mi bi trebali davati bebi probiotike i preporucili su nam prolife,ali sad sam naisla na ovo

Poštovani,

koristim PROLIFE probiotik one male bočice s tekućinom, zbog antibiotika kad ih pijem i zbog toga što ne pijem mlijeko ni jogurt jer sam alergičan na mliječne proizvode...u deklaraciji stoji da sadrži konzervanse E 217 i E 219... pliva navodi da E 217 uzrokuje rak, molim vas recite mi Vaše mišljenje, hvala Vam unaprijed! Da li su ti konzervansi štetni ili ne?
D.B.

Poštovani,
svi p-hidroksi benzoati, označeni od broja E214 do E219 pripadaju skupini takozvanih parabena. Svi se oni u organizmu razgraduju do p-hidroksi benzojeve kiseline. Za sve parabene, a posebno za E219, koji navodite, postoji niz znanstvenih radova koji upozoravaju da se radi o potencijalno štetnim kemikalijama. Posebno se govori o njihovom estrogenom i karcinogenom djelovanju, a moguće je da uzrokuju razne oblike alergija. Osim u rehrambenim proizvodima, parabeni se koriste i u kozmetičkoj industriji. Upravo je s masovnom upotrebom parabena, kao kozmetičkih konzervansa, započela znanstvena kontroverza oko njihove sigurnosti/štetnosti (takozvani parabenski paradoks). O njihovoj sigurnosti možete se opširno informirati na stranicama Radne grupe za okoliš (EWG): http://www.cosmeticsdatabase.com/

Tek za ilustraciju prilažemo nekoliko originalnih znanstvenih studija koje dokazuju njihovo hormonsko, karcinogeno i alergijsko djelovanje:

1. Edwin J. R., et al. "Some Alkyl Hydroxy Benzoate Preservatives
(Parabens) Are Estrogenic. Toxicology and Applied Pharmacology." 1998,
153, 12-19.
2. Fernandez, S. V. et al. "Estradiol and its metabolites
4-hydroxyestradiol and 2-hydroxyestradiol induce mutations in human
breast epithelial cells." International Journal of Cancer 2006, 118,
1862-8.
3. Cashman, A. L.; Warshaw, E. M. "Parabens: a review of epidemiology,
structure, allergenicity, and hormonal properties." Dermatitis. 2005,
16, 57-66.
Nije poznato zbog čega se u nekim prehrambenim proizvodima koriste baš
parabeni. To su uglavnom financijski, marketinški ili tehnološki
razlozi, ali nikako prehrambeni, budući da parabeni nemaju nikakva
nutritivna svojstva. U svakom slučaju ti konzervansi su upitne
sigurnosti (i upitne vrijednosti), te postoji rizik uslijed svakodnevne
upotrebe. Nikome ne želimo dokazivati da su ti spojevi karcinogeni, ali
isto tako, nikome ne želimo preporučiti njihovu upotrebu.

Uz pozdrave,
Valerije Vrček

zna neko vise nesto o tome