Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: prevelika beba-i što sad?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prevelika beba-i što sad?

Muči me nešto stalno, pa da malo pitam za iskustva. Već sam pročitala sve topice koje sam našla pretragom za riječi velika beba, ali nisam ništa pametnije.
    Na pregledu sam bila s 32+6, a mjere bebača su zapravo dosta veće:
    BPD 36+4
    AC 34+5
    FL 33+6
    Izračunata težina 2525 g.
    AC i FL su još unutar krivulja predviđenog rasta, jedino je BPD izvan krivulje. Moždane komore nisu diletirane, znači nije hidracefalus.
    Ja sam dva puta radila OGTT, oba puta sve u redu. Dobila sam 15 kila do sada, i znam da je previše, ali opet nije ništa jako, jako ekstremno.

I što sad to sve skupa znači s velikim mjerama bebe? Tj. što najgore mogu očekivati?

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja mislim da je to normalno. i moj bebać je bia za 1 tjedan veći od mjera po terminu!

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I meni su govorili svi da je veeelika beba. I mjere su bile za tjedan-dva veće a sada na kraju mi ju stalno daloza vagati jer je malena. Ne obaziri se na te njihove mjere po UZV-u.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da su neka odstupanja normalna, ali ako se brines, nazovi dr. Kosa u Polikliniku Vili i zamoli da te sto prije dr. primi - on je najbolji UZV dijagnosticar za kojeg sam cula i vjerujem da ce ti reci ako postoji kakav problem, u sto cisto sumnjam, ali i razumijem tvoj nemir i strahove.

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Roza bitno je da se beba normalno razvija i da naprijed iz tjedna u tjedan.

Po mjerama UZV moja bebolina je tjedan manje...ali ne brine me to, jer odgovara po mojoj računici kada je začeta, a ne po datumu kako gledaju doktori.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Roza, jesi radila OGTT?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesam, 2 puta, sve OK.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je to doktor stalno govorio za F. Sada više naravno ne znam koje su bile mjere ali su mi najavljivali i da ću ranije roditi.

To se nije dogodilo a F. je pri rođenju bio skroz prosječna beba cca 3,5 kg ali je bio nešto duži 53 cm.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ti si već pred kraj T pa daj i sama razmisli malo. Rađaju se bebe od 2 kg i bebe od 5 kg u terminu. Normalne su i zdrave obje. Tvoja beba možda bude malo veća na porodu ali to nije nikakav problem (barem ne zdravstveni)

Nemoj se sekirati. Bitno je da se bebač stalno razvija i da napreduje.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

joj mislim da sad ja davno otvorila topic o ubrzanom rastu bebe jel me ginić zaplašio

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma to je sve u redu... meni je ginekolog isto rekao da je beba veća na predzadnjem ultrazvuku BDP je odgovaro trudnoći od 23 tjedna a ja sam bila 22 tjedan... sad čekam šta će biti na ultrazvuku u utorak.

ja sam dobila 5 kg i nije me slao na OGTT- i nije tome pridavao neku pažnju, objasnio mi je na onoj krivulji da je malo iznad prosjeka a ja sam zaključila da jedino što mogu očekivati je malo veću bebu, ako dočekam termin vjerojatno to neće biti beba od 3kg nego bliže 4 kg.
    iako oni to često znaju krivo procijeniti!

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

uostalom kad rade mjere sigurno fulaju tu i tamo za koji milimetar.tako i kilaža nije točna već varira +-200/300g!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako si zabrinuta, odi dr. Kosu na UZV.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

to su govorili i za mog nećaka, sestričnu slali na razno razne pretrage, dok jedan dok u Merkuru nije reko koliki vam je muž, ona kaže 2 m i 100 kg, na to će doktor pa kaj oni hoće, nemrete ni imat malu bebu, na kraju bebač je bio sasvim prosječan rođen s malo više od 3 kg i 52 cm, a po uzv div

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

istina je da geni imaju veze s veličinom bebe!
    potpisujem vedu!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Draga Roza, ako ces se bolje osjecati fakat zakazi pregled kod Milana Kosa u Poliklinici Vili. Dr. Kos je zaista jedan od najboljih strucnjaka za prenatalnu dijagnostiku i jako ugodan covjek, odgovorit ce ti na sva pitanja! Mazi tibu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je sa 33 (puna) tjedna bebac bio 2700 gr. radila OGTT i sve u redu.
    malac se rodio 39+1 sa 3810 gr i 51 cm.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

meni je gin prošli tjedan rekao(tada mi je bilo 35 tjedana i 6 dana) da je veeelik :? i izgledao doslovce kao i ovaj smile-ić, 3600 kg :shock: , a onda je rekao da je to sigurno jer smo ja i suprug veliki(a baš i nismo), a i na prethodnom pregledu mi je već bio rekao da je beba malo iznad prosjeka velika, ali da to nije nikakav bad.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja sam nosila gigantske bebe. I to moje dečke. Jednostavno su rasli brže od prosjeka.

U posljednjoj trudnoći sam tri puta radila OGTT i sve je bilo uredno. Nakon više konzultacija i proučavanja zaključili su da smo mi oboje visoki ljudi, osobito MM i da je u pitanju nasljednji faktor.

Moja kći rođena je prva, po terminu sam prenijela, ali po svim drugim pokazateljima ja nisam bila uopće zrela za porod. Danas mi je krivo što se nisam oduprla indukciji i onakvom mučenju koje je nju skoro stajalo glave (na žalost, ostale su posljedice). Bila je teška 3450 g i 51 cm. Da sam čekala da dozorim za porod bila bi i veća.

Drugi sin rođen je sa 39 tjedana - 4300g i 54 cm. I danas je dvije glave veći od svih svojih vršnjaka, trenira košarku.

Treći sin je rođen sa 38 tjedana carskim rezom - 3700 g i 50 cm. Tko zna koliki bi bio da se čekao porod obzirom da je u prvih nekoliko mjeseci samo dojenjem dobivao po 1200 - 1300 g?

Eto, nemoj brinuti, događa se to češće nego što ti se čini. Inače, samo da ti kažem, ovog srednjeg, najvećeg sina rodila sam dosta brzo, uz potpuno prirodne trudove i sa svega tri šavića. Najlakše od sve moje djece, bez obzira što je bio najveći.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM je 193 cm i 136 kg, pa se nadam da je genetika u pitanju - iako sam ja 160 cm/58 kg. Hvala cure, čekam sad uzv za 2 tjedna pa da vidim koliko moj bebeč raste.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ma roza....genetika 100%!

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

razumijem tvoju zabrinutost.I ja sam tako strepila u obje trudnoće,a i po trbuhu se vidjelo da su bebe velike,svako malo me netko pitao nosim li blizance.Neke žene jednostavno rađaju veću djecu.Ako si uplašena,preporučam potražiti još jedno mišljenje.Moj M je bio 4780/55,a D 4450/53.Drugi porod mi je bio pjesma,rodila sam u sat i pol,tako da veličina bebe ne mora biti presudna u porodu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa sta ako je beba malo veca,u svakom slucaju ja mislim da j ebolje da je veca nego manja :/ jedino sto na porodu moze biti :shock: za nas mame ali bebe su vaznije

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

što je to OGTT, jel sam i ja to trebala raditi jer mi je beba velika?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa, OGTT bi trebao biti obavezna pretraga u 24 tjednu trudnoće....
    Evo s stranica poliklinike Harni:

Tijekom trudnoće uvelike se mijenja metabolizam ugljikohidrata, prije svega usljed stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih (estradiol, estriol) kao i novonastalih hormona (hCG, hPL) posteljice. Da bi održanje normalne razine šećera u krvi uopće funkcioniralo, gušterača mora tijekom trudnoće stvarati inzulin u većim količinima, jer je zajedničko svojstvo ovih hormona njihovo inzulinsko antagonističko djelovanje! Ako je razina inzulina nedostatna, povećava se razina šećera u krvi, te govorimo o šećernoj bolesti (diabetesu) nastaloj u trudnoći - gestacijski diabetes.

Značenje poremećene kontrole razine šećera u krvi tijekom trudnoće je višestruko - rast djeteta je često brži, češće su anomalije razvitka, veći je broj prijevremenih poroda, češće su komplikacije u trudnoći i porodu. Češća je žutica, kao i smrtnost novorođenčadi. Majke su podložnije infekcijama, trudnoća se češće dovršava carskim rezom.

Rizični čimbenici za nastanak gestacijskog diabetesa:

diabetes u obitelji
    previše plodne vode
    prethodni spontani pobačaji i neuspjele trudnoće
    prekomjerni prirast tjelesne težine
    češće infekcije gljivicama
    anomalije i smrt djeteta
    pozitivan šećer u mokraći
    porodna težina djeteta > 4000 g.
    Dijagnoza šećerne bolesti nastale u trudnoći postavlja se pomoću testa opterećenja šećerom - OGTT (oral glucose tolerance test): određuje se vrijednost šećera u krvi natašte, te 120 minuta nakon opterećenja šećerom - uzima se šećerni napitak (75 g šećera otopljenog u 3 dl vode). Optimalno je pretragu izvršiti između 20 - 24. tjedna trudnoće, a ako su prisutni rizični čimbenici i ranije. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa se postavlja ako je vrijednost glukoze u 120 minuta veća od 7.8 mmol/l.

Trudnice s gestacijskim diabetesom moraju se češće kontrolirati, preporučuje se dijabetička dijeta od 1.800 - 2.200 kalorija, ovisno o stupnju aktivnosti majke. Ako se razina šećera ne uspije na ovaj način dovesti pod kontrolu, mora se dati i inzulin. Obično je jednokratna doza (kombinirani dugo- + kratkodjelujući inzulin) dostatna. Potrebna doza inzulina se određuje i kontrolira ponavljajući profil šećera: razina šećera se određuje svaka 3 sata tijekom 24 sata (bolničko promatranje obvezatno). Ove trudnice se hospitaliziraju obično i ranije, a najkasnije 2 tjedna prije očekivanog termina radi intenzivnijeg nadzora djeteta i odluke o dovršenju trudnoće.

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moj otac ima dijabetes a ja ni u prvoj trudnoći pa ni sada nemam nikakvih problema!fala bogu!doduše nisam išla na ogtt već kad sam vadila krv su mi testirali na šećer! s obzirom da nisam puno kg dobila(15-ali to je normalno za blizance i još pogotovo kad si na strogom mirovanju) nije mi ni tija slati na ogtt!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mojoj sestri je termin po ZM 27.9. ali joj je ginekolog na zadnjem uzv pomaknuo termin za 3 tjedna (na 7.9.) jer je beba ogromna :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

blaženo neznanje . meni je dok STALNO govorio kak mi je beba veća, ali kako nisam pojma imala da to može biti problem - nisam se ni uzrujavala.

moja JEDINA misao vodilja bila je ono što mi je rekao astrolog: rodit ćete ŽIVO I ZDRAVO dijete. i toga sam se držala kao pijan plota, čak i kad su me usred trudnoće sklanjali od snajperista...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Roza, kod nas su sve mere bile malo vece za neke 2 nedelje u odnosu na starost trudnoce, a najvise su odstupali HC i AC. Trudnoca je bila skroz ok, mi nismo nekakvi giganti niti ih imamo u familiji, a S. se ipak rodio sa 4750g i sve je bilo ok sa njim.
    Ako su ti sve pretrage ok, onda valjda nemas zasto brinuti.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa
    Pa, OGTT bi trebao biti obavezna pretraga u 24 tjednu trudnoće....
    Evo s stranica poliklinike Harni:

......
    aaa šećer, hvala Roza, sad mi je lakše, ja se inače nisam puno udebljala(10 kg u 35 tjedana)samo beba , a svaki puta mi kontrol. urin da vide ima li znakova povišenog šečera i uvijek je sve ok

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Roza, moj Petar Kresimir je od pocetka trudnoce bio dva tjedna u plusu po mjerama. Toliku je zbrku unio svojim mjerama da me je doktor nekoliko puta pitao jesam li sigurna u datum zadnje menstruacije. Kad sam mu donijela kalendar sa zabiljeskama i kad je vidio da sam u sat tocno imala menstruacije sve je svalio na genetiku. Samo je rekao da geni dobro sljakaju. Petar Kresimir se rodio dva tjedna prije termina koji mi je bio odredjen po kalendaru.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moja beba je bila uvijek za jedan tjedan veća od predviđenog, ali mi ginekolog nije to predstavio kao neki problem, a ja nisam kontala (ili nisam htjela) koliko to znači u kilama.
    Rodila sretno bebu od 4550gr. relativno lagan, "prirodan" porod (za ovo sam se doduše morala boriti, jer su "savjetovali" indukciju kad god sam kročila u bolnicu)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Mojoj sestri je termin po ZM 27.9. ali joj je ginekolog na zadnjem uzv pomaknuo termin za 3 tjedna (na 7.9.) jer je beba ogromna :/
    uh, uh kakvo pomicanje termina, pa i po "normalnom" terminu sam rodila par dana kasnije, i jedva sam izdržala odbijati prijedloge za indukciju koji su krenuli još od par dana prije termina ...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Na prvom ultrazvuku u rodilistu bila sam s 32 tjedna i kada je izmjerio moju mrvicu dr me poceo uvjeravati kako sam se sigurno preracunala kada mi je bila zadnja menga i da sam trudna 36 tjedana (sto bi nadasve bio problem jer u to doba sam ja bila jaaako daleko od svog muzica ) no kako sam na pocetku trudnoce krvarila imala sam nekoliko slicica s mjerama pa se uvjerio da sam stvarno trudna 32 tjedna ali da je mrvica "nesto veca". OGTT mi je bio uredan, dobila sam 13 kg u trudnoci (vecinu viska kila ja sam natukla prije trudnoce) i zadnja dva mjeseca trudnoce dobila sam manje od pola kile.
    Rodila sam 2 dana prije termina inducirano jer je otisla plodna voda a tvrdoglavko niti da mrdne, razmisljali su i o carskom jer mu je glavica bila poveca a ja dosta uska, ali na kraju smo to ipak izbjegli. Ivan je bio dugacak 55 cm i tezak 4.640 g. Sada ima skoro 22 mjeseca i dosta je veci od svojih vrsnjaka i dalje (15,5 kg, 90+ cm, nogica 26...)

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

sanjam71-pravi mali bumbarić
    ja imam sina od 4,5 godina i ima 18 kg....doduše stvarno je mršavko.
    neka, bolje da oni jedu. ti vjerovatno nisi gubila živce sa hranjenjem...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ana-blizanci prvotno napisa
    sanjam71-pravi mali bumbarić
    ja imam sina od 4,5 godina i ima 18 kg....doduše stvarno je mršavko.
    neka, bolje da oni jedu. ti vjerovatno nisi gubila živce sa hranjenjem...
    ne on je od rodjenja vrlo cvrst u svojim odluka (da ne kazem tvrdoglav ) i davno sam odustala od pokusaja nametanja mog ritma hranjenja. Sada po vrucini bas preko dana ni ne jede a i nije vec dugo buco (iako daleko je od mrsavog 8) ) raste ko gljiva

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pa vidi se na njemu da nije debeo!ima i visine, koliko vidim!pravi frajer!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mene su poslali da rodim jer su mi rekli da je beba velika (4500/13 d nakon trmina)...rodila sam 14 dana nakon termina bebača od 4150 i 54 cm.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    mene su poslali da rodim jer su mi rekli da je beba velika (4500/13 d nakon trmina)...rodila sam 14 dana nakon termina bebača od 4150 i 54 cm.
    uh, na ovo mi para ide van
    da, sigurno je lakše rodili na silu 14 dana nakon termina, nego 15 ili 16 dana nakon prirodnim putem kad se tijelo samo polagano pripremi najbolje kako zna.
    Ako je već takva frka hoće beba dobiti 100gr. više ili manje, što onda ne naprave carski (mada, to bi bila još veća glupost valjda).

Dakle, da ponovim: 4550 gr. lagan priorodan porod, neusporedivo lagan prema prvom "ubrzavanom" dripom i bebom od 3680gr. (čak i ako pretpostavim da je drugi lakši od prvog, ne mogu se oteti dojmu da su na drugom ipak i moje tijelo i beba bili spremni a na prvom je to netko drugi nametao)

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ma da, a šta je najtragićnije - termin uopće nije bio točan...rodila sam na vrijeme, po mom proračunu (da, indukcijom jer su me cilu isprepadali)
    na ovo bi svaka žena trebala paziti...
    Roza..možda da je otić po drugo mišljenje...a također, možda ti bolje znaš termin poroda od njih

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Roza, moji su oba bili preko 4,5 kg. U obje trudnoće ogtt tobož uredan, ali... kako sam ga radila na Vuku Vrhovcu, mjereno je 0, 30, 60 i 120 minuta nakon glukoze. Obični ogtt se radi samo na 0 i 120, i meni bi taj bio savršeno uredan (ako se dobro sjećam, oko 5 i oko 6 mmol/L) ali onaj na 60 mi je bio 9,7!!! Oni su to proglasili normalnim, ali imala sam sve pokazatelje da nije (velika beba, višak plodne vode, šećer u urinu nakon slatkog, ketoni u urinu svako jutro i kod preskakanja obroka). Jer ipak svaki put nakon obroka ta visoka glukoza dođe do djeteta i preoptereti ga.
    Zato ako ti je bilo što sumnjivo, svakako napravi ogtt na 4 ili 5 točaka (ova 5. se radi na 3 sata ako prepolako pada, ako se ne varam, meni to nije bio problem).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: prevelika beba-i što sad?

Moja prva beba je točno dva mj prije termina imala 2800,00 i rodila se 10 dana kasnije od termina i imala je 3.750,00 i nikakav problem. Doktor mi to nije ni spomenuo, a kilažu sam vidila na slici sa ultrazvuka.
    Usput porod je bio kao od šale - dva truda.
    Sretno

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da kažem da kod mene oko termina poroda, tj. točnog začešća nema sumnje: bio je u pitanju IVF, znam i sat oplodnje

mamazika, sad si me pokolebala s tim nalazima OGTT-a. Ja sam oba puta OGTT radila na VV, i drugi put su mi vrijednost bile
    0 - 4,3
    30 - 8,7
    60 - 9,0
    120 - 6.3
    Na VV kažu da je to uredan nalaz, jer šećer pada... I HbA1c je bio ok prvo puta 4,55 drugi puta 5,o5 (dozvoljeno do 5,7).
    Prvi put su vrijednosti bile manje (maksimalno je bio 7,4 nakon 60 minuta).
    Što misliš o tim nalazima?

Uglavnom, idem drugi tjedan na UZV, tada ću biti 35 tjedana, pa ćemo vidjeti. A što se tiče poroda, definitivno carski, kao i moj prvi porod, zbog nekih mojih drugih dijagnoza...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Roza, to jako sliči na moje nalaze, meni je isto HbA1c pomalo rastao, a kako se skupi na hemoglobinu, skuplja se i na djetetu (to je moja logika, koliko znam farmakokinetike)... Osim što su mi bebe bile velike, nije bilo drugih problema zbog šećera (nisu imali hipoglikemiju). Mislim, bilo je problema, ali zbog hipoksije, nevezano za šećer.
    Ja sam poslije pričala s doktoricom s VV, pa mi je spomenula nekakav dumping sindrom, a čini mi se da sam nedavno pročitala da se to ipak treba liječiti (dijetom i sl.). Neki dan sam pak negdje na netu vidjela članak da je bolje što je niža glukoza u trudnoći. Mislim da ne možeš fulati sa normalnom zdravom prehranom bez slatkiša, a ako baš moraš onda poslije kompletnog obroka,nikako između.
    Mene silno zanima što bi bilo da je jedno od mojih bilo cura, čini mi se da to kod mene ima veze i s genetikom, jer je baka rodila tatu i strica obojcu preko 5 kila (i to doma u krevetu - a maternica joj se spustila tek sa 80 godina). Ja sam bila normalne težine, sestrična manja, a njezina kćer čini mi se 4200.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Velike bebe imaju jednu prednost, lakše ih je "hendlati", ali i jednu manu, za njih ti treba više mlijeka, pa se pripremi na mjere povećavanja laktacije... ja sam skoro uvijek morala davati i drugu dojku.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamazika, thanks ! Inače uopće nisam ljubitelj slatkog (znam da je ovo nevjerojatno), a to se nije promijenilo u trudnoći. Što se tiče mlijeka, imala sam ga poprilično s princezom, nadam se da ću i sad tako (princeza želi cicati s bratom ).
    Razmišljam pozitivno i nadam se da je sve u redu s mojim bebačem

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Roza, ja sam radila OGTT u 27. tjednu, i bio je ok. U 29. tjednu poceli su primjecivati da je beba velika, bio je 1860g. Ponovo sam radila OGTT i opet sve ok. Dobila sam 16kg sve skupa i u 38 tjednu primljena na cuvanje trudnoce radi preeklampsije. Radili mi OGTT u 39. i imala gestacijski, ali su rekli da nista strasno, samo su me stavili na secernu dijetu, tj. za secerase. i bila sam u bolnici do poroda. Predvidjali su mi bebu izmedju 4500 i 5200g i rodio se DT 4 dana nakon termina sa 4kg i 54 dug. Eto, ovo ti ne pisem da zastrasim, nego samo mozda da napravis OGTT kroz koji tjedan.

Btw, ako ti je muz malo jaci, onda je normalno da je i beba veca. Bilo bi isto mislim i da si ti i da je "povukao" na tebe. Otac moga djeteta isto ima oko 2m.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Roza, to jako sliči na moje nalaze, meni je isto HbA1c pomalo rastao, a kako se skupi na hemoglobinu, skuplja se i na djetetu (to je moja logika, koliko znam farmakokinetike)...

nadam se da necu zakomplicirati i bezveze vas ganjaviti, reci cu sto znam o ovome s obzirom da imam dosta iskustva. isprika ako ponavljam ono sto i same znate.

glukoza se veze na hemoglobin dajuci glikozilirani Hb (HbA1c). buduci da eritrociti umiru i obnavljaju se, a vezanje glukoze na njih je nepovratno, mjerenjem postotka HbA1c utvrdjuje se kolike su bile prosjecne glikemije u zadnjih 120 dana otprilike. naglasak je na rijeci prosjecne.

povisena glukoza u majcinoj krvi izaziva kod fetusa lucenje inzulina (jer njegov pankreas radi dobro), sto rezultira debljanjem jer visak glukoze uz pomoc inzulina se pretvara u mast. kao kad se netko hrani slatkisima s rafiniranim secerom. o drugim rizicima ne bih jer ne znam dovoljno. uglavnom, ako majka ima visi secer, on kod bebe nece biti povisen, moze se desiti upravo obrnuto: da mu je pankreas "brz na okidacu", tj. da u tijelu ima relativno puno inzulina, sto pri porodu izaziva hipoglikemiju koju je spomenula mamazika.

ocito je da secer nije cijelo vrijeme visok, ali nekakvi skokovi preko crte postoje, tipicno nakon obroka. ti postprandijalni pikovi mogu se izbjeci ili ublaziti tako da se hrana uzima u vise manjih obroka, potpunim izbacivanjem slatkog i pazljivim doziranjem ugljikohidrata. sto vise kretanja koliko je moguce s obzirom na trudnocu i ja bih ipak obratila paznju na velicinu bebe u zadnjim tjednima. dobra dopuna dijagnostici moze biti dnevni profil glukoze: mjerenje secera svaka 3 sata, uz normalnu prehranu i dnevne aktivnosti.

inace, postoji veza izmedju pojave gestacijskog dijabetesa (iako bi se ovo kod vas moglo zvati subklinicki gestacijski d.) i pojave dijabetesa tip 2 kasnije u zivotu. zato je vazno paziti na kilazu i dovoljno se kretati i nakon trudnoce.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ah,sjećanja! Moj je bebač cijelu trudnoću bio puunoo veći od nekakvog prosjeka. U 36.tjednu je po njihovim mjerama bio u 42! tjednu. Hitno sam hospitalizirana. Sumnjali su na gestacijski dijabetes.Plus svega inala ogroman višak plodne vode. U 40.tj.nisam bila otvorena.beba se nije spustila i završim na carskom.
    Rodi se živa,zdrava i velika beba 4500 i55 dug.Tresla se brda,rodio se miš! doduše,malo veći miš ali ipak miš.Od tada do danas je veći,jači i čvršći od vršnjaka. Genetika? MM 180 cm,80 kg., ja 168 cm tada 68 kg.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam sasvim drugo iskustvo: meni su citavu trudnocu govorili da je beba duga i mrsava, non stop se isticalo kako ima tanak abdomen (ali i ja sam bila takve gradje samo sto to u trudnoci nitko nije uzimao u obzir), i tako sam se do kraja trudnoce ufurala u film da cu rodit mrsavicu a rodila se moja kikica 3.9kg i 51 duga!! I sad budi pametna, prosjecna visina i tezina nesto iznad prosjeka, dijametralno suprotno od onog sto su mi citavo vrijeme govorili. Ok, sad je mrsavica ali to je druga prica............

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •