Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: POLICISTIČNI JAJNICI

leekt avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno POLICISTIČNI JAJNICI

znam da ste vec puno pisale o tome,a evo mene opet..
    sve sto znam o tome (vise-manje) da imas problema sa začećem..(to mi rekli svi doktori)
    hm..ja pijem za terapiju Yasmin godinu dana i bila neki dan na UZV i kaze da je bolji nego prije..u cet.idem endokronologici sa hormonima(slob.testosterona i prolaktina-koji koliko vidim su ok,ali mi na zadnjem nalazu hormona nisu valjali Progesteron i Estradiol.) i sa nalazom UZV-a.
    Jos ne planiram imat djecu ali me zanima kolike su sanse da uspijes zatrudnjet s tom dijagnozom i kakva su zapravo vasa iskustva s takvim jajnicima??
    mene strah da nece moc imat djecu!!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moji su oba bili policistični i isto su mi rekli da ću teško imati djecu...
    desni se popravio malo, lijevi je i dalje katastrofa al eto pročitaj
    iz mog potpisa nakon svakavih dijagnoza ja čekam drugu
    bebu, ponekad je samo potrebna velika želja... čuda se događaju...
    budi pozitivna

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Malo je teže, ali nije nemoguće. Danas medicinski potpomognuta oplodnja čini čuda, ako je sve drugo o.k. dovoljna je i jedna terapija klomifena, da izazove dobru ovulaciju i eto tebe trudne.
    A možda ti ni to neće trebati.

Kad budeš planirala trudnoću, svakako prelistaj teme na pdf-u potpomognuta oplodnja.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma nekad čak nije ni teže nego inače. Ja imala, pila Dijane 6 mj. i zatrudnila normalno. Čak mi je žao da sam to pila ali me ova gin ispizdila. Moje frendice šogorica imala grozno policisticne jajnike i jedva se brane od djece a gin joj rekao da ce tesko imati djecu. Ma to s zacecem je najvise fora u glavi, ako bas nemas neke gadne probleme. Ja sam si isto brijala da nista od djece pa eto... nekako se desilo . Formula ti je puno zalijevanja... i ne razmisljanja. Bitno se opustiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

leekt, odi na podforum potpomognuta, imaš masu o PCOS-u. Koji put jednostavna terapijica upali - klomifeni itd. Koji put treba ić' na IVF. Koji put s PCOS-om žena ostane prirodno najnormalnije trudna. Imaš masu iskustava, ali masu gore na tom pdf-u. Ovisi sve o tome koliko je jako izražen taj poremećaj, on se u pravilu ne liječi nego se terapijom dođe do ovulacije (ako žena nema ovulacije, jer PCOS smanjuje broj ovulacija) i trudnoće. Ako je blago izražen i imaš ovulacije više-manje, onda ne trebaš brinuti. Dobra vijest za PCOS je da, koliko sam shvatila, onda kasnije ulaziš i u menopauzu jer manje puta ovuliraš. Ako sam rekla glupost, neka mi forumaši sude. Ja sam ti već 5 godina po tretmanima, nemam PCOS, ali svašta naučila putem. Daklem - sve je moguće, ovisno o težini poremećaja. Ako ti je bad logiravat se gore na potpomognutoj, otiđi na "home page" roda, klinkni na "neplodnost" i ima ti više članaka o PCOS-u, nije ga jednoznačno lako dijagnosticirat, ali ako se vidi preko UZV-a ili ako imaš inverziju LH-FSH hormona i ako imaš povišen testosteron onda su to parametri za dijagnosticirat PCOS. Ili ako ti se na UZV-u jednozbnačno vidi da su jajnici policistični. To je nešto što imaj u vidu, ali nije sad "smrtna presuda" ni u kom slučaju. Od raznih vrsta neplodnosti najgora je ona koju nazivaju "idiopatska" - kad su muž i žena naizgled OK tj. kad medicina ne zna razlog zbog kojeg par ne ostaje trudan. Onda im ne znaju ni pomoć i golgota traje godinama, a razriješi se koji put na prirodni način, koji put uz IVF, a koji put nikako.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

leekt,
    PCOS mi je dijagnosticiran vrlo rano, nikad u životu nisam imala baš redovnu mengu (čak mi je znala izostati 9 mj. :? ), a pokušavali smo 3 godine. Onda sam imala jednu veliku psihičku krizu kad sam jednostavno "otpustila" tu želju iz sebe i prestala se živcirati.
    Pogledaj u potpisu. Moguće je, ali ne postoji univerzalna formula. Ja slutim što je meni pomoglo, no to je moje iskustvo. Važno je znati da kod tog sindroma liječnici još uvijek ne znaju točan uzrok i uglavnom se liječe simptomi, što se meni nije sviđalo pa sam prestala sa terapijom (btw, Diane 35 se gotovo više nigdje u svijetu ne prepisuju nerotkinjama i tko ih uzima, trebao bi napraviti jednu poveću pauzu prije nego li krene na trudnoću).
    Osobno bih se, da nisam sponatno zatrudnila, radije okrenula homeopatiji i psihoterapiji-ali, to je samo moje mišljenje sada, možda bih drukčije mislila da nije došlo prirodno.

leekt avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala Vam cure!!
    da,sigurna sam da je jako puno toga ˝u glavi˝pa otuda krenut vec sada..
    samo sam zeljela vidjeti vasa iskustva,da ne brinem toliko.
    na UZV-u mi pise da je desni jajnik PCO izgleda a Lijevi mikrocističan.slobodni testosteron mi je 2.2 a usporednica za godine 20-39 je 0.19-8.9 (sto govori da je ok),a je LH mi je 8.9 a FSH 3.3 hm-to valda ni dobro,ha??
    HVALA VAM PUNO NA ODGOVORIMA!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, to ti je ta LH-FSH inverzija. Naime, ako je LH, po nekima, 2 puta, a po nekima 3 puta (a kod tebe je skoro tri puta) veći od FSH-a, onda je to jedan od indikatora za dijagnosticirat PCOS, osim slike na UZV-u, povišenih muških hormona, eventualno lošeg oggt testa (onaj šećer, ne znam sad točno napisat). A propos terapija i zatrudnjivanja, složila bih se s gore rečenim. Najbitnija je pozitiva u glavi, to ti je onako "dobra baza" za dalje. Sve je moguće - da ćeš zatrudnit piece of cake i da ćeš se cirkulirat po dokotrima. Nemaju doktori "čarobne pilule", a kako se ja sama liječim 5 godina (nedijagnosticirano, biće problemi v glavi ili na nekom mikro levelu (najnovije su ti neke imunološke teorije - antitijela itd., koja se u Americi nešto istržauju, a naši više manje mašu rukama na to, a niko kod nas pak još ne nudi psiho tretmane za liječenje neplodnosti - što me čudi, imali bi pacijenata i zarađivali bi super), rel. dosta sam pokupila putem. Sama sam se osvjedočila da masu, ali masu žena ostane prirodno trudno i s PCOS-om, da ih masu uspije rel. jednostavno s klomifenima (ne ide na IVF, tj. "umjetnu", nego im daju hormončiće koje se piju i potiču ovulaciju i ciljaju se odnosi), a neke od njih se muče godinama. Kako, zašto - odgovor zna samo vjetar, nemaju doktori odgovor na sve i velika većina toga je misterija za medicinu. Znači - primarno penso positivo, a sve drugo je rješivo prije il' kasnije, ako se radi o PCOS-u. Ako imaš povećanu kilažu (koji put povezano s ovim stnajem), probaj malo na dijetu - imaš specijalne PCOS dijete, eventualno na sistematskome malo pogledaj lipide tj. masnoće u krvi jer znaju bit povećane, živi zdravo, nemoj pušit i tako to - ono, sve zdravorazumski i zanemari crne prognoze .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, i nemoj mjerit ovulaciju LH trakicama, to zapamti - uvijek će ti bit pozitivne jer je za PCOS karaktirističan povišen LH.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, idi na redovite godišnje ginekološke preglede, UZV included (znači ne smao briseve, nego malo na UZV da se na UZV-u vidi kako ti jajnici izgledaju, stoji li to ili se kreće u smjeru poboljšanja ili pogoršanja (puj-puj).. Ono - živi kao što bi trebali svi zdravstveno-savjesni živit, naravno, bez pretjerivanja .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I smanjeni progesteron ti je isto karakterističan za PCOS, vidim da si gore to napisala da "nije bio dobar". Ako je smanjen, to ti znači da nema ovulacija ili da su manje kvalitetne. Ali, sama sam svjedokom da koji put dijagnoza nema veze s ishodom priče, a da je medicina koji put samo neka teorija koja sa strane prati čudo života. To ja tebi želim .

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

imala sam i ja istu dijagnozu godinama - PCOS. uvjeravala me i doktorica opće prakse da ako ne zatrudnim sa nekih 22-23 g. neću kasnije ni moći. nalaz hormona mi nije bio briljantan.

šta da ti kažem više o epilogu? dovoljno piše u potpisu. i to otprve!

samo se nemoj uzrujavati unaprijed. pokušaj misliti pozitivno.

leekt avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da smanjen mi je progesteron!hm..a ovo s trakicama nemam pojma.ja sam samo vadila hormone iz krvi i idem na uzv.kontolira me prof.Vizner (endokrinolog) moj ginekolog i jedna ginekl.sa SD kod koje radim UZV.
    Sutra idem kod Viznerice pa me bas zanima sta cemo dalje!
    u svakom slucaju HVALA HVALA na ohrabrenjima i vasim iskustvima!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, to ti gore cure s "prije začeća" kad žele zatrudnit gledaju kad im je ovulacija, a to se može doma pratit preko onih LH testova (Ovugnost i sl.). Samo sam ti htjela reći da, kad dođe to doba da bi htjela zatrudnit, onda nemoj gledat LH trakice jer će ti uvijek bit pozitivne, to sam mislila.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: POLICISTIČNI JAJNICI

Citiraj leekt prvotno napisa
    znam da ste vec puno pisale o tome,a evo mene opet..
    sve sto znam o tome (vise-manje) da imas problema sa začećem..(to mi rekli svi doktori)
    hm..ja pijem za terapiju Yasmin godinu dana i bila neki dan na UZV i kaze da je bolji nego prije..u cet.idem endokronologici sa hormonima(slob.testosterona i prolaktina-koji koliko vidim su ok,ali mi na zadnjem nalazu hormona nisu valjali Progesteron i Estradiol.) i sa nalazom UZV-a.
    Jos ne planiram imat djecu ali me zanima kolike su sanse da uspijes zatrudnjet s tom dijagnozom i kakva su zapravo vasa iskustva s takvim jajnicima??
    mene strah da nece moc imat djecu!!
    Meni su oba jajnika kao švicarski sir i svi su mi dr govorili da ću imat problema sa začećem, bla,bla,bla.....
    Zatrudnjela od prve!!! 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Leekt, ma, sve ti je to kako ti "padne grah". Ugrubo, gore od nas s potpomognute cca 30% je idiopatska neplodnost (ne zna se uzrok, a u pravilu ti žene krenu to liječit nakon što pokušavaju doma sami jedno godinu-dvije), nekih cca 20% je PCOS, nekih 20% su zaštopani jajovodi, ostalih 30% raznorazno. To ti je moja odokativna procjena praćenja foruma zadnjih godinu-dvije. Ti lijepo brini za situaciju u glavi, a drugo ništa nije nerješivo. Začeće i plodnost još su misterija za doktore, u ogromnom broju slučajeva.

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A joj, ja kad sam dosla kod doktora u "Cito", koji je utvrdio trudnocu, kaze mooooolim, pa kako ste vi zatrudnjeli...i svaki ginekolog kod kojeg sam u trudnoci otisla na pregled (a bilo ih je, brat bratu, jedno 9-10) se isto tako iscudjavao...
    Policisticni jajnici je sto i sad imam napisano u UZV knjizici nakon pregleda poslije poroda. A ja nisam ni znala da imam takvih "problema".
    Ipak, rekose mi da mozda nikad vise necu zatrudnjeti... :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ah, cure, nedajte se smesti, stvarno. Evo upoznala curu kojoj su na porodu vidjeli totalni septum maternice, a da je gore na pdf-u potpomognuta bila bi se totalno komirala, razmišljala o operaciji itd. i tad bi vjerojatno to i imalo smisla napraviti (ako ne bi dvije-tri godine ostajala trudna). Žena nije pojma imala da ima septiranu maternicu, ostala trudna piece of cake, i nije joj 22-23 . Izgleda da je to što ginići kažu obrnuto proporcionalno istini - evo meni rekli da ću ostat trudna piece of cake - jer sve mi je divno . Dobro, malo sarkazma ne škodi u sitne sate, ali hoću vam poručit - svaka čast na teoretskom znanju, al' ne valja ni dr-ove uzimat smrtno ozbiljno, ni njihove dijagnoze kao "smrtne" presude. Dijagnoze su jedno, real life je drugo, i baš mi je drago koliko ti se cura s PCOS-om javilo da to opovrgne, jer čitajući iskustva gore na potpomognutoj dobiva se drugi dojam, ali vidiš da je to ipak fifty-fifty, a upast ćeš ti u ovu sretnu polovicu .

leekt avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dijagnoze su jedno, real life je drugo, i baš mi je drago koliko ti se cura s PCOS-om javilo da to opovrgne, jer čitajući iskustva gore na potpomognutoj dobiva se drugi dojam, ali vidiš da je to ipak fifty-fifty, a upast ćeš ti u ovu sretnu polovicu Kiss

Kaze endokrinologica da ide na bolje.Opet u 5mj.doc s UZV-om a onda cemo napravit pauzu s Yasmin pa vadit ponovo hormone.Kao trebali bi bit bolji.

da zapravo kad citam vasa iskustva vidim da ste sve ostale trudne :D (koje su se javile barem)..to je stvarno SUPER I OHRABRUJUCE!!HVALA VAM!!

migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni su dijagnosticirali policisticne jajnike s 16g. Upozorili su me na to da vjerojatno bez hormona nikad nece biti nista od djece. Endokrinologica kod koje sam se lijecila je bila (po mojem misljenju) super strucnjak, a i nalazi su joj isli u prilog. Pila sam tada diane i andracur. nakon njih sam totalno posemerila ciklus (koji je do tada bio produzen, no ipak redovan) do mjere da oko godinu dana uopce nisam imala menstruaciju.
    Odlucila sam odustati od tableta, i ne razmisljati o tome kako bez homona nikad nece biti djece.
    Prije nesto vise od tri godine dragi i ja se dogovorili da bi zeljeli dijete. Sa strepnjom sam se sjetila rijeci doktorica, no odlucila ne razmisljati o tome, i pokusati, ako ne ide znam da me ceka golgota. U to vrijeme radila sam 250 km od Zagreba gdje je bio dragi....
    Mislim da je bio 25. 2. kad smo krenuli u akciju...Za Uskrs (dakle nekih 1,5 mj kasnije) imali smo plus 8) na testu.
    Mozda, bez obzira na dijagnozu-upali!
    Kod nas fakat je!
    Kora je preslatka, prevesela, ponekad nemoguca djevojcica!
    Sretno svima i ne ocajavajte!

NFV

Početno

Cao svima

Ja sam nova (u biti ovo mi je prvi post)

PCOS imam jako dugo (dijagnoza sa 13 god, ali nikako da mi sjedne u podsvijest da ja to stvarno imam - konstantno ju poricem). Nikada nemam pojma kada cu dobiti stvari (sretna ako dodju 3-4 puta godisnje). Nakon nekoliko godina bez kontracepcije (ali ne previse entuzijasticnog pokusavanja) u Februaru smo dobili, normalna trudnoca etc.

Prije toga nam je receno da cemo lakse dobiti na lutriji nego prirodno zanijeti. No to je meni na jedno uho uslo a na drugo izaslo. Nemam pojma kako smo uspjeli u prilicno stresnom razdoblju zanijeti, ali jedino cega se sjecam su bile borovnice! Ja sam bila upala u maniju jedenja borovnica i svaki dan sam ih servirala dragom. Poslije sam gledala na internetu ali ne mogu nista pronaci vezano uz plodnost ili PCOS.

Anyway, sada mi je frizer pun borovnica. Vec mi izlaze na nos, ali ne mogu skoditi....pa toplo preporucujem, prije metformina, klomida, umjetnih oplodnji itd.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •