Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: jaslice ili vrtic sa 3 g.?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno jaslice ili vrtic sa 3 g.?

Od jucer se mota jedan upitnik po glavi pa ako je netko bio u slicnoj situaciji molim objasnjenje:
    nakon sto smo primljeni u zeljeni vrtic, bili smo na razgovoru sa vrtickim psihologom i potpisali ugovor. Odmah na pocetku razgovora saznali smo i grupu u koju ce dijete krenuti, bez da smo ista zinuli o navikama djeteta. Psihologica nam je isprintala njegovu grupu i to bi trebala biti najstarija jaslicka, makar ce on imati pune 3 godine kad krene u vrtic na zimu. To mi je bilo malo cudno, pa sta nije od 3 g. vrtic? Mislim, stvarno mi je svejedno kako se grupa zove ali vazno mi je da se s njima ipak nesto radi a koliko znam iz prica mama, u jaslicama nema nekog programa, takvo nesto postoji tek od vrtickih grupa, tim vise sto su te tete više medicinske sestre a ne odgajateljice (bar te njegove dvije, kojima bi trebao dopasti).
    Psihologica mi je rekla da ce tek od jeseni 2008. ta grupa (u kojoj ima i starije djece od njega) dobiti prave tete, odnosno da ce se zvati vrticka grupa.
    Ostala sam zbunjena jer sam bila uvjerena da se te grupe formiraju ipak po nekoj dobnoj granici i na kraju krajeva, po razvojnim karakteristikama djece.
    Da li je netko imao dijete u takvoj, nazovimo to "među" grupi, i da li se s njima ipak nesto radi iako su to sluzbeno jos jaslice?
    Hvala.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako je riječ o starijoj jasličkoj grupi, kakova je u našem vrtiću, Ivana se istoj pridružila s 2 godine i 8 mjeseci i bila je najmlađa u grupi. Uvjet je bio ne nošenje pelena. I imali su potpuno planiran i izvrsno realiziran program rada s djecom te dobi. Tete su joj iste i sada u mlađj vrtićkoj. Stoga mislim da to ovisi o vrtiću.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo ja ti mogu reći.
    moja I je krenula u jasličku i još je, a ima tri i pol godine i to ti baš nema veze sa grupom, koliko sa naplatom.
    dakle jaslice se naplaćuju 200kn, a vrtićka 400kn i u toku godine čim je I napunila 3 god, došao je veći račun.
    isto tako ti mogu reći da sve grupe imju program i kod moje I se i crta (bojice, vodene, flomići i ostalo (danas baš nosimo radove doma)), i radi glinamolom i čitaju priče i sve kao i veće grupe, ali sve prilagođeno njima.
    grupe se formiraju podobnoj granici ali u rasponu starosti od godinu dana.
    ne brini vidla buš da bu sve 5

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I u jaslicama se radi!Šta nisi pitala da obiđeš vrtić tj.jaslice?!
    Naravno da se rad razlikuje.
    Meni je važnije da moji jasličari kad krenu u vrtić budu samostalni,da se znaju sami skinuti,obući,obuti,jesti,piškiti,govoriti...a i to se uči kroz igru. (al to se ne može staviti na pano)
    Nama se i priče,pjesmice,brojalice,crtanje,modeliranje,(to tebe zanima?)...isto važne,i svakodnevno provodimo taj program ali u skladu s uzrastom i sa interesom.
    Mislim da djeca koja do 1.4. napune 3god.idu na jesen u vrtić.
    Ovo tvoje je vjerojatno samo naziv-starija jaslička,šta je isto kao mlađa vrtićka.
    Jaslice nisu čuvališta.Ali ako misliš da ti dijete tamo neće dobiti poticaje za napredovanje,ispiši ga,i upiši u vrtić.
    Onaj koji dođe na tvoje mjesto će ti biti zahvalan.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja je sa dvi godine i dva miseca primljena u najmlađu vrtičku grupu.
    kažu: prezrela za jaslice i tu bi joj razvoj bio u stagnaciji :?
    btw, kad je krenila u vrtić još je nosila pelene.

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

T je isto u jasličkoj i u našem vrtiću je razlika u tome što jasličari idu na terasu, a stariji u park, i u tome što u jaslicama jedna od teta mora biti med.sestra.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Naravno da se u jaslicama radi s djecom. I priče i pjesmice...ali na razini male djece. Pa ne može se očekivati da se s jednogodišnjacima istražuje na razini 6 - godisnjaka i čitaju dječje enciklopedije i sl.
    A što je najvažnije (barem meni, neki to ne smatraju radom) je da se djeca polako osamostaljuju. Sami nauče prati ručice, brisati nosiće bacati nepotrebno u koš za smeće, jesti žlicom... To mi je bitnije nego pjesme i priče, ali je za učenje djece tim vještinama potreban 10 x veći trud nego za naučit pjesmicu.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

neka me ispricaju sve tete koje rade u jaslicama, ali ono sto me buni je da ce njega sa 3 godine cuvati dvije medicinske sestre a ne odgajateljice. to mi je bilo tako cudno za cut na razgovoru... a razlog zasto smo ga dali u taj vrtic jesu upravo vrticke tete s kojima su sve kvartovske mame prezadovoljne...
    i buni me to sto nas nitko nije pitao bas nista o njegovim navikama nego nam je odmah servirana grupa u kojoj se nalazi...mogucnost prebacivanja u vrticku grupu, navodno ne postoji radi prebukiranosti.
    i moram napomenuti, ne mislim da je moje dijete vunderkind, ali jedno je kad nekog odgaja zena koja se za to obrazovala a drugo kad to radi netko tko nema po svojoj struci neke jake veze sa odgajanjem djece (barem u ovim jaslicama to ne izgleda jako bajno, koliko sam uspjela vidjeti)
    E, da - mozda je moj prvi post ostavio krivi dojam, ali nije mi vazno da donosi deset crteza dnevno iz vrtica, nego da se netko BAVI s njima na nacin da im se ne vrti svijet oko sjedenja na tuti (sto trenutno rade tamo - njih 15 istovremeno posjedano na tutu i moraju sjedit dok ne obave nuzdu ). Btw, on se sada skida iz pelena, i za 8 mjeseci vjerojatno nece bit zabavljen tim problemom.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako mislis da neces bit zadovoljna pitaj za premjestaj u vrticku grupu. bilo kako bilo, nemoj odmah imati negativan stav prema jaslicama jer znam da neke med. sestre bolje rade s djecom u jaslicama nego neki odgojitelji u vrticu. ne znam sto si vidjela, ali u svakom zitu ima kukolja. to ne znaci da ces ti dobiti lose tete. takoder ce tvoje dijete osjetiti taj stav prema jaslicama, cak i ako ga ne govoris na glas. tek tada ce nastati problemi jer ce dijete zakljuciti da ostaje u vrticu s ljudima u koje mama nema povjerenja, plakati ce dulje nego sto bi inace pri odvajanju, osjecat ce tjeskobu........ pretpostavljam da o cijeloj stvari nisi razmisljala na taj nacin ali navedeno sigurno ne zelis za svog klinca. zato nemoj ulaziti s predrasudama u odnos s tetama/m. sestrama, a ako bude problema to pokusaj s njima rijesiti - bez prisustva djeteta.

ko sto je rekla suzizana vidjet ces da ce sve bit dobro :D :D

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Potpisujem Cinderellu.
    U našim jaslicama od nas 8 samo su 2 med.sestre,ali
    rade posao odgajatelja.Nisu njegovateljice.
    Rade sve s djecom kao i svaki odgajatelj(šta je onda odgajatelj:prof.tjelesnog,likovno,glazbenog,hrvats kog,prirodoslovlja...?)
    Oblačenje,samostalnost kod jela i fizioloških potreba i sl. ide sve u hodu.Nije nam to aktivnost.
    (Ovo za grupno sjedenje na tuti prvi put čujem. :? Mi ih ni ne koristimo,imamo male wc školjke."Pošaljemo" ih svih piškiti prije spavanja i pitamo ako se kome piški prije nego izađemo na dvorište-jer je nezgodno vraćati se i pustiti drugu djecu samu.)
    Kod nas je uvijek veća navala za jaslice,nego za vrtić...zato sam rekla da bi ti mnogi zavidjeli.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala na utjesnim rijecima...i drago mi ih je cut od nekoga "iznutra" dakle, od osoba zaposlenih u vrticu.
    Moram priznat da ovo sto sam vidjela u nasim jaslicama mi se nije svidjelo (narocito to kolektivno sjedenje na tuti) i kvartovske price takodjer (za te tete u jaslicama) za razliku od ovih odusevljenih komentara za tete iz vrtica, pa sam radi toga tako rezignirana.
    Mozda ce mu stvarno te med. sestre biti ok, samo mi je to zazvucalo :shock:, to ko da mi je netko reko da ce me kod lijecnika docekati stomatolog ili obratno, ako razumijete. Postujem obrazovanje med. sestre ali isto tako i one osobe koja je ciljano upisala pedagosku akademiju sa namjerom da se u zivotu posveti odgoju djece. Polazim od pretpostavke, koja mozda zvuci idealisticki, ali da te tete oduvijek osjecaju poziv za to. Mjerila su mi mozda usadile neke tete ciji sam rad vidjela, a koje doista izvlace maksimum u grupi od 25 djece.
    Osim toga, malo sam se razgovarala sa MM, ako se i ostvari ova losija varijanta: on ce ipak samo par mjeseci biti u jaslicama, a na jesen 2008 ce dobiti prave tete, tako da ako i ne budemo nesto odusevljeni, necemo nista mijenjat kad ce ga sam sustav te jeseni prebacit u vrtic. A ako nas pak sve skupa ugodno iznenade, i moja paranoja padne u vodu - nitko sretniji od mene!!!

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ni kod nas u jaslicama nema "kolektivnog" korištenja tute
    prije spavanja svi idu piškiti (bezpelenaši) pelenašima mijenjamo pelene
    ja radim u grupi djece dobi godinu dana do tri godine
    kod nas kako koje dijete pređe tri godine tako prelazi u vrtić skinulo ono pelenu ili ne

od 9.mj imat ćemo stariju jasličku od 2 do 4g baš radi tih pelenaša a i radi djece koja su prezrela za jaslice a nisu dovoljno zreli za vrtić
    a u jedno i najveći broj prijavljene djece je u toj dobi između 2 i 4g

kod nas u organizaciji rade sve odgojitelji i odgojitelji volonteri

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

buba klaro, samo jos da dodam da se kvartovske i parkovske price trebaju dobro profiltrirati prije nego ih svatis ozbiljno jer funkcioniraju kao igra pokvarenog telefona. netko kaze nesto sto se zbilo a nakon treceg a kamoli petog pricanja vec bude druga verzija (nekad slucajno ali nekad i namjerno - ne zaboravi ima i zlocestih ljudi). zato je najbolje da se uvjeris na svoje oci prije nego poslusas razne price o jaslicama i tetama koje mogu ali ne moraju biti tocne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •