(Za sad) kanim cijepiti protiv tetanusa i Hepatitisa B (iako do sad nije bilo obavezno), za tetanus smatram da je razumno cijepiti (naravno da se u slučaju moguće opasnosti od tetanusa nadocijepljuje - ja sam se kao mala docijepila kad sam se razderala na neko željezo - ali svi doktori se slažu kako je vrlo bitno imati tu bazu), a kronični Hepatitis B ima osoba koja je član obitelji.
Oba cjepiva mu ne želim dati prije 3 godine (definitivno ne prije 2 dok se izgrađuje imunosustav i neurološki je najosjetljiviji).
Ostala cjepiva ne želim dati, redom:
difterija - zadnji slučaj u Hr. 1974.
polio - zadnji slučaj 1989., znam da nije isključivo humani virus i da postoji divlji polio, te da uvijek postoji mogućnost da opet prijeđe na ljude, no postoji mogućnost i da ptičja gripa prijeđe na ljude (kao što se dogodilo u nekim zemljama), to su samo mogućnosti, a cjepivo je ipak preopasno - OPV svakako, ali i IPV
HiB - o njemu sam se dosta premišljala, premišljam se još uvijek, brine me povećani rizik od dijabetesa i divljanje drugih bakterija u organizmu nakon suzbijanja HiB-a
pertusis - uopće neću spominjati, hripavac jest opasna bolest i za posve male bebe može biti i fatalna, no ta Per komponenta je u tolikoj mjeri štetna za organizam (oko toga su se svi doktori s kojima sam razgovarala/čija sam istraživanja čitala složili) da ću radije riskirati (definitivno ne tako bezazleni) hripavac
MoPaRu - to su nekad bile dječje bolesti čije su fatalne posljedice rijetke, pogotovo u Hr (dosta je bilo vike oko opasnosti od ospica, čiji je mortalitet velik - u Africi, gdje je vjerojatno zbog loših uvjeta života velik mortalitet i od gripe). Preopasno cjepivo u odnosu na bolesti protiv kojih pruža zaštitu (i to ne potpunu, razmjerno česta komplikacija je dobijanje mumpsa protiv kojeg se cijepi - ujedno je ta Pa komponenta najopasnija u cjepivu)
Što se tiče alternative običnom cjepivu - dakle, 5u1 - za koje se roditelji mahom odlučuju zbog toga što su rjeđe (kratkoročne!) nuspojave, uopće mi se ne sviđa - rjeđe su nuspojave, no i dalje postoje (pogotovo one dugoročne), a učinkovitost cjepiva je puno slabija (ne vidim logiku da ga izlažem štetnim antigenima dok je zaštita puno slabija nego kod klasičnog cjepiva), osim toga dobija se više komponenti odjednom, što je atak na mali organizam u razvoju.
U svakom slučaju, mislim da je u cijeloj priči najbitnije:
a) odgoditi cjepljenje barem do 2. godine
b) nikako i ni u kom slučaju dati OPV (oralni polio)
c) probati izbjeći Par i Pa
Ovo je samo moje mišljenje, nisam stručnjak za cjepiva i svatko svoju odluku mora donijeti sam. Cijepljenje je u Hrvatskoj propisano zakonom.