Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Škola, anoreksija i manekenke

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Škola, anoreksija i manekenke

Utorak, srijeda i četvrtak...još ta tri dana valjda ću izdržati...Ne znam što da mislim o jučerašnjem događaju. Uglavnom, moja kći i njena prijateljica prije godinu dana umislile su da trebaju smršavjeti. Primijetila sam tada da moja V. ne doručkuje, od ručka pojede točno pola, a za večeru samo jogurt. Ubrzo počele stršati kosti, pala na 45 kg, stalno bezvoljna i pospana. Koliko sam muke, razgovora, uvjeravanja imala, koliko molitvi dragom Bogu, o tome neću, to bi ionako učinila svaka majka. Malo pomalo, srećom razmjerno brzo, došla na svoje, ponovno vesela, zdrava cura, vratila kilograme, ali još uvijek vrlo, vrlo vitka. Prijateljica nije bila te sreće. Izgladnjivanje je trajalo gotovo godinu dana, a onda nakon što nije danima jela ništa - od prve pojedene namirnice dobila strašnu reakciju i završila u bolnici. Mjesecima se oporavljala, a u posljednjih nekoliko tjedana dobila nekoliko kilograma, jede i zadovoljna je.
    Jučer na tjelesnom vaganje i mjerenje. Moja V. i njena prijateljica dobile u godinu dana svaka 7 kg. Napominjem da je početna kilaža iz razdoblja anoreksije a sadašnja je rezultat možemo reći ozdravljenja.
    Nastavnik tjelesnog pred svima ih je "izribao" da trebaju manje vremena provoditi uz TV i grickalice (u mojoj kući ih nema), a više u šetnji i vožnji biciklom. Nastavnik je to koji zbog svog ogromnog trbuha niti ne održava nastavu tjelesnog nego za vrijeme sata dečki igraju nogomet, a cure graničara...ali nije bitno. Njena se prijateljica jako rastužila, moja kćer je ljuta na sebe i veli da ona neće jesti a ja cijelo jutro na stranicama medicinskog fakulteta unosim parametre njene visine, težine, godina da bih joj dokazala da je njena težina još uvijek ispod idealne i za njenu dob. Bojim se da mi dijete opet ne oboli. I za ovu drugu se bojim, jer je njen slučaj bio još teži i tek nedavno izliječen. Mnogi mi neće dati za pravo što o tome ovdje pišem, ali sam baš očajna. Reći nešto protiv tog nastavnika u školi ne mogu jer je član ravnateljičine stranke i snažno lobira za nju. Što se mene tiče još tri dana i gotovo...samo da znate nisu uvijek samo modne agencije i manekenke krive za anoreksiju!!!

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

idi kod njega i kod ravnateljice i kod pedagogice još danas. i onda opet na jesen. nije se za igrat sa adolescentskim samopouzdanjem btw. koliko je kćer visoka i koliko ima kila?

pomoći ćemo ti nći neke zgodne manekenke teže od nje, možda pomogne

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...uhhh...i ja sam na prelazu 7/8 raz. OŠ smršavila oko 15 kg.......-gledajući slike od tada..da-to je bila anoreksia.Poslije u srednjoj dobila kile ali ne onoliko puno koliko sam imala( 7.raz. OŠ-75 kg)..istini za volju to je bio i period kad sam izrasla -bila najviša u razredu... :/ i-izgledala sam si preglomazno..a i sjećam se kada i zašto sam počela manje jesti-vidjela neku reklamu na zadnjem omotu nekih novina-na tanjuru bila feta kruha,sira i jedna jabuka..-eto..uhhhhh..-mladost.
    I ja mislim da bi trebalo ići do ravnatelja/psihologa.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Obavezno treba razgovarati i sa ravnateljicom i sa profesorom i sa psihologom. Stvarno mislim da danas nije zezancija s tim modernim bolestima, djevojčice su u dobi kada još traže sebe i svoje mjesto u društvu i svaki takav komentar može biti jako štetan za njihov psihološki razvoj. Zapravo nisma sigurna što bi točno trebalo poduzeti, ali definitivno upozoriti tog profesora da pripazi na jezičinu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja V. je visoka 165 cm i ima 55 kg. Uvijek je bila vitka, a lani u najgoroj fazi imala je 45 kg. Bogu hvala nije dugo trajalo da bi ostavilo posljedice. Ali kod njene prijateljice jest i ostale su posljedice; ima cijela lista hrane koju više ne podnosi. A obje ih je vrlo lako pokolebati, pogotvo zato jer ih je nastavnik "izbrisao" pred cijelim razredom. A obje su još uvijek vrlo vitke cure.
    One su osmašice i za tri dana završavaju s ovom školom. A nastavnik je u posebnoj milosti ravnateljice. Čisto sumnjam da bi ga itko htio kritizirati.
    A ono što mene zabrinjava je činjenica da ma koliko se mi roditelji trudili oko odgoja i dobrobiti naše djece, tako nam je lako na sve "podmetnuti bombu". Pogotovo kad je riječ o tinejdžerima koji su u "teškim" godinama.
    Cure, hvala na podršci i savjetima.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nastavnik tjelesnog pred svima ih je "izribao" da trebaju manje vremena provoditi uz TV i grickalice
    Bez ljutnje, ali-ako je ovo bilo namjenjeno cijelom razredu onda to mogu samo potpisati. Nažalost, danas su cure ili premršave ili im se stvarno salo prelijeva iz traperica. Ne bi to bilo dramatično da višak kilograma ne znači i atak na njihovo zdravlje.
    Ako dijete/djevojka provede vani na biciklu nekoliko sati ili s prijateljima igra odbojku/štogod poslije toga će:
    a) biti gladna i jesti, ne birajući po tanjuru
    b) biti zategnuta, zadovoljna svojim izgledom i svakako-zdravija

E, druga je stvar ako je prof. to namijenio samo tvojoj kćeri i prijateljici. Ako nije bilo općenito onda bi valjalo poći ravnateljici i/ili psihologici s naglaskom na problem s prehranom koji su imale.

Naravno da potpisujem sve koji su protiv manekenske mršavosti kod djevojaka.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja i dalje tvrdim da bi trebalo nekoga u školi upozoriti, tko zna možda ni taj nastavnik nije svjestan da takvim svojim komentarima djecu baca u očaj.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa što ih sad u školi važu i mjere?

A adolescenti su posebno osjetljivi na svoj izgled. Sjećam se kak je meni bilo (a bila sam jača cura) i da bi u zemlju propala da me netko pred cijelim razredom postavio na vagu.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naribala bi ja majmuna pred cijelim nastavnickim vijecem!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Odgovor Mim: nije bilo namijenjeno cijelom razredu, izribao je samo njih dvije koje su u nešto više od godinu dana dobile svaka po 7 kg. Za prijateljicu moje kćeri nastavnici su znali da je bolovala od anoreksije. Zato mi se ovaj postupak nastavnika, iako vjerojatno nije iz zle namjere, čini jako brzoplet i neodgovoran.
    Anoreksija je bolest od koje izvjestan dio oboljelih umire. A "okidač" za bolest često može biti naizgled bezazlena besjeda koja dira u tanašni ego tinejdžera. Vrlo neoprezno od nastavnika.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ljiljan@, spoji se s mamom curke i odite kod nastavnika baš s tim riječima koje si ovdje napisala - da tinejđeri od anoreksije umiru, pa se čovjek možda zamisli malo.

Naravno, i kod ravnatelja i psihologa, pa nije on lički medvjed. I izvan škole, ako naletite na nerazumijevanje. I to im otvoreno dajte do znanja. Ipak su vaša djeca, a i ona koja ostaju uz te ljude, ispred njih.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ako su cure bile vec na pragu anoreksije, i ako profesor tu kritiku namjenio samo njima...onda odi u skolu i podnesi prijavu razrednici, psihologu i ravnatelju...

kod tjelesne nastave se mjeri visina i tezina, ali i omjer misicne mase i masnog tkiva....mozda je to bilo receno za tih nekih omjera a usmjereno i ostaloj djeci koja nemaju zadovoljavajuci omjer...posto je poznato da danasnja mladez ima problema sa pretilnoscu, a pogotovo sa niskim koeficijentima misicne mase s obzirom na tezinu i visinu..

a tezina od 55 kila na 165cm je skroz ok, mislim da te to ne treba zabrinjavati..

ja imam 173 i 58kila, do prve trudnoce sam imala uvijek 55-56, pa me nitko nije rekao da sam zgoljava...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I meni se ponekad dogodi u raznim situacijama da je jezik brži od pameti, to mogu reći sad kad sam se malo ohladila, ali ipak mislim da je nastavnik trebao biti oprezniji.
    Sa svojom kćeri sam ovih dana na pojačanom oprezu, diskretno je kontroliram da li jede, malo češće joj ponavljam da je lijepa i da je jako volim. Čini mi se da je sve u redu, ako uzmem u obzir da je svima smanjen tek u ovim vrućinama.
    I ja sam u mladosti imala anoreksiju. Nisam imala menstruaciju godinu i pol. Mene su dobronamjernici uvijek upozoravali da sa 16 godina, iako nisam predebela, izgledam kao žena, a što će biti kasnije. A kasnije je bilo to da sam tri mjeseca nakon poroda blizanaca bila kao i sa 16 godina. I tako 14 godina sve do ove trudnoće...a budem i ovih desetak kila sredila...samo ovog puta polako, ima vremena.
    Samo kad opet negdje čujem da su Kate Moss i Naomi krive za anoreksiju neću se složiti s time.
    Majke kćeri, pazite! Katastrofalna je spoznaja da ti dijete ide u propast, a zdravu si je rodila. Pitaš se gdje si pogriješio (a ne mora biti da jesi), hvata te panika (koja ne pomaže). Bogu dragom hvala ja sam sa svojom uspjela sama bez bolnice i doktora...

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ljiljan@, ako je stvarno bilo namjenjeno samo tvojoj kćeri i prijateljici, a prof. zna u kakvoj su situaciji bile-ravno ravnatelju i psihologu.

Usput, ako si ti bolovala od anoreksije možda nesvjesno pokazuješ kćeri kako je dobro biti mršav. Ne znam, samo nagađam.

Moja M. često kaže kako je predebela i gleda moj ravan trbuh pa onda više naglašavam kako sam premršava i da moram pripaziti da više jedem. Neću da dijete ima sliku mršavo=lijepo. Nažalost, ja jesam mršava-prirodno (174/55), jedem puno i ništa mi se ne "lovi". M., za razliku od mene, ima bakinu konstituciju (krupne kosti, visoka, jaka, ali ne debela). Trudim se da je potaknem na zdrav život bez isticanja estetske strane, ali nekad kaže kako mi zavidi na liniji. Ni ja ne znam kako da se nosim s tim: nemrem jesti više nego kaj jedem, kile ne idu gore, a voljela bih biti primjer zdravlja i normalnog izgleda.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ljiljan@, svakako odi razgovarat s ravnateljem i školskim pedagogom, zbog drugih, ako ne zbog svoje cure - iako ti sad možda drugi nisu toliko bitni. Ovaj nastavnik može udesiti još mnoge cure na taj način.
    Ako ti se ne da razgovarati napiši dopis ravnatelju, pedagogu i na znanje ministarstvu.

Moja znanica je oboljela od anoreksije s 22 godine, počela je mršavit u proljeće, a na jesen završila u bolnici. Malo se oporavila, izašla iz bolnice, ali izgledala je grozno, ispijena, usušena, smeđa. Nije mogla jesti, pojela bi jedva jedan jogurt.
    Teško je dala zadnje ispite i diplomirala, a prije je bila odlična studentica. Zaposlila se (iako joj nije bilo dobro na poslu), bavila se nekim hobijima, nastavila s planinarenjem - ali to više nije bila ista osoba. Njen je mozak stradao i ona nije mogla držati koncentraciju na jednoj temi razgovora dulje od tri replike.
    Umrla je s 26 godina od slabosti srca nakon nečeg što je ili nije bilo gripa. Možda više od njene prerane smrti pogodilo nas je propadanje njene osobnosti za života.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    Umrla je s 26 godina od slabosti srca nakon nečeg što je ili nije bilo gripa. Možda više od njene prerane smrti pogodilo nas je propadanje njene osobnosti za života.
    O Bože! Nazvat ću razrednicu. Ona je dosta pomogla prijateljici moje kćeri. Znat će što treba učiniti.
    Mim, ovo što pišeš za svoju kćer - nezadovoljstvo izgledom je karakteristično za predpubertetsko razdoblje. Nije alarmantno, ali budi na oprezu.
    Gledala sam lani Latinicu u kojoj su gošće bile dvije (djelomično) izliječene anoreksičarke. Jedna od njih je rekla: "Meni je Angelina Jollie prekrasna. Ali da ja imam njeno lice i tijelo, ja bih sama sebi bila ružna!" Kad cure dođu u taj stadij nedostatka samopoštovanja onda je kasno.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Mim, ovo što pišeš za svoju kćer - nezadovoljstvo izgledom je karakteristično za predpubertetsko razdoblje. Nije alarmantno, ali budi na oprezu.
    Znam, zato i ne raspravljamo o izgledu osim klasičnog slinjenja mame kad joj je kćer slatka .
    M.stvarno nije debela nego je baš jake građe, od rođenja je bila veća od svojih vršnjaka i samim time jača. Ima sve znakove puberteta: ne preizražene, ali ženski atributi se pojavljuju. Nažalost, izgleda da joj se "primi" sve što pojede.
    E, sad, ne znam što da radim: da joj dam sve što voli u ograničenim količinama (kao i do sada) ili da ipak smanjim malo kalorije?? Da me krivo ne shvatite-mislim tu na onu "fakultativnu" hranu koju baš i ne mora pojesti, a ne na redovne obroke. Kod nas se stvarno zdravo jede, nema bijelog brašna i tjestenine, kruh pečem sama, jede se puno povrća, voća, mahunarki, lešo meso...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Kod nas se stvarno zdravo jede, nema bijelog brašna i tjestenine, kruh pečem sama, jede se puno povrća, voća, mahunarki, lešo meso...
    Onda si nemaš što predbacivati. Potakni samo više obiteljskih druženja uz fizičke aktivnosti u prirodi. Ili neka trenira nešto. A ako je njena građa izvan standarda ona je opet tvoje dijete i voliš je. To mora znati. Kad ima tu sigurnost da je voljena manje će biti izložena lošim utjecajima.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Onda si nemaš što predbacivati. Potakni samo više obiteljskih druženja uz fizičke aktivnosti u prirodi. Ili neka trenira nešto. A ako je njena građa izvan standarda ona je opet tvoje dijete i voliš je. To mora znati. Kad ima tu sigurnost da je voljena manje će biti izložena lošim utjecajima.
    Ma, ne bih ja ni primijetila da je jaka da to sama ne kaže. Inače, M. trenira taekwon-do već dosta godina i ima baš razvijenu muskulaturu, velika je, nosi moju odjeću... Ne znam, izgleda da bi htjela biti sitna i krhka, a meni je baš drago kaj imam kćer Amazonku.

Kod nas se prakticira planinarenje i odlazak na grunt tak da je sjedenje pred tv-om zadnja zabava.
    Meni moja kćer ustvari izgleda kao da joj se tijelo sprema razviti i da samo čeka kad će buknuti i izrasti bar 20 cm. Definitivno će biti jedna od onih visokih jer nitko u obitelji nije nizak. Voljela bih da bude zadovoljna svojim izgledom i često joj pričam koje su sve prednosti visokih ljudi (najdraža mi je ona da nikom u tramvaju neće završiti nosom ispod pazuha ), ali njoj su pojam ljepote krhke i nježne. Ah, ženska ćud... .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    često joj pričam koje su sve prednosti visokih ljudi (najdraža mi je ona da nikom u tramvaju neće završiti nosom ispod pazuha

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja V. je visoka 165 cm i ima 55 kg. Uvijek je bila vitka, a lani u najgoroj fazi imala je 45 kg.One su osmašice i za tri dana završavaju s ovom školom. A nastavnik je u posebnoj milosti ravnateljice. .
    Reagiraj....Ionako odlazi iz skole, pa se ne morate bojati "osvete" u iducoj skolskoj godini...Mozda se barem malo trgne.

Inace, ja sam 163 cm i imam 50 kg. Prije trudoce sam imala nekad i 45kg. I ne bi rekla da je to alarmantno. Osjecala sam se bolje i zdravije. Mozda ovisi i o cjelokupnoj konstituciji tijela i organizma.

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mislim da treba reagirati, jer se svaka šutnja kod nas smatra prešutnim prihvaćanjem odluke, mišljenja. I sama imam curicu, tek su joj 4 godine, a kaćiperka je da je nema takve. Kad ju je liječnica pitala što će biti kad naraste, rekla je "mekenka" (manekenka) a onda mora puno papati da naraste velika. Na to se dokica nasmijala uz komentar da sve ranije treba početi s pričom o potrebi papanja i to zdravog, bez nabijanja kompleksa i slično. Dakle, s curom ponovni razgovor, a tjelesnjaku brošura o Orbitreku i mio smiješak.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •