Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: beba sisa samo dok samo ide...

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno beba sisa samo dok samo ide...

Ajd da otvorim temu, jer me ovo kopka jos od porodilista.
    Beba ima 4tj tacno. Od kad se rodila sisa prilicno kratko i efikasno. Dakle sve vreme guta (nema onoga par puta vuc pa gutanje) i sisa dokle je tako. U pocetku u porodilistu dok nije krenulo mleko znala je bas da negoduje i davana joj je dohrana cime je mislim i naviknuta na to da sisa samo dok mleko ide samo. Cak se desavalo da prinesem bradavicu ustima i imam utisak da oseti ako je dojka meksa i u startu to odbija (tad recimo nekad prihvati ako ponudim sedeci umesto lezeci). Od pocetka sisa veoma kratko, 10min je bas maksimum - uglavnom manje, pri cemu da napomenem da je krupna rodjena i snazna (vec dugo ne moram ja gurati bradavicu u usta i namestati je). Ja osetim LD neposredno pred njeno budjenje i ubrzo nakon sto pocne da sisa. U prvim minutama mi se cini da bas ima mleka, onda kad brzo prodje taj nalet grudi su meke i deluje mi da kompresije nista ne pomazu. Pusti dojku i ja nakon toga probam rucno da izdojim i uvek mleka ima (nisam merila koliko, samo probam i krene mlaz)
    E, sad - ja ne sumnjam u moje grudi, ali zbog ovakve bebe se pitam da li joj je dovoljno i kako ce ona koja nikada ne sisa na prazno i generalno nije od beba koje vole da sisaju uopste navuci mleka u nekom skoku? Cini mi se da smo imali skok, ispoljio se tako sto je sisala svakih 1.5h. Da li uopste ima smisla da ja izdajanjem povecavam kolicinu mleka ako ona svakako uzme samo ono prvo dok ide samo?
    Svaka pelena joj je dooobro popisana, ali veoma rano je pocela da kaki 1x dnevno ali obilno (onako bas puna pelena, sto bi rekli iskaki se do pola ledja).
    Prilicno je nervozna kad ostane malo vise budna (ima i grceve) i tada se jedino smiruje dojenjem tako sto je nosam i dojim Ovo je par puta dnevno i to su jedine situacije kad sisa iako je dojka praznija (cak je iznervira kad tad krene pa se zagrcne).
    Posljednje uređivanje od lady.x : 06.08.2015. at 12:47

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

kako napreduje? podođajna, otpusna i sve dalje?

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

E, mirnija cu biti kad je izvagamo na kontroli, zato me kopka...
    Rodjena sa 3860g, izasla sa 3820g (kazu u bolnici je vec prevazisla fizioloski gubitak). Merili je 11 dana posle izlaska iz bolnice (njena 2tj.) i imala 4220g (inace ovaj period je isto tako sisala kratko i to na tri sata, ali sam ja tada imala onu pocetnu prepunjenost).

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

fiziološi gubitak je do 10%, znači 380 g je ok ako je izgubila tj pala na 3480. što znači da se još u rodilištu počela dizati i došla do 3820! hm. ok, nema veze. u 14 dana bi trebala vratiti porođajnu težinu, ona ju je dobro prešla.

kada ideš na kontrolu?

po pelenama i težini izgleda sve super.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Mimah prvotno napisa Vidi poruku
    fiziološi gubitak je do 10%, znači 380 g je ok ako je izgubila tj pala na 3480. što znači da se još u rodilištu počela dizati i došla do 3820! hm. ok, nema veze. u 14 dana bi trebala vratiti porođajnu težinu, ona ju je dobro prešla.

kada ideš na kontrolu?

po pelenama i težini izgleda sve super.
    Ona je bila pala sa porodjajne samo za 130g (cini mi se drugi dan mereno) i do izlaska iz porodilista dobila za dva dana dobila tako da smo izasle sa 3820 (ovo tamo uz mix dojenje - dohrana). Kao da je to bio samo neki blag pad kilaze, pa ja racunam da smo startovale kod kuce skoro od porodjajne.
    Kontrola je sledece nedelje, ali eto ne da mi djavo mira... Sumnja mi se najvise javlja zbog tih pokakanih pelena - ne kaki redovno, vec jednom u 24-48h pa ne mogu da ocenim tacno da li je dosta (a kazu bebe do 6tj treba da kake 3-5x) i zato sto ima periode nervoze za koje pojma nemam jesu li grcevi ili teskoce sa dnevnim uspavljivanjem i slicno ili glad... A vec imam komentare kako place jer je garant gladna :/ Evo recimo sad se probudila, sisala (veoma kratko), posle toga bila raspolozena neko vreme, ali onda krenula da nervoza (najverovatnije mix umor+grcevi). Ako nudim dojku nece, pa me kopka dal zato sto je glavno malocas ispraznila ili joj ne treba...

Inace, da iskoristim da pitam jos nesto - dal je moguce, a meni deluje da ona vec ima nekako slab refleks sisanja, odnosno nije bas da zeva cim je poskakljas po obrazu i usni, pre mi se cini da potpuno voljno hvata dojku? Zato recimo teze ide i da je podojim u nekom polusnu, odnosno zenska sisa kad ona hoce. Kad nece - nema sile da se tu nesto pocestaju podoji ili joj se uvali prazna cica.
    Posljednje uređivanje od lady.x : 06.08.2015. at 17:00

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

lady.x mislim da nemaš puno razloga za brigu kad je ona sa dve nedelje već imala fini napredak

ne brini se ako to ne bude kilo prvog meseca, koliko se sećam 450g je neki minimum (ili očekivani napredak?)

uglavnom, imali smo sličnih problema (drastičnijih jer je N gubila na kilaži tek kad smo došle kući, u porodilištu su je trpali adaptiranim pa nije izgubila ni grama)
    pomogle su mi kompresije (kada prođe let down masiraš dojku od korena prema bradavici i pomažeš bebi da izvuče masnije mleko)
    tada je počela da ima stolice svakodnevno, do tada je bilo manje

imaj u vidu i da su velike vrućine pa imaš više vodenog mleka

i takođe ta merenja su meni bila pod znakom pitanja jer je u porodilištu jedna vaga, patronažna je donosila svoju, a u DZ je bila opet treća
    tako da nikad nisam bila načisto koliko je grama u igri

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovako po prici i brojkama, stvarno izgleda da je sve u najboljem redu. Ovo s refleksom sisanja - njegovo postojanje ne znaci da ce svaka beba uvijek sisati zato sto joj se nudi. Neke jednostavno nece ako nisu gladne. Isto tako, neke bebe su jako efikasne i pojedu sto treba u gotovo rekordnom roku i to od najranijih dana.

Koliko podoja ima u 24h? Pokusaj ubaciti kompresije u pricu. Sto se masnijeg/vodenog i prvog i zadnjeg mlijeka tice, time se uopce ne bih zabrinjavala. Svo mlijeko je dobro i bas je onakvo kakvo treba tvojoj bebi. Izdajanje nakon podoja takodjer ne znaci nista, u smislu odredjivanja kolicine mlijeka - zene koje dobro reagiraju na izdajanje, izdajat ce odredjene kolicine i nakon kompletnog podoja. Neke nikad nece izdojiti nista, a da im s produkcijom mlijeka ne fali nista.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Lady.x, ne bih se mijesala u to sto je kod vas.
    Samo bih ti rekla da je moj drugi sinko isto od starta expres sisac (ja imam jak let down, a on ga je dobro savladavao), kakao je 1x dnevno obilno, a sa 1,5 mjesec je presao na sve rjede kakanje, pa se proteglo i na 7-8 dana.
    Usto je od pocetka postavio ritam cicanja na svaka 4 sata.
    Patronazna rekla buditi svaka 3 h do prvog vaganja, ali to nije bilo moguce jer jednostavno nije htio dojku kad on nije bio gladan.
    Prvi mjesec je dobio 1200 g, drugi isto, treci 1 kg…
    Evo ga sa 6 mjeseci na 10 kg.
    Moguc je i takav metabolizam

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Lady.x, moje drugo dete je bilo isto kao tvoje.
    Sisao je puuuno kraće od ćerke, max. 15 minuta po podoju, ali mnogo efikasnije.
    I meni se na početku činilo da je "lenj" i nezainteresovan za sisanje i da mu prihvat dojke nije baš najbolji, ali on isto praktično ništa nije gubio na porođajnoj težini (nije ni dohranjivan), nisam ni primećivala skokove u razvoju, nikad nije bio željan da satima visi na dojci kao prvo dete.
    Isto je sisao na 2-3-4h, sa 2 meseca je već spavao po 8 sati noću bez buđenja. Uvek je delovao sito, nikad mu dojka nije bila tešilica i smirivač, za razliku od ćerke.
    Kakio je isto samo jednom dnevno, nakon 6 nedelje i ređe, jednom u 4-5-6 dana čak, ali užasno obilno.... Tek sa dohranom je počeo da kaki svaki dan.
    Pri tome je rastao neverovatnom brzinom, sa tri meseca nosio je bodiće koje je ćerka nosila sa 6 meseci, prešao je 6 kg pre trećeg meseca, sa 6 meseci je imao skoro 9 kg.
    Meni se čini da je kod vas sve ok, ali pogledaj i sama, ne samo bebinu težinu, nego i celokupan izgled. Ako deluje da je izrasla i izdužila se, onda verovatno dobija sasvim dovoljno.
    Jedino nezgodno kod mog sina je bilo to što je imao više štrajkova dojenja, kada je sisao samo u snu, 2-3 puta u 24 h. Ali čak i tako je natprosečno napredovao. A ključno je bilo da JA budem opuštena, on je odbijao da sisa ako kasni LD.
    Što se tiče tuđih komentara da je dete gladno, tu nema pomoći osim ignorisati. Neke ljude je prosto nemoguće urazumiti.
    Moja mama je isto stalno tvrdila da su mi deca sirota gladna iako je ćerka stalno pratila 75. percentilu, a sin 90. ili 95., kako kada. Nažalost, ne možemo promeniti tuđe iskrivljene percepcije. Okreni se onima koji pružaju podršku, i uživaj u slobodnom vremenu koje ti daje tvoja efikasna sisarka .

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Hvala vam. Javljam bas kako je prosla kontrola.

Kaae, ranije je bilo manje podoja, sisala na 3h. Sad vec unazad mozda 7 dana ima vise, ali tesko je brojati, nekad cucne malo, nekad je to bas podoj. Svakako cesce nego na 3h.
    A kad je budna sisa samo ako iz prve ponudis onako kako sefica hoce. Nekad nece lezeci, vec sedeci, nekad prihvata samo dok je nosam... Tako da mi se cini da smo neku blagu vrstu strajka vec iskusili. I nervcik je teski. AKo krene da sisa, pa slucajno svojim rukicama sebi otrgne dojku pada u histeriju i ne mozes je prvoliti sto godina da ponovo sisa...Znaci kad ona hoce, kako hoce i plus da je u raspolozenju posebnom... Odlucila sam da se ne opterecujem, prosto nema druge.
    Uglavnom, mislim da imam dovoljno mleka, sa prvim detetom koje je volelo da sisa ne bih ni posumnjala da nemam (taj bi i da nema navukao brzo). Ali se bojim da je do bebe... Stvarno ne znam ima li slucaja da je neko dete gladno pored ponudjenog mleka...
    Posljednje uređivanje od lady.x : 07.08.2015. at 12:45

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni to stvarno ne izgleda sumnjivo. Ni malo.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Bili na kontroli. Dobila za mesec 1300g Dr pita jel sisa, ja kazem "jedva nesto malo, mozda sisa jos neku mamu da ja ne znam" Dr kaze da je prosto jaka beba koja efikasno sisa i da je njoj tih 5 min dosta.
    I dalje imamo ludila i nervozu, nosimo se sa tim nekako... Evo malocas place kod mm-a i trpa ruke u usta, ja nudim da sisa, a ona kako sam je prinela u jos goru vrisku.. On uzme, smiri, ona opet trazi, opet isto i tako x krugova dok ne skontah da hoce da je stojeci dojim!

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

to je karakter. takav je bio moj mladji. dan danas je takav, mora biti onako kako on hoce ili je histerija.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Odlično za napredovanje!

Što se tiče nervoze, pošto joj se sisa očigledno samo za hranu, ne teši se sisajući, moraćete da pronalazite druge metode

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Čestitam, znači sve je u najboljem redu!
    Jedino se moram složiti sa *meri*, to je verovatno takav karakter ( i tek ste na početku zabave ).
    Ako nastavi u istom stilu, pripremi se da će dojenje uvek biti samo pod njenim uslovima (za koje ćeš ti naravno morati da budeš i vidovita ), i da će je i najmanja tvoja nervoza ili čak neko tebi nevidljivo odstupanje u rutini odbijati od jela, makar bila gladna.
    Mom je ostala trajno probirljivost u ishrani, mada niko to po njegovim merama ne bi pogodio .

Sa dobre strane, moj sin je dugo i čvrsto spavao, imala sam puuuno više vremena za sebe i druge nego sa prvim detetom, bio je vrlo strpljiva i samodovoljna beba -recimo, on je mrzeo preterano nošenje na rukama i padao je u san istog trena kada se spusti u krevet i ostavi na miru-što je meni bio za ne poverovati nakon ćerke koja je spavala samo dok sam ja hodala....

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Bravo za napredak!

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    dok ne skontah da hoce da je stojeci dojim!
    Pazi da joj ovo ne bude navika, svaki dan će biti sve teža.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj lady.x prvotno napisa Vidi poruku
    Bili na kontroli. Dobila za mesec 1300g Dr pita jel sisa, ja kazem "jedva nesto malo, mozda sisa jos neku mamu da ja ne znam" Dr kaze da je prosto jaka beba koja efikasno sisa i da je njoj tih 5 min dosta.
    I dalje imamo ludila i nervozu, nosimo se sa tim nekako... Evo malocas place kod mm-a i trpa ruke u usta, ja nudim da sisa, a ona kako sam je prinela u jos goru vrisku.. On uzme, smiri, ona opet trazi, opet isto i tako x krugova dok ne skontah da hoce da je stojeci dojim!
    tak je bio i moj najmanji neko vrijeme samo stojećki ili eventualno na lopti ( dok je bila živa)

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Pazi da joj ovo ne bude navika, svaki dan će biti sve teža.
    Jao, znam.. evo nas vec na 5100g. Ali, sta cu... u tim trenucima kad je uhvati ludilo na glavi bih dubila.
    I sigurna sam da ona uvek ZNA sta hoce, hoce nesto odredjeno, nije samo da je onako globalno nervozna pa da svasta moze da upali. Neverovatno! Sa njom sam nekako uvidela da se deca radjaju sa svojim osobinama mnogo vise nego sto mi to mislimo...

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Čestitam, znači sve je u najboljem redu!
    Ako nastavi u istom stilu, pripremi se da će dojenje uvek biti samo pod njenim uslovima (za koje ćeš ti naravno morati da budeš i vidovita ), i da će je i najmanja tvoja nervoza ili čak neko tebi nevidljivo odstupanje u rutini odbijati od jela, makar bila gladna.

Sa dobre strane, moj sin je dugo i čvrsto spavao, imala sam puuuno više vremena za sebe i druge nego sa prvim detetom, bio je vrlo strpljiva i samodovoljna beba -recimo, on je mrzeo preterano nošenje na rukama i padao je u san istog trena kada se spusti u krevet i ostavi na miru-što je meni bio za ne poverovati nakon ćerke koja je spavala samo dok sam ja hodala....
    Ovo sam vec iskusila - ako ne das kako ona hoce, bice gladna. A bas je tesko kad vidis da je gladna, a nikako da joj ubodes caku, a ona vristi kao da je deru...

A spava dobro nocu (kako ne bi, preko dana se izmori itekako). Budi se da sisa, ali vidim da pravi razliku noc/dan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •