Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Preponska kila

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Preponska kila

Eto imam to već 10 godina i nemam nekih većih smetnji. Čak je i trudnoća protekla uredno kao i sam porod.
    Primjetila sam da mi se u zadnjih par tjedana malo veći i sad me zanima kad na operaciju.

Znate li možda kako ide to s operacijom bruha, koliko si u bolnici i koliko traje oporavak?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa ne mogu vjerovati! :shock: Zar nitko?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

He he, bas si me nasla s ovim. Ja sam bas jucer bila na pregledu i razgovarala s dr o boli u preponama i blagoj oteklini s lijeve strane. Kaze dr moze biti da je bruh, ali ne mora znaciti.
    Sad me uzasno hvata panika. Ne toliko radi bruha nego kako cu ostaviti djecu ako budem morala na operaciju. Ja sad ne znam kako je kod nas, ali nas kucni doktor me malo umirio i rekao da masu ljudi zivi s tim citav zivot bez nekih vecih poteskoca. Tu kod nas kaze da se vecinom ide kuci jos isti dan. Kao, oporavak traje par dana itd. ali u principu da to nije nesto s cim trebam razbijati glavu.
    Daj mi reci kako je bilo tijekom poroda, jel predstavlja to nekakav problem? Mene u biti najvise boli kad setam. Onda onako blago i otekne. Inace, kad sjedim niti sta osjetim niti se sta vidi.
    ovo ja sve pisem s pretpostavkom da uopce imam bruh. A tata mi je neki dan isao na operaciju bruha, sestra mi je isto isla ko dijete na operaciju bruha, stric, oba njegova sina itd. :shock:

Marina

Početno

Ja sam kao klinka operirala bruh, a moj sin ga je frisko operirao u 5 mj. ove godine i imao je samo 4 g. Znaci i to je nasljedno, odnosno radi se o slabijim ligamentima koji povezuju trbusnu supljinu. Kod mog sina su oni popustili kada se on vec 100-ti put penjao na neke igracke. Kod bruha ti ligamenti popuste i tada dijelic crijeva se spusti u preponu i kada se uklijesti jako boli i poplavi. Tada isti tren morate kod dr. da ne dodje do gangrene tog dijela crijeva. To je najgora solucija. Inace bruh se povuce kada lezite ili kada se kupate mozete taj dio crijeva polako gurnuti unutra, odnosno gore na mjesto. Kada se nakasljate odmah se uoci nabreknuti dio u preponi.
    Operacija traje pola sata, ako je sve OK. isti dan vas salju doma uz mirovanje. Za tri dana mozete vec polako normalno hodati i ne divljati kao moje dijete!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marina, hvala na informacijama. Nego, jel to znaci ako mi nista ne leti van dok kasljem, kisem itd da to mozda nije to?? Mama kaze da je i tati iskakala izbocina samo dok je hodao ili stajao. Dok je sjedio isto se nista nije vidjelo.

Marina

Početno

Bruh je skoro stalno prisutan osim kod lezanja, a pogotovo kod kupanja. Kod bruha vidis malu izbocinu sa strane u preponi. Ta izbocina kada se jace napnes vise se izboci, jer zbog poraslog tlaka u trbusnoj supljini crijevo jace pritisce u tu rupicu gdje nazovimo laicki fali ligament koji sve to drzi na svom mjestu. Ne daj Boze kod ukljestenja moras k dr., a prije toga mozes si pomoci tako da legnes u kadu sa vodom i polako uguras crijevo na mjesto ako ide, a ako ne brze-bolje k dr. Inace s bruhom ljudi zive i pola zivota, ali s obzirom na mog "mirnog" sina ja nisam htjela riskirati i rijesili smo ga se. Bruha, naravno!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana

vidi ovaj topic http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ht=bruh#120215

I moj post sa tog topica:

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Evo ja (nazalost) imam iskustva...

U petom mjesecu trudnoce sam dobila preponski bruh. Sa velicine oraha se povecao na vece, ali ne bas toliko kao tvoj. Dosta sam se pazila da se ne opterecujem previse....

Bio mi je jako veliki problem stajati na mjestu u pocetku - umirala sam od bolova (kao da mi je netko teg od 20kg zakacio za bruh), kupila sam steznik za bruh - da bi mi se u hospitaliji cudili da kako ja zena imam preponski bruh, i da ja sigurno neznam sta pricam

Uglavnom, dosta sam se brinula oko toga. Moj doc me slao kirurgu na misljenje i procjenu bas vezano za porod, i da li mora biti carski. Kirurg je rekao da nema razloga za carski, da moze prirodno. A da bi se bruh mogao sanirati tek poslije poroda, kad sve dodje na svoje... Brinula sam se kak cu malog nositi, kak ce to sve izgledati poslije zbog bruha, raspitivala se o bolnicama gdje rade najbolje tehnologije sanacije bruha, itd. Uglavnom bila sam na sto muka...

I tako dosao porod... izgon prosao.. tiskala sam stvarno k'o manijak... I sljedeci dan u sobi meni pukne u glavu: "isuse, pa nisam ni popipala bruh!!! Nakon ovog tiskanja mora da je velicine lubenice!!!!". I popipam ja, a mog bruha NEMA!!!! I sve ne vjerujem ocima, i pipam i trazim, ali njega NEMA!!! :shock:

Dosla mi fizioterapeutica u posjetu, i pitam ja nju vezano za bruh jel moguce da se povukao??? Ona mi je rekla da je to moguce, jer vecina stvari koje se pojave zbog trudnoce, i nestanu kad trudnoca prestane.

Eto to ti je moja prica, a tebi zelim da isto ovako pozitivno zavrsi

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zorana, meni bruh iskoči kad: kišem, kašljem, pušem nos, dižem teško ....
    Vrati se on na mjesto tj. povuče se kad mirujem: sjedim, ležim i ne opterećujem trbušne mišiće. Ne boli me skoro nikada.
    U trudnoći nije bio uopće bad, a ja sam mislila da ću imati gadnih problema.
    Čim je trbuh počeo rasti, povukao se kao da ga uopće nema! :/ Porod je tekao bez problema, a bruh se vratio negdje oko 2 tj. iza poroda kad su se organi počeli spuštati na svoje mjesto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, hvala vam na informacijama. Ma mene ovo svakim danom sve vise boli. Do prije desetak dana sam samo osjecala blagu nelagodu kod veoma dugotrajnog kretanja, a sada molim boga da ne moram kihnuti ili zakasljati. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anchie, sad ponovo citam tvoj post i malo me ohrabrilo. I meni se u biti pojavilo sad pred koji tjedan, dakle u petom mjesecu. Tko zna, mozda ode.....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana

I mene je u pocetku bas bolio... Bolio me tako da sam htjela odmah ga operirati I sjetila sam se jednog frenda koji je tek nakon dosta godina operirao bruh, i pomisljala sam "pa kak je on to izdrzao, pa mora da je lud kad cijelo ovo vrijeme trpi ovu bol? :? "

I onda nakon par mjeseci sam prestala nositi steznik i nije mi bruh skoro uopce predstavljao problem. Je bilo bi mi nezgodno stojati na jednom mjestu duze vrijeme, ali bol se nije mogla usporediti s onom na pocetku. Tad sam skuzila "a vidis, sad kuzim zast ovaj frend nije isao na operaciju par godina "

Nadam se da ce i tebi biti tako

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam u 35. tjednu. Danas sam bila na pregledu i ginekolog sumnja da imam pupčani bruh. Moram kod abdomenalnog kirurga na pregled. Pupak mi je jako izbočen i mekana koža oko njega, malo boli na dodir.
    Je imala koja slične probleme?
    Sad me tak to muči. Ak je to bruh, izgleda da ništ od normalnog poroda.!?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zašto ništa od normalnog porda?

Ja sam imala normalna 2 poroda s preponskim bruhom i sve je prošlo OK.

U prvoj i drugoj trudnoći mi se pojavio bruh i na pupku i sve je opet prošlo bez komplikacija.
    Sada imam 2 bruha, ali nemam nikakve smetnje....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam pupčani bruh spazila nakon poroda. možda sam ga imala tijekom trudnoće, a možda dobila tokom poroda.
    uopće me ne boli i osim što izgleda ružno ( on sprečava da izgledam kao playboyeva zečica ), još ga nisam išla srediti. nekak, ne boli me , pa stalno odgađam. Naša simbioza traje već 5,5 godina.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kak izgleda pupčani bruh nakon poroda?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •