Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: SINJ:Pronašla napuštenu bebu pred kućnim pragom

Gost

Početno SINJ:Pronašla napuštenu bebu pred kućnim pragom

Cijela obitelj Vrcan iz Ugljana blizu Sinja već je bila u dubokom snu. Oko 1.30 sati poslije ponoći u utorak probudio ih je dječji plač. Supružnici Ilija i Grozdana Vrcan najprije su pomislili da je ispred njihovih vrata mačka. No plač nikako nije prestajao. Izašli su iz kreveta, otvorili ulazna vrata i na pragu ugledali novorođenče s pupčanom vrpcom zamotano samo u ručnik. Na djetetu je pronađena i ceduljica na kojoj je pisalo da je rođeno 18. lipnja. Uzeli su je, zamotali u plahtu i unijeli u kuću. Nazvali su policiju i Hitnu pomoć.
    - Djetetu je glavica bila na betonu i vjerojatno je zato plakalo. Sigurno je bilo nahranjeno jer čim smo ga mi unijeli u kuću, plač je prestao. Znači, bilo joj je samo hladno i bila je uplašena. Tada je došla doktorica i rekla da je dijete zdravo, potvrdila je da je riječ o curici - priča nam Grozdana Vrcan. Malo siroče, teško svega 2,40 kilograma, liječnica je prevezla u splitsko rodilište, u kojem će ga zadržati sljedećih nekoliko dana, a zatim će ga preuzeti Centar za socijalnu skrb. Policija trenutačno traga za majkom novorođenčeta, a nitko od mještana Ugljana ne zna tko bi mogao biti majka. Nisu prošla ni 24 sata, a već su se za posvajanje zainteresirale dvije obitelji iz Splita i jedna iz Istre. Posljednji sličan slučaj dogodio se prije četiri godine u Zagrebu. U blizini bolnice na Svetom Duhu netko je ostavio novorođenče. Majku ostavljene curice nikada nisu otkrili, a dijete je smješteno u dom za nezbrinutu djecu. Psiholozi vjeruju da se majke na ovako stravičan čin odlučuju jer se boje osude okoline, ali i vlastite obitelji.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Grozno

:/ Naravno da nepodrzavam to al opet bolje i to nego u vrecicu i s litice kakvih je i bilo slucajeva nadam se da ce malena ubrzo u dobre ruke..

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

strašno.. ali slažem se sa gejshom u potpunosti... barem nije završila negdje u vrećici... nadam se da će ipak imati svu ljubav ovog svijeta nekoga tko je zaista želi...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

beba iz kutije je sretno usvojena , davnih dana. imam i njenu sličku iz doma...

ovu bebu mama vjerojatno nije mogla zadržati - a ipak se pobrinula da ju nahrani, i stavi tamo gdje će ju netko naći. meni je žao te mame... očito nije imala nikog tko bi joj mogao pomoći.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: SINJ:Pronašla napuštenu bebu pred kućnim pragom

Citiraj kbegicsi prvotno napisa
    Nisu prošla ni 24 sata, a već su se za posvajanje zainteresirale dvije obitelji iz Splita i jedna iz Istre.
    Nije li ovo "malo" lešinarski?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: SINJ:Pronašla napuštenu bebu pred kućnim pragom

Citiraj sanja74 prvotno napisa
    Nisu prošla ni 24 sata, a već su se za posvajanje zainteresirale dvije obitelji iz Splita i jedna iz Istre.
    Nije li ovo "malo" lešinarski?
    a zašto bi bilo "lešinarski"? :shock:
    meni ovo tvoje pitanje zvuči ko da su svi potencijalni posvojitelji lešinari. nebitno zainteresiraju li se za posvojenje nakon 24 sata ili 24 miseca ili godine. bitno je da se zainteresiraju i da im se posvojenje i omogući.

i kakve veze ima što su se odma javili. triba li ih odma na stup srama što su se drznili zainteresirat u roku hitno.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dijete neće ići na posvojenje prije nego istraga bude dovršena. Ako se majka pronađe ona će morati proći uobičajeni postupak koji se provodi kad se radi o odricanju od roditeljstva. Vjerujem da joj CZSS ne bi dodijelio skrbništvo, ali bi skrbništvo mogli dobiti neki drugi članovi djetetove obitelji, ukoliko nisu znali za trudnoću i ostavljanje djeteta. Ako bi se majka odrekla roditeljstva dijete bi išlo na posvojenje. Ukoliko se ne nađe majka, tada će se čekati određeno vrijeme, barem do djetetova tri mjeseca, prije nego počne postupak za posvojenje. To je rok koji postoji za sve biološke majke, pa i one koje su potpisale da se odriču roditeljstva - u tom roku se mogu predomisliti. Za budućnost ovog djeteta bilo bi bolje da se majka pronađe, jer je djeci važno da znaju osnovne podatke o svom biološkom porijeklu. Ako tako ne bude, to će biti šteta, ali najvažnije je da je dijete živo i da ima budućnost.

Interes posvojitelja mi je razumljiv, ali kužim što je Sanja htjela reći. Ja bih se isto u takvoj prilici malo suzdržala dok se stvar ne riješi. Ali ne osuđujem te ljude, jer vjerojatno ne znaju postupak, a žele dijete.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za djevojčicu bi bilo najbolje da se pronađe biološka mama, ili da se ona sama javi. S obzirom kako je ostavila dijete (pobrinula se za njega), smatram da su je teške životne okolnosti natjerale da ga se odrekne. Ali za to sve postoji procedura (Zdenka je lijepo napisala.. Mislim da čak ako je mama nepoznata do prve godine ne može u postupak posvojenja, ali nisam sigurna.).

Jutros prije posla na kavi s MM čitamo novine i članak o sirotištu u Bagdadu, i hrpi djece na podu - bez hrane, odjeće, u vlastitom izmetu.. Vojnici koji su ih pronašli mislili su da su mrtvi zbog smrada, muha.. E, da se netko javi posvojiti takvo dijete odmah nakon što je izašao članak u novinama, rekla bi "svaka čast"..
    Za ovaj slučaj napuštene djevojčice stare 2 dana to ne mogu reći.

I ne.. nisam mislila da su potencijalni posvojitelji lešinari. I ja sam bila jedan od njih, i nadam se tome ponovo postati. Ali smatram da proces posvojenja treba voditi CZSS, a ne novine.. I da se posvojitelji ne traže na način "tko prvi pročita vijest".

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

možda nisam kak spada ali meni nije žao mame ali nisam ni ta koja bi joj sudila...žao mi je curice

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mogu samo reći da mi je drago da je curica živa i zdrava i sretno malom zlatu bilo .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I meni je recimo jako žao te mame. I hvala joj što je djetetu život dala. Sigurno joj život nije "bad of roses" kad je tako nešto napravila, zamisli kakav ti život mora biti da o tome pomišljaš. Želim joj mir, a djetešcu puno sreće .

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nek je bebica živa i zdrava. Zbog njene budućnosti nadam se da će se mama javiti.
    Meni je žao mame - tko zna u kakvom je strahu bila ili pod nekom drugom prisilom kad je ostavila dijete. Ali prvenstveno želim dobar život za malenu.

Gost

Početno

Pa onda sam i ja lešinar jer sam i ja zvala i rekla mi je žena da sam stota po redu koja je zvala , znači svi smo mi lešinari . Ja ne mislim tako .No svi imate pravo na svoje mišljenje .

Rekla mi je žena iz CZSS da je malecka dobro i da se nalazi u bolnici , i da ako se tri mjeseca ne pojavi majka dijete ide na posvajanje .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kbegisi, .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I vjerojatno ti je jasno što je sanja74 mislila reći .

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kbegicsi

Kod mene i MM je pao dogovor predat cemo papire za usvajanje cim rijesimo stambeno pitanje ..koje se nadam da ce biti gotovo do kraja god. :D

Gost

Početno

Citiraj sanja74 prvotno napisa

Jutros prije posla na kavi s MM čitamo novine i članak o sirotištu u Bagdadu, i hrpi djece na podu - bez hrane, odjeće, u vlastitom izmetu.. Vojnici koji su ih pronašli mislili su da su mrtvi zbog smrada, muha.. E, da se netko javi posvojiti takvo dijete odmah nakon što je izašao članak u novinama, rekla bi "svaka čast"..
    Za ovaj slučaj napuštene djevojčice stare 2 dana to ne mogu reći.

I ne.. nisam mislila da su potencijalni posvojitelji lešinari. I ja sam bila jedan od njih, i nadam se tome ponovo postati. Ali smatram da proces posvojenja treba voditi CZSS, a ne novine.. I da se posvojitelji ne traže na način "tko prvi pročita vijest".
    Kao prvo nama se ne dopušta posvajanje iz Bagdada , a vjeruj mi da se dopušta i da imam novaca za toliki put kao Angelina bila bih među prvima tamo .

A što se tiče centara za socijalnu skrb istina je to što si rekla samo što neki centri ne rade svoj posao pa to moraju novinari ,.

Meni osobno je trebalo 2,5 mjeseci da mi netko digne slušalicu u jednom centru , pa ti sada zamisli kako taj centar radi svoj posao .

Gost

Početno

Citiraj gejsha prvotno napisa
    kbegicsi

Kod mene i MM je pao dogovor predat cemo papire za usvajanje cim rijesimo stambeno pitanje ..koje se nadam da ce biti gotovo do kraja god. :D
    Samo hrabro

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Teško je raspravljati o motivima koji natjeraju majku da ostavi svoje dijete, ali isto tako ne treba nikoga ni osuđivati, jer nitko ne zna šta se dešava u glavi i srcu te majke.

Radila sam u centru za socijalni rad i pomogla mnogoj djeci da nađu roditelje, tako da sam se susrela i s mnogim majkama koje su bile primorane napustiti dijete.

Jedan od posljednjih slučajeva je bila majka koja je već imala jedno dijete o kome su brinuli njezini roditelji. Radila je kao konobarica i rodila dijete u drugom kraju zemlje, gdje je jedna bolnica nije htjela primiti na porod jer nije imala zdravstveno, da bi rodila u drugoj, u drugom dijelu grada za koji je bio nadležan naš Centar.
    Odmah nakon poroda dala je izjavu da daje dijete na usvojenje, jer ga ne može zadržati.
    Bila je zima, a ona slabo obučena, ne znam je li je još čekao posao o onoj gostionici.
    Imala je nešto malo novca za autobusnu kartu do ne znam koje destinacije.
    Bila je vrlo tužna što ostavlja dijete, ali znala je da mu na taj način osigurava bolju budućnost.
    Ne znam kada mi je teže palo odricanje od djeteta, nego taj put.
    Pomogli smo joj iz osobnih sredstava sa nešto odjeće i novca, jer sam pomislila samo na činjenicu da nema ni za uloške, a žena je rodila, u kratkoj jaknici, golih leđa i loših cipela usred zime.
    Na odlasku, vjerojatno iznenađena našim ljudskim postupkom, zagrljajem i željom za bolju budućnost, imala je pogled isprebijanog psa.
    Njeno dijete je staro samo 4 dana dano potencijalnim usvojiteljima najprije na smještaj, a kasnije na usvojenje.
    Sada je to presretno dijete, voljeno i stvarno ima dobar život.
    Ispričali smo njegovim roditeljima da mu je majka bila jako nesretna kada ga je ostavila i da mu to objasne kao čin ljubavi.
    Voljela bih kada bi ta majka znala da je njeno dijete sretno i da je napravila pravu stvar.

Zato nemojte nikada osuđivati nečije postupke, nisu svi sreće da imaju iza sebe obitelj koja će ih podržati.

Gost

Početno

Citiraj Jedna baka prvotno napisa
    T

Zato nemojte nikada osuđivati nečije postupke, nisu svi sreće da imaju iza sebe obitelj koja će ih podržati.
    Slažem se sa Vama , jer time što je dala dijete osigurala mu je bolji život , ko zna kakav bi mu ona život mogla pružiti , možda grubo zvuči ali tako je a i ona je bila toga svjesna i lijepo je to što ste pomogli ženi .
    Nemaju svi sve , mi još uvijek živimo u zemlji trećeg svijeta gdje jako puno ljudi spava po parkovima i jede iz kontenjera , to na žalost viđam svojim očima .

I mislim da trebamo puno puta promisliti prije nego nekoga osudimo .

sagres

Početno

Kbegicsi u potpunosti se slažem s tobom.

Kako kaže stara poslovica: PRVO RECI HOP PA SKOČI !

Mi koji imamo podršku sa svih strana nismo svjesni kako je to kad je nemaš baš od nikog.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Onoga dana kad je vijest o bebi "rođenoj 18. lipnja" osvanula u medijima bila sam sva izvan sebe, i zbog bebe i zbog njezine mame i nisam mogla prestati misliti na njih, obje... posebno na majku...

Beskrajno mi je žao zbog toga kroz što je prošla, ono što je trebalo biti njezino blaženo stanje pretpostavljam da su bili mjeseci muke...

Neću vas gnjaviti ovime, ako nekoga zanima napisala sam dva posta na blogu, jedan u vezi bebe i mame, a drugi o mogućnostima za uvođenje košarica i anonimnih poroda, pa svratite u taj moj kutak.

Ono što sam u stvari željela reći je ovo o lešinarenju... Jedna sam od onih koja se suočava s neplodnošću. Još uvijek nismo isprobali sve metode, međutim, emocionalno sam često iscrpljena i ono što bi me inače pogodilo, od kako ne uspijevamo zatrudnijeti pogađa me u samu srž. Kad sam pročitala vijest, priznat ću vam, plakala sam držeći mm za ruke i rekla mu da bih kleknula na koljena u bolnici da mi povjere tu bebu... Naravno da nisam, nisam ni telefonirala, jer nismo u nikakvom postupku za posvajanje i sigurno ne bismo ni došli u obzir, tako da... ratio je ipak prevladao.
    Međutim, doista na tu očajničku želju da u naručje primim bebu koju njezina majka nije mogla zadržati (naravno, ako ustraje u svojoj odluci i ne javi se i uzme svoju curicu) ne mogu gledati kao na lešinarenje...

sretnamama

Početno

ja sam da se sto prije po hrvatskoj stave tzv. "sanducici za bebice". i to ne samo u bolnicama, nego na vise strana, recimo domovima zdravlja, razno raznim dezurstvima koja su po noci aktivna....sto prije to bolje

Gost

Početno

Citiraj sretnamama prvotno napisa
    ja sam da se sto prije po hrvatskoj stave tzv. "sanducici za bebice". i to ne samo u bolnicama, nego na vise strana, recimo domovima zdravlja, razno raznim dezurstvima koja su po noci aktivna....sto prije to bolje
    Ovo potpisujem u potpunosti i ne znam što čekaju s tim , možda još koju bebu u kontenjeru ili na stjeni

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ili, još bolje, mogućnost anonimnih poroda... tako da i te žene rađaju uz medicinsku pomoć i nadzor, a i da bebe budu pregledane i da im se pomogne odmah po rođenju, ukoliko je potrebno.

Košarice i sandučići i dalje ostavlja žene da rađaju same ili uz neadekvatnu pomoć i za njih i za bebe...

Pozdrav vam...

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Shanti prvotno napisa
    Ili, još bolje, mogućnost anonimnih poroda... tako da i te žene rađaju uz medicinsku pomoć i nadzor, a i da bebe budu pregledane i da im se pomogne odmah po rođenju, ukoliko je potrebno.

Košarice i sandučići i dalje ostavlja žene da rađaju same ili uz neadekvatnu pomoć i za njih i za bebe...

Pozdrav vam...
    Potpisujem!!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

jel zna netko kako je mala Dora Paula završila? Jeli posvojena ili....?

Gost

Početno

Još nije još se vuče nekakva istraga jer je došla dojava da bi mama mogla biti iz jedne komune .To su zadnje vijesti iz njihovog CZSS.

Gost

Početno

Današnja vijest malecka je posvojena :D

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Današnja vijest malecka je posvojena :D
    :D :D :D

Datum pristupanja
    Feb 2007