Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Bijeli jezik

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Bijeli jezik

Ima već par dana da sam primjetila da Svenu jezik nije ružičast kao inače, već onako bijelkast i to prilično ravnomjerno. Nema veze za ićem i pićem jer mu je stanje isto u svako doba dana i nakon pranja zubića i nakon što popije puuuno vode, stalno isto, pa sam zaključila da nema veze sa hranom.

Ono što me malo brine je to što znam da se kaže da je ružičast jezik ogledalo zdravlja (bar donekle), a bijel jezik znači nešto suprotno, ali ne znam točno što. Zna li netko na što bijeli jezik upućuje, tj. s čime može biti povezan? :?

P.S. Opće stanje mu je dobro, izgleda zdrav.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Re: Bijeli jezik

i mi smo imale takav problem i otvorila sam tu dva topica na tu temu i izgleda da je to soor. Isprva se nisam opterečivala ali kako sam vidjela da ne prolazi zvala sam dok. i ona kaže da je vjerojatno to i jučer sam ju prvi put namazala rojazolom i odmah su se vidjeli rezultati...
    Inače, i ja mislim da sam čula da je ružičast jezik super a drugačije da nešto znači, pa molim također da nam netko to objasni tko zna

Datum pristupanja
    Aug 2006

Citiraj anima prvotno napisa
    zvala sam dok. i ona kaže da je vjerojatno to i jučer sam ju prvi put namazala rojazolom i odmah su se vidjeli rezultati...
    Anima, znači li to da ti je dok. telefonski dala dijagnozu, bez da pogleda jezik? Ja Svenu zasad nisam probala to strugati pa neznam da li bi uopće i išlo (on neda ni da mu se pogleda u usta, jedva nekako probrljamo po zubićima), a o mazanju Rojazolom mislim da mogu samo sanjati. Taj kad zatvori usta ni na koju prevaru ga ne mogu pridobiti. Kako to uspijevate?

Inače, buni me to što jezik nije onako reljefasto presvučen time, već je sve ujednačeno, fino blago zabijeljen jezik. Hoću reći, ne izgleda kao da su neke nakupine na njemu, nego kao da je jednostavno promijenio boju.
    Usput, prestao je cikiti pred 4 dana, ja na sebi nisam primijetila ništa, a neznam ni da li bi prepoznala s obzirom da smo 20 mj. dojenja prošli bez soora (ako je to uopće to). :?

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Citiraj Svenovamama prvotno napisa
    zvala sam dok. i ona kaže da je vjerojatno to i jučer sam ju prvi put namazala rojazolom i odmah su se vidjeli rezultati...
    Anima, znači li to da ti je dok. telefonski dala dijagnozu, bez da pogleda jezik? Ja Svenu zasad nisam probala to strugati pa neznam da li bi uopće i išlo (on neda ni da mu se pogleda u usta, jedva nekako probrljamo po zubićima), a o mazanju Rojazolom mislim da mogu samo sanjati. Taj kad zatvori usta ni na koju prevaru ga ne mogu pridobiti. Kako to uspijevate?

Inače, buni me to što jezik nije onako reljefasto presvučen time, već je sve ujednačeno, fino blago zabijeljen jezik. Hoću reći, ne izgleda kao da su neke nakupine na njemu, nego kao da je jednostavno promijenio boju.
    Usput, prestao je cikiti pred 4 dana, ja na sebi nisam primijetila ništa, a neznam ni da li bi prepoznala s obzirom da smo 20 mj. dojenja prošli bez soora (ako je to uopće to). :?
    Doktorica je postavila dijagnozu preko telefona jer statistički najšešće tako izgleda soor u male djece. To ne znači da ju to opravdava. Ja nisam nikad prakticirala telef.razgovore s pedicom. Uvijek bi joj se išli pokazat pa neka tad vidi i da pravi lijek.
    Svenova mama, ako možeš, pođi liječniku. Tako ćeš biti najsigurnija. Ionako lijekovi protiv soora idu na recept pa nek ti ga nsapiše. Zašto bi plaćala?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Kod Nine je u sredini jezik čist a sa strane bjele naslage - izgleda fuj...
    Ja sam mislila da tak velilka djeca ne mogu imati soor - dok mi Lukina mama nije rekla Jako često smo kod dok. zbog ovog i onog da mi je već dosta, i zato uvijek iskorištavam priliku da Nini (a i sebi) smanjim stres i prvo zovem za info i savjet ako ide, ako ne, najčešće se idemo...Sada sam ju zvala jer mi se to ne čini kao neki prevelik problem :/ a i naša pedica je na godišnjem tako da ova radi u našoj ambulanti samo 3 sata i grozna je gužva... Ali sam otišla po recept za rojazol - inače košta 42 kn, fala lijepa.
    Mi Nini utrljamo na silu jer nema druge

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj A ima soor valjda već od trećeg dana rođenja-ne znam zbog čega, možda zbog antibiotika kojeg smo morali dobiti u porodu jer ja imam BHSB, a prehodnu trudnoću sam izgubila upravo zbog upale plodobvih ovoja zbog prisutnosti te beštije...

no-mažem mu jezik rojazolom nekih 5 dana i to ne prolazi, mažem i svoje bradavice-prestala sm nositi grudnjak i jastučiće-sad vjetrim cice u pamučnoj majici.

pročitala sam da ako bih strugala naslage, može doći do oštećenja površine jezika pa mogu tako pogoršati stvar.

on normalno jede, ali me brine što to nikako ne prolazi.

jel mogu još nešto napraviti.

i da, redoviti svaki dan uzimam minimalno 3 dl jogurta, često i pola litre-to mi je navika još iz trudnoće.

šta kažu iskusne mame i savjetnice?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim moderatoricu da moje pitanje premjesti na poteškoće kod dojenja-išla sam preko tražilice pa nisam skužila s kog pdf.-a je ovaj topic.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi smo imali sor prije mjesec dana. Riješili citrofitom za dva-tri dana, trljali po jeziku par kapi rastopljenih u vodi. Možete možda probati kroz igru sa malim četkicama za zube ili onim sa gumenim krajevima za masažu zubi.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a šta je to citrofit?

moj mali je star 15 dana-jel smijem to dati tako maloj bebi?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.biorama.hr/proizvodi/citrofit , imaš i na forumu o tome, pretraži malo.
    M je imao soor čim smo došli iz bolnice, tako mali želudac nije podnosio Nistatin, a nije mu ni pomogao. Tek Citrofit, kojeg sam pila nekoliko puta dnevno, 10-ak kapi sa vodom ili sokom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

rvukovi, možda je jezik bijel od mlijeka. Soor se obično prvo vidi kao bijele nakupine na desnima, sluznici usta i nepca.
    nemoj mu davati citrofit.

Za ostale mame velike djece:
    bijeli jezik nije soor. Soor užasno boli, tako da bi vam djeca to sigurno signalizirala. Slunica usta i desni su žarko, žarko crvene, ranjave, sa ili bez bijelih naslaga. I ne javlja se nakon dojenačke dobi kod nedojene djece tek tako...
    Bijeli jezik nastaje ili zbog dehidracije ili zbog smanjenog uzimanja krute hrane kojom se mehanički odstranjuju orožnjene papile.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dijete treba odvesti pedijatru prije donošenja bilo kakvih zaključaka i davanja bilo čega, mislim da to nije ni potrebno napominjati.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kod nas nije soor u pitanju (toliko i sama mogu razaznati), a sigurna sam da nije ni dehidracija (dosta pije), a ni neuzimanje krute krane, kao što reče Bibai. Nešto treće je uzrok, slijedeći tjedan idemo ionako kod ped. pa ću je pitati.

Ono što je mene zanimalo, tj. što sam davno čula je to da bijeli jezik pokazuje konkretno nedostatak nečega (slično kao što bijele mrlje na noktima znače to i to...) Eh, još samo da se javi netko tko je isto to čuo, ali i zapamtio.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja se samo javljam da kažem da je kod nas situacija za 5 (trenutno) nakon 2 namaza rojazola!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja se samo javljam da kažem da je kod nas situacija za 5 (trenutno) nakon 2 namaza rojazola!
    Blago vama. :D

Pooh avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moji malci su vec prvi tjedan dobili soor.
    mazali smo rojazolom (3-4 puta dnevno bi si stavila na prst i njima namazali jezik i usnu supljinu nakon podoja, cesto tao da oni cicaju prst nakon sto razmazem)i jezici su im opet postali ruzicasti... no ubrzo su im opet postali bijelicasti.
    nema nikakvih vidljivih naslaga, grudica i sl., samo bijeli filc preko jezika i to sad traje vec oko mjesec dana!
    Ponovo sam im pocela mazati rojazolom, ali se stanje vise nije popravljalo...i tako sam prije tjedan dana prestala mazati, jer na rojazolu pise da se nakon duze primjene treba provjeriti funkcija jetre, pa mi se to sve skupa ne svida...a i malcima je dosta i vise ne zele samo tako da im se nesto gura u usta, mazala sam si i bradavice...
    Sve skupa potroslil smo tubu i pol.

U cemu bi mogao biti problem?
    Da li im jezici mogu biti bijeli od mlijeka?
    (stari su mjesec i pol)

I uzasno cesto prduckaju, to ih budi i cesto se zbog toga rasplacu, sto nam je prilican problem nocu kad ih oko 3 uhvati ta njihova probava i onda nista od spavanja... Da li bi to moglo imati veze sa soorom ili s losim (i ne) podrigivanjem?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •