Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Musaka

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    1,292

    Početno Musaka

    Molila bi recept za musaku.
    U principu znam kako se pravi musaka, al mi je taj način tako...obićan.
    Evo: red krumpira, red mesa (prethodno dinstano i začinjeno, pa tako dok ne nestane konđe)
    Jel vi možda znate drugačije...
    Bila bi vam zahvalna, to mi je na repertoaru za sutra...

  2. #2
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Iako ne volim instant stvari, jednom sam kupila Fant za musaku, to je nekakv umak i stvarno je drugačije, pokušaj.

  3. #3
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    red krumpira
    red mljevenog (dinstanog)
    pa pobacam po mljevenom hrenovkice izrezane na kolutiće i šampinjone
    pa pobacam ribanog sira (malo gaude, malo parmezana)

    Pa opet ispočetka dok ne ponestane sastojaka. Gornji red naravno krumpiri. na kraju zalijem šugom da se dobro upije. Malo zapečem par minuta pa izvadim i prelijem razmućenim jajima i vratim nazad da se zapeče do kraja.

  4. #4
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    Ja radim od patlidžana (iz turske kuharice)
    patlidžane narežeš i ispržiš pobrašnjene u ulju. Mljeveno meso izdinstaš sa lukom, češnjakom i nešto paradajza. Nauljiš, slažeš patlidžane i meso, i gore ploške paradajza. Naravno soli i papra. Gore još malo zauljiš s maslinjakom, pokriješ sa alu folijom i pečeš dok nije gotovo (ne idu mi minutaže).
    Za vegetarijance, umjesto mesa ide feta i mozzarella.

  5. #5

    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    73

    Početno

    Ja radim musaku iz grčke kuharice.Kad ju nadjem stavljam recept.Uglavnom, u meso ide cimet.Malo neobično, al je zbilja fina.

  6. #6
    ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Njemacka
    Postovi
    853

    Početno

    "Klasicna" musaka za mene je bila ona od krompira i mljevenog mesa.

    Dakle, izdinsta se mljeveno meso, a krompir skuha ispod ljuske i oguli, te nareze na ploske. Slaze se red krompia - red mljevenog mesa dok ima materijala, zavrsava sa krompirom. Sve se prelije smjesom umucenih jaja i mlijeka, te zapece.


    Varijanta s patlidzanima je zahtjevnija, ali daleko ukusnija ako volite patlidzane. Moja mama i tetka to su radile sa pohanim patlidzanima umjesto krompira i bilo je fenomenalno, toplo li hladno.


    Ideja: mozete u jednoj posudi za pecenje napraviti pola mjere sa krompirom, pola sa patlidzanima.

  7. #7
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Ja radim musaku tako da krumpir narežem na tanke ploške i kratko popržim na ulju. Na red krumpira ide mljeveno meso kao za bolonjez, onda opet red krumpira i sve to zalijem mješavinom jaja i vrhnja.
    Jest da je zbog prženog krumpira puno kaloričnija od obične, ali meni je preeefina, najfinija.
    To sam jednom vidjela na telki i od tad radim samo tako. Važno je krumpir kod vađenja iz ulja prvo staviti na papirnatu salvetu da dobro upije ulje, a tek onda slagati u vatrostalnu. Ja krumpir uvijek malo posolim da ne bude bljutav, bez obzira što je meso slano.

  8. #8
    Zoranova draga avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Balkan & Bliski Istok
    Postovi
    193

    Početno

    Moja mama i tetka to su radile sa pohanim patlidzanima umjesto krompira i bilo je fenomenalno, toplo li hladno.
    Moze i sa pohovanim tikvicama.

  9. #9
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja radim kao ornela_m, ali ponekad ne kuham krompir nego samo ogulim i narežem na šnite , posolim i slažem red mesa prodinstanog i začinjenog, red krompira i odmah zalijem sa mlijekom i jajima

  10. #10
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Ja sam smislila ovu verziju:

    krumpir narezem na male kockice, malo ga skuham, ne do kraja.

    U drugoj posudi izdinstam meso, zacinim, stavim dosta crvene paprike (dobro i ljutih zacina, jer mi to volimo), malo paradajza iz tetrapaka, iscijedim krumpire, i pomijesam sve, stavim u protvan, naribam ementalera gore i pecem.

    Mljaaac!!!

    A kad se stavi na tanjur jos posipamo parmezanom

    Da bude manje kaloricna, moze se smanjit kolicina krumpira, pa staviti tikvice na kockice, patlidjan, ili svjeza paprika.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    1,292

    Početno

    Mony ovo zvuči izvrsno, da znaš da ću probati danas.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    103

    Početno

    Izdinstam mljeveno meso sa crvenim lukom i šampinjonima + Fant za musaku
    Krompir izrežem na ploške i skuham do pola u slanoj vodi .
    Kasnije samo poslažem u vatrostalnu posudu red krompira , red mesa pa ponovo krompir .
    Može se dodati i neko povrće , paprika , brokula , karfiol itd
    Prelijem sa dva kisela vrhnja u koje stavim jedno jaje , sol i papar
    Stavim zapeči u rernu na 30 min

    Uz to mješana salata , pola glavice crvenog luka , jedan krastavac , rajčica , kukuruz , nariban sir i kiselo vrhnje , sol ( ne stavljam ocat , niti ulje) u salatu

  13. #13
    Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Bjelovar
    Postovi
    300

    Početno

    Umjesto krumpira stavim mahune. Njih skuham, meso pirjam s rajčicom. Stavljam red mahuna, pa red mesa, i sve zalijem kiselim mlijekom s jajetom

  14. #14
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Ja u mljeveno meso (dinstano na luku, ponekad dodam i ribane mrkvice) lagano umiješam i snijeg od bjelanjaka, a žutanjke pomiješam s vrhnjem i time prelijem musaku.

    Patliđane sam pržila u ulju, ali mi bude tako teška musaka... možda bi bilo bolje da ih drugi put popržim samo na tavi na par kapi ulja da ne budu masni?

  15. #15
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    ja sa od mame i bake naučila da se musaka radi s keljom (blanširanim) i mljevenim mesom, sve preliveno vrhnjem. to je kao zdravija varijanta povrće-meso

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    tako i ja radim: sa keljom, mahunama, tikvicama ili kupusom.
    ako stavim kiseli kupus, onda je okusom kao sarma.
    a začas se pripremi.

  17. #17
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Jel to znaci da vam listovi kelja ili kupusa (cijeli, pretpostavljam) zamjenjuju krumpir rezan na ploske?

    Bas zanimljivo!
    To cu napraviti MM-u na mesni dan UN-ke

  18. #18
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja s mesom dinstam i balancane (narezane na kockice, prethodno icijeđene), i to u jednakim količinama. Krumpir sam prije pržila, onda dopola kuhala, a sad ga samo izrežem na jako tanke ploške i stavim sirovog. Zalijem pri kraju kiselim vrhnjem i jajima, i kad se to malo zapeče, promiješam tako da izgubi formu i još malo zapečem. Bude neuredno, ali dobije dodatni gušt.

  19. #19
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Jel to znaci da vam listovi kelja ili kupusa (cijeli, pretpostavljam) zamjenjuju krumpir rezan na ploske?

    Bas zanimljivo!
    To cu napraviti MM-u na mesni dan UN-ke
    Da se nadovezem na ovo svoje pitanje -
    jel se stavlja po jedan red listova, ili vise, ili po volji?

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    1,292

    Početno

    e Mony probala sam tvoju verziju i zbilja je za prste polizat...
    a i ovo sa kiselim kupusom

  21. #21
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    e Mony probala sam tvoju verziju i zbilja je za prste polizat...

    Bas mi je drago

  22. #22

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    336

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Ja radim musaku tako da krumpir narežem na tanke ploške i kratko popržim na ulju. Na red krumpira ide mljeveno meso kao za bolonjez, onda opet red krumpira i sve to zalijem mješavinom jaja i vrhnja.
    Jest da je zbog prženog krumpira puno kaloričnija od obične, ali meni je preeefina, najfinija.
    To sam jednom vidjela na telki i od tad radim samo tako. Važno je krumpir kod vađenja iz ulja prvo staviti na papirnatu salvetu da dobro upije ulje, a tek onda slagati u vatrostalnu. Ja krumpir uvijek malo posolim da ne bude bljutav, bez obzira što je meso slano.
    Ja radim isto ovako i super je

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Citiraj Mony prvotno napisa
    Jel to znaci da vam listovi kelja ili kupusa (cijeli, pretpostavljam) zamjenjuju krumpir rezan na ploske?

    Bas zanimljivo!
    To cu napraviti MM-u na mesni dan UN-ke
    Da se nadovezem na ovo svoje pitanje -
    jel se stavlja po jedan red listova, ili vise, ili po volji?
    Ja ne stavljam u listovima, nego režem na široke trake.
    evo ti moj recept sa sličicama:

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1942

  24. #24
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    apri, može to sa svježim kupusom?

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    jesi vidjela slike

  26. #26
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno


  27. #27
    Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,242

    Početno

    Ako radite sa mahunama, koliko je potrebno otprilike mahuna za musaku?
    Pretpostavljam da su to one široke mahune.

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    budući da sam ja poznata ljenjivica i ne da mi se čistiti, ja uzmem onu vrećicu od pol kile ledovih smrznutih. žutih.

  29. #29
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    E, ja ću za sutra napraviti onu sa svježim zeljem.
    Mislim da ću samo izbaciti rižu (čiča Monti mi ne dozvoljava).

  30. #30

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Skoro nikada ne radim musaku sa krumpirom, obično sa keljom, mahunama a u zadnje vrijeme i tikvicama.
    Tikvice se narežu na trake, uvaljaju u griz i slažu red tikvica, red mesa. Sve se zalije sa mješavinom jaja i mlijeka (treba biti dosta mlijeka).

  31. #31
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    mmmm.... ovo je jako fino!!!

    Mimoisao me ovaj mesni dan, al ce definitivno bit na meniju za 3 dana
    (uz mali dodatak: vise crvene paprike, zacina i chilija )

  32. #32
    Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,242

    Početno

    I ovo s tikvicama mi se čini jako privlačno.
    Samo neznam kako MM zakamuflrati te tikvice, on za razliku od mene gotovo ništa ne voli od povrća .
    Dobra je ideja pola protvana s krompirom a pola s povrćem

  33. #33

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

  34. #34
    Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,242

    Početno

    MN

  35. #35
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Meni je draza ova kombinacija od Apricot.

    Ne volim bas kombinaciju jaja i mlijeka s mesom (osim besamel kod lazanja, al ga upije tjestenina, pa se ni ne osjeti)

  36. #36

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    1,292

    Početno

    moram probati ovu kombinaciju od kiselog kupusa (kod mojih povrće baš i ne kuri)
    A jel moram prokuhati kuseli kupus il je dosta da ga samo namočim, da ne bude previše kisel?

  37. #37

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Zvuči jako dobro...moje dijete izbjegava tikvice pa ih moram smuljat s mesom koje voliiiii

  38. #38

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Citiraj makita prvotno napisa
    Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Zvuči jako dobro...moje dijete izbjegava tikvice pa ih moram smuljat s mesom koje voliiiii
    Tako i ja radim, ali za muža

  39. #39
    Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,242

    Početno

    Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Citiraj makita prvotno napisa
    Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Zvuči jako dobro...moje dijete izbjegava tikvice pa ih moram smuljat s mesom koje voliiiii
    Tako i ja radim, ali za muža
    Kod mog ni to ne pali , našnjofa pevaru još s ulaznih vrata.

  40. #40
    Ena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,242

    Početno

    pevaru=prevaru

  41. #41
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Ja radila u subotu po onom Aprinom receptu s portala. Bilo je odlično, ali izgleda da nisam poštivala omjere s recepta, pa nam je bilo premalo (ili smo mi prevelike izjelice).

  42. #42

    Početno Musaka po mom receptu

    Zdravo svima,

    pgledajte i moj recept za musaku: http://vino.birclog.com/

    Prijatno,

    S.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •