Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 76 od 76

Tema: Ostaviti bebu s tri mjeseca i otići na posao

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    silvynisam baš sigurna jer imam u obitelji primjer koji živi u Nizozemskoj, dječiji doplatak se dobiva bez obzira na plaću - zato i jest dječiji - na hranu troše vrlo malo od svojih ukupnih prihoda itd, a ključno je ovo - porodiljna naknada je u 100% iznosu plaće (jest da je samo 3 mjeseca). I samo jedna "radnička" plaća pokriva malo više od mjesečnih troškova hrane, dok kod nas ne pokriva niti sve troškove hrane (a jedno od osnovnih mjerila siromaštva/bogatstva jest omjer plaće koja odlazi na hranu - što je hrana skuplja, zemlja je "jadnija").
    Ne sviđa mi se kada se tvrdi da je majkama u Hr lakše ostati s djecom nego na tom "zapadu" jer to jednostavno nije tako (ovo je sada totalno OT, sorry).

U svakom slučaju, odluka ostaje na pojedincu i uvjetovana je milionom faktora.
    Ne kuzim ko je rekao da je u HR lakse ostati s djecom nego na zapadu

:? :?

Porodiljni je 100% place tri mjeseca. Poslije toga mozes ostati na porodiljnom ali nista nedobijas. To sto ti spominjes socijalnu za svako djete od toga niti pelene nemozes kupiti za mjesec dana. Kad sam ja napustila NL za dvoje djece sam dobijala svaka tri mjeseca 250eura ili mozda 300, nisam vise sigurna.

Znaci ovisi sve o tome gdje muz radi i koliko zaradjuje. Mislim da se u prosjeku 85-90% zena vraca na posao poslije 3 mjeseca. I da jos napomenem da je hrana u NL uzasno, uzasno skupa. Ja u Canadi nepotrosim jednu trecinu koliko sam trosila u NL.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

paci Natasa30 ti je sve rekla...i ja imam dio obitelji tamo sa dvoje male djece....majka se vratila nakon 3mjes. na posao jer je morala...nije samo pitanje cijene hrane, gdje su rezije koje na zapadu ogulise ljude...zivila sam vani i znam o cemu govorim...

a ono sto je jos tipicno za NL je da poslije 3. ili cak 2. dijeteta gubis pravo na djeciji doplatak sto kod nas nije slucaj, nego ti ga povise...

taj tvoj slucaj je mozda iznimka u kojoj tata dobro zaradjuje, a takih slucajeva imas i u hrvatskoj...

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    Ne sviđa mi se kada se tvrdi da je majkama u Hr lakše ostati s djecom nego na tom "zapadu" jer to jednostavno nije tako (ovo je sada totalno OT, sorry).
    bas, tko je rekao da je ovde lakse ostati sa djecom? :?

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisam rekla da je itko od vas to rekao, ali vrlo često se provlači takva ideja, najčešće po našim medijima, rekla sam da je OT i sad još samo malo OT i više se ne javljam.

Nizozemska je jedno, Kanada drugo, a Hrvatska deseto.
    A vezano za cijene troškove života kod nas i u svijetu, današnji jutarnji donosi podatak u kojem se u Hr troši 32% na hranu, dok se u zemljama EU troši 12%, najviše u Mađarskoj 17% itd što samo potvrđuje već navedeno. A u Hr je dječiji dodatak 100-tinjak kuna i to samo ako si na rubu gladi.

I da, hrana u Hrvatskoj je skuplja nego u Nizozemskoj, a prihodi su niži.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Sanjica prvotno napisa
    Citiraj Deaedi prvotno napisa

Ja mislim da nije stvar u samo u ciframa. I u tome da li neka obitelj sa 1 djetetom ne moze zivjeti sa 6500 kn, a neka sa 3 djece moze. Razlicite su potrebe, zivotni uvjeti, nacin zivota....
    Ja se s ovim apsolutno ne slažem. Postoji jedan vrlo realan minimum ispod kojeg jedna obitelj ne može ići ako mora pokriti troškove stanovanja, režija, odjeće i hrane.

To ipak znači da će u kući imati priključak struje i vode, da će djecu oblačiti kod kineza za deset kuna komad, da će se hraniti hranom koja nije skupa, a puno je ispadne...I ako k tome dodaš da jedna takva obitelj nema potporu roditelja ili bilo koga drugoga, onda nije teško doći do zaključka da tu ipak JE stvar u ciframa.

Vrlo je relativna stvar reći koliko netko zarađuje. U svemu tome bitnije je da li živiš u stanu u kojem otplaćuješ mrcinsku ratu kredita, da li ti starci hrane piceke i giceke, kupuju obleku djeci ili sve moraš kupiti sam jer su starci u takvom stanju da te jedan traži da još i njega pomažeš, a drugi sve zapije.

Kad bi bilo točno da nije sve u ciframa, ispada da svatko može ostati doma, samo ako ima dovoljno dobre volje za to. Ja ipak mislim da to baš nije tako jednostavno kad se uzme kalkulator u ruke.
    Potpisujem.
    Bila sam na granici da javim u firmu da ću se vratiti kad napuni 6mj. Srećom, odgovorili su me, ali kako ćemo vraćati kredit - ne pitajte.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ups, promašila sam temu :?

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Jooj, sad sam se malo utješila...
    Danas su nam u gostima bili moj šef i njegova žena i tako smo razgovorom dotaknuli temu mojih-naših planova i povratka na posao.
    I ja, iskrena samo tako, iako Sara ima tek 5 mjeseci, spomenem da razmišljamo o tome da uzmem neplaćeni porodiljni do 3. godine.
    I obrazložim time da ju ne želimo dati u jaslice, bake nemamo u zg-u, a ne želimo ionako da nam neka druga osoba čuva odnosno odgaja dijete 9 sati na dan, jer je to opet netko drugi, a mama je mama.
    I tako, oni su stvarno lijepo reagirali, složili smo se oko toga da je obitelj najvažnija u životu, ali bi njima ipak bilo žao i nek si razmislim.
    I tak, ja sam i dalje sigurna da to želim i da je to sigurno najbolja odluka za naše dijete i za mene.
    Međutim, željela bih podijeliti s vama i da me malo ohrabrite i utješite, male brige oko toga kako je to živjeti s jednom plaćom cca 8.000,00 kn, manjim kreditima, autom i većim režijama (ništa detaljno, samo okvirno), te još jedna stvar koja me muči, a to je bojim se da se ne počnem cijeniti manje (jer oko mene vidim od frendica neće biti takvih kao ja ) jer kao nidem svaki dan na posao neg sam doma.
    Ono, kao, imam vremena za luftanje, pa neću možda bit kompetentna za razgovore o dijeci i majkama koje rade...
    Jel kužite kaj me muči?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prije 15 dana sam nakon drugog porodiljnog počela raditi i to u novoj firmi. Prvi razgovor za ovaj posao sam imala kad je F imao 7-8 mjeseci. Pitali su me da li bi došla raditi sad odmah. Iako je firma zvučnog imena i dugo sam si priželjkivala raditi u njoj bila sam odlučna da ne, ali sam ostavila mogućnost da bi to možda moglo biti kad on bude star 10,5 mjeseci. Rekli su mi da im je i to prihvatljiva varijanta i da ćer mi se javiti. Nisu se javljali sve do trenutka kad je bebe bila otprilike tako stara. Onda sam bila na drugom razgovoru i shvatila da su oni u nekoj reorganizaciji i da sve nekako sporije teče. Te sekunde sam shavtila da će vjerojatno i moja želja da ostanem doma punu godinu biti lakše ostvariva negoli sam ja to zamišljala. I rekla sam da bi ostala doma do godine dana + 2 tjedna godišnjeg. Iako ne najsternij ispoštivali su i tu moju želju, jer su već bili zacrtali da ću ja doći na to radno mjesto.
    sad evo ovdje već dva i pol tjedna sjedim ko gljiva, jer nitko (zbog sveopće katastrofalne organizacije u firmi) nema vremena sjesti sa mnom pola sata i popričati o konkretnim zadacima. A navodno bi trebala napraviti neke prilično bitne stvari za firmu (pozicija je značajna).
    Ponata je da sam slušala instinkt, a da ga nisam slušala živa bi se pojela što sam prerano otišla raditi.
    Da se razumijemo i ovo mi je rano i puno bi radije provodila vrijeme sa svojom dječicom, ali obzirom na ogromne kredite i gradnju kuće, to si trenutačno nismo mogli priuštiti. Međutim, nadam se da ćemo do ljeta srediti kuću, iznajmiti jedan stan da si možemo pomoći oko otplate kredita i krenuti po treću bebicu, pa nakon toga 3 godine uživati s dječicom doma.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Princeza S prvotno napisa
    male brige oko toga kako je to živjeti s jednom plaćom cca 8.000,00 kn,
    :shock: , a kako je zivjeti sa jednom placom,mm, od 3800kn????
    Sory na OT.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Šta je OT?

Pa zanima me stvarno kako je to živjeti samo s 3800 kn?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Princeza S ja se uskoro vraćam na posao. Bez obzira na to tvoja odluka je hrabra i plemenita, tvoje dijete će uživati, mame koje su ti prijateljice će te podržati, a ako te neko isključi zbog toga iz društva, taj i nije bio pravi prijatelj. Samo hrabro.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Šta je OT?

OT-skretanje s teme

Puno ljepše je s 8000kn.-vjeruj mi!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislim da tročlana obitelj može s 8000. Ja sam isto ostala doma i vjerojatno ću biti do vrtića.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Thanks cure, sad imam smješak na licu
    Ma u sebi vjerujem da će to sve biti super i da je ispravna odluka, al se i inače teže privikavam na promjene i nove statuse...trebalo mi je 2 mjeseca da prihvatim da spadam u skupinu trudnica.tada..

Datum pristupanja
    Oct 2007
    61

Početno

Evo i mene u velikoj dilemi. Imam posao, stalan, nije bajan, ali..... cca 5000 kn, malo više terena i ok. Ne žalim se.
    Prvi put su me zvali na novi posao kad je D imala ni 6 mjeseci, odmah sam odbila jer sam uživala u njoj. K tome muž mi je terenac i nisam joj htjela uzeti i mamu.
    Jučer sam dobila opet poziv na treće radno mjesto. I da danas počnem raditi. D ima 8 mj i 2 dana i moram priznati da sam razmišljala samo zato jer gubim posao na terenu, a plaća ista, i bilo bi možda lakše. Dobila sam rok do kraja tjedna da im javim.
    Radim si popis tipa : za i protiv. I većinom prevladava protiv posla jer činjenice su da je tata još na terenu kroz tjedan, D ima AD i reaktivnu trombocitozu, još dojimo i stres nove radne sredine mi uvijek teško pada. A već sam ih dosta promijenila.
    Pomozite :?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj sandra123 prvotno napisa
    Šta je OT?

OT-skretanje s teme

Puno ljepše je s 8000kn.-vjeruj mi!
    vjerujem ti da je sa 8 somova zivot bajniji nego sa 2000 kn mjesecno na troclanu obitelj !!! Ali i dalje mi je upitnik nad galvom( kao i mm i mojoj sestri) kakve su to male brige kad ti je placa 8000 .

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Smatram da svaka obitelj raspolaže novcem na svoj način i ima različite načine i svrhe trošenja novca. Ne vidim razloga da se rugate nekome tko se požalio da ne zna kako će obitelj živjeti od jedne plaće (bez obzira što je to dobra plaća), a dosada je živjela od dvije.
    Na isti način bi se majke sa više djece mogle smijati problemima onih koje imaju samo jedno, pa ime je svejedno ponekad teško. I

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj TeinaMama prvotno napisa
    Mislim da tročlana obitelj može s 8000. Ja sam isto ostala doma i vjerojatno ću biti do vrtića.
    Može i moja peteročlana obitelj s manje od 8000 kn 8)

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Hvala Piplica, imaš potpuno pravo.

Ma možda je moje pitanje bilo neprecizno, tj.doista ovisi o tome tko na što i kako troši novac.
    I definitivno se bojim zbog toga jer smo dosad imali 2 takve plaće i navikli smo živjeti i trošiti na jedan način i sada ćemo to morati modificirati u skladu sa smanjenim prihodima.

Znam da ljudi žive i sa znatno manje novaca, i da se sve može, a ionako vjerujem da prava sreća ne ovisi o količini novca koja mjesečno dolazi u kuću već u nečem sasvim drugome, zato se i odlučujem na neplaćeni porodiljni do 3. godine djeteta.

I doista, živjela sam ja i s puno manje novca za vrijeme studija, al stvar je navike i promjene navike...samo se nadam da ćemo to uspješno prebroditi.

Drago mi je vidjeti da i 5-eročlana obitelj živi s tim ili manjim iznosom-svaka vam čast, to me ohrabruje

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ma za prvotno napisa
    Evo i mene u velikoj dilemi. Imam posao, stalan, nije bajan, ali..... cca 5000 kn, malo više terena i ok. Ne žalim se.
    Prvi put su me zvali na novi posao kad je D imala ni 6 mjeseci, odmah sam odbila jer sam uživala u njoj. K tome muž mi je terenac i nisam joj htjela uzeti i mamu.
    Jučer sam dobila opet poziv na treće radno mjesto. I da danas počnem raditi. D ima 8 mj i 2 dana i moram priznati da sam razmišljala samo zato jer gubim posao na terenu, a plaća ista, i bilo bi možda lakše. Dobila sam rok do kraja tjedna da im javim.
    Radim si popis tipa : za i protiv. I većinom prevladava protiv posla jer činjenice su da je tata još na terenu kroz tjedan, D ima AD i reaktivnu trombocitozu, još dojimo i stres nove radne sredine mi uvijek teško pada. A već sam ih dosta promijenila.
    Pomozite :?

Draga ma za,

ja sa svojim stavom bih ti savjetovala da ostaneš s bebom, ja uvijek nekako mislim pozitivno i da će poslova uvijek biti a tvoj mali miš će samo jednom imati ovoliko mjeseci i malih godina...a i nekako vjerujem da su doista prve 3 najvažnije.
    Vjerujem da ćeš nakon što se nauživaš svog djeteta naći još bolji posao, pogotovo ako i ti tako vjeruješ.

Samo slušaj svoje srce i donijet ćeš najispravniju odluku

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja ne bih mogla ostaviti bebu prije godinu dana. pogotovo sad - kad znam što se sve događa u toj dobi, i koliko sreće ti neponovljivi trenuci pružaju.

ornela, ako imaš mogućnosti - ostani doma.
    Dugo nisam citala ovu temu, a vidim da je isplivala u zadnje vrijeme.

Epilog moje price - doma sam jos uvijek!

Negdje pred istek prvog dijela mog dopusta, kada se pocelo javljati pitanje sta napraviti, prozivljavala sam zaista pravi pakao. Zbog kratkoce boravka u novoj firmi prije poroda, nisam uopce znala mogu li dobiti dodatni dopust osim zakonom garantiranih 26 tjedana. Kako se posao dok sam bila tamo nije pokazao posebno atraktivnim, a ja nisam imala puno energije uciniti ga takvim, bila sam spremna cak i na otkaz ako ne uspijem dogovoriti nikakvo dodatno vrijeme, ali problem je sto zivimo u malom gradu i poslova poput ovoga - jako blizu kuci (dakle, jako blizu bebi) - je vrlo malo, i u stvari sam vagala da li je pametnije ici natrag na posao ranije a biti blizu, ili ne ici uopce pa za godinu dana ponovo zaigrati lutriju i traziti neki posao negdje...

No, moj sef se pokazao izuzetno razumnim i na sastanak koji smo dogovorili vec je dosao pripemljen na opciju da ja ostajem godinu dana s bebom. Pristao je iz prve na moj upit da uzmem neplaceni godisnji u trajanju vremena dodatnog dopusta za koji nisam znala mogu li ga dobiti - i to je bilo to! Svi moji pripremljeni govori, argumenti i nastup su bili nepotrebni. U 2 recenice smo sve dogovorili i zakljucili, dok sam se vratila doma vec me cekala njegova prepiska s kadrovskim odjelom u kojem ih obavjestava da ja ostajem s bebom do proljeca :D

Sve se promijenilo u medjuvremenu u mojoj glavi, povratak na posao vise nije nesto cega se (toliko) uzasavam, imam zelju uciniti tamo sve ono za sto nisam imala ni prilike ni energije dok sam bila trudna. No, o tom po tom, za sada se ne opterecujem previse razmisljanjima o poslu, pune su mi ruke jednog malog velikog covjeka i zahvalna sam sto imam s njim vrijeme koje sam prizeljkivala i za koje sam u stvari radila citav svoj dosadasnji radni vijek. Prodje mi nekada glavom pomisao da se blizi dan kada cu ga ostaviti na brigu i cuvanje nekome drugome, ali sjetivsi se okolnosti u kojima sam ostala trudna i znajuci sto se sve dogadjalo prije i nakon trudnoce, naucila sam vec da se stvari zaista razrijese na najbolji moguci nacin.

Datum pristupanja
    Oct 2007
    61

Početno

neplaćeni porodiljni do 3. godine djeteta.
    Kakva je procedura oko toga? I ja razmišljam o tome. Kako to reći poslodavcu? Da li postoji neki zakon oko toga.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ma za prvotno napisa
    neplaćeni porodiljni do 3. godine djeteta.
    Kakva je procedura oko toga? I ja razmišljam o tome. Kako to reći poslodavcu? Da li postoji neki zakon oko toga.

Da, zakon o radu. To je tvoje pravo, trebaš predati zahtjev poslodavcu min. 30 dana prije isteka porodiljskog dopusta. Više o tome možeš pročitati na pravnim savjetima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li postoji neki zakon oko toga.

prema zakonu ti imas pravo ostati na neplacenom porodiljskom do 3. godine djetetova zivota. to moras najaviti poslodavcu najmanje mjesec dana prije isteka onog prodiljskog do godinu dana. Poslodavac ti nema pravo to uskratiti ako ti to zelis. druga je stvar sto neki vrse pritisak zbog obima posla. Bitno je samo obavijestiti poslodavca na vrijeme

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

piplica u isto vrijeme

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj suzyem prvotno napisa
    Citiraj TeinaMama prvotno napisa
    Može i moja peteročlana obitelj s manje od 8000 kn 8)
    može,može

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •