Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: SVIM RODICAMA KOJE NEŠTO ZNAJU...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno SVIM RODICAMA KOJE NEŠTO ZNAJU...

Drage moje "rodice"...
    Prilično je prošlo vremena od mog zadnjeg posjeta ovom mjestu.
    Vidim (čitam) kako je i dalje pozitivna energija i razmišljanje imperativ ovog druženja i to me jako veseli.
    Da ne duljim, MM i ja smo prije mjesec dana (konačno) krenuli obavljati elementarne pretrage da ustanovimo što se dešava i gdje "škripi".
    Ja sam vadila hormone štitnjače i spolne hormone i to je u redu. Ginekološki pregled također, nalaz na bakterije sterilan, PAPA također uredna, no prilikom UZV-a doc mi je rekao nešto u ovom smislu:
    "Dakle,desni ovarij urednih kontura i veličine, lijevi malo manji, na stražnjoj strani maternice miom veličine 22 mm, koji je benigan i ne bi trebao utjecati na eventualnu oplodnju".
    Nadalje, kad je išao pronaći dominanti folikul, zaključio je kako jednostavno ne postoji. Umjesto toga pronašao je mnoštvo malih mjehurića koji su prazni i neupotrebljivi (?).
    To me zabrinulo, no kako je ustvari vrijeme obavljanja UZV-a bilo netom po završetku menstruacije, doc mi je objasnio da to ne mora biti mjerodavno.
    Suprug je napravio spermiogram, i hvala dragom Bogu dijagnoza je normoospermia, ali s jednom digresijom (citiram):
    Progresivna pokretljivost slaba.
    Sada me te dvije činjenice zbunjuju.
    Sestra, jer nije bilo doktorice, koja je izdala nalaz kaže da je sve u granicama normalne.. ali..
    U očekivanju slijedećeg termina ambulanti za reproduktivnu medicinu molim sve rodine mozgalice da mi pomognu svojim iskustvima i znanjem..
    Svaka daljnja informacija je dobrodošla.
    Veliki pozdrav svima,

PUPPA

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Puppa, ništa posebno ti nemam za reći. Nakon neposredno završene menstruacije ne može se baš odmah ni vidjet vodeći folikul, tako da mi sve to djeluje normalno. Kod kog si to bila - socijalnog ginića, privatnika ili kod MPO specijaliste? Ako si bila kod MPO specijaliste, ne bih se brinula. Koliko dugo pokušavate napravit bebu, koliko vam je godina? Jesu ti ciklusi uredni? Jeste li radili prohodnost jajovoda (HSG), jesi mjerila sama doma ovulaciju itd.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni je 32, a suprugu 35 godina. U braku sam tri godine i od tada pokušavamo. Ja inače imam izuzetno uredne cikluse svakih 28 dana, mjerila sam bazalnu temperaturu i po tim vrijednostima ovulacija je uredna. Zadnje dvije godine imali smo prilično puno problema što obiteljskih, što poslovnih i jednostavno nisam bila spremna na sve ovo što prolazimo sada. Mislim da bi bila psihički "pukla", stoga smo toliko i čekali.s početkom pretraga. Svi su mi govorili to je od stresa, opusti se.. (mislim da smo ove fraze svi čuli).
    UZV sam radila u bolnici. Ali planiram ponoviti kod privatnika. Nisam još radila prohodnost jajnika, u biti sve što sam obavila sam napisala u predhodnom postu.
    Naravno da sam o ove tri godine popila hektolitre čaja od macine trave, pa kapsule "PRENATALA", pa raznorazni "specijalni položaji" kod odnosa... no bez rezultata..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve razumijem. Ali, ako nisi kod nekog od Big 5 MPO-ovaca - za ZG - VV, SD, Petrova, Pol. Vili, Pol. IVF, za ST CITO (ne znam jesam li koga propustila), savjetovala bih ti da se uputiš. U bolnicama državnim (VV, SD, Petrova) ionako se čeka godinu dana na lijekove za IVF, dok odradiš HSG proći će još mjesec do pet itd. Hoću ti reći - trebaš biti, uz sve te druge doktore, baš i kod doktora specijaliste za neplodnost. Ako si kod ginića "opće prakse" ne znam.... On će sigurno biti sklon govoriti ti da si mlada, da je sve oK, da pokušavate... Ionako ti ne može ništa malo "pametnije radit" - a la inseminacija, maksimalno možete pokušavati s ciljanim odnosima, a ne znam - to sam prošla (isto "sve u redu"), isto sam počela u 32.-goj, sad mi se to čini kao gubitak ne vremena, nego energije (sad sam u 37.-moj), zato mi je žao što nisam prije počela s right stuff-om jer mi se sad teže uputit na milijuntu folikulometriju. Naravno, da sam uspjela pričala bi desetu priču. Nema ti tu crno-bijelo, moraš sama odlučit što i kako ti se dalje ide. Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam imala tri mioma velicine 1-2 cm i doktor mi je rekao da bi bilo bolje da ih nema, ali da misli da oni nisu uzrok neplodnosti. Kako nikako nije dolazilo do oplodnje, a sve smo pretrage napravili, ostali su samo ti miomi kao moguci problem, pa su i oni uklonjeni. Od tada je proslo skoro dvije godine, a trudnoce i dalje nema. Znaci, problem nije bio u njima.

To sto nema dominantnog folikula odmah nakon menstruacije, cini mi se u redu.

Mislim da bi slijedeci korak koji ce ti doktor predloziti mogao biti HSG - kontrola prohodnosti jajovoda, jer ostalo sto si navela izgleda uredno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Draga puppa, dobro nam se vratila!
    Želim ti puno sreće i bebicu što prije!!!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da je ina dobro rekla, ipak svatko mora odlučiti sam. Ja sam još mlada (26), pa sam sveisto preskočila sve i odmah na IVF. Kad nisu upalili ciljani odnosi znala sam ja da nemam šta puno čekat. Ovako sam krenula u postupak laganini pa do kuda stignem. Ništa se ne mora, pitanje je samo koliko tko ima vremena i koliko se kome čeka???

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam krenula u tvojim godinama, otprilike istim putem kao i ti, samo je kod nas FSH na gornjoj granici, miom je malo veći do tvog (svi dr kažu da on nije smetnja!) i spermogram malo lošiji, isto je pokretljivost u pitanju. Da te ne gnjavim, već sam odradila i hsg, 2 inseminacije i 1 IVF. Naravno, bez nekog konkretnog rezultata Sad, niko od nas ne zna kod kojeg si dr bila, ali sve ćemo se složiti u jednom - odi nekom od MPO-vaca. Već ste dovoljno dugo u prirodnim odnosima, do začeća nije došlo - prema tome sad slijedi razgovor sa njima i dalje preporuke.
    Ja ti, takođe, želim dobrodošlicu na ovaj pdf i što skoriju T

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Evo da utješim sve koje se brinu zbog mioma (dobroćudna izraslina). Moja prijateljica je u trudnoći od 6 mjeseci operirala miom. Što znači da on nije pepreka za trudnoću. Sve je bilo u redu, bez ikakvih komplikacija, a beba sad ima 5 godina.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Drage cure, od srca vam hvala svima na savjetima i prenošenju iskustava.
    Imam sreće, pa mi liječnici (svi kod kojih sam bila, a valjda i sami svjesni da je problema s začećem sve više kod parova) zaista nisu "pametovali" izjavama tipa "još ste mladi", "imate vremena" i sl...
    Moja ginekologica je isto promptno reagirala, odmah mi je dala sve potrebne uputnice i najavila što prije odlazak u Rijeku (obzirom da sam iz Istre, a navodno imaju visok postotak uspješnosti). Sad ćemo vidjeti.
    U svakom slučaju, ne mogu a da ne naglasim, lijepo je osjetiti ovako pozitivne vibre i podršku.
    fritulica tebi poseban pozdrav!!
    I dalje mi svaki put "zamiriši" tvoj avatar...

p.s.

Dobila sam dosta informacija da mi sada vjerojatno slijedi ispitivanje prohodnosti jajnika...
    Može mali opis te pretrage?? Jel boli? Jel se odmah dobije nalaz i sl??
    Hvala unaprijed.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uh. U riječkom području ti je bilo s tim "cirkusa" nedavno jer nisu imali u bolnici reagensa, i cure su odlazile u Oguliln (ako se dobro to sjećam) raditi. Ne znam jel' se situacija stabilizirala, čekalo se inače mjesecima. U ZG-u se to može napravit privatno - radi se od 8-10 dc (mora bit početak ciklusa jer ako se radi rendgenski HSG onda se ne smije bit trudan). U stvari, evo ovako - postoje ti tri opcije ispitivanja prohodnosti jajovda - ultrazvučni HSG, rendgenski HSG (točan 60%) i laparaskopija (točna 100%). Ovi HSG-ovi su ti stvari koje se mogu raditi i ambulantno, bole pet sekundi, a malo više ako jajovodi nisu prohodni - onako kao jaki grč. Tu ti ubrizgaju kontrast kroz jajovode i gledaju jesu li prohodni. Može ti bit lažno pozitivan jer taj kontrast pritiskom recimo makne priraslice, a nakon prolaska kontrasta one se vrate (recimo forumašica Garfy je imala totalnu blokadu jajovoda - laparaskopijom se vidjelo poslije, a HSG uredan, a jedna forumašica se javila da je HSG na Merkuru pokazao totalnu blokadu, a laparaskopija kasnije da je sve OK). Ali, to su ti iznimke, u 60% slučajeva je to točno i pretraga je vrlo jednostavna. Laparaskopija je, s druge strane, operacija s općom anestezijom, ne boli ništa, ali je ipak operacija sa svim rizicima anestetiziranja. Savjetovala bih te da se spojiš s riječkim forumašicama - asja, martina123 (mislim da je ona to nedavno radila) da te upute što i kako je sad stanje u Rijeci. Alternativno, možeš doći u ZG i to jednostavno privatno odraditi (ako imaš sredstava - privatno ti se ništa specijalno ne leži u bolnici). Eventualno da te prime na Merkuru ili SD-u ako primaju sve pacijente, ali recimo na Merkuru moraš sama kupovat kontrast (nekih 500 kn). Ako ti se zakomoplicira preko uputnica i da se traže kontrasti po Rijeci i Gorskom Kotaru, najbolje ti je doć' u ZG i to riješit privatno. Ja sam ti velik zagovornik privatnika (ja i laparaskopiju napravila privatno), ali naći ćeš uvijek pro i contra. Najbolje pp-aj cure riječanke - vidjet ćeš na postu "Riječka kavica" koje su, i dobit ćeš inside information koje su mogućnosti rađenja HSG-a na riječkom području i koje su alternative - Ogulin, ZG. Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, na Merkuru (di sam ja to radila) ti odmah kao kažu kako je, ali papirić (koji svaki onda doktor čeka), se zna čekat. Ja čekala par mjeseci, nikako da mi krene (iz ZG-a sam), na kraju na intervenciju dr-a s VV-a dobila, to je bilo 2003. u doba onog liječničkog štrajka, ne znam jel' sad što bolje. Privatno dobiješ nalaz odmah.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ina hvala.
    Ja sam krenula putevima socijale, ali u principu isto sam zagovornik privatnika, naravno onih korektnih za koje sam dobila dobre preporuke. Termin uvijek znači u točno vrijeme, PORAZGOVARAJU s pacijentom, i objasne ti što će ti i kako raditi, nalaz dobiješ odmah...
    Dobro, plati se, ali barem nešto "dobijem" za to što platim.
    U bolnici obično sve odrađuju kao na traci, mrmljaju sebi u bradu kad očitavaju nalaz, a čekanje da ne spominjem.
    Eto zahvaljujući svima vama, danas sam puno "pametnija" nego jučer.
    Sad se bacam dalje u akciju...

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pupa ako ti budu radili ultrazvućni HSG uopće nije bolan, malo neugodan ali bolan ne.Ostalo ti je ina sve objasnila pa nema potrebe ponavljati. želim Vam da što prije dobijete svoh malog

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Što se tiče Rijčkog KBC-a, koliko sam čula u čekaonici RTG HSG ne rade već neko vrijeme. Na njemu navodno inzistira samo dr. Vlastelić.
    Dr. Smiljan-Severinski za svoje pacjentice rati UTZ HSG.

Mislim da su ti trenutno u Rijeci na GO. Raditi će nešto kratiko u srpnju mislim poslije 10-og. Veliki nastavak bi trebao biti tek u rujnu budući da imaju građevinske radove na odjelu (nadam se da imaju bolje radnike nego kad sam ja uređivala stan)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •