A stavila sam ovu temu baš ovdje jer znam da je ovo faza tipična za ovu dob..ali kod nas je to možda malo više izraženije-iz kojeg razloga, nemam pojma.
Uglavnom Jan se počeo svega bojati. I inače je vrlo oprezno dijete kojem treba vremena da se upozna s novim prostorima, ljudima ili predmetima. Nije "bezglav" u smislu da će mi istrčati na cestu (kuc, kuc, kuc), trčati niz stepenice, skakati s kreveta itd.
Ali popis stvari kojih se boji ili koje mu ne pašu je povelik.
Navest ću samo neke:
- Doktor i sve prostorije koje nalikuju ordinaciji. Okej, to je razumljivo-znam!
- novi prostori i novi ljudi (koje nije nikada vidio). Ako mu se približi netko k'o mu u tom trenutku ne paše odmah viče "ne, ne" i počne lamatati rukicama
-nema šanse da sjedne na ljuljačku ili onu trokolicu
- obožava životinje pa smo nedavno bili u "dva potoka" i nema šanse da se približi konjima ili srnama
-obožava vlakove pa ga je dida vodio na kolodvor da ga vidi izbliza i nema šanse da mu priđe, opet "ne, ne" viče
-raspameti se svaki put kad prođe tramvaj pa rekoh idemo se provozati kad ih već tako štuje i svaki put kad prolaze viče "trmvaaaaj" ali kad smo se približili vratima, no way
-Vikend smo proveli na moru, ma ni približiti se vodi a svaki put kad bi se netko od obitelji išao okupati opet "nee, ne". Najveći domet je bacanje kamenčića u vodu.
-Kupili mu bazenčić na napuhavanje, ma nikako da uđe u njega, i tri dana nije, samo je močio rukice.
- Neki dan sam slučajno ostavila usisavač u spavaćoj sobi i kad ga je Jan ugledao zbrisao glavom bez obzira
- Jedvo smo isfurali da trčkara gol kad smo bili na moru-i na to smo ponosni-ali kapu na glavu nikako da stavi
- neki dan je u kvartu bila neka predstava, neka djeca su pjevala-ma kakvi da priđemo i poslušamo odmah viče "tamo, tamo" kao da se okrenemo i idemo u drugom smjeru.
- Nakon sto godina sam nedavno otišla kod frendice s Janom (a skoro nikada ne idemo kod nekog u goste) i čim smo ušli počeo je plakati, pa se malo smirio, gledao neke slikice i nakon tri minute donosi mi cipele i "ajmo" viče- i šta ću-otišla!
Uf..ma sigurno bi se sjetila još toga al' sam na poslu pa....
Pa sam samo htjela vidjeti ima li još mališana sa zeko sindromom![]()
Mislim da se družimo, ne? hehehe