Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Udubila se fontanela...

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Udubila se fontanela...

Mališa ma 4.5 mj. Doji samo. Zadnja 3-4 dana sam primjetila da mu se velika fontanela malo udubila. Nije puno, ali ipak je.
    On se STRAHOVITO puno znoji-po noći mu moram presvlačiti posteljinu jer je sve mokro kao da ga polijevam vodom, po danu cca svako sat vremena mu moram mijenjat bodi, znoj mu curi, ma strašno. Jako je postao grintav po danu, smeta mu vrućina (takav je i MM), slabo spava (od 7-21 odspava max 2 sata :shock: ), evo jučer sam ga 2 puta tuširala popodne. Kad ga otuširam sve je ok pola sata a onda opet. Stavljam ga na cicu često, ali baš neće tako često. Povuče 1-2 puta pa je baci, pa plač pa opet. Dajem mu naizmjenično d-l da dobije rijetko mlijeko.
    Jučer smo se zatekli u autu bez klime oko 10.30 ujutro, išli smo na drugi kraj grada. Bio je jaaaako živčan (inače miruje u sjedalici), a kako smo se vozili nisam ga mogla ni izvaditi iz sjedalice ni dati cicu a bio je siroče cijeli mokar. Pa sam mu dala par kapi flaširane vode koju sam imala. Kad je popio (negdje oko pola čajne žličice) se umirio i zaspao. Sad, znam da je žedan, ali zar toliko?! Na cici mi se tako ne smiri kao jučer nakon tih par kapi vode-doslovno se spasio.
    Koža mu je normalna, i usna šupljina nije suha.
    Jel moguće da je lagano dehidriran od toliko znojenja, a neće često na cicu jer mu je vruće uz mene. Hladimo stan koliko možemo al nemamo klimu.
    Što da radim? Jel lagano uleknuće fontanele znak dehidracije i kako dojenoj bebi to nadoknaditi? Da mu ipak dam po par kapi vode kad je tako jaaako nemiran?
    Admin-molim prebacite temu drugdje ako ne spada ovdje-hvala.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E da, htjedoh reći da su mu pelene mokre ali ne toliko kao prije. Presvlačim ga cca svako 2 sata i prije su pelene bile puuuno zapišanije-nosimo platnene.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: Udubila se fontanela...

Ja se nebih igrala s udubljenom fontanelom, otišla bih doktoru jer kod tako malenog djeteta i blaga dehidracija može biti ozbiljna stvar. A ja Karlu ne oblačim ništa osim pelenice dok smo u stanu i isto ga tuširam po par puta na dan. Mislim da nadoknada tekućine vodom nije potrebna, znaš i sama da je tvoje mlijeko dovoljno.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a neće često na cicu jer mu je vruće uz mene
    Moguće je da osjeća tvoju toplinu i to mu je too much na ove vrućine, a da mu na žličicu ponudiš izdojeno mlijeko umjesto vode?

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ručnim izdajanjem uspijem izvući tek koju kap i to mu nije dovoljno. Ako idem sa izdajalicom, onda moram izdojiti čisto malo, neće li mi se poremetiti proizvodnja mlijeka onda? Ako želim da mi dobije samo vodenasto mlijeko izdajanjem, onda treba izdojiti samo malo ili :? . Il se to u posudici sve smućka?Malo blesavo pitanje, ali- Jel i masno mlijeko gasi žeđ??
    Savjetniceeeeeee.....

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa izdoji koliko misliš da treba i daj mu na žličicu koliko hoće ako već neće sisati,neće se ništa poremetiti. I ja mislim da netreba samo vodenasto mlijeko. To bi značilo da onda kad doji moraš promijeniti i dojku kad izvuče vodenasto mlijeko..

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel lagano uleknuće fontanele znak dehidracije
    Meni su svi tupili da je i tako sam to prihvatila.

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

a neće često na cicu jer mu je vruće uz mene.
    Probaj ga dojiti ležeći. Mi smo se isto dojili samo u krilu do prije par dana kad sam ga zbog vrućine ležečki podojila. Bio je oduševljen! A primjetila sam da mu se taj način sviđa naročito po noći. Valjda je i njemu bila tlaka kad sam ga stalno dizala, a on pospan.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Jel lagano uleknuće fontanele znak dehidracije
    Meni su svi tupili da je i tako sam to prihvatila.
    Također prati elastičnost kože, boju kože, pogotovo oko usta.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mišice,

trebali bi dojiti što češće. vjerujem da vrućina otežava sve pa čak i dojenje. beba se unervozi, znojenje, sve nam smeta.
    moj savjet je da probaš ispod bebine glave staviti tetra pelenu ili neku pamučnu krpu tako da se glavica ne ljepi na tvoju ruku. kod nas je to malo pomoglo da duže doji inače se otimala jer je sva bila mokra.

nemoj prečesto mijenjati dojke. ne zaboravi da dijete mlijekom ne utažuje samo žeđ nego i glad i masno mlijeko je iznimno važno jer sadrži kalorije, vitamine i minerale potrebne za rast i razvoj, kao i neke tvari za razvoj mozga. također masno mlijeko daje djetetu energiju koja mu je neophodno potrebna.
    svaki podoj je kombinacija vodenog i masnog mlijeka i upravo to ga čini savršenim obrokom. priroda se perfektno odredila takav omjer koji odgovara i zimama i ljetu i u pustinji i na na aljasci .

izbjegavanjem masnog mlijeka možete samo napraviti probleme, beba će biti gladnija i može početi ne dobivati na težini
    mijenjanje dojki je obično-jedna u dva sata tako da dijete dobije i masno mlijeko.

davanje dodatne tekućine usred ljeta također nije potrebno. samo nudi češće.
    i ukoliko nemaš potrebe za izdajanjem radije djetetu ponudi da siše jer ono ipak lakše izvuče potrebnu količinu mlijeka.

raskomoti ga nek bude samo u peleni i laganom bodiju (ako već nije ), tuširaj nekoliko puta na dan.
    izbjegavajte izlaske u kritičnom vremenu od 10-17

udubljena fontanela jest znak dehidracije stoga savjetujem da se bez obzira na sve obratite liječniku i čujete i njegovo mišljenje.

sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mislim da ćeš mu više naštetiti odlaskom doktoru i čekanjem po čekaonicama, nego ako mu s 4.5 mjeseca daš malo vode. Očito više gubi nego što dobije.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stavljam tetru između glavice i moje ruke, malo je bolje al je još dosta nervozan. Kad ga dojim na ležećki imamo isto problema jer se on priljubljuje uz mene. Valjda još ne kuži da je priljubljivanje=vrućina .
    Dajem ja njemu da dođe do masnijeg mlijeka, samo sam prije u toku 4 sata nudila istu cicu, a sad svako 2 sata.
    Kup ila sam termalnu vodu i pokušala sam ga pošpricati, uplašio se
    Doma je u bodiju bez rukava i peleni. Kad je baš jaaako vruće držim ga bez pelene, a čini mi se da je još mala beba da bi mi bio skroz golih leđa i trbuha.
    Koža i sluznica su mu normalne.
    Kaže sveki da je malo kao omršavio (ja ne vidim), a i inače ima manekensku liniju. Jel moguće da to veliko znojenje rezultira gubljenjem kilaže?' Jel normalno da se beba TOLIKO znoji??
    Čini mi se da je fontanela danas malo bolje, ali što više razmišljam to me više brine i ta fintanela, i jaako znojenje i manje zapišanih pelena i to što je prilično grintav. Čini mi se da odkad su ove vrućine da se manje smije, priča itd. Il da to pripišem neispavanosti-probudio se jutros u 4 :shock:
    Snoopygirl, kako misliš kožu oko usta? Zar se ne gleda unutrašnjost usta, da nije suh jezik?' Ili??

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja bih svaki put davala drugu sisu i trudila se dojiti sto cesce.
    I pedijatra bih prvo zvala, pa ako procijeni da trebas doci, otisla.

I, iako sam iskljucivo dojila do 6 mj. mislim da mu MALO vode nece skoditi dok su ovakve vrucine. Naravno, ako cesce dojenje ne pomogne.
    Bolje mrva vode, nego dehidrirano dijete

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nazovi pedijatra. To je jednostavno. Ako treba nek pregleda bebača, možda to tebi izgleda udubljeno, a u granicama je normale. A možda je previše udubljena. Lijepo to provjeri. Mi možemo svašta nagađati preko foruma a ne znamo ni kak to izgleda.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad su ovi prazznici pa nema pede, do utorka.
    Jel može neka savjetnica pogledat malo ili da se javim na dojenje??
    Jel može dojeno dijete dehidrirati i hoće li mu naizmjeniččno mijenjanje cica utjecati na i tako manekensku liniju?? Nisam pametna...

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dojeno djete može dehidrirati
    isto kao i svi mi

davanje dodatne tekućine u prvih šest mjeseci - nije potrebno.

idem ti zvati savjetnicu

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Koliko je udubljena fontanela - čini mi se da sam negdje pročitala da se kod dehidracije udubi 1-2 cm :? Mislim da lagano udubljenje nije problematično.

Jesu pelene mokre?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako neće često doji a prestrašno je vruće,nemoj se s tim igrati i daj mu vode.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

udubljena fontanela sama po sebi ne znaci dehidraciju, moraju postojati i drugi puno gori simptomi da bi se to zakljucilo.

Trina, ako dijete ne zeli dojiti, zasto mislis da ce vodu htjeti?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Udubljena f. je krajnji, zadnji znak dehidracije, prije toga ide nepiškenje, suha koža, sluznice... Tako da potpisujem Martu.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    udubljena fontanela sama po sebi ne znaci dehidraciju, moraju postojati i drugi puno gori simptomi da bi se to zakljucilo.

Trina, ako dijete ne zeli dojiti, zasto mislis da ce vodu htjeti?
    Zato što je rekla da se neće doji jer mu je prevruće.Nek mu proba dadi vodu na bočicu ili svejedno i odmah će znati jeli žedno ili ne

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mišice, koža oko ustiju i usta pomodre kod dehidracije, nek me neko ispravi, molim, ako griješim. D ima 16mj pije preko litar vode dnevno, znoji se jako, i pelene su suhlje, koža mu nije onako kao prije. a dok je bio beba, a i sad, jaaaako se znoji, znao je bit skroz mokre glavice.
    vaša pedi nema mob da je se nazove? ja bi ipak opciju dojenje i pregled, možda bi davanje vode dovelo do drugih problema :/ a opet tako mala beba bi pojela/popila možda 2,3 žlićice vode, a to se može postić s 2, 3 češća stavljanja na cicu. također su potrebne i minerali kojih nema u vodi a dobija ih u mljeku.

ja se uzfilozofirala......al ipak bi bilo najbolje otići docu, beba je mala, i bit ćeš mirnija

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fontanela se malo bila udubila i čini mi se da je sad bolje, obzirom da je danas i jučer bilo podnošljivije vruće.
    Martina, mijenjam mu platnene svaka 2-3 sata i vidim da su manje popišane nego prije.
    Taj put kad sam mu dala par kapi vode odmah se umirio i zaspao, kao da sam mu dala neznam što. Problem je kad je tako jaaako vruće mališa se muči na cici jer je u bili kojem položaju blizu mene pa se još više grije. Kad mu dajem cicu kad je već gladan isto je problem, ali pojede jer je očito glad jača, ali takvo dojenje se odvija poprilici svako 2.30-3 sata. Kad mu ponudim nakon 45 min opet radi žeđi, njurga, izvija se, povuče jednom i pljune ju i sve tako dok ga ne spustim. A dotle je cijeli mokar od znoja. Kosica potpuno mokra i bodi.
    Pokušala sam izdojiti u žličicu al mi ručno ide tek par kapi.
    Ostaje mi izdajalica. Ali bi mu trebala davati svako pola sata na taj tempo znojenja.
    Zapetljala sam se ajme. Al ste valjda skužile.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kako se izdojiti u zlicu
    Sala mala, pretpostavljam da je tipfeler.
    Ima na portalu tekst o rucnom izdajanju koji je meni dosta pomogao, pa pogledaj.
    A ni izdajalica nije bauk, izdojis vodeno i ponudis na zlicu, casu...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

e da, super da je bolje

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

neznam kaj bi rekla, slažem se s ovim da bebi netreba ništa dodavati ako doji, ali da mu barem nakon što se najede na cici ponudiš žlićicu-dvije vode , tek toliko. fakat je abnormalno vruće, mi još k tomu imamo potkrovlje u stanu i za umrjet je. razmislite o klimi, mi bi već uzeli ali nas financije muće ( :/ a koga ne muće?).
    vodica netom nakon podoja neće ućinite velike štete dojenju, a nadam se da će se ove nesnosne vrućine ipak malo ublažiti pokojim pljuskom i malo vjetrića.
    sad mi je palo na pamet, a da ga probaš dojiti nedje vani, u hladu, još ako lagano vjetrić puše, nekak je vani ipak zraćnije nego u kući.
    Ja sve rastvorim oko pola pet ujutro i prpuh sve razlufta, onda kad idem oko pola osam na posao sve zatvorim, spustim rolete, ostavim samo sa sjeverne strane odškrinuti prozor i stvarno nije toliki toplotni udar kad dođem doma.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjela sam pitati kak ide to sa izdajanjem vodenog m?
    Ako idem sa "svježe" cice (da ju nije dojio3 sata), izdojim npr. 20ml.
    Prođe pola sata i koju onda cicu? Ovu od maloprije ili drugu? I kaj onda opet za pol sata? :?
    Hoće li mi se onda poremetiti proizvodnja.
    Koliko treba da se stvori vodenastije mlijeko? Il da izdojim u komadu iz jedne koliko ide pa mu to sve skupa smiksano (pomiješano i vodeno i masno) dajem svakih pol sata?
    Jedino vani u blizini di je hlad je poluotvorena garaža a tu je milijun stupnjeva pa nema šanse. Ima park 5 min hoda ali treba doć do tamo po žegi. Il da preselim u park
    Il još sjevernije npr Norveška
    Đizs
    Klima nam je trenutno SF izdatak

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne znam, ja sam vidila koje je vodenije. Ono prozirnije, plavkasto. A masnije je bijelo. A opisa
    I za sljedeci podoj mu das istu, da ipak nesto i pojede
    Stvarno ne znam, ja bih dala onu koja je punija.
    Mislim da ti se nece poremetiti proizvodnja, sve dok imas ritam l-d. I ne dodajes druge tekucine.
    Ne brini toliko, i sama kazes da ti se cini da je bolje.
    Kakvo je opce stanje?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jao mišice mislim da bi se trebala malo opustit barem što se tiče izdajanja, izdojiš koju hočeš i daš neće se ništa desit, taj problem s potražnjom se neće dogoditi preko noći. Ja sam se recimo znala probuditi kad bi Karlo duže spavao a cice samo što ne eksplodiraju. Ništa, izdojim obje i još ostane za njega. A nekad ga stavim dvaput na istu jer se nemogu sjetiti koja je zadnja.
    Moj je savjet da ipak ustraješ u dojenju kad ga doktor pregleda.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

udubljena fontanelica znak je da dehidracije - tako je i nama rekla pedijatra. Bebac mora malo vise sisati. Znam da je koma po ovim pasjim vrucinama - i moj maleni i ja se preznojimo dok on obavi svoje. Probajte u lezecem polozaju da bebica nije skroz stisnuta uz tebe.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jel' vi imate kadu u kuci? Ako imate onda ga doji u kadi. Naspes vode pa ti sjednes sa njim i oboje se hladite i dojite. Sad' ne znam koliko je to izvodljivo za svako dojenje u kadu, ali djeluje mi k'o pomocno sredsto za premostit' vrucinu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo ljeti imali problema s dehidracijom kod Noah i onda nam je pedica u rijeci rekla da ga stavljamo sto cesce da se brcka u vodi(posebno kod velikih vrucina) jer je koza kod beba jako tanka i da tjelo i kod kupanja unosi jednu kolicinu vode. Samo prijedlog.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •