Leća, ječam, proso, heljda, slanutak, kus-kus...

Thread: Leća, ječam, proso, heljda, slanutak, kus-kus...

  1. babyiris's Avatar

    babyiris said:

    Default Leća, ječam, proso, heljda, slanutak, kus-kus...

    Kako pripremate? Ja bih nešto novo i djeci privlačno.
     
  2. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    Ja slanutak pravim po Lindinom receptu.
    Dakle, uzmeš slanutak iz konzerve, procijediš i ispereš.
    Na maslinovom ulju dinstaš tanko narezan poriluk dok ne omekša, na to istreseš slanutak, podliješ vodom ili temeljcem, staviš soli i začina po želji (ja stavim i češnjaka) i lagano kuhaš još dvadesetak minuta do pola sata ili koliko želiš da ti se slanutak još smekša. Tada uzmeš otprilike 40% ukupne količine i izmiksaš, potom vratiš natrag i to je gotovo. Ovo varivo je gotovo za najdulje 45 minuta. Jaaaako ukusno. Moja četverogodišnja cura ga jede bez kreveljenja. Preporučam.

    Preferiram slanutak iz konzerve jer je u trenutku otvaranja mekan kao onaj nakon trosatnog kuhanja, što zaista nema smisla. Konzerviran dušu dao.
     
  3. babyiris's Avatar

    babyiris said:

    Default

    Hvala.


    Kaj nitko drugi ne kuha ovu zdravu hranu sebi i svojoj dječici?
     
  4. Slavica said:

    Default

    Naravno da kuhamo
    Varivo od lece na moj nacin
    Lecu namociti noc prije da nabubri. Slijedeci dan izdinstati dvije glavice luka, cesnjak (dva reznja), potom dodati od povrca sve kaj vam je na volji ili kaj imate u frizideru, kod mene ide obavezno mrkva, persin i malo celera, a sada dodam i koju papriku i paradajz, prvo sve to dobro prodinstati, onda dodati malo speka, vratine bilo kaj dimljeno za malo jaci okus tko voli. Onda na sve to dodati nabubrenu lecu, dodati vode i kuhati cca. sat i pol, po zelji dodati papricicu i ako zelite gusce napravite laganu zaprsku. Jako ukusno i zasitno, ja uvijek skuham pa jedemo vise puta, moze se smrznuti, a nakon odmrzavanja se ne skonta da je bilo u skrinji.
    Dobar Vam tek, a ako ulovim frendicu kada kuham varivo budem stavila i sliku.
     
  5. Hannah's Avatar

    Hannah said:

    Default

    Slanutak (iz konzerve, razlog kao i kod AdioMare) kuham s korjenastim povrćem. Prije ga prodinstam na crvenom luku, trećinu smiksam i vratim natrag.
    Ječam i heljdu kuham s mrkvom i kuhano kratko prodinsatm da crvenom luku. To mi je kao prilog umjesto riže s mesom i umakom.
     
  6. ninochka's Avatar

    ninochka said:

    Default

    mi za večeru znamo jesti kus kus na mlijeku sa malo melase i grožđica
     
  7. mirje's Avatar

    mirje said:

    Default

    Mi volimo "grickalice", tj. poprženi slanutak. Najjednostavnije: procijediti i prosušiti koliko je moguće slanutak iz konzerve ili doma skuhani. Popržiti kratko na zagrijanom ulju da poprimi tanku kožicu te posoliti i poslužiti kao "grickalice"
     
  8. Dream's Avatar

    Dream said:

    Default

    Quote Originally Posted by mirje
    Mi volimo "grickalice", tj. poprženi slanutak. Najjednostavnije: procijediti i prosušiti koliko je moguće slanutak iz konzerve ili doma skuhani. Popržiti kratko na zagrijanom ulju da poprimi tanku kožicu te posoliti i poslužiti kao "grickalice"
    Mirje, ljubim te za ovaj receptić! :D
     
  9. NatasaM...'s Avatar

    NatasaM... said:

    Default

    Mirje, ovo zvuci ukusno, probam, pa javim.
     
  10. NanoiBeba's Avatar

    NanoiBeba said:

    Default

    cure, a da umjesto soli stavite soya sos.

    Ja tako radim kikiriki, pa mi je palo na pamet. Znači, prepržim predhodno očišćeni kikiriki (od obje kore), prebacim u neku posudu i zalijem soja sosom i promiješam
     
  11. nevena said:

    Default

    od svih silnih recepata sa slanutkom sta sam isprobavala,moja cura ga na kraju najvise voli "zobljati" skuhanog u slanoj vodi. kao neke grickalice.

    ja ga volim kao cuspajz, sa tijestom i paradajzom.
    kus kus, volimo sa tamarijem, lukom cesnjakom i mrkvicom i to sve izdinstano na maslinovom ulju.
    crvenu lecu napravim kao pire.

    heljda mi moram priznati nije fina bas. a proso i jecam napravim tako da u njega stavim dinstani luk na maslinovom ulju. i sol. zapravo vrlo jednostavno.
     
  12. LeaB's Avatar

    LeaB said:

    Default

    Varivo od ječma

    Mrkva, celer, mladi luk ili poriluk izrežu se na kockice. Prethodno se namočeni ječam kuha pola sata, pa se složi u zdjelu gornjim redosljedom i na to ječam. Kuhate 40 minuta u vodi do kud doseže povrće. Ne stavljati previše vode jer varivo treba biti kremasto. No ako sva voda upije povremeno dodati još.
    Na kraju soliti i papriti. Ja stavim i kurkume.
     
  13. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    Danas ću raditi ovo varivo od ječma. Lea, zar je važno poslagati povrće i ječam nekim redom? Miksa li se štogod u završnici?
    Malo me muči mrkva, ja ću staviti korabu umjesto nje.
     
  14. LeaB's Avatar

    LeaB said:

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Danas ću raditi ovo varivo od ječma. Lea, zar je važno poslagati povrće i ječam nekim redom? Miksa li se štogod u završnici?
    Malo me muči mrkva, ja ću staviti korabu umjesto nje.
    Pa neće se desiti ništa ako ne poslažeš, no to je recept iz makrobiotičke kuharice pa se radi o energiji i tome koje se povrće brže skuha, a ja sam ti štreberica.
     
  15. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    [quote="LeaB"]
    Quote Originally Posted by AdioMare
    ... no to je recept iz makrobiotičke kuharice pa se radi o energiji i tome koje se povrće brže skuha, a ja sam ti štreberica.
    Ma neee, hvala, dobro je znati.
    Zašto ne bih poslagala tim redom, pa ništa me ne košta!?
     
  16. LeaB's Avatar

    LeaB said:

    Default

    [quote="AdioMare"]
    Quote Originally Posted by LeaB
    Zašto ne bih poslagala tim redom, pa ništa me ne košta!?
    Apsolutno.
     
  17. ronin said:

    Default

    Adio Mare i kak je ispalo?
     
  18. ornela_m's Avatar

    ornela_m said:

    Default

    I kod nas je na jelovniku Lindin goli slanutak.

    Slanutak koristim i za hummus, kao i za salatu u koju jos ide: na kockice nasjecak paradajz, luk, avokado, zatim kukuruz, chilli papricica (sitno nasjeckati) i persin (u originalnom receptu korijander, koji mm ne voli pretjerano, pa je persin sretniji izbor).
    Posoliti, dodati maslonovo ulje i limunov sok ili ocat. Ovu salatu obavezno pravim kad imamo rostilj.

    Lecu kuham slicno Slavici, samo sto ne stavljam meso. I ta veggie varijanta je vrlo ukusna i zasitna.
     
  19. babyiris's Avatar

    babyiris said:

    Default

    Nije baš sve za djecu(zbog gljiva), ali....

    šarena leća
    1 mrkva
    češnjak
    brokula
    luk
    poriluk
    svježe sjeckani petrusin i selen
    leća
    bučine sjemenke
    Mrkvu i češnjak isjeckati na ploške, luk, poriluk i borkulu narezati na sitnije, te ubaciti u teflon tavu na 1 žlicu maslinovog ulja. Kad se počne pržiti uliti vodu iz konzerve od leće.
    Ostaviti na lagano da se pirja (da omekšaju brokula i mrkva) ali ne duže od 10ak-15 min, ubaciti bučine sjemenke i na kraju leću.
    Uz to poslužiti zelenu salatu sa rikulom i rotkvicama posutu svježe usitnjenim petrusinom i seleni!

    Maneštra od mahunarki
    Sastojci za 6 do 8 osoba
    100 g leće
    100 g slanutka
    100 g graha
    100 g celerova korijena
    150 g mrkve
    100 g luka
    2 češnja češnjaka
    800 g Pelata Podravka
    50 ml maslinova ulja
    2 lovorova lista
     
  20. Astralis said:

    Default

    Ječam skuhati.

    Na malo ulja (po mogućnosti nerafiniranog) prepeći dimljenog tofua na sitne kockice ( kol po želji) i dodati kuhanu brokulu (malo pofurenu) to 2min peći. Ubaciti ječam pomiješati. Dodati začine po ukusu. Ja stavim vlasac,malo soli i papra. Njam