Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Oslobođenje od poreza na promet nekretnina 2. put

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Oslobođenje od poreza na promet nekretnina 2. put

Kupili smo stan u Zagrebu (73m2), nas je troje . Do sada smo MM i ja živjeli u kući (suvlasnici smo pola-pola) u Samoboru, ali ta nekretnina ne zadovoljava naše stambene potrebe.
    Imamo li pravo na oslobođenje od poreza na promet nekretninama ako smo već koristili tu opciju?
    Je li netko za drugu nekretninu-koja trajno rješava stambeno pitanje- dobio oslobođenje? Ako je, što ste napisali u zahtjevu? (može na pp?)
    Druga nekretnina /stan) je plaćena stambenim kreditom, dok prva nije.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako sam dobro shvatila, vi ste tu pogodnost već koristili, što znači da više ne možete, to je ključno - može se koristiti samo jednom.
    Jedino postoji opcija da sada platite za tu prvu za koju ste bili oslobođeni, pa da onda tražite oslobođenje za drugu, ali ne znam koliko vam se to isplati.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    Ako sam dobro shvatila, vi ste tu pogodnost već koristili, što znači da više ne možete, to je ključno - može se koristiti samo jednom.
    Jedino postoji opcija da sada platite za tu prvu za koju ste bili oslobođeni, pa da onda tražite oslobođenje za drugu, ali ne znam koliko vam se to isplati.
    Mislim da to nije moguce jer se govori o kupnji prve nekretnine...

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Bilo je već nešto o tome i rečeno je da je moguće, ako prva nekretnina ne zadovoljava potrebe (povećane) obitelji. Nažalost, ne mogu naći gdje je taj topic, ali svakako bih pokušala na Poreznoj. Nemate što izgubiti.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, možda je bio moj slučaj, ali moja prva nekretnina nije kupljena, nego mi je darovana, znači nisam dvaput oslobođena plaćanja poreza na prvu nekretninu
    dakle, vlasnica sam stana od 37 m2, koji mi je darovan i koji naravno nije zadovoljavao uvjete (tada) tročlane obitelji
    MM i ja smo kupili zemljište od 778 m2, vlasništvo pola-pola, obvezali se da ćemo tamo izgraditi kuću i prijaviti prebivalište u roku od 5 godina, i oboje smo oslobođeni plaćanja poreza.

mislim da nikako nemožeš biti dva puta oslobođenja plaćanja za prvu nekretninu.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina
    Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.
    (čl.11.st.15)

P.S.
    Pripazi, ako u roku od 5 godina prodaješ nekretninu za koju si bila oslobođena plaćanja poreza po osnovi prve nekretnine - tada ipak plaćaš porez.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pogledaj malo ovdje
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...702&highlight=
    Sigurna sam da postoji opcija da platiš na prvi za koji si bila oslobođena, pa sad tražiš za ovaj novi (veći) oslobođenje - čak sam i u pravnim savjetima za nekretnine u jutarnjem čitala o tome jer smo mi razmišljali o nekim opcijama u tom smjeru (pusti snovi )Ali ubij me sad, ne znam gdje to točno piše.
    Imaš broj za nekretnine na poreznoj 0800-66-99-33 pa probaj, ja imam dobra iskustva s tim brojem
    Ne samo da plaćaš porez na promet ako ga otuđiš u roku od 5 g. već ti se može podrepiti i da platiš porez na dobit za razliku u cijeni! Zato kad se skućiš - ne mrdaj.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina
    Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.
    (čl.11.st.15)

P.S.
    Pripazi, ako u roku od 5 godina prodaješ nekretninu za koju si bila oslobođena plaćanja poreza po osnovi prve nekretnine - tada ipak plaćaš porez.
    To je točno, i meni su u poreznoj točno tako rekli.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pogledaj malo ovdje
    da platiš porez na dobit za razliku u cijeni!
    Porez na dobit za razliku u cijeni! što je to? :?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj paws prvotno napisa
    Pogledaj malo ovdje
    da platiš porez na dobit za razliku u cijeni!
    Porez na dobit za razliku u cijeni! što je to? :?
    Kupis po 10, prodas po 12. Na ova 2 razlike placas porez na dobit.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa jel to moguće? :shock:
    Pa kaj državu briga po koliko si ti kupio i po koliko prodaješ, pa to je osobno vlasništvo.
    Ako je ovo istina pa to je totalno iznuđivanje novca, onda nam je država stvarno totalno jadna

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj paws prvotno napisa
    Pa jel to moguće? :shock:
    Pa kaj državu briga po koliko si ti kupio i po koliko prodaješ, pa to je osobno vlasništvo.
    Ako je ovo istina pa to je totalno iznuđivanje novca, onda nam je država stvarno totalno jadna
    To ti se može dogoditi (ali i ne mora) u slučaju da kupiš stan pa ga prodaš mislim za 3 g. i onda na tu raliku u cijeni plaćaš porez na dobit (35%) jer se smatra da si na tako kratki rok kupio stan da bi ostvario dobit, a ne da bi živio u njemu (npr. preprodavači stanova obzirom na rast cijena nekretnina mogu tako jako lijepo živjeti a da prstom ne mrdnu, treba im samo početni kapital za dva-tri stana), ali ti isto tako moraju i dokazati da ti u tom stanu nisi živio, odnosno ti možeš dokazati da si živio u stanu, npr. tako što imaš prijavljeno prebivalište.
    Nije to neka naša umotvorina, i druge zemlje imaju takve propise.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam imala mali stan, 40ak kvadrata i bila oslobođena placanja poreza jer mi je bio prva nekretnina, nakon pet godina sm ga prodala jer mi je , buduci da nas je sada vise, postao prostorno neadekvatan (po zakonu 50 kvadrata za 1 osobu) i kupila veci, te trazila oslobođenje na razliku kvadrata. sve ti fino objasne u poreznoj, puno meni poznatih ima istu situaciju, da sam sama platila bih razliku od 50 kvadrata (ako je stan 80, porez placas samo na 30). posto nas je dvoje, oslobodili su nas poreza skroz. opet.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne kužim, prvi puta su te oslobodili plaćanja poreza na 40kvadrata, to mi je jasno.
    Drugi puta ste kupili 80 kvadrata,
    tebi je još ostalo da te oslobode na 10kvadrata, a suprugu na 50 kvadrata, pa to je 60 kvadrata, jel tako?
    Kako su vas onda totalno oslobodili plaćanja poreza na 80 kvadrata? :?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Za 2 osobe oslobađaju te do 65 (ili 68 :? ) kvadrata, bar je tako bilo prije 2 godine kad smo mi kupili stan.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ako se ne varam, da bi te oslobodili plaćanja poreza na ovu drugu nekretninu, onu prvu trebaš prodati (mislim da se to stručno kaže otuđenje nekretnine). Uglavnom, to je moguće, jer je bitno da je to prva nekretnina koja odgovara vašim stambenim potrebama, a ne prva nekretnina uopće. Znam osobu koja je to tako napravila (prodala jedan stan i kupila veći, a oba su kod kupnje bila oslobođena po toj osnovi).
    Nažalost, točnu ti proceduru ne znam, ali u Zg u poreznoj bi ti trebali znati odgovoriti na to pitanje.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

prvi stan je bio neadekvatan, u tome je kvaka

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj vidra prvotno napisa
    prvi stan je bio neadekvatan, u tome je kvaka
    To kužim, znači prodala si manji stan i kupila veći, ali kako si za dvoje ljudi dobila oslobođenje za svih 80 kvadrata (trebala bi biti oslobođena za 60 i nešto, a za ostatak do 80 platiti porez, ako vas je samo dvoje) :?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ovako...
    jedna osoba ima pravo na oslobođenje plaćanja poreza na 50m2
    dvočlana obitelj na 50+25
    tročlana na 50+25+25 pa tako redom.

moj slučaj.
    dok sam bila trudna kupila sam stan od 52.5m2, porez sam morala platiti na dva i pol kvadrata.

kada bi sad kupovala stan, bila bi oslobođena, na račun frana, na još 25 m2, s obzirom da smo sad dvočlana obitelj.

da je tad fran bio rođen, ne bi morala platiti ona dva i pol kvadrata, a pri sljedećoj kupnji ostalo bi mi za iskorirstiti olakšicu na još 22.5 kvadrata.

evo ovo je moje saznanje o cijeloj priči

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    evo ovako...
    jedna osoba ima pravo na oslobođenje plaćanja poreza na 50m2
    dvočlana obitelj na 50+25
    tročlana na 50+25+25 pa tako redom.
    Ovo jednostavno nije točno.
    Vidi link
    http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/

Cit.:
    "UVJETI ZA OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA POREZA NA PROMET NEKRETNINA:
    Građanin može ostvariti oslobođenje uz uvjet:
    1. - da ima hrvatsko državljanstvo

2. - da prijavi prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina nalazi

3. - da veličina stana/kuće koju kupuje, ovisno o broju članova uže obitelji (bračni drug i djeca), ne prelazi površinu:
    - za 1 osobu do 50m2 stambenog prostora
    - za 2 osobe do 65m2 stambenog prostora
    - za 3 osobe do 80m2 stambenog prostora
    - za 4 osobe do 90m2 stambenog prostora
    - za 5 osoba do 100m2 stambenog prostora
    - za 6 osoba do 110m2 stambenog prostora
    - za 7 i više osoba 120m2 stambenog prostora
    Ako veličina stana ili kuće koju građanin kupuje prelezi ove površine porez na promet nekretnina plaća se samo na višak stambenog prostora..."

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala paci, na ispravci, pisala sam ono što je vrijedilo kad sam ja kupovala stan (bar sam mislila da vrijedi i nisam provjeravala, jer mi je to napisala osoba koja radi u poreznoj upravi (s obzirom da je šefica "nečega" tamo nisam zbilja osjećala potrebu za provjerom)).
    hvala još jednom!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad sam vidjela da je početak primjene 1.1.2003.
    to znači da je vrijedilo i u trenutku kad sam ja kupila stan. zbilja ne znam zašto mi je dala cifre 50m2 za jednu osobu, a za svaku sljedeću +25.
    ispričavam se još jednom, svima koji su pročitalni moj post, prije pace-inog.

Ostaje još jedno pitanje.
    Ako sad odem kupiti stan od 65m2 (dvoje nas je u obitelji), hoću li imati poreznu olakšicu na 65m2, na 15m2 ili na ništa?

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

tweetynema na čemu

Iz iskustva ti mogu reći da ti sve ovisi na koga naletiš - možeš od službenih osoba dobiti totalne dezinformacije, ali ono što je napisano je relevantno.

Za ovo što navodiš da bi napravila, jedino što bi bilo sto posto sigurno po meni je da platiš porez na stari stan i tražiš kompletno oslobođenje za novi - ne možeš dva put koristiti istu olakšicu. Ali uvijek je najbolje nazvati njihov telefon 0800 669933 (provjeri na onom linku jel to taj) i tamo stvarno rade stručne osobe koje ti sve začkuljice mogu objasniti.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pomagajte molim u našoj (konkretnoj) situaciji:

MM je upravo prodao stan od 71.9kvadrata koji je glasio na njega, a dobio ga je od tate darovnim ugovorom.
    Ja nemam niti sam imala ikad išta na sebi.
    Imamo jedno dijete.
    Upravo kupujemo stan (novogradnju) od 84kvadrata.

Koliko ćemo platiti poreza? Samo za 4kvadrata ili?
    Šta je sa onim da se na novogradnju plaća samo 1% poreza?
    I na koga treba knjižiti stan? Na svo troje, ili?

Sorry ak su pitanja bedasto postavljena, al svaka bi pomoć dobro došla, baš kao i linkovi općenito, vezani uz kupnju stana, od kapare, bilježnika pa na dalje...

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Novogradnja se ne oporezuje prema Zakonu o porezu na promet nekretnina (čiji su sastavni dio olakšice za kupnju prve nekretnine), već prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost. PDV bi ti trebao biti uključen u cijenu stana.
    Ali se udio u građevinskom zemljištu na kojem je izgrađena oporezuje prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, i tu vrijedi oslobođenje za prvu nekretninu, tako da bi ti plaćala porez na promet nekretnina samo na pripadajući dio zemljišta (i iznos naknade za komunalno uređenje) koji se odnose na višak stambenog prostora.

Kapara je znak ozbiljnosti poslovanja i stvarne namjere kupovine nekretnine i ona je uobičajena u pologu visine 10% vrijednosti kupoprodajne cijene.
    Kapara je regulirana Zakonom o obveznim odnosima. Ukratko -
    - ako jedna strana preda drugoj stanoviti iznos novca ili drugih zamjenjivih stvari kao znak da je ugovor sklopljen (kapara), ugovor se smatra zaključenim kada je kapara dana, ako nije što drugo dogovoreno.
    - ako nije drugačije ugovoreno, kupac koji je dao kaparu može odustati od ugovora ostavljajući kaparu drugoj strani, a ako od prodaje odustane prodavatelj, dužan je vratiti dvostruku kaparu

Što se bilježnika tiče, plaća se samo ovjera potpisa (46 kn 4 kopije).

Iako, po mom mišljenju, ovakve bi stvari trebali raditi odvjetnici. Dogovoriš da ti obavi sve skupa (od provjere građevinske dozvole, projekta, elaborata o etažiranju itd.) da kasnije ne bi bilo nekih problema (ne bi bilo prvi put). To će te istina koštati malo više, ovisno o vrijednosti stana, iako neki imaju i cijene koje nemaju veze s tarifom, ali uključuju zaista sve (već navedeno, pa i poreznu, uknjižbu...)
    Raspitaj se na par mjesta.
    Ako se odlučiš za odvjetnika, kreni odmah - neka on vodi sve od predugovora, pa na dalje (dakle, prije kapare)

Ili probaj sama. Linkovi za početak:
    POREZNA UPRAVA
    KAKO UKNJIŽITI SVOJE VLASNIŠTVO

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vesna hvala.

A na koga knjižiti stan tj. šta za sobom vuče to što je MM imao darovanu nekretninu?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

podižem jer imam pitanje

Imamo stan u vlasništvu koji nije adekvatne veličine za nas 4, sada bi kupovali veći stan (i to ćemo vidit .
    Za prvi stan smo oslobođeni poreza (bio je novi, kupljen od tvrtke, porez kojeg smo oslobođeni nije bio velik)

Kad bi sada kupovali veći stan, koji zadovoljava potrebe nas 4, prema poreznom zakonu, postoji li iti jedna od narednih opcija:
    1. da platimo porez kojeg smo bili oslobođeni i budemo oslobođeni ovog?
    2. da platimo porez samo na razliku (onoliko koliko smo bili oslobođeni)?

ili moramo platiti sve?

Hvala

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

krumpiric najsigurnije ti je da nazoves besplatni telefon porezne uprave 0800 66 99 33 i pitas ih za svoj slučaj.
    Mišljenja sam da bi prva spomenuta varijanta bila moooozda moguća ali oni će ti zasigurno točnije reci koje su ti opcije na raspolaganju.

Sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •