Disa, nemoj se zamarati i uzivaj u trudnoci. Ovdje velika vecina doktora postupa kao i tvoj. Meni je ovo vec treca trudnoca i uglavnom je postupak isti: nema vaginalnih pregleda, briseve radi kako koji dr, ja ih nisam radila....od rutinskih postupaka se radi uglavnom samo uzv i vadjenje krvi. Ostalo se svodi na mjerenje tezine, tlaka, promatranje opceg stanja. Meni to u principu odgovara jer sam misljenja da trudnoca nije bolest i ne volim te silne mjere predostroznosti koje se nekad nepotrebno provode.
Sto se tice magnezija..ja sam ga sad u ovoj trudnoci odbila. Doktorica u prijasnjoj mi ga nije ni davala. S magnezijem je fora u tome sto opusta misice. Samim time i maternicu. Pa utjece na bh kontrakcije koje sluze za uvjezbavanje maternice za porod. I sad, ako preparati magnezija potencijalno sprjecavaju organizam da se priprema za porod, ima onih koji kazu da to kasnije moze utjecati i na sam tijek poroda. (tj. da porod ide sporije i teze nego sto bi inace isao)
Ne znam sada to detaljno objasniti, morala bi ponovo cackati po toj temi....uglavnom ni sa zeljezom nije neka bajna situacija. kao jako puno trudnica nekad ima laganu anemiju....ali ima neka fora sa tim hemoglobinom i zasto krvna slika ne moze biti uvijek stvarni pokazatelj stvari. Pa se onda desi da trudnice piju tablete zeljeza i dolazi do prezasicenja organizma..sto moze dovesti do pretjeranog krvarenja kod poroda itditditd. Plus sto su te tablete zeljeza jako teske za zeludac....

Potrazit cu ti detalje veceras ako te zanima, ovako lupam objasnjenja totalno laicki, a postoje precizna i detaljna objasnjenja.

Uglavnom, sintetika je jos uvijek u modi, kod nas u Hr vise nego ovdje. Ovdje su bar prestali masovno preporucivati produkte tipa prenatal, folna kiselina, fluor. Jos se uvijek u upotrebi jako zadrzao magnezij.
Uglavnom, nista od ovoga nije neproblematicno i mislim da se doktorima ne treba slijepo vjerovati. Ja sam barem takva da, kad god dobijem preporuku, odmah palim kompjuter, trazim knjige i informacija, oprecna ili druga strucna misljenja i tek onda odlucujem....sreca pa imam dobru babicu sa slicnim stavovima. Od nje sam npr. dobila jako puno dobrih preporuka vezanih direktno za prehranu...sto nisam cula da je nesto sto ginekolozi daju. Valjda je lakse ispisati recept nego reci trudnici kojom hranom moze smanjiti grceve u nogama itd.