Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: sedlasta maternica

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno sedlasta maternica

Moja prijateljica ima jedno pitanjce, ja sam samo posrednik: Je li netko od vas čuo ili čak imao "sedlastu maternicu" i može li to imati nekog utjecaja na tijek trudnoće? (znate naše docove - jezik bi pregrizli prije nego da objasne stvari kako treba)

Thx unaprijed na svakom odgovoru.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hej, ekipa, niko ništa, ha???

Možda ste vi čuli za neki drugi izraz, mojoj prijateljici je to liječnik "dijagnosticirao" nakon operacije septuma, kao da je maternica sad tog oblika.

leopoldina

Početno

Draga Odra,

nisam par dana bila na forumu i vidis...
    Meni je takodjer odstranjen septum i sad imam blago udubljenje na vrhu, tj. sedlastu maternicu.
    Moj sadasnji doktor kaze da takav nalaz ne smeta nista u trudnoci, jedino moze stvarati probleme ako se plod implantira bas na tako nezgodno mjesto da mu ta blaga nepravilnost smeta u razvoju, sto bas i nije neka vjerojatnost.

Moram reci da sam nakon te operacije septuma imala jedan spontani, ali najvjerojatnije zbog infekcije, a sad sam trudna 10 tjedana i nadam se najboljem....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uz istu dijagnozu i ja sam imala isti put - uklanjanje septuma pa trudnoća koja je prošla bez problema. očito se beba implantirala na pravo mjesto.

odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Puno hvala na odgovorima, nadam se da će to smiriti moju prijateljicu.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ina66 prvotno napisa
    uz istu dijagnozu i ja sam imala isti put - uklanjanje septuma pa trudnoća koja je prošla bez problema. očito se beba implantirala na pravo mjesto.
    e, super, ovo je utjeha mojoj friendici kojoj je doc rekao da je sedlasta maternica smetnja začeću i trudnoći

Početno

sedlasta maternica ili kako ja mislim dvoroga maternica je meni isto doktorica rekla da je imam..bili smo izbezumljeni...ali otisli smo u drugog ginekologa i on je to demantirao i jos je rekao sve i da jest to nesmeta odvise bebici....nesekiraj se i reci priji da mazi stomu....te da svakako zatrazi i misljenje drugog doktora....

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Thanks! I mi smo tu negdje, malo kasnije od vas 20.12.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

sedlasta i dvoroga nisu jedno te isto.
    toliko ja znam, bio je neki topic o dvorogoj maternici nedavno, tamo je dosta pojašnjenog.

Početno

josie provjeri jos jednom...nezelim diskusiju ali mislim da je to to...ili barem dr. to misli,,,pa ako on nezna onda nek se ubije

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

probala sam pronaći topic da ne pričam napamet, ali ništa od toga.
    ako sam pogriješila, stvarno se iskreno ispričavam.

Početno

no frks netvrdim da sam u pravu 100%...i isto kazem ako sam pogrijesio iskreno se ispricavam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sedlasta ili arkuatna maternica najblaža je deformacija maternice i nije ni približno isto što i dvoroga. Uglavnom nema opasnosti po trudnoću - tako su bar meni rekli. Ja je imam, kao i subseptum koji sam trebala operirati ali me beba preduhitrila...Sad ulazim u 14. tjedan i za sad je sve školski.

Inače ginekolozi nemaju univerzalan stav prema devijacijama marnice...uvijek se svodi na to da su te devijacije individualne i da mogu, ali ne moraju, biti problem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Devijacijama maternice, ne marnice.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj josipa+josip prvotno napisa
    josie provjeri jos jednom...nezelim diskusiju ali mislim da je to to...ili barem dr. to misli,,,pa ako on nezna onda nek se ubije
    Luna Rocco
    PostPostano: pon lis 03, 2005 10:27 am Naslov:
    Sedlasta ili arkuatna maternica najblaža je deformacija maternice i nije ni približno isto što i dvoroga. Uglavnom nema opasnosti po trudnoću - tako su bar meni rekli. Ja je imam, kao i subseptum koji sam trebala operirati ali me beba preduhitrila...Sad ulazim u 14. tjedan i za sad je sve školski.

Inače ginekolozi nemaju univerzalan stav prema devijacijama marnice...uvijek se svodi na to da su te devijacije individualne i da mogu, ali ne moraju, biti problem.

josipa + josip,..mjenjajte doc-a.

leopoldina

Početno

Vidim ovaj topic opet aktivan, pa da se javim.
    Sa svojom sedlastom maternicom uspjela sam donijeti trudnocu do kraja, tocnije do punih 39 tjedana.
    I nasa Leona je stigla...
    Bilo je problema spreranim otvaranjem, ali to nije u vezi sa sedlastom maternicom.
    Drzite se, mame!

Početno

josipa + josip,..mjenjajte doc-a. [/quote]

sedlasta maternica je tek blazi oblik dvoroge maternice to i dalje tvrdimo i mislimo da nema potrebe za promjenom naseg doka.ali ipak ako nevjerujete evo pa CITAJTE STA JE DR HUSAR REKAO O TOME.....
    Dvoroga maternica je mana razvitka maternice-dakle to je nešto sa čim ste se rodili. Za vrijeme embrionalnog doba, dakle za vrijeme razvoja maternice dok se žena razvija u maternici majke ona nastaje sraštavnjem dviju tzv. Muellerovih cijevi dakle sraštavanjem dviju polovica. Pri tom sraštavanju mora posve nestati pregrada između tih cijevi i tako nastaje jedna maternica i pravilna šupljina u njezinoj unutrašnjosti. Postoji i druga krajnost da te cijevi uopće ne srastu te tako imate žene sa dvije maternice (i takve žene zanose i rađaju). Dakle između normalnog stanja-jedna maternica i pravilna šupljina maternice te dvije maternice postoje i svi mogući prijelazi od jako dvorogih maternica do posve lagano dvorogih tzv. "sedlastih". Uz dvorogu maternicu postoji mnogo veća mogućnost patologije trudnoće i to od češćih spontanih pobačaja preko čestih prijevremenih poroda do patoloških položaja ploda i porođaja. Stoga budite sretni da ste trudnoću odnosno dijete donijeli do termina. To što je trudnoća dovršena carskim rezom upravo spada u ono što se može očekivati. Ukoliko je maternica dvoroga-prije slijedeće trudnoće je učiniti dijagnostiku histeroskopiju, utvrditi koliko je septum i utvrditi mogućnost operativne korekcije jer se to danas vrlo uspješno operativno korigira. Tek nakon operacije treba ići u slijedeću trudnoću i ona će tada protjecati kao da septuma nije ni bilo sa znatno manje moguće patologije. Dakle baviti se razmišljanjem u koji će se rog smjestiti trudnoća je posve bespredmetno. Dakle za sada ne zanosite! Učinite dijagnostiku, neka se zatim septum operativno korigira i tek tada u novu trudnoću.

Početno

STO U PRIJEVODU ZNACI---lagano dvoroga ili sedlasta....
    ipak mislim da su to dvije stvari koje se bitno vezu samo jedna je u laksem a druga u tezem obliku.....curke pusa

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bravo leopoldina, to je super utješno, očito je sve stvar ginića, tko kako gleda, a jesu li sve sedlaste iste ili ima blažih i težih oblika?

Početno

sedlasta maternica kao sto kaze doktor je najblazi oblik dvoroge maternice....samo zamislite dva roga i sedlo.pa pogledajte razliku..sedlo je blago udubljenje maternice a dok je dvorog vece udubljenje..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •