ne mislim da su katolički blagdani vrijedniji od drugih, ali činjenica je da živimo u zemlji u kojoj se velika većina ljudi izjašnjava kao katolici i činjenica je da je rimokatolička vjera dio naše tradicije i povijesti i ne znam zašto bismo se trebali praviti slijepi i glupi na tu činjenicu, eto tako objašnjavam da se priča o Božiću 25.12., a ne o drugim blagdanima. I opet ponavljam, po meni je to nepotrebno u državnom vrtiću, ali ako već teta želi ispričati priču o Božiću, onda ne vidim problem da ispriča ISTINITU priču o Božiću na djeci prikladan način, a to uključuje rečenicu "kršćani vjeruju da se tada Isus rodio".
    Moje dijete se nije još rodilo, pa nije nikada ni išlo u vrtić, djeca koju poznajem išla su u vjerski vrtić, vlastitog vrtića se ne sjećam u toj mjeri, tako da ne znam kakve su prilike u vrtićima, odnosno da li se zaista nameće vjera u državnim vrtićima, tako da nije da negiram tu činjenicu nego je ne mogu komentirati, komentiram samo iskustva forumašica

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne mislim da su katolički blagdani vrijedniji od drugih, ali činjenica je da živimo u zemlji u kojoj se velika većina ljudi izjašnjava kao katolici i činjenica je da je rimokatolička vjera dio naše tradicije i povijesti i ne znam zašto bismo se trebali praviti slijepi i glupi na tu činjenicu, eto tako objašnjavam da se priča o Božiću 25.12., a ne o drugim blagdanima.
    ...unatoč tome što je barem 20% hrvatskih državljana druge vjeroispovijesti ili ateista. Znači-njihovi blagdani ne bi se trebali spomenuti?

Imaš pravo, pomiješala sam teme. Što je dokaz tome da svako malo iskrsne neka u kojoj netko ima problema s vjerskim odgojem u državnim vrtićima.

ali ako već teta želi ispričati priču o Božiću, onda ne vidim problem da ispriča ISTINITU priču o Božiću na djeci prikladan način, a to uključuje rečenicu "kršćani vjeruju da se tada Isus rodio".
    Ni jedna teta u vrtiću sigurno neće započeti priču na taj način. I, btw, kršćani pravoslavne i grkokatoličke vjere vjeruju da se Isus rodio 7.1. Što je onda istinita priča o Božiću. Ona u koju vjeruje većina? Hm... :/

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

...unatoč tome što je barem 20% hrvatskih državljana druge vjeroispovijesti ili ateista. Znači-njihovi blagdani ne bi se trebali spomenuti?
    Nisam rekla niti da se oni ne trebaju spomenuti, niti da se Božić mora spominjati u državnim vrtićima, samo objašnjavam činjenicu zašto se najviše priča o Božiću 25.12.

Ni jedna teta u vrtiću sigurno neće započeti priču na taj način. I, btw, kršćani pravoslavne i grkokatoličke vjere vjeruju da se Isus rodio 7.1. Što je onda istinita priča o Božiću. Ona u koju vjeruje većina? Hm... :/
    To je problem sa tetama u državnom vrtiću i na to ih se treba upozoriti. Mislim da su u priči o Božiću nebitni datumi, jer nigdje nije zapisano da je Isus baš na taj datum rođen, istinita priča o Božiću jest ta da je to dan na koji slavimo i obilježavamo Isusovo rođenje.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

@mim
    Nisi pomijesala teme
    Na ovu postojecu temu je flower dodala temu s izazova roditeljstva:
    Postano: sri ožu 11, 2009 1:18 am Naslov: Pasija na vrticki nacin

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

[Mislim da su u priči o Božiću nebitni datumi, jer nigdje nije zapisano da je Isus baš na taj datum rođen, istinita priča o Božiću jest ta da je to dan na koji slavimo i obilježavamo Isusovo rođenje.
    je li to istina i za ateiste? mislim, ako ne priznaju Isusa kao sina Božjeg (ispravite me slobodno ako sam se krivo izrazila)....ne provociram, zaista me zanima..

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mislim da su u priči o Božiću nebitni datumi, jer nigdje nije zapisano da je Isus baš na taj datum rođen, istinita priča o Božiću jest ta da je to dan na koji slavimo i obilježavamo Isusovo rođenje.
    Tko to-MI? I na koji datum? I ako nigdje nije zapisano niti na bilo koji način dokazano zašto onda tome djecu uče needucirane osobe? Zato jer same vjeruju u to? Hm...
    To je problem sa tetama u državnom vrtiću i na to ih se treba upozoriti.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    je li to istina i za ateiste? mislim, ako ne priznaju Isusa kao sina Božjeg (ispravite me slobodno ako sam se krivo izrazila)....ne provociram, zaista me zanima..
    Istina je da je Božić blagdan na koji obilježavamo Njegovo rođenje, i to je istina i za ateiste. E sad, ne mora biti istina za ateiste (tj. nije) da se on uopće rodio, postojao, da je Sin Božji.. Kužiš šta ti hoću reći.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tko to-MI? I na koji datum? I ako nigdje nije zapisano niti na bilo koji način dokazano zašto onda tome djecu uče needucirane osobe? Zato jer same vjeruju u to? Hm...
    Mi kršćani i ne vidim zašto si se svezala datuma, znaš kad jedni, kad drugi slave, tj. na koji datum. Zašto ovo pretvaramo u tako nekonstruktivnu raspravu? U čemu je problem slaviti rođendan Onoga kojemu ne znamo točan datum, ali želimo obilježiti taj dan?
    A zašto to djeci pričaju tete u državnom vrtiću - to pitaj njih, ne mogu ja znati njihove motive, možda zato što samo vjeruju u to, možda zbog ovoga, možda zbog onoga... Ako roditelji to ne žele, onda neka riješavaju to s njom, ja nemam ništa protiv toga, riječ je o sekularnoj državnoj ustanovi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čim shvatiš da preostalih 80% ove doživljava kao ateiste (iako to nikako nisu) stvari sjednu na svoje mjesto. A i dobro da je tako, jer zamisli što bi se dogodilo kada bi ih shvaćali ozbiljno i doživljavati kao prijetnju - imali bi rat ... opet.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Čim shvatiš da preostalih 80% ove doživljava kao ateiste (iako to nikako nisu) stvari sjednu na svoje mjesto. A i dobro da je tako, jer zamisli što bi se dogodilo kada bi ih shvaćali ozbiljno i doživljavati kao prijetnju - imali bi rat ... opet.
    Hvala na tako divnoj generalizaciji, ali isključujem se iz nje

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prikladno.
    A sad reci, kad ti se netko predstavi kao Džedaj vitez, on je:
    - zbunjeni Katolik
    - ateist
    - pripadnik vjerske zajednice

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    A sad reci, kad ti se netko predstavi kao Džedaj vitez, on je:
    - zbunjeni Katolik
    - ateist
    - pripadnik vjerske zajednice
    definitivno pripadnik vjerske zajednice

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pojma nemam

I šta ti je smiješno i prikladno??? Pa ubrajam se u tih 80%, ali nemam takve doživljaje i osjećaje prema ostalih 20%, eto zašto se isključih. Smiješne su mi takve "brije".

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mi kršćani i ne vidim zašto si se svezala datuma, znaš kad jedni, kad drugi slave, tj. na koji datum. Zašto ovo pretvaramo u tako nekonstruktivnu raspravu? U čemu je problem slaviti rođendan Onoga kojemu ne znamo točan datum, ali želimo obilježiti taj dan?
    Kao što sam rekla-ne slave svi kršćani Božić 25.12. I sumnjam da se u bilo kojem državnom vrtiću obilježava 7.1. kao Božić. Osobno me smeta ovo "MI" jer nas dvije nismo "MI". Mislimo različito, slavimo različito kao i naša djeca. No, većina pobjeđuje. Sorry, ja to ne mogu prihvatiti ako je riječ o državnoj ustanovi. Nekonstruktivna rasprava je zato jer ti ne želiš prihvatiti da "MI" ne slavimo Božić. TI ga slaviš, ti vjeruješ....ja ne, moje dijete ne. I zašto bi ono slušalo samo o tome u što većina vjeruje? Ako treba slušati o vjerama (a mislim da treba) onda neka sluša o svim vjerama, o svim blagdanima, datumima... Eto, kad to shvatiš rasprava više neće biti nekonstruktivna. Ustvari-tad rasprave više neće biti.

Istina je da je Božić blagdan na koji obilježavamo Njegovo rođenje, i to je istina i za ateiste.
    Opet "MI". Ne "MI" nego samo i isključivo vjernici rimokatoličke vjere koji su, btw, na Istoku u manjini. Gledaj svijet globalno-pusti se "seoskih" običaja.

Rijetko te potpisujem, ali sad moram. Zato lijepo postojimo "MI" pa sve sjedne na mjesto: pričaju oni koji smiju, ostali pristojno šute....neodoljivo me podsjeća na "mračno doba komunizma" samo što su pričali neki drugi .

I, *mamica*, samo za informaciju-ja sam rođena i krštena u rimokatoličkoj vjeri-da ne misliš da se borim za prava manjina. Borim se za roditeljska prava, a jedno od njih je da mi dijete ne sluša priče koje kao roditelj ne želim da sluša, da ne sjedi 3. sat nastave na hodniku dva puta tjedno jer je tad rimokatolički vjeronauk, da na satu glazbenog odgoja u DRŽAVNOJ školi ne pjeva vjerske pjesme, da na zboru u glazbenoj DRŽAVNOJ školi pjeva Mozarta i Bacha, a ne također crkvene pjesme...

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mim, znaš li zašto je ova rasprava nekonstruktivna? Zato što si toliko nabrijana na sve ovo da mi uporno pokušavaš naturati nešto što nema veze s istinom ni ni sa čime, a meni je dosadno ponavljati se kao papagaj i izražavati svoje stavove. Moram u svakom postu ponoviti da smatram da vjerske priče nisu za državne vrtiće ukoliko to roditelji ne žele - ali ti to ne doživljavaš. Moram u svakom postu ponoviti da je nebitan datum - SVI kršćani slave Božić, a na koji datum je za ovu priču nebitan - ti to opet ne doživljavaš. Moram u svakom postu ponoviti da je činjenica da se najviše priča o Božiću 25.12. posljedica činjenice da je to tradicija naše zemlje i nešto što velika većina naših stanovnika obilježava - ti to ne doživljavaš nego mi namećeš da obezvrijeđujem druge blagdane. I tako se vrtimo u krug, a to mi je dosadno i ne da mi se.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mim mislim da si se malo zapalila, žena kad kaže MI misli "ja i drugi kršćani", ne misli "ja i ti +dodaj po volji" ... ??
    a MI ateisti... ovaj... mi niš ne radimo zajedno

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

I da napomenem da sam već pet puta napisala da se MI odnosi na kršćane, a ne na tebe i tvoje dijete, ali ni to ne doživljavaš.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I da napomenem da sam već pet puta napisala da se MI odnosi na kršćane
    Na jedan dio kršćana-očito samo onaj dio koji ti smatraš kršćanima.

Moram u svakom postu ponoviti da je nebitan datum - SVI kršćani slave Božić, a na koji datum je za ovu priču nebitan
    Itekako je datum bitan-pa od njega je i počela cijela priča. Ti smatraš da se Božić slavi 25.12. Ne smatraju tako svi kršćani, a ostalim vjernicima taj blagdan ne znači ništa-kao i ateistima.

žena kad kaže MI misli "ja i drugi kršćani", ne misli "ja i ti +dodaj po volji"
    Kad kažem "MI" onda ni ne mislim na nas dvije. Mislim na pučanstvo uopće. Meni zaista nije teško shvatiti da postoje ljudi koji nešto slave ili ne slave, ali mi je vrlo teško shvatiti da se poštuju blagdani samo jedne vjere, a dokaz tome je da se ni jedni drugi blagdani ne obilježavaju u državnim institucijama. Zaista nemam ništa protiv da velika većina vjernika u svojim domovima, vjerskim institucijama i drugim za to namjenjenim mjestima obilježava blagdane no državne ustanove nisu ta mjesta.

I zaista više ne moraš ništa ponavljati ako ti je dosadno: ne možeš me ionako uvjeriti da je trenutno stanje zadovoljavajuće za sve državljane Hrvatske nego ono zadovoljava samo jedan postotak njenih građana. "MI" nismo zadovoljni stanjem: ti jesi, 80 i nešto posto ljudi je, ali nisu svi.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Na jedan dio kršćana-očito samo onaj dio koji ti smatraš kršćanima.

Itekako je datum bitan-pa od njega je i počela cijela priča. Ti smatraš da se Božić slavi 25.12. Ne smatraju tako svi kršćani, a ostalim vjernicima taj blagdan ne znači ništa-kao i ateistima.
    Ne, ja to ne smatram, ja smatram da je bitan sam Božić, a datum Božića nije vjerska istina. Ako baš hoćeš, meni je i "pravoslavni" Božić važan, tj. ne slavim ga kao 25.12. običajima i tradicijom, ali odem na misu (ne pravoslavnu, doduše), čestitam svima koji ga tada slave. Datum nije bitan i nije vjerska istina, sam Božić jeste. (Za kršćane - vidim da moram svaku sitnicu objašnjavati).

I zaista više ne moraš ništa ponavljati ako ti je dosadno: ne možeš me ionako uvjeriti da je trenutno stanje zadovoljavajuće za sve državljane Hrvatske nego ono zadovoljava samo jedan postotak njenih građana. "MI" nismo zadovoljni stanjem: ti jesi, 80 i nešto posto ljudi je, ali nisu svi.
    Pridružit ću se vašem "MI", jer ni ja nisam zadovoljna, mada mi ti OPET naturaš nešto što nije istina. Vrlo mi je važna sloboda i pravo svakog čovjeka jer će se danas-sutra mom djetetu osporavati, kao što se već danas i meni osporava (ne mislim pritom konkretno na molitvu u vrtiću, ne moraju to biti samo vjerska pitanja). Zato i jest moj stav da, ukoliko roditelji to ne žele, tete ne bi trebale o tome pričati u državnom vrtiću.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mim, znaš li zašto je ova rasprava nekonstruktivna? Zato što si toliko nabrijana na sve ovo da mi uporno pokušavaš naturati nešto što nema veze s istinom ni ni sa čime, a meni je dosadno ponavljati se kao papagaj i izražavati svoje stavove. Moram u svakom postu ponoviti da smatram da vjerske priče nisu za državne vrtiće ukoliko to roditelji ne žele - ali ti to ne doživljavaš. Moram u svakom postu ponoviti da je nebitan datum - SVI kršćani slave Božić, a na koji datum je za ovu priču nebitan - ti to opet ne doživljavaš. Moram u svakom postu ponoviti da je činjenica da se najviše priča o Božiću 25.12. posljedica činjenice da je to tradicija naše zemlje i nešto što velika većina naših stanovnika obilježava - ti to ne doživljavaš nego mi namećeš da obezvrijeđujem druge blagdane. I tako se vrtimo u krug, a to mi je dosadno i ne da mi se.

xxxxx

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I kako molim ovi silni postovi pomažu našoj forumašici Ružici koja se htjela malo izjadati i potražiti savjet?
    Zatrpana je jadna svom silinom informacija i različitih gledišta da se sigurno više ne snalazi. Kontraefekt :/
    Ružice, drugi puta uzdaj se u se........

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I kako molim ovi silni postovi pomažu našoj forumašici Ružici koja se htjela malo izjadati i potražiti savjet?
    Zatrpana je jadna svom silinom informacija i različitih gledišta da se sigurno više ne snalazi.
    Da, fakat, jadna Ružica .

Nisam primijetila njen post u kojem piše da je zbunjena "svom silinom informacija". Ti jesi? :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da joj ne koristi.
    A i mene odbija kad se normalna ljudska rasprava pretvori u ego-trip seansu.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mislim da joj ne koristi.
    A i mene odbija kad se normalna ljudska rasprava pretvori u ego-trip seansu.
    A mislila sam da će te već sam naslov teme odbiti

Ako nisi primijetila-ja kao ateista ne pišem u temi Odgoj u duhu vjere jer tamo nitko ne traži savjet ateista. Kao što se u ovoj temi ne traže savjeti vjernika. A, uostalom, koji si ti savjet dala Ružici ili bilo kome ovdje i na koji si se način uključila u temu osim što si napisala post protiv rasprave koji je krajnji OT?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ako nisi primijetila-ja kao ateista ne pišem u temi Odgoj u duhu vjere jer tamo nitko ne traži savjet ateista.
    nevezano na sve ostalo, ovo definitivno potpisujem. Ne uključujem se u raspravu o katoličkom odgoju djeteta, no isto tako su mi komentari vjernika na temu ateizma naprosto suvišni.

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zanima me samo kako bi roditelji katolici reagirali da teta u vrticu iskazuje (propovijeda) djeci o ateizmu?! Kako bi reagirali kada bi im djeca dosla kuci i pricala im da je teta rekla da Bog ne postoji i da su to mozda samo izmisljotine? Kako bi ti roditelji reagirali kada bi dosli kuci sa informacijom da s Bog ima ime ...

Sigurno ne biste bili zadovoljni, jer to nije u skladu s vasim kucnim odgojem i stavom. Sigurno onda ne biste pustili djetetu na volju da sam prosuduje. A jos sam vise sigurna da cete mu nakon toga ipak reci kako Bog ipak postoji, da se zove... i da teta mozda i nije u pravu...

Budimo realni, djetetu u predskolskoj dobi se takve stvari 'ne pustaju na slobodnu procjenu'. Za neke se stvari brinemo da dijete usvoji u skladu s nasom procjenom o tome da li je nesto ok ili nije.

I zato... Vrtic bi trebao sluziti kao prostor u kojemu ce dijete sigurno boraviti dok roditelji rade, u kojem ce se uciti kreativnosti, motorici, glazbi, slici, druzenju i svim ostalim djecjim ljepotama, a sve ostalo pustimo kucnom odgoju.

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •