Vec si duze vrijeme mislim kako bih trebao nesto napisati na ovom PF-u, no nikako da mi se iskristalizira bit problema i sad, prije 5 minuta, mi je to doslo pred oci.
Mame (i tate) djece koja jos uvijek cicaju i nakon 2-3 godine, pitanje za vas: da li vasa djeca u trenucima umora, zalosti, bolesti, stresa itd nalaze jos koju utjehu osim cice?
Kod nas je produzeno dojenje imalo vise-manje uobicajen oblik do pred nekoliko mjeseci (dakle, nekoliko puta dnevno, ujutro i uvecer te poneki put preko dana), vise kao neka vrsta intimnog druzenja MZ sa Zrinkom nego posebna potreba ili vazan dio prehrane ... no, odonda je to pocelo prelaziti u nesto drugo, glavni i jedini oblik smirivanja i trazenja zadovoljstva i cesto i kao glavni oblik prehrane.
Zasto? Ne sjecam se tocno nekog posebnog momenta, mislim da ga nije ni bilo, vec mislim da je to pocelo kao neka vrsta reakcije na dosta dugi niz uzastopnih prehlada i viroza krajem zime i pocetkom proljeca, ceste konflikte sa Vedranom, ali ponajvise sa skidanjem s pelena, procesom koji traje vec 3-4 mjeseca uz tek djelimican uspjeh (piskenje je uglavnom OK, iako ne uvijek i ne svugdje, dok se od tada svega jednom pokakala u kahlicu/WC, dok je sve drugo islo u gacice ili eventualno pelenu oko spavanja). Sad je doslo i ljetno doba s promjenama u vrticu, jos zescim okrsajima sa Vedranom (za sto je cesto sad i sama kriva, povremeno je izrazito izazivacki raspolozena) i cica je postala zakon, cesto najvazniji obrok, stalno utociste, a MZ je postala maltene zatocenik svoje cice, jer ima dana kad se mala ne odvaja od MZ (zaista, fizicki ne odlazi ni pola metra od nje, stalno ju drzi za ruku ili bilo koji dio tijela), a cicanje ide svakih 20-30 minuta, uz jedva koji obrok druge vrste ... naravno, i nocna budjenja su cesta i cicanje dugo traje.
MZ sve to vec pomalo ide navrh glave, kad dodju ti kriticni dani (nisu tako rijetko), jedva da stigne ista napraviti kod kuce, jer je mala kao uteg cijelo vrijeme na njoj (obicno ne zeli hodati, vec trazi da je se nosi, ima dana kad samostalno ne napravi vise od nekoliko koraka) i to ju cini nervoznom. Njena nervoza se prenosi dalje, cesto nastrada Vedran, onda on jos vise maltretira Zrinku koju vidi kao suparnika za maminu paznju, onda Zrinka jos vise visi na cici ... i tako u beskraj.
Jos prije nekoliko mjeseci sam cesto uspijevao uspavati Zrinku i navecer i po noci, vrlo rado se igrala sa mnom, dala se oblaciti itd, no sada je sasvim drugacije - sa mnom zeli provoditi tek manji dio vremena, nema sanse da ju obucem, uspavam ili samo utjesim, pogotovo ako je MZ igdje u blizini. Dok nje nema (put od/do vrtica, povremeni izlasci u setnju ...) sve je OK, no cim MZ dodje u blizinu odmah juri na cicu i nema vise nikakve aktivnosti sa mnom.
Zanima me kako ste vi drugi rjesavali ovakve probleme (ako ste ih imali). Jasno mi je da je normalno da se u stresnim situacijama bjezi u poznato i toplo majcino krilo, ali ovo sad vec traje mjesecima, rezultira obiteljskom nervozom (MZ ide na zivce to ropstvo cici, meni ide na zivce to sto joj ne mogu pomoci, Vedranu to sto je Zrinka kao stit izmedju MZ i njega) i opcenito ne cini nam se dobro za nas kao cjelinu. Mislimo da bi za sve nas bilo bolje kad bi Zrinka kao utjehu osim cice mogla prihvatiti i moj zagrljaj i moje krilo,a mislimo da joj ne bi lose dosla ni malo raznovrsnija prehrana ...
(da otklonim eventualne komentare: izmedju mene i Zrinke nije bilo nikakvih ekscesa, kazni, zanemarivanja i slicnoga sto bi bio uzrok njenom "bjezanju" mami)
Eto, ja sam napisao svoje, ajd da malo cujem vasa iskustva sa slicnim slucajevima i prijedloge kako ponovo uravnoteziti situaciju ...