Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Tko se NIJE cjepio

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Tko se NIJE cjepio

Dosta čitam o cjepljenjima i oprečnim mišljenjima, meni je jako zanimljivo čuti i pročitati kako se vakcinacija za polio (čini mi se) vrši do 1. godine kada cjepivo tada počinje u biti i djelovati, a najveći broj slučajeva u svijetu i kao bolest napada prije nego što vakcina uopće počne djelovati, znači kod djece do 1 godine. (nemojte me držati za riječ da li je to polio ili ne)....

Znam da se i na forumu puno priča o necjepljenju, ali me zanima na koji način i za što ste se izborili da vam se djeca ne cijepe, tj. PRO I KONTRA - molim....

Ja se jaaaakkooo dvoumim oko toga svega i ne mislim da je baš cjepljenje super stvar i da ima i puuunooo rizika (zašto bi moje dijete bilo u tih 5%), a opet... možda i pomaže!?
    Koje su bile loše posljedice cjepljenja i na koje cjepivo?

Mama Martina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam svoje dijete s tri mjeseca cjepila na DiTePerPolio s cjepivom koje se dobije preko socijalnog i dobila je jaku reakciju; prestala je spavati, jesti i guza joj je bila jako natečena. S time smo se mučili 2 tjedna (nisam uopće spavala jer se budila svakih pola sata) i za to vrijeme sam izgubila dobar dio mlijeka tako da sam morala početi s nadohranom. Kada se trebala cijepiti s 4,5 mjeseca doktor mi je preporučio da svakako, ako mogu, cjepim dijete s cjepivom koje se plaća. Nakon toga je bilo sve ok. Inače, još sam ju cjepila protiv Hepatitisa B, kozica i pneumokoka. Mislim da dijete treba zaštiti što je više moguće. Zašto bi trebala preboliti i dobiti bolesti ako to nije potrebno, a žive u cjepivu nema toliko da bi moglo štetiti.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam nedavno odbila docjepljivanje za svo troje, a Rahela nije uopće dobila Mo-pa-ru.

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Poslid napiši mi molim te da li si imala problema kod odbijanja cijepljenja ?
    Ja sam mislila da je kod nas prošlo OK potpisivanjem kod pedijatrice i pri upisu u školu ali nam je stigla obavijest iz Javnog zdravstva da se javimo pa me frka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, ja sam odbila cijepljenje. Dijete mi sad ima 15 mjeseci i cijepljen je samo u rodilištu s BSG-om (naravno da me nisu tražili pristanak niti su me obavijestili o tome da će ga cijepiti, a ja u svoj toj strci oko njegove žutice uopće nisam razmišljala o cijepljenju ). To je to. Nije dobio ni DiTePer, HiB i polio, ni MoPaRu.

Razmišljam o selektivnom cijepljenju iza druge ili treće godine života, a za sad sam 100 % sigurna da ga UOPĆE neću dati cijepiti MoPaRu-om, te protiv polija i pertusisa. Ozbiljno razmišljam o cijepljenju protiv tetanusa i Hepatitisa B, eventualno HiB-a.

Odbila sam bez ikakvih problema, pedijatrica je u karton napisala primjedbu da roditelji za sad ne žele cijepiti koju sam ja potpisala i to je to. Uz to mi je rekla da ona može sugerirati cijepljenje, ali da je krajnja odluka na meni. I ne mislim da je moja pedijatrica tu neki izuzetak, čula sam vrlo sličnih priča, a i prijateljica ima gotovo identično iskustvo (s tim da je ona dijete na kraju cijepila s odgodom, ali bez ikakvog pritiska pedijatrice).

Isto tako, moram napomenuti da je (s mog stajališta) vrlo neodgovorno necijepiti na temelju par pročitanih iskustva. Za takvu odluku potrebno je opsežno informiranje te razgovor s pedijatrom i, po mogućnosti, neuropedijatrom. Mišljenja sam da bi se isto tako moralo postupati i kod cijepljenja, no tužna je istina da mnogi roditelji jedva znaju protiv čega im se dijete cijepi. No to je već tema za neki drugi topic...

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo odbili samo MoPaRu i nije bilo nikakvih problema, čak ni kod upisa u vrtić.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Evo, ja sam odbila cijepljenje. Dijete mi sad ima 15 mjeseci i cijepljen je samo u rodilištu s BSG-om (naravno da me nisu tražili pristanak niti su me obavijestili o tome da će ga cijepiti, a ja u svoj toj strci oko njegove žutice uopće nisam razmišljala o cijepljenju ). To je to. Nije dobio ni DiTePer, HiB i polio, ni MoPaRu.

Razmišljam o selektivnom cijepljenju iza druge ili treće godine života, a za sad sam 100 % sigurna da ga UOPĆE neću dati cijepiti MoPaRu-om, te protiv polija i pertusisa. Ozbiljno razmišljam o cijepljenju protiv tetanusa i Hepatitisa B, eventualno HiB-a.

Odbila sam bez ikakvih problema, pedijatrica je u karton napisala primjedbu da roditelji za sad ne žele cijepiti koju sam ja potpisala i to je to. Uz to mi je rekla da ona može sugerirati cijepljenje, ali da je krajnja odluka na meni. I ne mislim da je moja pedijatrica tu neki izuzetak, čula sam vrlo sličnih priča, a i prijateljica ima gotovo identično iskustvo (s tim da je ona dijete na kraju cijepila s odgodom, ali bez ikakvog pritiska pedijatrice).

Isto tako, moram napomenuti da je (s mog stajališta) vrlo neodgovorno necijepiti na temelju par pročitanih iskustva. Za takvu odluku potrebno je opsežno informiranje te razgovor s pedijatrom i, po mogućnosti, neuropedijatrom. Mišljenja sam da bi se isto tako moralo postupati i kod cijepljenja, no tužna je istina da mnogi roditelji jedva znaju protiv čega im se dijete cijepi. No to je već tema za neki drugi topic...

Da li mi možeš reći na osnovu čega si odlučila da ne cjepiš dijete...i koji su bili odgovori pedijatra i neuropedijatra?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajde pliz u pretražnik pod korisnika upiši Luna Rocco, pod ključne riječi "cijepljenje" i ograniči pretragu na podforum Zdravlje djece. Trebalo bi ti izbaciti hrpu tema. Stvarno mi se ne da po tisućiti put pisati iste stvari.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Da li mi možeš reći na osnovu čega si odlučila da ne cjepiš dijete...i koji su bili odgovori pedijatra i neuropedijatra?
    Evo, ako ti se ne da tražiti, ukratko copy/paste s jednog topica:

Luna Rocco napisa:
    (Za sad) kanim cijepiti protiv tetanusa i Hepatitisa B (iako do sad nije bilo obavezno), za tetanus smatram da je razumno cijepiti (naravno da se u slučaju moguće opasnosti od tetanusa nadocijepljuje - ja sam se kao mala docijepila kad sam se razderala na neko željezo - ali svi doktori se slažu kako je vrlo bitno imati tu bazu), a kronični Hepatitis B ima osoba koja je član obitelji.
    Oba cjepiva mu ne želim dati prije 3 godine (definitivno ne prije 2 dok se izgrađuje imunosustav i neurološki je najosjetljiviji).

Ostala cjepiva ne želim dati, redom:
    difterija - zadnji slučaj u Hr. 1974.
    polio - zadnji slučaj 1989., znam da nije isključivo humani virus i da postoji divlji polio, te da uvijek postoji mogućnost da opet prijeđe na ljude, no postoji mogućnost i da ptičja gripa prijeđe na ljude (kao što se dogodilo u nekim zemljama), to su samo mogućnosti, a cjepivo je ipak preopasno - OPV svakako, ali i IPV
    HiB - o njemu sam se dosta premišljala, premišljam se još uvijek, brine me povećani rizik od dijabetesa i divljanje drugih bakterija u organizmu nakon suzbijanja HiB-a
    pertusis - uopće neću spominjati, hripavac jest opasna bolest i za posve male bebe može biti i fatalna, no ta Per komponenta je u tolikoj mjeri štetna za organizam (oko toga su se svi doktori s kojima sam razgovarala/čija sam istraživanja čitala složili) da ću radije riskirati (definitivno ne tako bezazleni) hripavac
    MoPaRu - to su nekad bile dječje bolesti čije su fatalne posljedice rijetke, pogotovo u Hr (dosta je bilo vike oko opasnosti od ospica, čiji je mortalitet velik - u Africi, gdje je vjerojatno zbog loših uvjeta života velik mortalitet i od gripe). Preopasno cjepivo u odnosu na bolesti protiv kojih pruža zaštitu (i to ne potpunu, razmjerno česta komplikacija je dobijanje mumpsa protiv kojeg se cijepi - ujedno je ta Pa komponenta najopasnija u cjepivu)

Što se tiče alternative običnom cjepivu - dakle, 5u1 - za koje se roditelji mahom odlučuju zbog toga što su rjeđe (kratkoročne!) nuspojave, uopće mi se ne sviđa - rjeđe su nuspojave, no i dalje postoje (pogotovo one dugoročne), a učinkovitost cjepiva je puno slabija (ne vidim logiku da ga izlažem štetnim antigenima dok je zaštita puno slabija nego kod klasičnog cjepiva), osim toga dobija se više komponenti odjednom, što je atak na mali organizam u razvoju.

U svakom slučaju, mislim da je u cijeloj priči najbitnije:
    a) odgoditi cjepljenje barem do 2. godine
    b) nikako i ni u kom slučaju dati OPV (oralni polio)
    c) probati izbjeći Par i Pa

Ovo je samo moje mišljenje, nisam stručnjak za cjepiva i svatko svoju odluku mora donijeti sam. Cijepljenje je u Hrvatskoj propisano zakonom.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ni mi nemamo MoPaRu,ide u vrtić.
    nismo,zbog bolesti,cijepili 3.DiTePerom,to hoćemo,zbog tetanusa.
    Ovako,imamo BCG,dva DTPa,IPV,2 OPVa,2 Hiberixa...MoPaRu nećemo,ima li nešto,osim ovog 3.DiTePera šta smo slučajno ispustili?
    Dok je primao prva cjepiva,nisam razmišljala o tome,sada bi ta poluprimljena,kolko god mi mrsko bilo,htjela dovršit.
    Zanima me možemo li se samoinicijativno prijavit za Hepatitis B?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi isto stali kod mpr-a...
    razmisljam o docjepljivanju za tetanus...

postoji mogucnost da cemo (mozda i puno) putovati po egzoticnim krajevima planete pa cu jos vidjeti tocno kako i sta cemo cjepiti ili ne...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mi isto kao lucky day...
    mislim da cemo do jeseni da primimo jos jednu dozu Pentaxima (5u1)...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

E,mene zanima,osvještenci,nismo nadocjepivani nit cjepljeni kroz drugu godinu,pa me zanima-mijenjamo pedicu-idemo kod one koja hoće cjepit inf i prior-možemo li se nakon cjepljenja DiTePerom i Hib vulgaris,nadocjepit se infantrixom?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

DiTePerom i Hib vulgaris,nadocjepit se infantrixom
    Za DiTePer pise da moze Infanrix.
    HiB pretpostavljam da moze Hiberix (ako treba revakcinirati).

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo se do sada cijepili na sve (pa cak i 1 MoPaRu). do moparu-a nismo imali nikakvih problema, ali nas je moparu izludio. prije sistematskog, Jan je bio malo prehladjen, pa mu je imunitet bio u klincu kada smo isli na cijepljenje. pedica ga je cjepila 23.07.2007. a sunce moje malo imalo je problema sa spavanjem, zivcima, hranjenjem i temperature do jucer. to je punih 21 dan! :shock: temperature su trajale po 2-3 dana, a ova zadnja 3 dana su bila najgora. jedan dan je imao temperaturu 39. cijeli dan je spavao i nista nije jeo. sva sreca sto dojim pa nije izgubio puno na kilazi.
    jako sam se razocarala u pedicu, koja ce me vec cuti na slijedecem sistematskom. mislim da ga vise necu cijepiti. moram jos malo procitati okolo i konzultirati se sa MD.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Meni su obadvojica deckiju neurorizicna tako da bi ih cijepila moram svaki put dobiti uputu od neuropedijatrice....Uglavnom jako su slabo cijepljeni i ja opce ne zurim.Sad kad sam Miju upisivala u jaslice sokirali su se kad su vidli da nije dobio prvi Mo-Pa-Ru :shock:

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

prvog sina cijepila ukupno dva puta dtp-om (bez pertusis komponente),
    drugog nisam i ne namjeravam uopće.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mihaela :) prvotno napisa
    .Sad kad sam Miju upisivala u jaslice sokirali su se kad su vidli da nije dobio prvi Mo-Pa-Ru :shock:
    Vjerum mi ,niste ništa propustili.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma ja sam im samo rekla neka zovu nasu neuropedijatricu i tu je stala rasprava Mada je kod mene sreca sto imam dobru neuropedijatricu i pedijatricu koje me ne dave.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo, i moj Manuel nije primio niti jendu jedinu pikicu do sada!
    ima 19 mjeseci i jako je dobrog zdravlja.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mihaela :) prvotno napisa
    Ma ja sam im samo rekla neka zovu nasu neuropedijatricu i tu je stala rasprava Mada je kod mene sreca sto imam dobru neuropedijatricu i pedijatricu koje me ne dave.
    .... a što ako izbije epidemija ospica u jaslicama?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa ja ne bi ni cijepila protiv vodenih kozica i ospica
    zaštita nije doživotna pa ih dobiješ u kasnijim godinama sa komplikacijama
    bolje ih je preboljeti u dječjoj dobi
    iako su ospice sad stvarno rijetke
    a s druge strane kozice haraju svake godine na proljeće

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zanima me što bi neuropedijatar odgovorio na pitanje koje sam postavio - što ako izbije epidemija ospica u jaslicama?
    Zar netko misli da je za neurorizično dijete opasnije primiti MPR cjepivo nego oboljeti od ospica, koje mogu imati razne komplikacije, uključujući i encefalitis?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Razmišljala sam o tome da li cijepiti Nikolu ili ne. Štaviše, bila sam pobornik necijepljenja MoPaRu-om - dijelom i zbog rasprave povedene na Rodinim forumima.

I bila sam uvjerena u benefite necijepljenja sve dok mi šogorica nije rekla da je od posljedica rubeole ili ospica, sad više nisam 100% sigurna (jer u to vrijeme nije bilo cjepiva), završila u bolnici s meningoencefalitisom - sva sreća, bez posljedica.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mujice, sad sam se zbog tebe i ja javila ovde.
    ni moje dete nije primilo moparu, niti ce.
    u vrtic krece od jeseni.
    sta to lekari uce na faksu?
    da su morbili, tj. ospice, tj. male boginje
    opasna decija bolest?
    koliko procenata obolelih razvije komplikacije,
    koliko je od tih komplikacija encefalitis?
    u srbiji smo prosle godine imali epidemiju.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Havala što si se zbog mene javila djula.
    Ospice jesu ozbiljna dječja bolest.
    Akutni encefalitis koji često dovodi do trajnog oštećenja CNS-a se javlja u 0,1% oboljelih.
    Oko 0,1-0,3% oboljelih umre od respiratornih komplikacija (pneumonija ili laringotraeobronhitis) ili zbog spomenutog encefalitisa.
    Ostale kompliacije: Upala srednjeg uha u 7-9%; upala pluća u 1-6%; subakutni sklerozirajući panencefalitis (100% smrtonosan) u 1 na 100000 oboljelih. Ovo su brojevikoji se odnose na razvijene zemlje. U zemljama u razvoju učestalost komplikacija je znatno viša.
    U Vašoj epidemiji koja je bila ovog proljeća u Vojvodini, od 78 laboratorijski potvrđenih slučajeva ospica, 23 (29,5%) je hospitalizirano. Druge podatke nemam.
    Sad mi, molim, reci zbog ćega nećeš cijepiti dijete?
    Kolika je učestalost smrti nakon cijepljenja, encefalitisa, upala pluća ili potrebe za hospitalizacijom zbog cijepljenja?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

hvala i tebi mujice na odgovoru.
    moje dete necu cepiti
    jer smatram da su morbile, zausnjaci i rubeola
    (i jos poneka od bolesti obuhvacenih redovnom vakcinacijom)
    neopasne, da ne kazem bezopasne decije bolesti,
    da se imunitet stecen preboljevanjem
    ne moze uporediti sa imunitetom od vakcine.
    smatram, takodje, da su bolesti prirodne,
    za razliku od vakcine.
    priroda mi je u svemu najbitnija.
    smatram da je mnogo bolje za celokupno zdravlje deteta
    od samog zaceca raditi na imunitetu.
    dakle, vazni su zdravi geni,
    zdrava trudnoca=prirodna trudnoca=prirodan porodjaj
    sledi produzeno dojenje, prirodna i zdrava ishrana,
    celokupna okolina i okruzenje bebe i deteta
    da budu sto je moguce manje vestacki,
    u svakom smislu. koliko je to moguce danas.
    ja sam uradila sve ovo od navedenog,
    i potpuno sam zadovoljna zdravljem svog deteta.
    ne pada mi napamet da ga svesno izlozim
    kombinaciji virusa i bakterija, vestacki dobijenim,
    za koje ne znam sta ce izazvati u njegovom organizmu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Može li se javiti netko od struke? :? Meni ovo sve trla-baba-lan... :/

Ne kužim stvarno kako se netko može čuditi što dijete ima reakciju nakon cjepljenja... zar ne bi to trebalo biti uobičajeno, dijete ipak u sebe prima viruse...

p.s. kad sam već prozvao struku, imam jedno pitanje: Mene su u školi (davnih dana) učili da su virusi na granici živih i neživih organizama, tj. da se ne može utvrditi jel to živi ili neživi svijet. E, sad mene zanima, kak onda cjepiva sadrže "mrtve viruse"??? Da bi bili mrtvi, nekad su trebali biti živi, zar ne? :?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U pravu si MMoover.
    Ali ipak, mrtvi virusi u cjepivima su još mrtviji od "živih" virusa. Jer su nakon uzgajanja na nekim staničnim podlogama podvrgnuti postupku inaktivacije npr. toplinom (kuhanjem) ili formaldehidom ili nekim drugim kemijskim postupcima.
    U svakodnevnom govoru se često mrtvim virusnim cjepivima još i pogrešno nazivaju cjepiva koja ne sadrže cijele viruse, već samo površinske proteine virusnog porijekla.
    A za živa virusna cjepiva, kao i za viruse opčenito stvarno nije ispravan izraz "živi". Ispravnije bi bilo reći da su infekciozni nego živi. I u stručnoj terminologiji se ne govori o preživljavanju virusa u npr. okolišu, na predmetima, u vodi.... već o zadržavanju infekcioznosti. Isto tako, u stručnoj terminologiji se ne govori o ubijanju virusa, već o inaktivaciji virusa.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj djuma prvotno napisa
    hvala i tebi mujice na odgovoru.
    moje dete necu cepiti
    jer smatram da su morbile, zausnjaci i rubeola
    (i jos poneka od bolesti obuhvacenih redovnom vakcinacijom)
    neopasne, da ne kazem bezopasne decije bolesti.......
    .
    A što da ti kažem, djuma?
    Samo naprijed.
    Koliko god ja mislio da je ozbiljnost neke bolesti prilično objektivna i mjerljiva stvar, izgleda da osobna percepcija ozbiljnosti bolesti, pa isto tako i veličine rizika od cijepljenja više ovisi o osobnoj percepciji, nego o nekim mjerljivim vrijednostima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •