Moja kikica je usla u 21 mjesec i gore lijevo se nazire dvojka ali daleko je to od izraslog zuba. Ta dvojka je izbila prije 2 mjeseca, viri par milimetara, i dalje ni makac. Inace joj je prvi zub izbio sa 9 mjeseci, i sad ih ima 15, lijepi su i zdravi, s tim da ocnjaci jos rastu. Meni se sve nekako cini da ova dvojka nece izrasti :/ . Ima li netko s slicnim iskustvom?
Mojoj M. nije izašao jedan zub dolje, teško je odrediti je li to jedinica ili dvojka, ostale jedinice i dvojke su iste veličine i rasporedile su se da je jedan zub u sredini. Zubarica kaže da ona tu ne bi ništa poduzimala, jedino ako bi se dogodilo da joj trajni zubi počnu nepravilno rasti. Nedavno joj je ispao i drugi zub dolje, jedan trajni je izašao i čini se sve ok, a sad ćemo vidjeti kako će biti s tim drugim.
Bili smo kod zubara sa 19 mjeseci i rekao je da je jos rano da ista govorimo i preduzimamo. Nije htio ni slikati (a ni ja) i tako evo cekamo i raspitujemo se tko je jos u klubu neizraslih zubica. Mislim se sve da i ne izadje i trajni, danas je ortodoncija tako uznapredovala da cemo to vjerojatno rijesiti. Eto zube nije nasljedila od mene: moji su veliki, zdravi i bijeli a trebalo je 2 godine bravica (i vjerovali ili ne 5 izvadjenih zuba koji su bili visak) da bi se poredali u idealnu liniju.
Baš smo danas bili kod zubara. Meni je izgledalo kao da joj dolje izlaze dva zuba odjednom, koji zbog nedostatka mjesta rastu pod kutom jedan prema drugom, a istovremeno kao slijepljeni jednom stranom. Nisam bila sigurna jesu li to oba trajni, ili je jedan od njih onaj mliječni koji nikad nije izašao. Međutim, zubarica je rekla da je to JEDAN zub, tzv. zub blizanac, koji je nastao sraštanjem dva trajna zuba. Hoće li se on moći prepiliti pa da to postanu vizualno dva zuba ovisi o tome što sve oni imaju zajedničko (kao sijamski blizanci). Oni najvjerojatnije imaju svaki svoj korijen, a tijelo je zajedničko, međutim ukoliko imaju svaki svoju pulpu mogu se razdvojiti. Ako im je pulpa zajednička, morat ćemo se pomiriti s takvim zubom, ili ga izvaditi pa poslije duugo nositi aparatiće koji će joj donje zube pomaknuti da nema rupu. Kako se ionako ništa ne može napraviti dok zub skroz ne izraste, kad nam se zubarica vrati s godišnjeg slikat ćemo ga, pa ćemo vidjeti što je na stvari.
Inače, čini se da je zube i čeljust naslijedila od muža, on ima prevelike zube za svoju čeljust i osmice je morao kirurški vaditi, neke mislim i prije nego su mu i izašle.