Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Policistični jajnici i utrogestan

Lorena

Početno Policistični jajnici i utrogestan

Bila sam na MPO na VV, punkcija mi je bila 21.05., a transfer 26.05.
    Vraćeno mi je 5 embrija. Tri puta sam vadila betu: 14. dan bila je 503; 16. dan 1666, 18. dan 2.555. (koeficijent porasta 1,8 zato me je dr. L i poslao da vadim treću betu). Danas sam bila na pregledu kod priv. gin. i čuju se otkucaji jednog malog srca :D

Međutim, jako su mi povećani jajnici i imam više cista na jajnicima od kojih je najveća duga 10 cm.

Ginekologica je zaključila da sam zbog povećanih jajnika i cista na granici hospitalizacije te mi je preporučila smanjenje doze utrogestana na 3x1 da bi se smanjile ciste, ali dr. L mi kaže da i dalje nastavim sa 3x2.
    Zbunjena sam, ne znam što da radim! :?
    Može li mi netko pomoći savjetom, ako tko ima iskustva na ovu temu?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čestitam :D ! Ne znam da utrogestani imaju loše djelovanje na policistične jajnike.... Javit će ti se netko, sigurna sam, pričekaj do večeras ili sutra ujutro...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čestitam Lorena na bebici :D :D

Za Utrogestan ne znam , možda ti netko iskusniji odgovori na to pitanje , ja uzimam 3x2 i nikad mi nisu dozu smanjivali .

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Da se javiš opet dr.L? Utrog. je čuvar trudnoće, progesteron, ne znam u kakvoj je korelaciji s cistama?!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, javi se dr. L-u. Možda si razvila hiperstimulaciju, što nisam sigurna da ima veze s utrogestanima, ali ima sa stimulacijom. Nek' te on vidi na UZV i kaže što i kako. To ti je najbolje.

Lorena

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Da, javi se dr. L-u. Možda si razvila hiperstimulaciju, što nisam sigurna da ima veze s utrogestanima, ali ima sa stimulacijom. Nek' te on vidi na UZV i kaže što i kako. To ti je najbolje.
    Zahvaljujem svima na brzim odgovorima. Hiperstimulaciju mi je potvrdila danas moja ginekologica, a s obzirom da živim u Splitu nije mi jednostavno doći kod dr. L. na pregled.

Sve iz nalaza moje ginekologice (povećani policistični jajnici, najveća cista 10 cm) sam telefonom javila dr. L koji mi je bez obzira na sve rekao da nastavim s utrogestanom 3x2 dok mi je moja gin. prepolovila dozu kako bi se ciste mogle smanjiti. Znači ona je stavila u direktnu vezu rast cisti s utrogestanom.

Bojim se da mi ciste još ne narastu :?

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lorena nezna što da ti kažem za utrogestan,teško je kad se kose mišljenja dva dr.
    Čestitam ti od

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je li znaš koliki ti je endometrij i jesi to prenijela dr. L-u? A da odeš u Splitu kod ljudi koji se bave potpomognutom - dr. Šparca i dr. Poljaka - to ti je bolje nego ići u ginića "opće prakse" koji je u pravilu sklon dizat veću paniku jer se uglavnom ne bavi, uvjetno rečeno, patologijama, nego normalnim trudnoćama i sklon je "padanju u afan" na naše post-MPO UZV slike. Ja bih se tu rukovodila ipak onome što kaže ili dr. L ili splitski MPO-ovci, nego neki ginić "opće prakse", pa ma kako dobar bio. Kako se ti osjećaš? Jel' normalno mokriš? Pliz prouči što o hiperstimulaciji ima na "home pageu" portala Roda, klikneš neplodnost i vidiš hiperstimulaciju. Panika je ako ne možeš mokrit. Jel' te taj ginić ili ginićka poslala vadit krv - elektrolite? Itd, itd. Dakle - na tvom mjestu ja bih ili se rukovodila time što je rekao dr. L ili bih krenula u Cito po drugo mišljenje. Trudnoća pogoršava simptome hiperstimulacije, ali meni je tu čudno što je ta dr. ili taj dr. povezao utrogestan i hiperstimulaciju (a ja za to nikad čula - doduše, plavuša sam s Filozofskog, ali ipak, dugo sam u ovome, a to mi promaklo).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A što ti je dr. L točno rekao, osim da nastaviš s utrogestanima? Jel' on spominjao hiperstimulaciju? Cista od 10 cm je velika.... Doduše, kažem ti, ja sam jednom na VV-u završila u ciklusu nakon klomifena na hitnoj od bolova, jednom sam imala blagu HS (povećane jajnike, bez cista), niko gore nije dizao oko toga paniku, sve se bilo povuklo (nije bilo trudnoće), ali vidila sam kako ostali ginići na to reagiraju. Moj ti je savjet - ili opet zovi dr. L-a i pitaj ga točno sve kako i zašto ili idi kod splitskih MPO-ovaca na UZV.

Evo vidi i ovaj link, od ginekološke znalice, rvukovi2 - ostala trudna na SD-u (Sv. Duh) i rodila prošli tjedan - imala PCOS i grozne hiperstimulacije i NIKAD joj nisu zbog toga ukidali utrogestan (a bila je hospitizirana):

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...3dd487b28a4245
    "Lo, ukinut ti je utrogestan zbog hiperstimulacije
    Ja sam imala užasnu hiperstimulaciju u prošloj trudnoći, bila sam toliko napuhana da se nisam mogla okrenuti na trbuh, svako kašljucanje me je bolilo do besvijesti, tekućina mi se digla skroz do pluća, primila sam na litre raznih infuzija, htjeli su me kiretirati zbog toga, ali mi nitko nije ni spomenuo ukidanje utrogestana. Ovo mi je prvi glas da se ta terapija ukida kad imaš HS.
    Onda i nije čudo da si tako rano prokrvarila- po meni je onda poštenije odgoditi transfer-HS se sigurno vidjela i prije transfera"

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Inače, žene kod policističnih jajnika vrlo su sklone hiperstimulacijama, to je jedna od čestih komplikacija tog sindroma, ali najbitnije je da ste postigli trudnoću. Što dalje i kako - MPO-ovci, ne ginići "opće prakse", po mom mišljenju.

Lorena

Početno

Endometrij mi nitko nije spomenuo, dobila sam uputnice za vađenje krvi (krvna grupa i elektrolite) u roku od 3 tjedna kada sam naručena za ponovni UZV. Mokrim normalno, ali se osjećam jako loše: konstantno mi je mučnina i bol u donjem dijelu trbuha, opća slabost, umor, kretanje mi je otežano, a jedva se penjem do stana (treći kat bez lifta ).
    Slično mi je bilo u prvoj trudnoći (ICSI), ali mi nitko nije spominjao hospitalizaciju pa sam se uplašila...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidjet će te kad stignu elektroliti. Jel' prva trudnoća prošla OK? Teško mi je reći utrogestani da ili ne, možda bi na tvome mjestu stvarno išla u CITO na UZV, nakon što stigne krv - kad će ti to bit gotovo? Nisam sad niti sto posto sigurna da je ključno uzimanje 3x2 utrogestana, to ti je standardna doza koja se daje svima koji su trudnoću postigli iz MPO-a... Ja bih tu ipak slušala dr. L-a, ako je dilema dr. L ili ginić "opće prakse". Sretno i pazi na sebe, uzimaj dosta tekućine i prouči one upute za ponašanje s hiperstimulacijom, evo ti ih stickane dolje (i tu dolje piše javiti se dr-u koji je vodio postupak ):

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=186&Show=1925

"ZNAKOVI i SIMPTOMI
    ŠTO SE DOGAĐA
    KAKO POSTUPITI

BLAGA HIPERSTIMULACIJA

Možete primijetiti:

-nadutost u abdomenu

-mučnine

-proljev

-blagi porast težine
    To se događa zbog:

-povećanih jajnika koji postaju osjetljivi

-visoke razine estrogena i progesterona u krvi koji ometaju probavni sustav i ravnotežu tekućina u tijelu izazivajući nadimanje
    Preporučuje se:

-izbjegavanje spolnih odnosa

-izbjegavanje vaginalnog pregleda drugih liječnika, osim onog koji vodi postupak i zna o čemu se radi

-smanjenje tjelesne aktivnosti

-unos bistre tekućine (bistri sokovi i voda)

SREDNJA HIPERSTIMULACIJA

Možete primijetiti:

-povećanje težine više od 1 kg dnevno

-povećanje opsega trbuha zbog kojeg su vam «stvari pretijesne»

-povraćanje i proljev

-tamniji urin i smanjenje njegovog izlučivanja iz tijela

-suhoća kože i kose

To se događa zbog:

-porasta razine hormona u krvi koji ometaju probavni sustav

-neravnoteže tekućina u tijelu zbog koje dolazi do dehidracije (tekućine se nakupljaju u abdomenu i drugim tkivima u tijelu)

-nakupljene tekućine izazivaju značajno oticanje
    Preporučuje se:

-sve kao i gore navedeno

-nazvati liječnika koji vodi postupak da vas pregleda i uputi kako dalje postupiti

-vagati se 2 puta dnevno

-mjeriti unos i izlučivanje tekućine

IZRAZITA HIPERSTIMULACIJA

Možete primijetiti:

-napetost i nadutost iznad pupka

-kratkoću daha

-prestanak izlučivanja urina bez obzira na unos tekućine ili izrazito smanjenje izlučivanja vrlo tamnog urina

-bol pri kašljanju i bol u prsima

-izrazito povećanje opsega struka

-bol u predjelu abdomena
    To se događa zbog:

-izrazito otečenih jajnika

-nakupljanja tekućine u plućima i/ili abdominalnoj šupljini i tkivima

-zbog gore navedenog povećava se rizik od zgrušavanja krvi
    Preporučuje se:

-sve kao i gore navedeno

-hospitalizacija i liječnički nadzor"

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja bi se javila na novi UZV ranije od tri tjedna - i otišla privatno u CITO - ili zvala dr. L-a. Jednostavnije će ti bit otić' u CITO, oni isto s tim imaju iskustva, i njihove su trudnice imale hipserstimulaciju (znam na forumu dvije) i uspješno dalje nosile trudnoće, mislim da je jedna bila hospitalizirana. Oni se time bave - neplodnošću, tretmanima, terapijama.

Lorena

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Jel' prva trudnoća prošla OK?
    Prva je trudnoća isto bila teška, hiperstimulacija sa sličnim simptomima, porod također težak, ali je rezultat čista petica (dječak, 4,5 god.)

Ina33 i ostale cure hvala puno na savjetima!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajde, super ! Bit će onda i ova OK, samo ćeš se sad u prvo vrijeme morat malo više kontrolirat.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

čestitam na trudnoći i nadam se da će se ciste što prije smiriti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •