Svojedobno sam od patronažne sestre dobila ovu poruku i priljepila je na vrata da mi bude blizu. Rasli smo zajedno i pomoglo mi je da bolje shvatim svoje malo. Nadam se da će još nekome koristiti...
Dragi roditelji!
dolazim k vama kao malo nezrelo biće koje ima svoju osobnost. Kratko sam kod vas – zato uživajte u tome.
1. Nađite vremena i otkrijte tko sam, po čemu se razlikujem od vas i što vam mogu pružiti.
2. Dajte mi molim vas hranu kad sam gladan. U tvom trbuhu mama nisam znao što je glad, a vrijeme i sati za mene su još nešto nepoznato.
3. Molim vas držite me na svom tijelu, milujte me, mazite me, ljubite me, pričajte mi. Uvijek si me nosila u svome trbuhu mama i uvijek sam ti bio tako blizu. Nikada nisam bio sam.
4. Nadam se da niste razočarani što nisam idealna beba iz vaših snova i nadanja. Budite popustljivi i velikodušni prema samima sebi i kad mislite da niste savršeni roditelji, što biste tako rado bili.
5. Ne očekujte previše od mene , jer sam se tek rodio, a ne očekujte previše ni od sebe samih kao roditelja. Dajte nam šest tjedana vremena – neka to bude poklon za moje rođenje. Šest tjedana za mene da sazrijem, da se stabiliziram i da pronađem svoj vlastiti ritam, i šest tjedana za vas da se i vi snađete i da me integrirate u svoj život.
6. Molim vas da mi oprostite ako puno plačem. Budite strpljivi sa mnom. S vremenom ću plakati sve manje i razveseljavati ću vas svojom nazočnošću.
7. Dobro pazite na mene – pažljivo me promatrajte, jer vam ja i bez riječi mogu reći što mi treba , kako me možete utješiti i zadovoljiti. Ja doista nisam tiranin koji je došao k vama da vam pokvari život. Imam samo jedan put da vam ukažem da mi nešto nedostaje, a to je plakanje.
8. Molim vas mislite i na to da sam jako žilav i da znam pružati otpor. Mogu podnijeti mnoge greške koje ćete na temelju vašeg neiskustva učiniti na početku. Dok god me volite – sve će biti u redu.
9. Molim vas pazite i na sebe. Obratite pažnju na uravnoteženu ishranu te na odmor i kretanje tako da se osjećate snažni i zdravi tijekom vremena koje provodimo zajedno. Pokušajte razlikovati važno od nevažnog, osjećajte se opušteno – tada ćete puno više uživati u meni.
10. I molim vas, njegujte vaš međusobni odnos jer će to biti put koji će mi pokazati kako se voli ljude.
Ako vam se čini da vam je život postao malo kaotičan, mislite na to da je to samo proslazno. Zahvaljujem vam,
Vaše dijete