Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 62 od 62

Tema: soor ili....?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

I još nešto - malo prije smo dojili, nije lijepo dojio, ispustio je dojku dosta puta i ponovo primio, ali nije izgledalo kao da ga nešto boli. Hm.

Vezano za grčeve, zapravo sam zaboravila napisati da jako puno prdi, ali to povezujem sa zrakom.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam kako se dokazuje, sve što ti mogu reći je da sam ja imala simptome soora (čini mi se da su bile nekakve ranice i krastice po bradavicama, bilo je prije par godina pa se ne sjećam točno), a beba nije imala nikakve simptome. Prošlo je s daktarinom, ne sjećam se koliko sam se mazala.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Terapija je obicno minimalnih deset dana, tj. cesto je savjetuju i po tjedan dana nakon sto nestanu svi simptomi. Ali treba postupiti onako kako je prepisao lijecnik; pitati za drugo misljenje ako je nesto nejasno ili nelogicno, a prvi lijecnik ne pruza dovoljno informacija. Obavezno treba tretirati oboje, a uz to prati i svu odjecu minimalno na 60C, plus cistiti i igracke, dude, sto god dolazi u dodir s djetetovim ustima. Ne moraju i majka i dijete imati simptome (ili cak infekciju), ali najcesce su inficirani oboje s obzirom na to da se gljivice razmnozavaju vrlo brzo, a lako prenose. Plus su usta i bradavice idealno okruzenje koje gljive vole (tamna, vlazna i topla mjesta). Ima li ikakvih naslaga u bebinim ustima? Soor se moze dokazati brisevima tako da, ako nema poboljsanja uz terapiju, mozda je dobro inzistirati da naprave briseve.

Je li prihvat bradavice pravilan? Ponekad dojke bole od nepravilnog hvata, a bol ne mora biti nuzno prisutna samo za vrijeme podoja. Ponekad, pogotovo u ranijim danima, boli aktivnost u mlijecnim kanalicima. Mene je recimo boljelo oko pola sata nakon podoja, osjecala sam probadanje odredjeno vrijeme, a onda bi sve utihnulo. Trajalo je nekoliko mjeseci nakon njegovog rodjenja. Probada me ponekad i sad za vrijeme podoja. Soor nikad nismo imali.

S druge strane, probadanje u dojkama moze biti i simptom vazospazma (Raynoudov sindrom). Jesu li bradavice bijele nakon podoja? Smeta li im hladnoca?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Terapija je obicno minimalnih deset dana, tj. cesto je savjetuju i po tjedan dana nakon sto nestanu svi simptomi. Ali treba postupiti onako kako je prepisao lijecnik; pitati za drugo misljenje ako je nesto nejasno ili nelogicno, a prvi lijecnik ne pruza dovoljno informacija. Obavezno treba tretirati oboje, a uz to prati i svu odjecu minimalno na 60C, plus cistiti i igracke, dude, sto god dolazi u dodir s djetetovim ustima. Ne moraju i majka i dijete imati simptome (ili cak infekciju), ali najcesce su inficirani oboje s obzirom na to da se gljivice razmnozavaju vrlo brzo, a lako prenose. Plus su usta i bradavice idealno okruzenje koje gljive vole (tamna, vlazna i topla mjesta). Ima li ikakvih naslaga u bebinim ustima? Soor se moze dokazati brisevima tako da, ako nema poboljsanja uz terapiju, mozda je dobro inzistirati da naprave briseve.
    Kaae, moje dojke i bradavice su potpuno normalne, nema nikakvih promjena na njima. Ne bole me.
    Jedino što povremeno osjećam je štrecanje u dojkama, onako oštro, ali kratko. S tim da to recimo danas nisam uopće osjetila.

Ni beba nema ništa po ustima. Jedino što me brine je što ne doji kako treba, pusti dojku hrpu puta. Ja imam jak otpust mlijeka i od početka se davi kad krene sisati (pa se naguta zraka pa puno prdi, plače i grči se), ali čini mi se da sad baš grozno doji...pušta sisu puno puta, ne obuhvati je dobro, mljacka (iako ne svaki put).

Dakle, nemamo glavnih simptoma soora, a opet neke imamo.

Pratim situaciju jer ne znam da li da opet krenem mazati Daktarin ili ne.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Zuska, jesi obratila paznju na frenulum? Mljackanje ponekad s tim ima veze.

Osim toga, jos mi jedino pada na pamet da pokusas ukrotiti refleks otpustanja mlijeka. Pretpostavljam da si vec probala, ali vrijedi se skroz fokusirati i na to, s obzirom da stvarno moze pomoci oko tog stalnog pustanja dojke. Sise li tako da mu je glava iznad razine bradavice? Mozes li pustiti da prvi nalet mlijeka istece u tetru ili neku casu?

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Dizem temu

Beba ima bijele naslage u ustima, a meni od sinoc jako bolna lijeva dojka, na dodir, na pokret, na bilosta iznutra boli. Kvrgica i crvenila nema. Dajem joj normalno da sisa s nje i cak sam ju i izdojila sinoc misleci da ce biti lakse, ali nije. Na bradavici bila ko bijela naslaga (al mislim da je to bila namocena krasta koja je otpala). Jutros me probudila uzasna groznica, zima hladno tresla sam se i pokrila s 2 jorgana... temp sad 37,5... na preskokce osjecam da gorim pa mi je onda hladno. I uz sve to tupa podmukla glavobolja.

Pomagajte savjetima ili da odem na dezurstvo?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vjerojatno mastitis u nastanku, ali ne mozemo dijagnosticirati preko foruma.

Temperaturu ignoriraj koliko mozes, ali uzmi nesto ako ti je jako lose. Ibuprofen je najbolji izbor za dojilje. Pokrij se, odmaraj, radi sto ti tijelo trazi.

Za bolnu dojku - stavljaj hladne obloge kad ne dojis (voda/kupus), a tople neposredno pred podoj (opet voda, termofor, tusiranje u toploj vodi, uranjanje u toplu vodu...). Doji sto cesce, obavezno nudi ovu tvrdu, bolnu dojku, ali nemoj zaboraviti na drugu, onu s kojom nema problema. Masiraj dojke, obje, od korijena prema bradavici (od pazusne kosti i od prsnog kosa u smjeru bradavice). Ako pronadjes kvrzicu (vjerojatno je negdje dovoljno duboko da je ne mozes lako napipati, tesko da je nema), pokusaj okrenuti bebu da sisa tako da joj je brada okrenuta prema kvrzici. Neovisno o tome, ako ne znas gdje je kvrga ili je stvarno nema, pokusaj mijenjati polozaje dok dojis - cesto pali nogometna lopta.

Nema razloga za odlazak doktoru na prvi znak mastitisa - pricekaj i prati situaciju. Ako ti je nenormalno lose i temperatura je visoka (preko 38, ili cak 39) i ne reagira na ibuprofen preko 24h, onda se posavjetuj s lijecnikom. U tom slucaju, obavezno reci da dojis i da, ako ti uopce treba, prepisu antibiotik kompatibilan s dojenjem i NE slusaj ideje o prekidu dojenja zbog mastitisa (koje ces lako dobiti).

Za naslage - ima li ijedna od vas vaginalnu infekciju (pelenski osip kod bebe)? Mozes li skinuti te bijele naslage iz bebinih usta ako ih lagano obrises cistom krpicom?
    Posljednje uređivanje od Kaae : 09.08.2015. at 16:05

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Njoj su se pojavile piknice na guzi neke koje sinoc nije imala, samo par komada.... a ja se nadam da meni nece nista jer ne znam kako bi lijecila i uopce podnijela jos i kandidu uz sve silne boljke i savove dolje..
    Probat cu s krpicom kad se probudi

ivana.sky avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Beba 3tjedna dobila daktarin iako u uputama pise da nije za dojencad ispod 4mj
    Koristiti ili ne??
    Isto tako moja lijeva bradavica bolna kod dojenja i zna me probadat, bojim se da nije preslo i na mene, ali opet u uputama stoji ne mazati bradavice
    Nisam pametna

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

Imam bebicu staru dva tjedna...i mi smo dobili daktarin od pedijatrice, to se i prepisuje za soor....
    Koristi bez brige, dva do tri puta dnevno i nama je naglašeno da mažemo desetak dana bez obzira što se simptomi povuku nakon par dana. Također, bradavice svakako mazati!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako je propisao lijecnik, trebalo bi biti ok. Na puno lijekova i krema pise da se nekome ne preporuca osim kad tako propise lijecnik. Sto god da je dobila beba, treba i tebi (i obratno). Ako se soor tretira samo kod majke ili samo kod djeteta, nema sansi da se rijesite gljiva.

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

evo i mi se liječimo od gljivica, u ustima su mu se pojavile bijele točke, stalno je ispuštao dojku i često "coktao". mi smo mazali rojazol gelom (i još mažemo), sad će biti tjedan dana. naslage smo odmah sastrugali sa jezika gazom (moja pedica kaže da je to najvažnije, nije mu bilo ugodno ali više se nisu pojavile odtada), ja mažem i cice i njemu usta i guzu. tri put na dan.sve smo njegove grickalice oribali u kipućoj vodi, par puta. više ne cokće, nema naslaga u ustima.lijepo jede.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •