Meni je najbolji čušpajz od tikvica kak ih rade moja baka i mama:
prodinsta se luk, pa se dodaju naribane tikvice i još se malo prodinsta, dodati jednu ili dvije svježe paprike, pošatubati s malo brašna (ili napraviti zapršku, ovisi kak više volite) i zalijati kiselim mlijekom (najbolje je domaće s vrhnjom). Stavi se malo paradajza (domaći umak od paradajza ili onaj kupovni iz tetrapaka), začini po želji (sol, papar) i prokuha. Ako ne volite raskuhane tikvice onda se doda i malo octa.
Fenomenalno mi je to kiselo mlijeko jer kak se ono kuha tak se formiraju kao male mrvice sira. Čušpajz je fini i topli i hladni. Moji to obično jedu uz pire krumpir, a ja tamanim samo.

Kod nas se bučnica radi sa sirom, a u Međimurju sam bučnicu jela s makom i to me oborilo s nogu jer obožavam mak. Imam negdje i taj recept, pa ako vas zanima mogu ga prepisati.

Ali čušpajz... Svu sam tastaturu zaslinila