Naravno da sam zaboravila pitati na razgovoru - kakvo mlijeko daju jasličarima?? Pretpostavljam kravlje?
Naravno da sam zaboravila pitati na razgovoru - kakvo mlijeko daju jasličarima?? Pretpostavljam kravlje?
Da, kravlje...
Ukoliko je dijete alergično, daje mu se čaj umjesto mlijeka.
U našem vrtiću je jedna curica dobivala neko drugo mlijeko (možda sojino ili slično?), a pudinge je dobivala sigurno sojine.mišica prvotno napisa
kravlje mlijeko, ako je dijete alerg. dobit ce adekvatnu zamjenu (ne samo caj), ako dijete iz nekog razloga ne pije kravlje mlijeko ili rod. ne zele da on to pije onda se moze dogovoriti da rod. donose zamjenu - kozje, sojino, sto vec...
meni su, kad sam na početku rekla da patrik pije puno mlijeka, rekli da oni tamo ne dobivaju mlijeko (iako znam da dobivaju bijelu kavu :shock: i kakao) i da mu ja mogu sama donijeti mlijeko, ali trajno.
tako da mu od prvoga dana svaki dan nosim pola litre trajnog mlijeka u jaslice jer mi je draže da pije mlijeko (što je sam izabrao i pije ga do litre i pol dnevno) nego da pije cedevitu ili zaslađene čajeve.
Moji nisu smijeli kravlje mlijeko i ako smo htjeli da piju drugo mlijeko morali smo donjeti svoje.
stijena i poslid :shock: to je definitivno neprofesionalnost...
mlijeka - pogotovo u jaslicama dijete ima pravo dobiti koliko mu treba, a ako ne moze iz zdrav. razloga onda treba imati pravovaljani nadomjestak - to je minimum minimuma.
Što se tiče adekvatne zamjene kod nas toga nema plus što u našem vrtiću ne smiju staviti u frižider ništa što roditelji donose zbog inspekcija.Moja pije samo čajeve.Susjedina curica je dijabetičarka a u vrtiću ništa posebno ne nabavljaju za nju,ova kupuje posebne pekmeze(light mliječni namaz) koji se najčešće nakon par dan u ruksaku pokvari jer ga ne smije staviti u frižiderflower prvotno napisa
Kod nas su još uvijek što se toga tiče strašno neorganizirani pa kad su za doručak mlijeko i pahuljice ja moram kupovati pecivo jer im taj dana ne donesu kruh prije ručka.Nemojte me krivo shvatiti nije mi teško kupiti pecivo ali me smeta ta nebriga za djecu koja imaju posebne potrebe vezano uz hranu.
Jel to znači da je bi bilo dobro lagano priviknuti dijete na kravlje mlijeko prije nego krene u jaslice??? Onako da ako već bude neke reakcije da to bude doma... :?
irenas - ovo sto rod. donesu iz vana ne smiju staviti u fridg. je zato sto ako se nesto pokvari i dijete se razboli oni nose odgovornost, ali bas zato se nabavlja od strane vrtica ili se deklarirano i zatvoreno donosi od roditelja, ili se npr. moze dogovoriti da se donese tocna mjera za dijete za taj dan i ostalo baci...uvijek se moze i ne samo - moze, nego se i mora prilagoditi djetetovim potrebama.
nevjerojatna nebriga - u svakom slucaju imate pravo traziti posebne jelovnike za vase dijete.
Ja svoga sina nisam niš posebno trebala privikavati na kravlje mlijeko.koalica prvotno napisa
Bio je na cici, s godinu dana smo uveli i kravlje. Cicao je i dalje a kravlje nam je služilo za krašek, medolino i ostala lina itd.
Ana pa na to sam i mislila, jel za takve stvarčice treba malo navikavati, onak možda tjedan dva prije polaska u jaslice :?
kad sam čula da u jaslicama ne dobivaju mlijeko, a u školi npr. da, ostala sam stvarno :? :? :?flower prvotno napisa
i što da radim, ne želim mu ukidati ili smanjivati mlijeko jer opet draže mi je da je na mlijeku nego nekoj kemiji
Matija je alergičan na kravlje mlijeko, pa u jaslicama pije čaj ili vodu. Ne nosimo mu rižino mlijeko jer ga nemaju gdje staviti...On pije mlijeko ujutro prije nego krene u jaslice i navečer prije spavanja. Tijekom dana niti doma ne pije ništa osim vode, tako da mu mlijeko u jaslicama niti ne nedostaje.
stijena, ima li vrtic med. sestru-zdrav. voditelja?
imaflower prvotno napisa
ja sam dobila dojam da smo mi kao privilegirani što nam uopće daju da donosimo svoje mlijeko jer se inače to ne bi smjelo, pogotovo sad za vrućina
ali mi isto tako nije jasno zašto je jednostavnije djeci davati "bućkuriše" tipa bijela kava ili kakao, a samo mlijeko ne :?
pogotovo jasličarskim grupama jer vjerojatno većina djece to doma nije još niti probala
Ja sam na roditeljskom sastanku pitala za mlijeko.
Mi smo protiv toga da K. pije kravlje mlijeko, jer ne vidim razloga da pije industrijski bućkuriš koji se prodaje pod kravlje mlijeko, a osim toga kalcij sadrži druga hrana.
I rekli su da možemo donositi svoje, tj. rižino ili zobeno (K. još uvijek isključivo doji, a ja pijem ova dva mlijeka, jer je soja alergen)
I protiv šećera sam, raznoraznih -lina (doručak je obično medolino, frutolino, kekso?lino...) pa će zato jesti doručak doma, ili ću joj nositi voće, pecivo, namaze od povrća, marmelade, griz na rižinom mlijeku...i sve što doma konzumiramo.
Jasno ću napisati što K. ne jede i toga će se pridržavati (tako su nam rekli).
slažem se da se pod mlijeko danas prodaje svašta, ali ga zato nastojimo ne kupovati od velikih i "afirmiranih" već naših domaćih manjih firmi kojima nekako više vjerujemo
o za i protiv bilo koje vrste mlijeka već se raspravljalo i dalo bi se još štošta reći, ali ovo nije topic o tome
još uvijek ako moram birati između cedevite, zašećerenog plivinog čaja i mlijeka, za svoje dijete biram mlijeko, a nekako ga je izbrao i on i uopće ne vidim načina na koji bih mu ga mogla uskratiti.
od riječi do riječiflower prvotno napisa
tako je u vrtiću moje djece a i u vrtiću gdje radim
Iznijela sam svoje mišljenje o mlijeku, jer je to naš razlog budućeg donošenja rižinog ili zobenog mlijeka u jaslice. Nije ideja bila u otvaranju rasprave kravlje mlijeko da/ne/ponekad. Jer bi se o tome doista moglo ...Stijena prvotno napisa
I kao što sam rekla, napisat ćemo što ne i to će se poštovati.
Možda je rješenje napisati tetama što želite da vaše dijete jede i pije, pa da nema zabune i nedoumica?
![]()
ma da, pa to i radimo, s obzirom da smo ipak uspjeli nametnuti naše želje i navike za konzumiranje mlijeka u jaslicama. Što pak tete zaista i provode od svega što im roditelji izraze želju, teško je reći, pogotovo u grupama s dvadesetak djece, više valjda niti ne znaju tko je što izrazio (a čisto sumnjam da imaju vremena i čitati), a i kad roditelj dođe po dijete, ne piše mu na čelu što je danas jelo.mama_jos_malo prvotno napisa
ja npr. više ne bih stavila ruku u vatru što je sve moje dijete konzumiralo u vrtiću, a što nije, jer ne postoji način na koji roditelj može biti 100% siguran. može se ev. pouzdati u ono što su mu tete rekle, a tete možda i nenamjerno ne kažu sve jer se niti ne sjete. Ali to je nešto s čim se svi roditelji vrtićke djece moraju moći pomiriti. Svaka čast vrtićima koji poštuju sve želje roditelja, tako je i nama u početku bilo rečeno, ali poslije se baš i nije pokazalo da se u praksi baš sve to i provodi.
Možda je malo drugačija situacija s djecom koja su alergična, ali ne mogu za sve namirnice za koje ne želim da mi ih dijete konzumira glumiti alergiju.
Donositi svoju pripremljenu hranu, koliko znam nije dozvoljeno, isključivo se smije donositi onu originalno zapakiranu s vijekom trajanja od 100 godina, tako da ne mogu niti dopustiti da mi dijete cijeli dan bude gladno ukoliko na jelovniku nema nečega što ne želim da mi dijete konzumira.
Iznošenjem svojeg mišljenja o mlijeku, samo si malo zahvatila u nas neskeptične roditelje koji svojoj djeci dajemo taj industrijski bućkuriš. Nemam razloga braniti svoj stav, ali sam imala potrebu odkomentirati OT.
vidi, ja sam stvarno za sto je moguce vise postivanje zelje rod. ali..vrtic/jaslice suuvijek kompromis - nikad nece biti 100% tvoja zelja ako je ona dijametralno suprotna nekim saznanjima kojima se u vrticu vode, to ti je vise kao neki kompromis.
dijete ne smije biti gladno/zedno i treba se zdravo hraniti, e sad - sto je zdrava hrana jako se razlikujemo.
ma možda se čak niti ne radi o saznanjima kojima se vode u vrtiću, već možda više o nečijoj komociji i pripremanju hrane usvojenom prije 20-30 godina....ovo ne ide nužno na račun teta, već više na sustav predškolskog odgoja općenito, jer i tete zapravo prije "trebaju" poštivati pravila vrtića (o kojima im možda ovisi i radno mjesto) nego želju roditelja, ako procjene da to nije u skladu s tim nekim zacrtanim pravilima ili s usvojenom praksom.
ja se nekako uvijek čudno osjećam kad svaki dan nešto "izvoljevam" s tim mlijekom, uvijek imam osjećaj da im još uz sve te redovne obveze s toliko djece, još i smetam time što za svoje dijete tražim "poseban" tretman. to opet ne mislim ništa ružno što se teta tiče, nego općenito sve je povezano u lančanu reakciju.
evo samo da se uključim malo
roditelji čija djeca zbog zdravstvenih razloga (alergije i sl.) ne smiju jesti određenu vrstu hrane imaju pravo zahtijevati od vrtića da omogući njihovom djetetu prihvatljivu vrstu hrane
npr. umjesto kruha sa sirnim namazom (ako je dijete alergično na mliječne proizvode) djetetu se da kruh s nekom drugom vrstom hrane
no....sojine i sl. proizvode vrtići ne nabavljaju.... no, opet, treba biti dopušteno roditelju da svaki dan donese djetetu zamjenski doručak
no, kad se radi o tome da roditelj zahtijeva da mu dijete ne jede neku vrstu hrane samo zato što on to tako želi...to je već druga priča....ako se radi o jednoj-dvije stvari...ok, no ako roditelj ima puno zahtjeva - to više nije ok....i nije lako svakodnevno brinuti o svim tim zahtjevima samo jednog roditelja
zamislite samo na što bi to izgledalo ako u vrtiću od 600 djece barem 50 roditelja ima takve zahtjeve...![]()
slažem se s bubičkom, uz napomenu da je naš vrtić mali i da ima dvije grupe od 15 djece, pa sa zahtjevima nije problem, kao i sa platnenim pelenama (ne znam kako je inače s platnenima)
Možda bi promijenili jelovnik svima? Moda bi izbacili cedevitu, zaslađene čajeve, tzv. kakao i sl.bubička prvotno napisa
Moda=možda
Ne vjerujem,meni se sad trenutno čini da bi se onih 550 bunilo da zašto im se mijenja jelovnim,šta fali cedeviti,o pašteti da ne govorim :/ Kod nas ima jedna pedijatrica(od dvoje pedijatara u gradu) koja za početak dohrane preporuča kruha i paštete da se dijete privikava na okusuGoga40 prvotno napisa
.I poznam puno ljudi koji te njezine savjete prihvaćaju kao normalne.Mi smo jednom kad je naš doktor bio na bolovnaju a Dora 9 mjeseci bili kod nje zbog proljeva i temperature i ona se čudom čudila da kako Dora ne jede hrenovke,da nek joj obavezno uvedem u jelovnik. Brže će joj proći proljev
I onda takvim roditeljima par mjeseci poslije objasniti da to ipak nije dobro...........hm,za mnoge mi se čini kao mission impossible :/
Ne znam onda kako MI znamo da takve prerađene stvari pune raznorazličitih kemikalija, pojačivača okusa, raznorazličitih nitrita, nitrata i glutaminata nisu ni za koga dobri, a kamoli za djecu.
mi u svom fižideru nikada nismo imali ni paštetu, ni hrenovke ni nedajbože salame, dok je poli u jaslicama valjda svaki drugi dan na jelovniku - to ne jedem niti ja, pa zašto bi to dala djetetu. te stvari ne znam od kada imam dijete. ja ih osobno izbjegavam već godinama i onda mi je logično da ih niti ne nudim djetetu. ne smatram se nešto posebno educiranom, informiranom niti skeptičnom po pitanju hrane, ali današnje vrijeme sa sobom nosi neke normalne pojave kao i svako drugo vrijeme.
patriku nikada doma nisam dala niti cedevitu jer ju u životu nisam kupila, niti kakao iako znam da bi navalio na njega. što fali npr. mlijeku, pravoj čokoladi sa što više udjela kakaa koju obožava, pršutu bez konzervansa i kemija i ne smatram da je ičime zakinut
jednom sam mu probala dati čokolino zamagljena time da je postao izbirljiv i nisam više znala što ću mu dati, a to "sva djeca jedu" pa nek jede i on, ali sva sreća nije htio ni probati. u jaslicama sam pitala jel imaju bar te kašice umjesto hrenovki, ali kažu da ne.
doduše za ručak obično imaju fina variva i juhe, za doručak znaju imati corn-flakes (a ne znam s čim, valjda ipak s mlijekom za koje kažu da ga ne dobivaju), žgance...tako da ipak nije sve tako crno, a i šuno slušamo o tome da će se sljedee godine jelovnici u jaslicama i vrtićima promijeniti nakon 30 godina.
obično kad je za doručak nešto tipa gore spomenutog nastojim da dođemo kasnije i da pojede nešto doma, ako ništa drugo da popije mlijeko, ali ja sam valjda jedan od rijetkih roditelja koji si mogu priuštiti takav fleksibilniji raspored.
ova je rasprava možda postala malo šira nego što joj je naziv, ali sve to spada u istu kategoriju.
Ne znam onda kako MI znamo da takve prerađene stvari pune raznorazličitih kemikalija, pojačivača okusa, raznorazličitih nitrita, nitrata i glutaminata nisu ni za koga dobri, a kamoli za djecu.
mi u svom fižideru nikada nismo imali ni paštetu, ni hrenovke ni nedajbože salame, dok je poli u jaslicama valjda svaki drugi dan na jelovniku - to ne jedem niti ja, pa zašto bi to dala djetetu. te stvari ne znam od kada imam dijete. ja ih osobno izbjegavam već godinama i onda mi je logično da ih niti ne nudim djetetu. ne smatram se nešto posebno educiranom, informiranom niti skeptičnom po pitanju hrane, ali današnje vrijeme sa sobom nosi neke normalne pojave kao i svako drugo vrijeme.
patriku nikada doma nisam dala niti cedevitu jer ju u životu nisam kupila, niti kakao iako znam da bi navalio na njega. što fali npr. mlijeku, pravoj čokoladi sa što više udjela kakaa koju obožava, pršutu bez konzervansa i kemija i ne smatram da je ičime zakinut
jednom sam mu probala dati čokolino zamagljena time da je postao izbirljiv i nisam više znala što ću mu dati, a to "sva djeca jedu" pa nek jede i on, ali sva sreća nije htio ni probati. u jaslicama sam pitala jel imaju bar te kašice umjesto hrenovki, ali kažu da ne.
doduše za ručak obično imaju fina variva i juhe, za doručak znaju imati corn-flakes (a ne znam s čim, valjda ipak s mlijekom za koje kažu da ga ne dobivaju), žgance...tako da ipak nije sve tako crno, a i puno slušamo o tome da će se sljedee godine jelovnici u jaslicama i vrtićima promijeniti nakon 30 godina.
obično kad je za doručak nešto tipa gore spomenutog nastojim da dođemo kasnije i da pojede nešto doma, ako ništa drugo da popije mlijeko, ali ja sam valjda jedan od rijetkih roditelja koji si mogu priuštiti takav fleksibilniji raspored.
ova je rasprava možda postala malo šira nego što joj je naziv, ali sve to spada u istu kategoriju.
quote]
Možda bi promijenili jelovnik svima? Moda bi izbacili cedevitu, zaslađene čajeve, tzv. kakao i sl.[/quote]
pa kod nas niti nema čajeva, cedevita i sokova.
jaslička dobiva mlijeko, obavezno za doručak (osim ako nije u pitanju alergija, (potrebno donijeti dokumentaviju o alergiji)), veći uglavnom isto.
piju isključivo vodu
E ovako...sastav jelovnika najviše ovisi o novcima koje gradski ured daje pojedinom vrtiću i o glavnoj sestri koja osmišljava taj jelovnikGoga40 prvotno napisa
tako da svajki vrtić ima drukčije jelovnike....
npr. u vrtiću koji ja znam dobro cedevita se dobije MOŽDA 2 puta mjesečno, čaj također, a najčešće se izmjenjuju kakao, mlijeko i bijela kava....
mogu znati što bi bio tvoj prijedlog da djeca piju svakog dana u pedagoškoj godini....?
da...i ja mislim da bi se ostalih 550 bunilo...znaš, trebaš uzeti u obzir ono - 100 ljudi, 100 ćudiirenas prvotno napisa
s obzirom kako se neki hrane kod kuće, cedevita je mila majka
Kao kod Suzizane ... vodu.bubička prvotno napisa
ja sam patriku uredno svaki dan s njim poslala u jsalice i flašicu s vodom da mu daju da pije jer je isto tako navikao puno piti, što mi je i normalno.
svaki dan sam umjesto vode u toj flašici pronalazila svakakve stvari tipa gore navedenih koje mi baš i nisu bile najdraže, a očito niti patriku jer ih nije ni popio, nego je u autu do doma tražio vode.
kad sam tetama rekla neka mu daju vodu jer očito neće piti čajeve i "sokove", rekle su da mu one daju na čašu iz pipe kao i ostalima...., tako da sam ubrzo odustala od te flašice, a vode iz pipe se ionako napije svaki dan u kadi za vrijeme kupanja
![]()
pa naravno da piju vodu svaki danGoga40 prvotno napisa
ali sorry nije baš normalno da uz doručak pije vodu...bar meni nije
Aha! Za doručak može npr. jogurt obični, mlijeko ili čaj bez dodataka.bubička prvotno napisa
A što se vode tiče, u L. jaslicama je ne nude.
Upravo tako.Zato nemojte mješet tete odgajateljice i tete kuharice i gl.med.sestru u isti koš.bubička prvotno napisa
Čaj nezasladi teta odgajateljica,niti ne kupuje cedevitu,niti ne muze krave,ni soje ()...
Stvar je u roditeljima.Na roditeljskom sastanku pitajte o jelovniku i kako ga promjeniti ako vam ne paše.Lakše je ako se većina složi,a ako ne tražite da za vaše dijete posebnu prehranu.
Teško se dogovoriti,jer je većini važno da dijete bilo šta pojede(počevši od kiki bombona ujutro).Dakle važno je i roditelje informirati.Zatražite i radionice ne temu,pa neka dođe kakav stručnjak...možda uvjeri većinu.
Sve se može promjeniti.Ali,nezadovoljstvo trebate iskazati vrtiću,a ne samo na forumu,ako želite da se nešto poboljša.To su vaša djeca,imate pravo tražiti najbolje.Ali to morate VI tražiti,ne teta.
Sretno!
bubička prvotno napisa
Kod nas vrtić nabavlja i mlijeko i puding od soje te zamjenski ručak ako dijete donese potvrdu od liječnika da zbog zdravstvenih razloga ne smije jesti određene namirnice. Isto i ako su roditelji muslimani, dijete ne dobiva ništa od svinjetine nego zamjenu... To se roditeljima, naravno, posebno ne naplaćuje.
Ali roditelj nema pravo "maltretirati" (u maltretiranje ne računam razgovor o tome da bi jelovnik trebao biti bolji -jer bi trebao- sa zdr. voditeljem vrtića) vrtić svojim idejama bez pravih argumenata (npr. on to ne voli pa mu dajte nešto drugo - jer od cijelog menija svako dijete uvijek nađe i pojede nešto što voli)
bubička prvotno napisa
bubička pa i napisala sam da za doručak svi piju mlijeko (i veliki i mali), a goga 40 je samo potvrdila. kod nas se ni čajevi ne piju, jer je to slatka voda. meni je to sve ok.
pa ok...al ja sam quotala gogu,a ne tebeSuzizana prvotno napisa
no dobro....da ne raspravljamo bezveze tko je koga quotao...svi vi koji niste zadovoljni prehranom, koji imate alergično dijete i slične probleme, zamolite glavnu sestru za razgovor o tome...ona je ta koja bi vam trebala izaći u susret
radimo mi na tome, već dvije godine, ali nema pomaka, jošbubička prvotno napisa
A zašto i tetama ne bismo smjeli reći da smo nezadovoljni? Za druge stvari se dogovaramo 'preko' teta, zašto o prehrani ne bismo?
Uh, kad čitam vaše postove, čini mi se da nitko nije zadovoljan prehranom u vrtićima. Osim mene. Iako mi djete nije baš neka izjelica, naši vrtići (riječki) imaju zaista raznolik meni. Za doručak imaju od salama samo šunku, uz to i sir i kruh, onda svježi sir, proso na mlijeku, palentu s jogurtom ili mlijekom, po izboru, griz, paštetu samo riblju, maslac i/ili marmeladu s kruhom... To mi je super jer doma u obzir dolaze samo mazalice (nutela, pašteta-samo gavrilović, druga je bljak i sl.) Ručkovi su juhe, meso ili riba, ponekad polpete od zobenih pahuljica, sve sa povrćem kao prilog i salatom. Hrenovke mislim da nisu nikada bile za bilo koji obrok u zadnjih 5 god. otkada smo u vrtiću. Za doručak i užinu se pije mlijeko, čaj, bijela kava, a ostalo vrijeme voda. U našoj grupi ima djece alergičara i dijete s celijakijom, i oni dobivaju zamjenski obrok ako im redovni ne odgovara.
i kod nas ovak, ja jako zadovoljna sa prehranom u vrtiću. raznoliko i ono kaj doma ne kuhamo, pa se klinci navikavaju na sve okuse.kina prvotno napisa
ne čemu točno radite, i kome ste se obratili?Goga40 prvotno napisa
naravno da se možete obratiti tetama, ali ti govorim da nije ona ta koja može nešto promijeniti...ona može samo prenijeti glavnoj sestri vaše primjedbe, ali vjeruj mi - prije će to imati nekog odjeka ako joj osobno to kažeš...a ako ona ne reagira, pa postoji u tom vrtiću i ravnateljica....
- radimo na poboljšanju jelovnika; npr. do nedavno sam mislila kako smo uspjeli izbaciti hrenovke iz jelovnika, ali one se i dalje nalaze u jelovniku, ali se nazivaju mesombubička prvotno napisa
- obratili smo se glavnoj sestri i voditeljici Službe za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije; one su, za sada, začuđene našim primjedbama
ajoj...a onda stvarno ne znam što da ti kažem...stvarno poražavajuća informacija :?Goga40 prvotno napisa