-
Očevi na carskom
Zanima me da li u HR ima koja bolnica da otac može biti prisutan kod carkog reza ili je u svim bolnicama to isto.
U Čakovečkoj bolnici otac može biti prisutan kod porada, ali ne i kod carskog reza iako su nedavno uveli carski pod spinalnom, tako da je mama budna.
Koji je razlog da se to očevima ne dopušta?
-
Mozda zato sto je to ipak operativni zahvat ...
-
prije neki dan sam gledala na RTL neku emisiju o porodima, prikazivalo je različite klinike, različite žene, njihove želje, kao i komplikacije .
u svakoj klinici je majka odlučivala tko će bit sa njom, pa čak i kod carskog reza.
otac djeteta bi ostao uz maminu glavu, iza onog zastora, i kad bi beba bila izvađena, otac ju je mogao uzeti i sve ostalo kao kod normalnog poroda.
to mi se tako svidjelo, da sam to poželjela, jer i sljedeći mi ne gine carski, samo neznam kako da to ostvarim.
ovdje, u Splitu ne mogu odlučivati ni o banalnim stvarima, čak nema ni spinalne, a kad bi došla sa nekom željom ili nedajbože planom , ja mislim da bi popadali od smija.
-
ako je spinalni u RI moze i tata
-
Nemam pojma kome bi se mogla obratiti da se za to izborim. Mislim, ima li kakve zapreke tome da tata bude u toj sobi, ako bude propisno obučen?
-
Mislim da bi ti ga trebali pustit ako se unaprijed dogovoriš i znaš da će bit carski, ali onda obavezno pokušajte otići na tečaj, bez obzira u koju bolnicu ideš, jer će ti to bit dodatni adut kad to budeš tražila...
-
ako znas kako izgleda sala probaj ga 'smjestiti' u nju
meni je bilo cudno kad mi je doc rekao da nema šanse da tata stane u salu, jedva ekipa stane - jer se ne sjećam veličine ni izgleda sale s prvog carskog
al sad pred 7 mj sam si ju malo premjerila - ajmeee, fakat ne stane 
možda da se probaš pomoriti s tim, pa poduzmeš sve da tata bude najbliže moguće......
-
Ma sala je mala, to je istina, ali mislim da bi stao pored moje glave. Ima mjesta pored onog držača na koji su mi privezali lijevu ruku, evo tu bi ga ja smjestila. Ja sam ga pitala i on veli da bi išao ako bi ga pustili. Danas idem na kontrolu pa ću pitati gina. Istina, on je privatnik ali je 20 godina radio u toj bolnici, ima prijatelje tamo, pa možda zna kome da se obratim.
Inače da se pohvalim, ja sam si napravila plan poroda iako je to carski.
1. Ne želim biti primljena u bolnicu prije početka poroda.
2. Ako nema životne opasnosti za dijete ili mene, ne želim da se porod inducira. Obavezujem se da ću doći u bolnicu odmah po prsnuću vodenjaka ili ako počnu trudovi.
3. Ako započnu redoviti trudovi i ako se budem počela otvarati, voljela bih pokušati vaginalni porod.
4. Željela bih da moj partner bude prisutan tijekom carskog reza. Ako je to tehnički neizvedivo, neka mu bude omogućeno da primi dijete u naručje na izlazu iz operacijske sale.
5. Željela bih biti pri svijesti.
6. Željela bih da paravan bude spušten, kako bih vidjela dijete dok izlazi.
7. Željela bih imati jednu ruku slobodnu, kako bih mogla dotaknuti dijete pri njegovom izlasku.
8. Željela bih imati kontakt s djetetom odmah po operaciji.
9. Željela bih da se pupčana vrpca odreže nakon što prestane pulsirati.
10. Želim biti sterilizirana u toku operacije.
Moram danas pitati doktora da li to ide, pa eventualno promjeniti.
-
Poslid, ne znam gdje ćeš roditi, no nama su liječnici tu u Zagrebu, kad smo postavili pitanje zašto tata ne bi mogao biti na carskom ako je spinalna anestezija, rekli da u nekim rodilištima to nije moguće zbog malog prostora, da jednostavno ne stane još jedan čovjek unutra uz cijeli tim koji mora biti na carskom (znači valjda ginekolog, anestesteziolog, primalja, neonatolog, ne znam da li još tko).
-
Da li se šta promijenilo u međuvremenu, tj. da li neki od očeva uspio prisustvovati porodu na carskom rezu?
-
Ja sam 2008. rodila carskim u ČK bolnici. Tata nije mogao prisustvovati tom činu i često sam znala razmišljati zašto je tome tako. Oparacijska sala je bila, kolko se sjećam, sasvim dovoljno velika. No umjesto muža, uz uzglavlje mi je bila primalja koja je išla uzeti dijete i donijela mi ju na prvi poljubac. Ne znam, vjerojatno imaju svoje razloge, mada meni nejasne tako da bih sad mogla samo nagađati... Prvom prilikom se budem pozainteresirala...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma