Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: trojezicna djeca

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno trojezicna djeca

kad stvarno pocinju pricati?

meni sebastian jos uvijek ne slaze prosirenije recenice

ne miijesa jezike, ali cesto zna ako smo i mats i ja prisutni odredjenu rijec izgovoriti na 2 ili 3 jezika, kao da nam pokusava prevesti

imam osjecaj da nekad jos uvijek ne kuzi do kraja kad mu se cita prica ili kad je tema nesto zahtjevnija

trebala bih stvarno konkretnije primere sa tempom kojim propricaju trojezicna djeca

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko je on star?
    od moje frendice klinci su oko 3-3,5 poceli sve odvajati i kuziti skroz.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3 god i 4 mjeseca

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ima vremena. Kažu obično da se kod višejezične djece jezici "poslože" negdje između pete i šeste godine. Katkad i kasnije. No važno je imati na umu da je u ovakvim slučajevima obično jedan jezik ipak jači od drugih. Moguće je da to i ne bude uvijek isti jezik, nego ovisi o situaciji. Jedan stereotipan primjer, može se dogoditi da o autićima i dijelovima auta zna govoriti samo na nizozemskom (jer o tome razgovara s tatom), a o odlasku u kupovinu ili o kuhanju samo na hrvatskome (jer o tome razgovara s mamom). To nije neobično ne samo za višejezičnu djecu nego ni za višejezične odrasle. Rijetko kada su podjednako kompetentni u svim područjima.
    To što je Sebastian svjestan da se ista stvar može reći na tri načina je izvrsno. I višestruko korisno za njegov opći kognitivni razvoj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@ freja, daj mi molim te neke linkove ili literaturu di mogu procitati vise

ulovila me panika jer je njegova teta iz igraonice zakljucila da on sa jezikom zaostaje, pa je otprilike citavu pricu postavila u kontekst da sebastian mozda opcenito nije ok (jer stvarno lose slusa, i suradjuje samo u onom sto ga zanima, u principu pokusava uvijek izboriti da bude po njegovom)

ovdje tete nisu skolovane na pedagoskoj akademiji nego je to neka improvizacija i zapravo nisu educirani nego funkcionira na foru "mama sa iskustvom pa zna"

uz taj svijet pseudoodgajateljica postoji i citavo cudo razliciitih sluzbi bez formalnog educiranja koje su po sluzbama za konzultaciju, po sluzbama za pomoc u odgoju i slicno. to nisu ni psiholozi, ni medicinari (u sluzbama za konzuiltaciju klince cijepe sestre koje imaju godinu dana edukacije za to) i tek kad te sluzbe ne rijese problem onda ides kod pedijatra ili kod specijaliste

nije mi logicno da zena koja nema iskustva sa trojezicnom djecom jednom kaze za dijete od 3 godine da je super pametan jer zna brojeve, povezuje ih sa kolicinom, zna oblike i boje, zna dosta slova a onda mi ga 2 tjedna nakon toga proglasi za zaostalog jer on stvarno ne izgovara recenice i hrpu rijeci izgovara lose, samo ga mi doma razumijemo

kud da idem? kod pedijatra? logopeda? koje knjige da nabavim?

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

O joj. Na žalost, ovo što prolazite je tipična priča, očigledno ne samo u Hrvatskoj. Višejezična djece imaju drugačiji razvoj i osobi koja s njima može komunicirati samo na jednom jeziku čini se katkada da zaostaju. No, istina je najčešće suprotna - višejezična djeca imaju viši kvocijent inteligencije, samo se to često ne vidi na standardnim testovima.
    Čisto laički - ako analiziraš samo jedan jezik svojeg djeteta, jasno je svima da je broj riječi možda zaista manji od broja riječi koji znaju vršnjaci na tom jeziku ako su jednojezični). Međutim, zbroji broj riječi u sva tri jezika, pa se onda vidi da višejezična djeca od početka barataju znatno većim vokabularom. Ako te to tješi, ni educirani odgajatelji, učitelji pa ni psiholozi ne znaju katkada bolje pa reagiraju kao i vaša teta iz igraonice. Nama je psihologica na razgovoru za vrtić svašta napričala - dvojezična djeca zaostaju u kgnitivnom razvoju, teže se snalaze, bla bla. Gluposti.
    Što se knjiga tiče, sad mi na pamet pada samo jedna, ali izvrsna, pisana za roditelje, ne za lingviste. Sad je već prilično stara, ali i dalje vrijedi sve što tamo piše - Mirjana Prebeg-Vilke: Vaše dijete i jezik. Kad dođem kući pogledat ću ti još za neke na engleskome. Ne sjećam se napamet naslova i autora, moram zaviriti u svoje knjige i popise literature.
    Meni se ne čini da moraš ići bilo kakvome stručnjaku, ali ako želiš umiriti sebe i imati argumente za rapravu s tetom, možda ne bi bilo loše potražiti nekog priholingvista, dakle nekog tko se baš bavi višejezičnošću da ti da pokoji savjet. Ako dolaziš u Zagreb, slobodno se javi, pa ti mogu dogovoriti razgovor s jednom od kolegica koje se bave dječjom višejezičnošću.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Tu se već podosta pisalo o dvojezičnosti i višejezičnosti: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=16272
    Možda pomogne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

freja, jel mi mozes dati mail ako si ok sa kolegicom?

ja u ponedjeljak imam konzultacije sa tom zenom iz sluzbe za odgoj i teta iz igraonice i ta zena traze da nekud slifram sebastiana jer se one ne mogu skoncentrirati dok on trci oko nas (???) i savrseno ih ne zanima sto ja nemam nikog da mi ga pricuva

mats ce uzeti slobodno a ja cu sa sobom uzeti videokameru pa cu snimiti sve sto mi pricaju

planirala samo jos uzeti kod searsa online konzultacije, i pokusati se konzultirati sa ekipom iz gentle revolution jer ne mogu vjerovati da mi je mali zaostao a da ja to nisam skuzila

da bi uopce skuzila kod koga moram ici moram prvo posjetiti pedijatra, ovdje je birokracija uz statistiku najvece mjerilo vrijednosti i ispravnosti nekih postupaka i nema sanse da meni liejcnik opce prakse izda uputnicu prije nego sto pedijatar kaze svoje, a sve to traje jer se moras najaviti, pa cekas nalaze pa mi otrpike prodje bar mjesec dana dok dodjem do mogucnosti za iduci korak (sto je najblje takvi su i kod teskih bolesti, sve polako, u skladu sa pravilima, nema tu situacije kad je ubrzano)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stray cat, zašto uopće ideš na sve te razgovore? promijeni jednostavno tu igraonicu i nadji nešto bolje - osim ako se sebastian baš tamo nije super prilagodio :/
    moja petra isto živi u višejezičnom okruženju i kad je krenula u vrtić s 2,5 godina bila je daleko od razine nizozemskog ostale djece u njenoj grupi, ali tete su bile maksimalno obazrive i na moje nedoumice baš su me one uvjeravale kako je to normalno za višejezičnu djecu. Sad super priča nizozemski - iako joj je hrvatski ipak jači - a francuski je sveprisutan.
    PO opisu a i "školovanju" tih tvojih teta čini mi se da su apsolutno neprikladne - stavi maloga u neki državni vrtić, a ne privatnu igraonicu, gdje imaš školovane i stručne tete i pregršt sadržaja. U Belgiji je bar tako...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drzavne su jos gore, tu sistem funkcionira sugavo, obrazovanje im je do univerzitetskog stupnja raspad sistema. nije ni cudo da svi klincima pune glave idejom da su savrseno upravo onakvi kakvi jesu, bez obzira na obrazovanje i kao bas je super i kad cistis ulice i kad recimo radis neki kreativniji i zahtjevniji posao za 7 puta vecu placu jer je sistem raspad i ne nude nista

sad sam na drugom postu sam citala da neki klinci zezaju sa bojama, pa sebastian boje zna na sva tri jezika, samo mu je izgovor uzas, hrvatski mu je najtezi za izgovoriti

tu se obrazovanje djeteta masovno svodi na to koliko ce roditelji doma raditi sa djetetom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stray cat - jel to moguće? ja imam kolege u Haagu koji su super zadovoljni s vrtićima/školama.
    A i moje iskustvo s amsterdamom i njihovom pristupu djeci je jako pozitivno.
    ne mogu vjerovati da je tako velika razlika između belgije i nizozemske - posebice jer je petra u flamanskom sustavu školovanja, koji dosta kopira, koliko sam shvatila nizozemski.
    :? :? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa koliko ja vidim u haarlemu di zivim je normalno da djeca sa 7 godina ne znaju citati, kad sam isla trazit skolu za malog upala sam u razred di je bila grupa djece u dobi od nekih 10 godina i klinci su i tamo jedva citali

pricam o katolickim skolama, drzavne, otvorene za sve su jos veselije jer im stvarno dolaze djeca koja nisu u stanju pricat nizozemski i onda zbog takvih citav razred stagnira jer im se uciteljice moraju extra posvetiti da ih nauce jezik

strani jezik pocinje se uciti u dobi od 11 godina i nema varijante za ranije ucenje, nema nista drugo osim engleskog

njihov pristup djeci je stvarno pozitivan, jer je ok nemati pojma, ok je biti prosjecan i ni na koj nacin nisu motivirani pa djeca nisu nesretna zbog neuspjeha jer ih se ne gura da trebaju nesto obaviti. nista se od njih ne ocekuje po tom pitanju

ono sto se ocekuje od djece je disciplina, da funkcioniraju u grupi, da ne smetaju ostalima i da bezpogovorno prihvacaju sugestije i naredbe od odraslih i zbog toga sebastian ima dodatnih problema jer je recimo nepisano tetino pravilo u igraonici da se istovremeno npr sa auticima moze igrati max dvoje djece. i cak i ako se djeca zele skupa igrati uci ih se da je dvoje maximum i da se ostali ne smiju mijesati

(pada kisa pa mi isplivavaju na povrsinu svi biseri kojima sam okruzena)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ništa stray cat - falila sam, ne mijenjaj školu - mijenjaj zemlju

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stray - kazes da ima problema s izgovorom, moja jedina opservacija bi mogla ici u tom smjeru - da je nekad moguce da dijete ima logoped. problema koji su neovisni o dvo/trojezicnosti, odnosno da je moguce (a ne kazem da je tako u vasem slucaju) da bi on kasnije i "lose" progovorio i u situaciji jednog jezika.
    dijete bi po nekim normama razvoja trebalo do 3 god. progovoriti, mozda ih to zbunjuje? inace se deckim daje labavija granica.
    kad kazes da vas ne razumije na sto tocno mislis?

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja Buba je 20 mj i do sad mi se cinilo da poprilicno dobro kuzi sva tri jezika. S pricanjem smo ipak malo sporiji ali se ne brinem...polako ali sigurno.
    Najnovija fora joj je da ako je ja pitam na hrv ili MM na est neko pitanje na koji je odgovor NE..ona kao da se pravi blesava i odgovara na engleskom: "No, no,nooo...!!!"
    Cini mi se kao faza?! Ili?!

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: trojezicna djeca

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    ali cesto zna ako smo i mats i ja prisutni odredjenu rijec izgovoriti na 2 ili 3 jezika, kao da nam pokusava prevesti
    Moja Buba to isto radi. Meni to djeluje kao utvrdivanje gradiva.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobih uputnicu za logopeda, javim sto se dalje izdogadjalo

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ajd pliz svakako javi! Bas me zanima sto li ce reci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod sebastiana govor kasni ne zbog trojezicnosti nego je ustanovljen autizam

da ne pisem duplo ima vise na djeci sa posebinm potrebama

vec mjesec dana idemo na vjezbe kod logopedice i na fizioterapiju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •