-
Pogača
POGAČA
3 svježa kvasca
1.5 kg brašna
250 g margarina
400 g šećera
2 jaja
6 žumanjaka
2 vanilin šećera
sol, limunova i narančina korica
malo ruma
Meni najbolje uspiju na slijedeći način. Tako ih moja mama radi već "sto godina" i nema šanse da ne ispadnu kako treba.
Na pari razmutiti žumanjke sa šećerom. Kad se dobro zagrije skinuti i dodati margarin i bjelanjke, zatim narančinu, limunovu koricu, sol i rum. Kvas razmutiti u toplom mlijeku s malo brašna i šećera. Ne čekati da se digne već ga odmah dodati ( taj mi je savjet dala jedna gospođa koja radi u pekari, kaže da kvasac izgubi snagu kad se pusti da se diže). Dodavati po malo brašno za koje je najbolje da je toplo ( stavi se ranije u pećnicu da se malo zagrije, ali na minimalnoj temperaturi da se ne stvore grudice).
Umijesiti tijesto, paziti da nije pretvrdo i ostaviti na toplo da se diže 3-4 sata. najbolje ga zamotati u kakvu deku i sl. Najvažnije je da se tijesto umjesi brzo da se ne rashladi jer se onda teško diže.
Dignuto tijesto razdijeliti prema želji. Od ove količine ispadnu četiri pogače. Oblikovati ih i ostaviti na toplom mjestu da se dižu još otprilike 1.5 - 2 sata.
Razrezati ih na tri dijela, premazati jajom i peći na 180 C oko 40 minuta.
Snorki, nadam se da si mislila na ove pogače. Ako ne, ipak probaj super su.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma