-
pitnje o plaći tijekom čuvanja trudnoće
Molim vas da mi odgovorite ukoliko imate kakvih saznanja :? Trebam otići na bolovanje radi čuvanja trudnoće, moje pitanje je, ako imam plaću 4000 kn koliko će ona iznositi za vrijeme bolovanja i koliko će iznositi prvih 6 mjeseci porodiljnog. pomozite hvala
-
Tražit će te prosjek plaće u zadnjih 6 mjeseci i na temelju njega izračunati koliko "košta" jedan radni dan i onda svaki mjesec pomnožiti tu cifru s radnim danima i dobit ćeš skoro istu plaću (50-100 kn manju/veću).
U prosjek plaće ti ne spadaju putni troškovi ako ih imaš!
Svi koji imaju plaću manju od 4250 kn ne gube skoro niš na čuvanju trudnoće niti u prvih 6 mjeseci porodiljnog!
-
Računati će se "koštanje" radnog dana ako je obrtnica, ako je radnica onda će računati vrijednost radnog sata. Iako na kraju dođeš na isto, ako radiš puno radno vrijeme. Danijela, pretpostavljam da si radnica jer obrtnici nemaju plaću, ne u onakvom obliku u kakvom je mi poznajemo.
Za bolovanje je presudna stvar radni staž prije otvaranja bolovanja zbog komplikacija u trudnoći: da bi ti se priznala vrijednost radnog sata, moraš imati ili godinu dana staža neprekidno prije otvaranja bolovanja ili 18 mjeseci staža u dvije godine. Ako nemaš jedan od ova dva oblika starog staža, sljeduje te minimalac, 831,50 kn mjesečno.
-
Hvala na odgovorima, ovako stoje stvari, od 9-og mjeseca prosle godine dobila sam posao na određeno a od 4-og mjeseca ove godine na neodređeno.
Zbog čuvanja trudnoće sam mislila raditi samo do 1.10. ove godine.
Termin mi je 29.1.2008.
To bi značilo da bih otišla na bolovanje 4 mjeseca prije termina rođenja.
Da li bi u tom slučaju prosječna plaća koja bi se računala pri isplati porodiljnog 6 mjeseci nakon rođenja djeteta bila plaća koju sam trebala dobiti ili bi se računalo tako da mi uzmu normalnu plaću za 8. i 9ti mjesec i zbroje ih sa plaćama od 10, 11, 12, 1 i 2og mjeseca umanjene zbog bolovanja pa uzmu prosjek od toga?
Nadam se da sam uspjela dobro objasniti što me zanima.
Hvala
-
naknade
malo si zakomplicirala, za prosjek naknade i na komplikacijama i na porodiljnjom se uzima samo plaća a ne naknada koju dobivaš na bolovanju, dakle ako misliš na komplikacije u 10. mjesecu izračunat će ti prosjek plaće od 9,8,7,6,5 i 4 tog mjeseca u kojima si radila i taj prosjek ostaje za izračun porodiljne naknade i naknade za drugih 6 mjeseci. (bar je tako bilo prije 1,5 g, ako se nešto mijenjalo sory) ako ti je plaća 4000 do bebinih 6 mj ćeš dobivati istu naknadu a onda 6 mj nešto između 2000-2500kn
-
Puno hvala, to me zanimalo
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma