Results 1 to 50 of 50

Thread: riba, morski plodovi i druge "upitne" stvari...

  1. #1

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default riba, morski plodovi i druge "upitne" stvari...

    Ne znam je li tema već bila ali kako sam zbunjena različitim natpisima o štetnosti ribe u prehrani trudnica, želim upitati vas ovdje pogotovo primorke kakva su iskustva i saznanja o tome?


    osobno sam veliki ljubitelj ribe i što se mene tiče mogla bih ju jesti svaki dan(uključujući morske plodove) međutim čitam kako česta konzumacija može dovesti do oštečenja ploda u trudnoći zbog žive koju sadržava riba! :shock:


    šta se može jesti i u kojoj količini a da ne bude štetno? :?


    neki dan sam smazala šarana a nakon toga me uhvatila grižnja savjesti! danas za ručak opet riba i opet ista dilema! :?

    zazubice mi rastu na lignje i škampe a ne znam da li smijem to jesti? :?


    help!

  2. #2
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default Re: riba, morski plodovi i druge "upitne" stvari..

    Quote Originally Posted by mozarela
    Ne znam je li tema već bila ali kako sam zbunjena različitim natpisima o štetnosti ribe u prehrani trudnica, želim upitati vas ovdje pogotovo primorke kakva su iskustva i saznanja o tome?


    neki dan sam smazala šarana a nakon toga me uhvatila grižnja savjesti! danas za ručak opet riba i opet ista dilema! :?
    ma saran je ok.
    cuvaj se tunjevine i dagnji.

  3. #3

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    191

    Default

    ja jedem sve, i tunjevinu i dagnje. Smatram da ništa što nije pokvareno ti ne može škoditi. Naravno, pri tom ne mislim da ćeš 5 dana u tjednu jesti tunjevinu

  4. #4

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Svugdje pomalo
    Posts
    201

    Default

    Da, slobodno se pocasti
    Ziva se talozi u ribama koje dugo zive, kao sto je tuna. A ove 'mladje' mozes slobodno koliko hoces

  5. #5
    ivana b's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zg
    Posts
    474

    Default

    Već se pisalo o tome negdje pa vidi na pretražniku. Svakako,u velikim ribama skuplja se više žive pa se ne preporučuju one veće od tune (npr.morski pas itd.),ali sve manje konzumiraj slobodno.Nemaj straha jer je riba vrlo korisna za dječji mozak

  6. #6
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by red sonja
    Da, slobodno se pocasti
    Ziva se talozi u ribama koje dugo zive, kao sto je tuna. A ove 'mladje' mozes slobodno koliko hoces
    točno to
    ove "domaće" ribe ne žive dugo, il ih mi ulovimo ili talijani (u našim vodama dakako )

  7. #7
    bauba's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    399

    Default

    Potpisujem- ribu bez straha- ja "tamanim" i šarane, somove, babuške, amure (sve kaj upecamo )
    A iz ribarnice isto uzmemo što bude friško taj dan kad je riba na jelovniku.
    Tunu isto jedem, ugl. sa tjesteninom ili napravim paštetu...
    Uživaj u ribicama.

  8. #8

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    hvala svima!


    bitno mi je da nije štetno pa se sada šaltam na recepte!

    treba mi nešto s lignjama!

  9. #9
    ivana b's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zg
    Posts
    474

    Default

    Eh da ne zaboravim, zaboravi školjke u trudnoće (škampe možeš),jer su one prirodni čistači mora,pa skupe sve nečistoće.Još da ljudi znaju gdje se obično vade,ne bi ih nitko jeo (dagnje-tamo gdje kanalizacija istječe..).
    Inače,lignje su super u rižotu (sa bijelim vinom,lovorom i ružmarinom dobiješ super aromu),ili u pećnici sa krumpirima s tim da lignje filuješ sirom (npr.dimsi-njam njam ),i malo razbacaš luka uokolo..uf,za prste polizat al malo masno.. A ako imaš peku-stavi sve pod peku

  10. #10
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by ivana b
    (dagnje-tamo gdje kanalizacija istječe..).)
    ccc
    postoje uzgajivači dagnji, koji imaju inspekcijske provjere
    ovakve dagnje bi bile zabranjene
    prošle godine, zbog radova na kanalizacijskom sustavu Šibenika došlo je do ispuštanja fekalija (idioti) pa su sva uzgajališta uzvodno zamrznuta (zabranjena prodaja)
    ako nisi sigurna u uzgajivača, nemoj kupovati, pa si sigurna

  11. #11
    Arwen's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,318

    Default

    Quote Originally Posted by ivana b
    Eh da ne zaboravim, zaboravi školjke u trudnoće (škampe možeš),jer su one prirodni čistači mora,pa skupe sve nečistoće.Još da ljudi znaju gdje se obično vade,ne bi ih nitko jeo (dagnje-tamo gdje kanalizacija istječe..).
    Inače,lignje su super u rižotu (sa bijelim vinom,lovorom i ružmarinom dobiješ super aromu),ili u pećnici sa krumpirima s tim da lignje filuješ sirom (npr.dimsi-njam njam ),i malo razbacaš luka uokolo..uf,za prste polizat al malo masno.. A ako imaš peku-stavi sve pod peku
    ja san jela školjke u trudnoći a i dan danas ih svi jedemo barem 2puta tjedno uključujući i dagnje koje sigurno ne dolaze iz kanalizacije
    MM mi se bavi ribom i školjkama i sigurno nije ni nama a ni nikom drugom donio nešto iz kanalizacije
    možda ih netko i vadi tamo ali molin bez generaliziranja

  12. #12
    momze's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    4,443

    Default

    ja sam se klonila tunjevine, lososa i sabljarke dok sam bila trudna upravo zbog razloga koje su cure gore navele - ziva.
    skoljke sam, takodjer, izbacila iz prehrane, no ribu sam konzumirala.

  13. #13

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    86

    Default

    u trudnoći je dobro jesti manje ribice koje možeš pojesti s kostima - girice, papaline, male srdelice...

  14. #14
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by Tilja
    u trudnoći je dobro jesti manje ribice koje možeš pojesti s kostima - girice, papaline, male srdelice...
    a s druge strane opet nije jer se pripremaju przenjem na ulju.

  15. #15
    zaba

    Default

    znam da je tunjevina u velikim kolicinama zbog zove stetna ali sam negdje procitala kako su srdele izuzetno dobre u trudnoci te da sadrze cak 30 posto potrebnog kalcija dnevno. moj je problem sto mi nakon njih nekako ostaje metalni okus u ustima i nakon pranja zuba

  16. #16
    ivana b's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zg
    Posts
    474

    Default

    [quote="MGrubi
    prošle godine, zbog radova na kanalizacijskom sustavu Šibenika došlo je do ispuštanja fekalija (idioti) pa su sva uzgajališta uzvodno zamrznuta
    ako nisi sigurna u uzgajivača, nemoj kupovati, pa si sigurna[/quote]

    MGrubi ja sam iz Ši i dok sam živila doli imali smo "našeg čovika" kod kojega smo nabavljali lipe pidoće.Ali sad sam u Zg i ne mogu se u nikoga pouzdati!
    90-ih je kanalizacija istjecala iza kanala Sv.Nikole,prema Zlarinu,tamo je jedna plićina di je uvijek bilo ljeti bar 20-ak brodova koji su vadili pidoće.Sjećam se dobro što mi je tata rekao-da sve to završi na pijaci!Mama je jednom kupila srdele u nekog petog dobavljača koji je tvrdio da su odlične,pa smo svi dobili temperaturu i povraćali..osim nje-nije ih jela jer je bila trudna.Valjda nisu bile friške ili su izvađene sa sumnjive lokacije..

  17. #17
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    ma na radiju su spominjali da je zagađenje bilo zbog šibenskog kolektora, no ja znam da se u isto vrime gradija skradinski kanalizacijski kolektor
    sad, ko je bija kriv ....
    na pijaci moš naći svašta, to je istina

  18. #18

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    danas sam opet imala nezasitnu želju da jedem ribu! :/ pa sam smazala konzervu(bez konzervansa) oslića ali sam htjela skušu jer mi je ona najnjam ali sam negdje čitala da i skuša spada pod upitne ribe? :?


    to jest ako je skuša =lokarda? :?

  19. #19

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Split
    Posts
    118

    Default

    Nisu ti skuša i lokarda isto jedino su obe plave ribe. a o štetnosti njihovoj ne znan.

  20. #20
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by mozarela
    danas sam opet imala nezasitnu želju da jedem ribu! :/ pa sam smazala konzervu(bez konzervansa) oslića ali sam htjela skušu jer mi je ona najnjam ali sam negdje čitala da i skuša spada pod upitne ribe? :?


    to jest ako je skuša =lokarda? :?
    pa plava riba se bas preporuca zbog toga sto "hrani" bebin mozak. jedino je mozda nedostatak sto je malo teze probavljiva koliko znam.
    i da, skusa je jedno, lokarda drugo.

  21. #21

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    aaah, onda je ok! idem sada smazati skušu za doručak(konzerva bez konzevansa ).


    pa ja ne znam zašto su meni rekli da je skuša =lokarda? :?


    za lokardu (pa šta god da je)piše da se ne smije jesti. :/

  22. #22

    Join Date
    May 2007
    Location
    sesvete
    Posts
    233

    Default

    Ja danas radim škampe na buzaru :D :D :D :D
    I inače jedem skoro svu ribu jer smo MM i ja riboljupci.
    Samo ti jedi ribu i bez brige si.Uostalom,bolje ribu nego svinjetinu!

  23. #23

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Frisku ribu (morsku) sam u trudnoci tamanila u ogromnim kolicinama. Samo sam izbacila sve skoljke iz jelovnika. Plava riba je najzdravija (ima najmanje masnoce) i slobodno ju mozes jesti 2 do 3 puta na tjedan. Hm, pecene na gradele ili u ribljoj juhi s malo maslinovog je cista gozba pogotovo za trudnice

  24. #24
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by mozarela
    za lokardu (pa šta god da je)piše da se ne smije jesti. :/
    ma gdje to pise?

  25. #25

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    Quote Originally Posted by cokolina
    Quote Originally Posted by mozarela
    za lokardu (pa šta god da je)piše da se ne smije jesti. :/
    ma gdje to pise?

    MISLIM DA SU MI TO REKLI U JEDNOM RESTORANU NA MORU! :?


    kako god ja sam danas opet jela ribu i to fiš u novootvorenom restoranu u gradu!

    nadam se da ne pretjerujem ali tako mi se jede riba u zadnje vrijeme a muž je morao rešeširati cijelo jutro kako bi mi ispunio tu želju jer vjerovali ili ne jako je teško u restoranima pronaći dobar fiš!

  26. #26

    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    51

    Default

    u trudnoći se,naročito plava riba,preporučuje 2 do 3 puta tjedno,naravno svježa a ne ona u konzervi bez obzira na konzervans.

  27. #27
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by baby1
    u trudnoći se,naročito plava riba,preporučuje 2 do 3 puta tjedno,naravno svježa a ne ona u konzervi bez obzira na konzervans.
    a moze i smrznuta.

  28. #28

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    Quote Originally Posted by baby1
    u trudnoći se,naročito plava riba,preporučuje 2 do 3 puta tjedno,naravno svježa a ne ona u konzervi bez obzira na konzervans.

    ma kako! :shock: a ja se baš tješim pomišlju da jedem ribu u konzervi i to bez konzervansa! ekstra pazim na to!
    nisam li negdje čula da konzervirana riba ima više omega 3 u sebi? :?

    ma ne znam u svakom slučaju meni se riba stalno jede! mogla bih je jesti za doručak ručak i večeru!
    po ovim vrućinama ne usudim se kupovati svježu(osim ako nije živa i predamnom obezglavljena a to je kod nas rijetkost) tako da uglavnom jedem oslića i skušu iz konzerve.

    jutros su mi zazubice rasle na dimljenu pastrvu ali se nisam usudila uzeti jer ne znam da li smijem.
    a obožavam ribu i sirovu i dimljenu i pohanu pečenu kako god!!!

  29. #29
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    Quote Originally Posted by ivana b
    (dagnje-tamo gdje kanalizacija istječe..).)
    ccc
    postoje uzgajivači dagnji, koji imaju inspekcijske provjere
    ovakve dagnje bi bile zabranjene
    prošle godine, zbog radova na kanalizacijskom sustavu Šibenika došlo je do ispuštanja fekalija (idioti) pa su sva uzgajališta uzvodno zamrznuta (zabranjena prodaja)
    ako nisi sigurna u uzgajivača, nemoj kupovati, pa si sigurna
    nije nis iscurilo, nego je konacno napravljena inspekcija po propisu.

  30. #30
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by mozarela
    Quote Originally Posted by baby1
    u trudnoći se,naročito plava riba,preporučuje 2 do 3 puta tjedno,naravno svježa a ne ona u konzervi bez obzira na konzervans.

    ma kako! :shock: a ja se baš tješim pomišlju da jedem ribu u konzervi i to bez konzervansa! ekstra pazim na to!
    nisam li negdje čula da konzervirana riba ima više omega 3 u sebi? :?

    ma ne znam u svakom slučaju meni se riba stalno jede! mogla bih je jesti za doručak ručak i večeru!
    po ovim vrućinama ne usudim se kupovati svježu(osim ako nije živa i predamnom obezglavljena a to je kod nas rijetkost) tako da uglavnom jedem oslića i skušu iz konzerve.

    jutros su mi zazubice rasle na dimljenu pastrvu ali se nisam usudila uzeti jer ne znam da li smijem.
    a obožavam ribu i sirovu i dimljenu i pohanu pečenu kako god!!!
    Sasvim je u redu jesti konzerviranu ribu. I da, ima puno omega-3 masnih kiselina, zasluznih za razvoj mozga (i opsega glave!) fetusa.

    Treba jesti sitniju plavu ribu, recimo srdelu, tj. sardinu.

  31. #31

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    hvala na informaciji ,već sam se prepala da radim krivo misleći da radim dobro!
    samo što srdelu baš i ne volim ali nadam se da je skuša ok, i to je malkoc veća plava riba!

  32. #32
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Smijes jesti i lokardu i skusu (to je skoro pa isto, ali ipak nije).

  33. #33

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    eto a meni su rekli da je isto! :shock: u čemu je razlika?

  34. #34
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Skuse su skuse, a lokarde su lokarde...

    Svu sitniju plavu ribu mozes jesti bez straha.

  35. #35

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    hvala-opet mi se otvara apetit na ribu ali i na morske plodove pa je već zamišljam pladanj pun škampi lignji tristo vrsta ribe a bome i mrkač na salatu! samo zato jedva čekam da idem na more!

  36. #36
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by mozarela
    hvala-opet mi se otvara apetit na ribu ali i na morske plodove pa je već zamišljam pladanj pun škampi lignji tristo vrsta ribe a bome i mrkač na salatu! samo zato jedva čekam da idem na more!
    a netko bi pomislio da ti tamanis mozarelu

  37. #37

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    Quote Originally Posted by cokolina
    Quote Originally Posted by mozarela
    hvala-opet mi se otvara apetit na ribu ali i na morske plodove pa je već zamišljam pladanj pun škampi lignji tristo vrsta ribe a bome i mrkač na salatu! samo zato jedva čekam da idem na more!
    a netko bi pomislio da ti tamanis mozarelu
    ja ti mozarelu zapravo i ne volim(otkako sam saznala od čega se pravi ) nego me gazdarica od foruma tražila da mjenjam nick jer je bio sličan s puno drugih koji već ima! dobro da nisam ispala sir trapist jer je svaki drugi prijedlog bio već zauzet!

    tako da se ja ipak radije držib ribe! sutra idem vidjeti jel ima negdje svježeg šarana. zapravo sam htjela pastrvu ali je više nema nigdje kupiti svježu!

  38. #38
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    [quote="mozarela"]
    Quote Originally Posted by cokolina
    sutra idem vidjeti jel ima negdje svježeg šarana. zapravo sam htjela pastrvu ali je više nema nigdje kupiti svježu!
    pa pastrve ima uvijek svjeze u Konzumu. gotovo svaki dan. pogledaj opet.

  39. #39

    Default

    Ja sam isto tamanila svježu ribu.

    Plodove mora (školjke) nisam jer je kod njih stvarno realna opasnost da se dobro potruješ.

  40. #40

    Default

    Ja sam isto tamanila svježu ribu.

    Plodove mora (školjke) nisam jer je kod njih stvarno realna opasnost da se dobro potruješ.

  41. #41
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    pa koje vi morske plodove kupujete? svjeze ili smrznute?

  42. #42

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Split
    Posts
    118

    Default

    ja ribu jeden ali plodove mora izbjegavan (ne jeden ) jer me baš strah iako mi nikad nisu naškodili a kupujen ih uvijek svježe (i ribu isto).... glupo al eto....

  43. #43
    lucky's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    102

    Default

    Evo razlike između lokarde i skuše:

    - kao što je već rečeno skuše su skuše, a lokarde su lokarde
    - cijena: skuša je cca 3 puta skuplja od lokarde (što znači i kvalitetnija što se i osjeti u okusu)
    - okus: nakon pečenja skuša je mekana i sočna, a lokarda suha
    - izgled: vrlo, vrlo slične ali razlika ipak postoji; skuša ima manje oko, te izraženiju i užu šaru a lokarda veće oko, širu te manje izraženu šaru.

    Inače, ja uglavnom jedem plavu ribu baš zbog omega 3. I to bar 2 puta tjedno. A od plodova mora svježe kozice i škampe (sumnjam u svježinu dagnji na ribarnici ili ih ev. kupim u prolazu kroz Ston a to je 1 put godišnje ).

  44. #44

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    [quote="cokolina"]
    Quote Originally Posted by mozarela
    Quote Originally Posted by cokolina
    sutra idem vidjeti jel ima negdje svježeg šarana. zapravo sam htjela pastrvu ali je više nema nigdje kupiti svježu!
    pa pastrve ima uvijek svjeze u Konzumu. gotovo svaki dan. pogledaj opet.
    od srca hala!

    želja je bila tolika da sam danas otišla u konzum i stvarno, našla svježu pastrvu! :shock: nisam to znala jer rijetko idem u konzum ali danas sam si uzela pastrve komad šarana i škarpine! pa ća sutra biti riblja plata s češnjakom i peršinom! zazubice mi idu!

  45. #45

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    nadam se da u tim ribama(šaran i škarpina) nema ničeg štetnog? :?

  46. #46
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by mozarela
    želja je bila tolika da sam danas otišla u konzum i stvarno, našla svježu pastrvu! :shock: nisam to znala jer rijetko idem u konzum ali danas sam si uzela pastrve komad šarana i škarpine! pa ća sutra biti riblja plata s češnjakom i peršinom! zazubice mi idu!
    sad nam moras otkriti kako pravis tu riblju platu?
    (a jesi skarpinu isto nasla svjezu?)


    Quote Originally Posted by mozarela
    nadam se da u tim ribama(šaran i škarpina) nema ničeg štetnog? :?
    pa cega bi bilo? te su ribe dobre.

  47. #47

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    kad kažem riblja plata to znači da sfrigam sve to skupa i zalijem maslinovim uljem češnjakom i limunom pa to sve složim na jednu platu! i naravno blitva i krumpir na hrpice!

  48. #48
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    Quote Originally Posted by mozarela
    kad kažem riblja plata to znači da sfrigam sve to skupa i zalijem maslinovim uljem češnjakom i limunom pa to sve složim na jednu platu! i naravno blitva i krumpir na hrpice!
    sfrigati=poprziti na ulju?
    skarpina je svjeza?

  49. #49

    Join Date
    May 2007
    Posts
    420

    Default

    Quote Originally Posted by cokolina
    Quote Originally Posted by mozarela
    kad kažem riblja plata to znači da sfrigam sve to skupa i zalijem maslinovim uljem češnjakom i limunom pa to sve složim na jednu platu! i naravno blitva i krumpir na hrpice!
    sfrigati=poprziti na ulju?
    skarpina je svjeza?

    škarpina smrznuta-kod nas nikada nije ni blo svježe!nemoj mi reći da u konzumu bude svježa!? :?

    ribu ću uvaljati u brašno pa na ulje! ja bih radije na roštilj ali nisam sigurna kako bi to ispalo a pošto imam goste neću da eksperimentiram.

  50. #50
    cokolina's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    mjesto rođenja
    Posts
    912

    Default

    pa to ja tebe pitam; rekla si da si komad skarpine uzela...koliko znam ima samo pakiranje po dva komada ili u "rinfuzi" po komad, zato sam mislila da si svjezu uzela negdje...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •