Jel je dosta samo infanrix za cijepljenje sa 3 mjeseca ili treba jos nesto?
Kad se treba ponovo cijepiti protiv hepatitisa B? Dobila ga je u rodilistu i sa 2 mjeseca.
Jel je dosta samo infanrix za cijepljenje sa 3 mjeseca ili treba jos nesto?
Kad se treba ponovo cijepiti protiv hepatitisa B? Dobila ga je u rodilistu i sa 2 mjeseca.
Treba još polio sa 3 mjeseca.lunas prvotno napisa
Treći hepatitis B po navršenih 6 mjeseci.
Jel je kasno ako dobije polio sa 4 mjeseca?
ali to sa tri mjeseca uz infanrix je prva doza polija. Pa ako ju odgodi, onda će i druga i treća isto toliko kasniti, jer razmak između prvog polija (IPV) i drugog (OPV) ne smije biti manji od mjesec dana. A između drugog i trećeg (opet OPV) ne smije biti manji od 6 tjedana.
Javljam se sa problemom oko polio cjepiva.
Naime, ne sjecam se da mi je kcerkica na cijepljenju sa 4,5 mj. dobila OPV. Pise u knjizici da je,ali ja se ne sjecam nema sanse. Malena je bila unezvjerena, plakala je uzasno i mislim da je sestra nakon injekcije zaboravila dati polio. Nisam ni znala da ovaj drugi polio ide na usta pa nisam tamo ni obracala paznju. Dok mi danas frendica nije rekla da je njen mali dobio. Sad me brine sta ako nije dobila tu dozu? Vise ne znam, ali sta ako je a ja nisam skuzila? Sljedece cijepljenje ima 31.5. Jel predaleko da se ceka na tu dozu ili da inzistiram na novome? I sta ak je dobila a sad dobi nanovo istu dozu?
Ne znam je li ovo sve razumljivo napisano, ali nervoza mi je uzasna:?
Ako tada nije dobila polio, onda će joj pri slijedećem posjetu biti tek druga doza, a treću će dobiti tek nakon navršene godine, negdje sa 15-18 mjeseci. Maksimalni dozvoljeni razmaci ne postoje. Tj. ne mora se iznova počinjati cijepiti.
Ali zaštita se postiže kasnije - tek kada primi tri doze.
Tako da će joj prava zaštita od polija nastupiti tek tada u dobi od 15-18 mjeseci, umjesto sa 6 mjeseci. To nije ništa strašno, ali je nezgodno jer se iz tko zna kakvih razloga može dogoditi da nakon godinu dana također ne primi polio, pa neće biti zaštićena sve do prvog razreda OŠ, kada je ponovno polio na redu.
Ali ako pri slijedećem posjetu 31. 5. dogovorite da ju nakon mjesec i pol još jednom cijepe protiv polija, bit će zaštićena polovicom srpnja, dakle u dobi od 7-8 mjeseci.
Čak i ako je zadnji put dobila polio, pa 31. 5. bude stvarno treća doza, a onda polovicom srpnja primi nepotrebnu četvrtu dozu, ništa neće škoditi.
Također, ne treba ništa brinuti zbog toga što bi ta doza bila primijenjena u ljetu. Ovo napominjem jer se nekada smatralo da ne treba cijepiti polio ljeti, a sada se zna da to ništa ne smeta.
Ukratko, ako dogovorite dodatnu doz, pa čak ako će biti i prekobrojna ne smeta.
S druge strane, ako ju ne dogovorite, samo se treba pobrinuti da sa godinu dana uz DTP docjepljivanje stvarno primi i polio, pa će tada opet biti zaštićena, samo malo kasnije - ali to nije ništa zabrinjavajuće ako ne kanite putovati u npr. Indiju ili Sudan
mi se jos premisljamo da li cemo primiti trecu dozu polia ili ne.....nakon svakog cjepljenja dijete mi je bilo najmanje mjesec dana bolesno....frendica s faksa je cijepila svojeg klinca prije mjesec dana (polio) i mali joj vec dva tjedna ima temperaturu koja mu stalno raste...sada je dosegla i 40C....
ne zna sto da radi...doktorica pere ruke, jer je cjepivo nesto "sto se mora"....ja se nadam da biljezi sve te nuspojave i reakcije na cjepivo....bojim se nilu cijepiti jer zaista ne znam sto bih da moram opet prolaziti s njom sve te bolesne faze...zapravo me ljuti sto od zdravog djeteta cjepivo stvara bolesno.....
a jel mora ova druga doza polia bit oralna ili se moze nastavit s inekcijom?
mamabanana prvotno napisa
Jedino ne znam možeš li sama nabaviti IPV.U Hrvatskoj je u Obveznom programu cijepljenja prva doza cjepiva protiv poliomijelitisa IPV (injekcija), a sve ostale OPV (oralno).
Da ne otvaram novi topic:
Moje dijete je cijepljeno protiv hepB u rodilistu sa 7 dana starosti (ne ranije jer je prerano rodjeno) i onda opet sa mjesec dana starosti na prvom pregledu, dakle proslo je manje od mjesec dana. Je li to OK i kad ce primiti 3. put?
Prema kalendaru je oralno. Ali, što se zaštite tiče, može se nastaviti injekcijom.mamabanana prvotno napisa
U principu, ako je prošlo manje od 28 dana između prve i druge, ova druga se ne račun, tako da bi za najmanje mjesec dana trebalo dijete ponoviti drugu.titimita prvotno napisa
:shock: je l to znaci da je pedijatrica pogrijesila?
Trebalo bi ponoviti drugu najmanje mjesec dana od cega? Ovog koje se ne racuna?
Nasla sam na netu da se to cjepivo moze dati djeci u dvije sheme, sa 0,1 i 2 mjeseca i docjepljivanje 12 mjeseci nakon prve doze; ili sa vecim razmakom izmedju druge i trece doze.
I gdje u tu pricu mogu ubaciti 5u1? Kad se to daje?
Ja bih to kupila iskljucivo iz razloga da smanjim broj uboda koje dijete mora pretrpjeti. Zato mi je ovo jos veci shok, mislila sam da smo se skoro rijesili bar hepatitisa...
Btw, mujice hvala!
Malo je pogriješila. Razmak između prve dvije doze stvarno treba biti najmanje 28 dana. Ponoviti ovu drugu dozu bi trebalo kada prođe mjesec dana od primjene te "druge" doze koja je prerano dana. I onda treću dozu treba primiti najmanje dva mjeseca nakon prave druge doze, s time da između prve i treće mora biti najmanje 4 mjeseca.titimita prvotno napisa
I kod sheme 0, 1, 2, 12 baš zbog toga što nisu udovoljena gornja pravila - tj. između druge i treće nije prošlo dva mjeseca i imeđu prve i treće doze nije prošlo 4 mjeseca, potrebno je dati četvrtu dozu sa 12 mjeseci.
Inaće, nije to neka velika greška. Postoje i takozvane "ubrzane sheme" cijepljenja protiv hepatitisa B, gdje se daju sve tri doze u roku ode 3-4 tjedna. Ali u tom slučaju je opet otrebna jedna dodatna doza nakon 12 mjeseci, tako da osoba dobije 4 doze.
Otprilike na tako nešto se svodi sada i ovo. Umjesto tri doze bi tvoja beba trebala primiti četiri.
Sve ovo što sam napisao su preporuke za postići zaštitu sa što većom sigurnošću.
Naavno da ako i ne ponovi ovu preranu drugu dozu, te ako smo primi još jenu nakon 5-6 mjeseci, najvjerojatnije će dijete biti zaštićeno. Razlika u vjerojatnosti da će dijete biti zaštićeno s ponavljanjem druge doze u odnosu na neponavljanje druge doze je otprilike 99% zaštite : 90-tak % zaštite....
Cjepivo 5u1 može pedijatrica dati prema preporučenom rasporedu bez obzira na to kada daje hepatitis B cjepivo. Može se dati i istovremeno sa hep B i odvojeno i nije potrebno poštivati neke vremenske razmake između hep B i 5u1 cjepiva.
Zna li netko ima li ikakve razlike između cjepiva Infanrix-IPV+HiB i Pentaxim osim u proizvođaču? Vidim da svi spominju samo Infanrix, ima li tko da je kupio ovo drugo?
Svi spominju Infanrix-IPV-Hib jer sva ta gomila silnih stručnjaka, koji sve znanju o cjepivima, i o tome kako su strana cjepiva bojla od domaćih, pojma nemaju o tome da se i Pentaxim može nabaviti u Hrvatskoj.
To je tužno, jer jako puno govori o izvorima njihova silnog znanja. I treba u tom slučaju sva ta znanja uzeti sa rezervom.
To na žalost, vrijedi i za roditelje i za pedijatre.
Ta su dva cjepiva u principu ista stvar. Razlika je u pertusis komponenti.
Pertusis u Infanrixu sadrži tri antigena, a u Pentaximu dva.
Obićno je kod cjepiva s više komponenti viša i učestalost nuspojava, ali i bolja djelotvornost.
Ali mislim da su razlike između ta dva cjepiva i po nuspojavama i djelotvornosti, zanemarive.
Da, izgleda da pedijatri imaju vise iskustva s Infanrixom pa cemo i mi to kupiti...Hvala!
Mene zanima koliko doza i cega od cjepiva treba imati za upis u predskolski vrtic? Imam petogodisnjaka i protiv cjepljenja sam, ali je bio cjepljen zadnji put od 15 mjeseci sad kad gledam u listu ima ih dosta koje je dobio. Tako ima tri doze Polia sve do godinu dana, DTP/DTaP/DT/Td cetri doze do 15 mjeseci, MMR jednu dozu do godinu dana, HIB do 15 mjeseci u cetri doze, Hep B tri doze do godinu dana, te mos mislit za Varicele od 15 mjeseci. Imao je i dva testa za TB. Sad vjerovatno ce mi odgovoriti Mujica ili netko drugi strucan, mene zanima dali u Hrvatskoj za upis u predskolski vrtic treba jos koje cjepivo i koje? Bila bih zahvalna!
Mujice, molim te ako možeš da mi kažeš što će biti s docjepljivanjem kod mog sina. On je alergičan na jaja pa nije dobio Mo-pa-ru ili Priorix već monocjepivo za rubeolu i ospice ( nije se cjepio protiv zaušnjaka ). Kako dalje ide cjepljenje/ docjepljivanje ( sad ima 2 godine ). Puno hvala!
Još mu nedostaje jedan DTP. Ali možda na to "progledaju kroz prste".marilu prvotno napisa
Ne razumijem kako to da pišeš da si protiv cijepljenja, a cijepila si ga protiv hepatitisa B i vodenih kozica, što za njega nije obvezno.....
Može primati sva cjepiva iz Kalendara, osim parotitisa, koji je uzgojen na pilećim fibroblastima. To znači da samo pri upisu u prvi razred trebate podsjetiti dr. da je alergičan, pa da ga i ona cijepi monovakcinama protiv morbila i rubeole, umjesto MoPaRu.mamaineven prvotno napisa
Imaš sreću da je tvoj pedijatar malo "promislio" prije odluke. Znam za primjere gdje su pedijatri htjeli dati Priorix djeci jer su alergična na jaja (jer zvuči kao bolje cjepivo). A u Priorixu su i ospice i parotitis sojevi iuzgojeni na pilećim embrijima.
Još su neka cjepiva (izvan kalendara cijepljenja) uzgojena na embrioniranim pilećim jajima, pa treba na to paziti npr. cjepiva protiv gripe.
Apsolutno ne podrzavamo i otvoreno osudjujemo ideju da se lazira djetetov karton cjepljenja. Podrzavamo ideju da pojedinci preuzimaju odgovornost za svoje zdravlje i za zdravlje djece, ali legalnim sredstvima/načinima/putevima.
Svi problematicni dijelovi topica su izbrisani. Raspravu mozete slobodno nastaviti na temu cijepljenja djeteta starosti 3 mjeseca.
editirala sam nezgrapno srocenu recenicu
Pa to sam ti vec napisala prije. Cijepljen je sa svim do 15 mjeseci, to mu je bilo zadnje, jer sam poslije toga odustala od svega. A to sto se ovdje u Californiji cijepi sa dosta toga i protiv vodenih kozica, i sad mu u biti samo nedostaje taj DTP, to je samo tako ispalo. Definitivno sam protiv cjepljenja.mujica prvotno napisa
Nema legalnog sredstva/nacina/puta u Republici Hrvatskoj. Kao sto ste me vi izbrisali tako isto vas izbrisu i sa liste za vrtic. Moj sin je jednostavno diskriminiran! A vjerovatno cete i ovo izbrisati, pa se necu dalje truditi pisati. Hvala vam...anchie76 prvotno napisa
Glupost! Naravno da ima i to je moj put i put svih onih koji vole svoju domovinu i nastoje je učiniti boljom za sve nas. Prestani nas vrijeđati!Nema legalnog sredstva/nacina/puta u Republici Hrvatskoj.
Slazem se.Anvi prvotno napisa
Naravno da ima, samo treba biti hrabar i spreman preuzeti na sebe odgovornost. Samo tako mozemo jednom (a treba vremena, ni u USA nije preko noci postignuto) postici legitimnu mogucnost izbora temeljenog na znanju i informiranosti.
Naravno da ima legalnog načina za odbijanje cijepljenja, ali nema za upis u vrtić necijepljenog djeteta. Eto, jučer mi je prijateljica javila da su je ucijenili da joj dijete ne može u vrtić dok ne primi sva cjepiva - a cijepljen je selektivno. I znam da vrtić nije obavezan, ali ima ljudi koji nemaju izbora i onda moraju pogaziti svoju roditeljsku odluku na koju imaju pravo. Meni je to preodvratna diskriminacija.Anvi prvotno napisa
Disclaimer:Ne podržavam, odnosno osuđujem, bilo kakvo kršenje zakona - kako falsificiranje dokumenata, tako i nevoženje djeteta u autosjedalici, na primjer - i baš se čudim zašto savjesni građani ne prijavljuju roditelje djece koju vide da se voze izvan AS. Bilo bi posla svaki dan.
Ima slucajeva u RH da su se roditelji uspjeli dogovoriti (iako sad vise nisam sigurna jesu li se dogovorili otvoreno ili su furali stav "dijete smrca, ima temperaturu, .. .pa ga zato ne bih cijepila bas sad"). Ima ih i na ovom forumu. Djeca su u drzavnim vrticima.
Na zalost, za sad je sve stvar srece i ljudi na koje naidjes.
je, ali sa stanovišta nekoga tko u cijepljenju vidi najveće dostignuće zapadne medicine (a tako to gledaju mnogi medcinari, a i društvo, što god neki od nas mislili o tome), za njih je to pitanje društvene (ne)odgovornosti.Naravno da ima legalnog načina za odbijanje cijepljenja, ali nema za upis u vrtić necijepljenog djeteta. Eto, jučer mi je prijateljica javila da su je ucijenili da joj dijete ne može u vrtić dok ne primi sva cjepiva - a cijepljen je selektivno. I znam da vrtić nije obavezan, ali ima ljudi koji nemaju izbora i onda moraju pogaziti svoju roditeljsku odluku na koju imaju pravo. Meni je to preodvratna diskriminacija.
za mene je to ljepši naziv za represiju.
osim toga, mi imamo jako kratku tradiciju demokracije.
naše društvo je tradicionalno autoritarno-patrijarhalnog mentaliteta.
tek smo nedavno izašli iz totalitarizma jedne ideologije i trebamo se tek naučiti demokraciji.
ljudi se tek uče buniti, navikli su da šute da ne bi dobili po glavi.
zato se treba sve glasnije buniti protiv takvih poimanja i takvih diskriminacija i tražiti legalne puteve koliko god oni bili teško ostvarivi.
npr. što se vrtića tiče, postoje alternative, raspitajte se malo.
nisu svugdje jednako rigidni.
ali onda ne računaj da ti je sigurno vrtić pred kućom.
nije lako, ali je pitanje prioriteta.
Anvi napisa:
Bez obzira kaj će ovo zvučati ko uvreda, ali jednostavno nemrem vjerovati....Glupost! Naravno da ima i to je moj put i put svih onih koji vole svoju domovinu i nastoje je učiniti boljom za sve nas. Prestani nas vrijeđati!
ISUSE!!!!
Blago nama sa čuvarima državnog pečata!!!!
Slijedeći put kad L. bude pisala domoljubnu pjesmu morat ću je upozorit da njeno voljenje domovine nije potpuno jer svojim necjepljenjem SIGURNO (a to ni ne zna!!!) vrijeđa je do boli!!!!
p.s. Marilu daj mi se javi na privatne poruke (al možda ti se ne javim do ponedjeljka)!!!!
Da, zvuči kao uvreda, ali ne brini, nisi me uvrijedila. To je tvoj način komuniciranja i neki tvoj osobni ispušni ventil, valjda je već svima jasno.
Dakle, tko god ne razumije dobro ono što je marilu napisala, neka pročita još jednom:Ova izjava dolazi od strane osobe koja se iz svoje američke pozicije žali na nedostatak demokracije i legitimnih puteva u Hrvatskoj a istovremeno planira kršiti zakon po povratku u Hrvatsku zato što joj je jednostavnije lažirati dokumenat nego preuzeti građansku (i roditeljsku!) odgovornost i inicijativu. Takva izjava je u najmanju ruku licemjerna i pritom uopće nije važno radi li se o cijepljenju ili bilo čemu drugome.Nema legalnog sredstva/nacina/puta u Republici Hrvatskoj.
Podsjećam prisutne da su se u Švedskoj do '73 obavljale prisilne sterilizacije (uglavnom) žena uz argumentaciju opravdanu eugenikom. Apsolutno je nevjerojatna podudarnost eugeničke argumentacije s imunizacijskom. Dakle, ne radi se o konzumiranju prava kada dijete vodiš na cijepljenje, nego o prinudi podržanoj državnim aparatom.
Reality check: je li cijepljenje protiv krpeljnog meningitisa i HPV besplatno?
Imam izuzetno nisko mišljenje o ljudima koji svjesno svoju djecu izlažu riziku i to si pripisuju u zasluge :bljuc:
Ovo baš nisam skužila.Davor prvotno napisa
Hoćeš reći da roditelji koji djecu vode u prirodu i time ih izlažu riziku od eventualnih bolesti uzrokovanih ugrizom krpelja zaslužuju osudu?
Ili se taj rizik odnosi na mogućnost nuspojava prilikom cijepljenja općenito?
U tom slučaju imaš nisko mišljenje o većini roditelja!
Davore, dobiješ li ti ikad kakvu opomenicu od strane moderatora ?
Davor (napisa):
Imam izuzetno nisko mišljenje o ljudima koji svjesno svoju djecu izlažu riziku i to si pripisuju u zasluge :bljuc:
Pa jednostavno je. Radi se o mojem niskom mišljenju.fegusti prvotno napisa
Misliš jesam li povlašten? Nisam. Znao sam povremeno dobiti opomenu, dva-tri puta potpuno neopravdano, ali u preostalim slučajevima je bilo vrlo opravdano - i s moje i sa strane moderatora.maria71 prvotno napisa
Vezano uz citat, ne kužim u kojem dijelu se prepoznaješ kad te toliko smeta :? Radi se stvarno o mojem niskom mišljenju, a ako ti fali tapšanje po ramenu - ne traži ga od mene.
vidiš, a ja sam uvijek mislila da si ti jedna od svetih krava foruma.....
očito greška
tocno to.Ova izjava dolazi od strane osobe koja se iz svoje američke pozicije žali na nedostatak demokracije i legitimnih puteva u Hrvatskoj a istovremeno planira kršiti zakon po povratku u Hrvatsku zato što joj je jednostavnije lažirati dokumenat nego preuzeti građansku (i roditeljsku!) odgovornost i inicijativu. Takva izjava je u najmanju ruku licemjerna i pritom uopće nije važno radi li se o cijepljenju ili bilo čemu drugome.
luna,
zar ti nisi nedavno napisala da si prisla jednom roditelju u parku i rekla da ces ga/ju prijaviti policiji ako dalje nastavi tuci svoje dijete ?
imam i ja, sto ne znaci da imam izuzetno nisko misljenje o ijednom roditelju (posebice forumasu) koji ne zeli cijepiti svoje dijete (il selektivno ga cijepi), jer znam da je takav roditelj itekako svjestan da ne izlaze dijete riziku ako ga ne cijepi u zemljama gdje je bolest protiv koje se cijepi iskorijenjena, no ako bi to ucinio u zemlji u kojoj od te bolesti jos uvijek oboljeva odredjeni broj djece onda bih imala jako nisko misljenje o toj osobi. nemojmo se zavaravati, male su mogucnosti da se bas to dogodi, jer skoro pa da nema tog roditelja koji onda ne bi cijepio dijete, pa makar i tim "kancerogenim otrovom".Imam izuzetno nisko mišljenje o ljudima koji svjesno svoju djecu izlažu riziku i to si pripisuju u zasluge
Jesam. Bila je to osoba s kojom sam se srela lice u lice. Preko interneta bogme nikad nikom nisam prijetila da ću mu razotkriti identitet. Iskreno, ne vidim legalnog načina da se to učini.mama courage prvotno napisa
Ponavljam svoje pitanje od prije, prijavljuješ li svakog roditelja kojeg vidiš da vozi dijete izvan autosjedalice? Takvih je masa, a to je direktno ugrožavanje života, za razliku od falsificiranja koje niti je ispravno, niti moralno, niti odgovorno, niti legalno, ali barem ne dovodi u pogibelj.
Istina. Ja bih ga PRVA cijepila. Srećom, ne živimo u takvim zemljama, time je cijepljenje protiv nekih bolesti još apsurdnije.imam i ja, sto ne znaci da imam izuzetno nisko misljenje o ijednom roditelju (posebice forumasu) koji ne zeli cijepiti svoje dijete (il selektivno ga cijepi), jer znam da je takav roditelj itekako svjestan da ne izlaze dijete riziku ako ga ne cijepi u zemljama gdje je bolest protiv koje se cijepi iskorijenjena, no ako bi to ucinio u zemlji u kojoj od te bolesti jos uvijek oboljeva odredjeni broj djece onda bih imala jako nisko misljenje o toj osobi. nemojmo se zavaravati, male su mogucnosti da se bas to dogodi, jer skoro pa da nema tog roditelja koji onda ne bi cijepio dijete, pa makar i tim "kancerogenim otrovom".
ti bas zapela za to razotkrivanje identiteta.Preko interneta bogme nikad nikom nisam prijetila da ću mu razotkriti identitet. Iskreno, ne vidim legalnog načina da se to učini.pa i ne moram joj razotkriti identitet (pri tome mislim saznati, a ne objaviti njeno ime na forumu), dovoljna je prijava policiji, pa ce policija kontaktirati rodu, provajdera il koga vec (ovo sad vec idemo u fantastiku, znajuci rad nase policije
, al eto zamislimo kako bi to funkcioniralo u pravnoj drzavi
).
inace, osim sveopce prihvacene netiquette i forumaskih pravila ne postoji nijedna zakonska odredba koja bi me sprijecavala u objavljivanju necijeg forumaskog imena, a cak ni netiquette niti forumaska pravila me ne sprijecavaju da saznam tko se krije iza cijeg nicka. tako da ja ne znam o kojem nelegalnom nacinu ti pricas. :? jedino sto mogu zaraditi je (dozivotni) ban na ovom forumu (da objavim njeno ime). a (sa)znati ga uvijek mogu![]()
ali (nije bez razloga) opisano u kaznenom zakonu, za razliku od gore navedenog koji predstavlja (samo) prekrsaj.Ponavljam svoje pitanje od prije, prijavljuješ li svakog roditelja kojeg vidiš da vozi dijete izvan autosjedalice? Takvih je masa, a to je direktno ugrožavanje života, za razliku od falsificiranja koje niti je ispravno, niti moralno, niti odgovorno, niti legalno, ali barem ne dovodi u pogibelj.usporedimo s ovim slucajem: prijavila bih onog roditelja koji bi se bahatio po forumu pishuci da on nema namjeru kupiti AS djetetu i da ga se zakoni republike hrvatske ne ticu, jer u zanzibaru nije potrebno vezivati dijete u AS.
Srećom, ne živimo u takvim zemljamakoliki mora biti postotak necijepljenih osoba, pa da hrvatska postane jedna takva zemlja?
zakljucak: nije kvaka u grozomornom, kancerogenom, plutonijumom napumpanom cijepivu, nego u cinjenici da postoji dovoljno cijepljene djece da si mozes (a i ostali: mozete) priustiti taj luksuz da svoje dijete ne cijepite... do jednom...apsurdnije
Zašto bi postala? Ti si uvjerena da bi se difterija, npr, vratila da se protiv nje prekine cijepljenje? Zašto se onda ne cijepimo protiv SVIH bolesti koje na svijetu postoje? Jesi li svjesna da u Boliviji, Surinamu, Brazilu...vlada žuta groznica? U Singapuru je nedavno bila epidemija...Kako znaš da neki Singapurac neće doći u Hr i donijeti je ovamo? Ako postoji takav golem strah od bolesti kojih u Hr nema ali se MOGU pojaviti, onda juriš cijepiti dijete protiv žute groznice. Najozbiljnije mislim. Na temelju čega tvrdiš da je izglednije da se vrati difterija nakon 33 ili polio nakon 19 godina od mogućnosti da neki zalutali Brazilac donese žutu groznicu? (Boldala sam ovaj dio jer me na njega posebno zanima odgovor, ne samo tvoj, nego i od drugih).mama courage prvotno napisa
Ne, ja svoje dijete ne švercam akonto cijepljene. To mi je odvratno, iako se to može tako shvatiti. Tvojom logikom - do početka ove godine cijepljenje protiv Hepatitisa B nije bilo obavezno, a sad je, znači li da se necijepljenja djeca rođena prije 2007. švercaju na račun novih generacija koje se cijepe?zakljucak: nije kvaka u grozomornom, kancerogenom, plutonijumom napumpanom cijepivu, nego u cinjenici da postoji dovoljno cijepljene djece da si mozes (a i ostali: mozete) priustiti taj luksuz da svoje dijete ne cijepite... do jednom...
Ne. Luksuz necijepljenja mogu si dozvoliti zahvaljujući činjenici da bolesti protiv kojih se cijepi više nema, ili (po mojoj procjeni, za moje dijete) nisu opasne (ovdje prvenstveno mislim na dječje bolesti). Vjerujem kako se npr. polio u današnjim uvjetima života ne bi javio ni da svu djecu prestanu cijepiti protiv njega (štoviše, razmatrali su tu opciju).
Što se mene tiče (ne mogu govoriti u tuđe ime, niti želim), kvaka JEST u cjepivu, odnosno mogućim nuspojavama. Rizik je i cijepiti i necijepiti, ovisno kako ti grah padne. Obitelji Zdrilar iz Ravne Gore grah je pao tako da zbog cijepljenja njihovo dijete ima postvakcinacijski poliomijelitis i ne hoda. Nekom drugom je grah pao tako da je dijete zbog necijepljenja dobilo SSE (iznimno rijetka komplikacija ospica, mislim jednom u 100 000 slučajeva) i umrlo. Dakle, u oba slučaja možeš "popušiti", no odabir bi morao biti na informiranom roditelju. I stvarno ne znam čime necijepljena djeca ugrožavaju cijepljenu koja su "zaštićena".
samo da se nadovežem s malo statistike:Ponavljam svoje pitanje od prije, prijavljuješ li svakog roditelja kojeg vidiš da vozi dijete izvan autosjedalice?trećina svih stradanje djece u dnašnjem svijetu ima uzrok upravo u prometnim nesrećama.U 2006. ukupno je nastradalo 23 750 osoba, što je za 1 376 ili 6,1 posto više nastradalih nego u 2005. godini. Povećao se i broj smrtno stradalih osoba, pa je tako 614 osoba smrtno stradalo, što je za 17 osoba ili 2,8 posto više nego u 2005. godini. I broj ozlijeđenih osoba se povećao, odnosno 4 308 osoba je teško ozlijeđeno, što je za 130 osoba ili 3,1 posto više i 18 828 osoba je lakše ozlijeđeno, što je za 1 229 osoba ili 7,0 posto više nego u 2005. godini.
---
u 2006. godini u prometnim nesrećama poginulo je 26-ero djece
http://www.pu-zg.mup.hr/priopcenje2.php
Nažalost, kao i prethodnih godina skoro svako drugo stradalo dijete (46,85 posto) u prometnim nesrećama strada u svojstvu putnika i to većinom zadobivajući lakše ozljede jer nisu bila vezana sigurnosnim pojasom.tu se ne navodi koliko je bilo ozlijeđenih.Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u 2002. godini umrlo je u cestovnim prometnim nesrećama 1,19 milijuna ljudi u svijetu: 869 000 muškaraca i 323 000 žena.
ali hajdmo u hajku na necjepitelje, ugrozitelje društva.
također.Ne, ja svoje dijete ne švercam akonto cijepljene.
i ne volim da mi se takvo što insinuira.
jer zaista mislim da se bolesti nisu iskorijenile cijepljenjem nego boljim općim životnim uvjetima.
1.....Zbog toga što se difterija prenosi kapljičnim putem, a polio u početku oblesti kapljičnim putem, a kasnije fekalno-oralnim. Dakle, ako su svi necijepljeni, oni koji u Rusiji imaju difteriju ili u Indijji polio mogu prenijeti na turiste, koji će to donijeti doma i sijati dalje, ili moguonidoći k nama uturizam, pa sijati pookolo.Luna Rocco prvotno napisa
A za prijenos žute groznice potreban je Aedes aegypti. Donedavno ih uopće nije bilo kod nas. Zadnjih godina ima nekih izvještaja o tome da je manji dio populacije naših komaraca upravo taj A. aegypti.
Ali za efikasan prijenos među stanovništvom, potrebna je velika populacija tih komaraca.
Zato je izglednije da se vrate difterija ili polio nego da zalutali Brazilac donese i proširi žutu groznicu.
2.....necijepljeni uglavnom ugrožavaju one koji nisu cijepljeni jer imaju kontraindickacije za cijepljenje, ili se još nisu stigli cijepiti. A tek manjim dijelom cijepljene. Niti jedno cijepljenje ne štiti 100% cijepljenih.
O ovome smo se ti i ja već nadopisivali....mamma Juanita prvotno napisa
To je uopćavanje koje ne vrijedi zbog toga što trpa u isti koš različite bolesti. Naravno da su brojne bolesti nestale zbog boljih životnih uvjeta. I naravno da bi i bolesti protiv kojih se cijepi bilo manje bez cijepljenja nego što ih je bilo prije 50-100 godina, ili bi makar bila manja smrtnost nego tada. Ali, brojne bolesti protiv kojih se cijepi se ne bi nikako mogle iskorijetniti poboljšanim životnim uvjetima. a to su one koje se prenose kapljičnim putem.
Ali im je smrtnost bitno umanjena zbog bitno boljih zivotnih uvjeta?Ali, brojne bolesti protiv kojih se cijepi se ne bi nikako mogle iskorijetniti poboljšanim životnim uvjetima. a to su one koje se prenose kapljičnim putem.
Imam jos jedno pitanje, nevezano uz cijepljenje s 3 mjeseca, ali ne znam gdje da ga stavim, a da ne otvaram (opet) novi topic.
Do sad sam razmisljala da ne bi docjepljivali E protiv tuberkuloze, ali moja sestra radi s populacijom u kojoj je tuberkuloza jos uvijek cesta i ona se mora redovito cijepiti (i testirati imunitet). Buduci da se vidjamo barem 5-6 x godisnje po par dana (ponekad boravimo kod nje), koliki je razlog za cijepljenje (ako bi ga gledali izolirano od ostalog) njeno poslovno okruzenje?
luna, mujica je strucnije odgovorio umjesto mene (i tebe zajedno). hvala, mujice.![]()
umanjena, al ne iskorijenjena.Ali im je smrtnost bitno umanjena zbog bitno boljih zivotnih uvjeta?
mama ju, ja sam iskreno odgovorila. ne bih pred domovima zdravlja presretala u pratnji policijske armade roditelje pitajuci ih jesu li cijepili dijete ili ne, al bih sigurno prijavila roditelja koji se bahati po forumu da mu ne treba AS kao sto je doticna to cinila vezano za cijepljenje. a ja sam sigurna da bi i ti isto postupila da se ne radi o cijepljenju. arshini, jelte..ali hajdmo u hajku na necjepitelje, ugrozitelje društva.
voljele, ne voljele, objektivno, tako je. a kao majka koja svoje dijete cijepi, ja to tako i dozivljavam.Citat:
Ne, ja svoje dijete ne švercam akonto cijepljene.
također.
i ne volim da mi se takvo što insinuira.
pa nema retroaktivnosti u pravnim odredbama. a i kvaka je u "dolusu": znanju (i zelji) da radis nesto protuzakonito.znači li da se necijepljenja djeca rođena prije 2007. švercaju na račun novih generacija koje se cijepe?
eh, i ja bih htjela pitati nesto mujicu... citam danas da svicarske vlasti (drzavna imunoloska komisija il tako nesto) preporucuju da se zenska djeca cijepe izmedju 11-14 godine (prije nego sto stupe u seks. odnose) protiv raka grlica maternice. sto mislis o tome, mujice?
Moj je nestrucni stav da su smrtni slucajevi (u krajevima s odredjenom razinom higijenskih uvjeta i nutritivnog standarda) povezani najcesce s osobama koje imaju kompromitirani imun. sustav ili nekakvu nedijagnosticiranu bolest ili poremecaj koji u kombinaciji s bolescu dovede do smrti.
Jako me zanima njegov stav po ovom pitanju.protiv raka grlica maternice. sto mislis o tome, mujice?
U Motheringu je nedavno izasao zanimljiv clanak o Gardasilu (i Cervarixu) i citavoj pompi oko cijepljenaj protiv HPV-a u USA.
Hvala na infou, mujice, sad mi je jasnije zašto savjesni Hrvati ne trče cijepiti djecu protiv žute groznice.
Cijepljenje nije protuzakonito. Odnosno, iako je kalendar cijepljenja obvezan, roditelj ima pravo odbiti svaki oblik medicinske intervencije nad svojim djetetom, pa tako i ovaj. Čisto sumnjam da bi moja pedijatrica riskirala svoj posao pa i slobodu za suučeništvo u zločinu - a svaki put mi je jasno i glasno rekla da je krajnja odluka na meni (ona može samo sugerirati da bih ga trebala cijepiti).mama courage prvotno napisa
I ja ne izbjegavam cijepljenje da bih napakostila onima koji cijepe. To što oni cijepe je njihov (vaš) problem. Ali bogme neću cijepiti dijete samo zato da bih pokazala da sam dobar građanin. Toliko dobar građanin ipak nisam.