-
Evo Mony..
unaprijed se ispricavam za jezicnih i slovnih gresaka. Imala sam problem dok sam prevodila na hrvatski. Moram zuriti pa to je jos jedan razlog za pogresaka. Sve sto ti je nejasno pitajme.
Domaci kecap
5kg. paradajza srednje golemine, okrugle forme pere se i susi krpom. Sece se svaki paradajz na pola po duzini. Stavljaju se u plehu (onaj iz rerne) sa mesnatim dio dole, a gore kozica (ili kako se vec zove). Peku se u rerni na ne mnogo viskoj temperaturi oko 180 stepeni (zavisi od pecnice). Cekas da se ljepo ispece, t.j. da ima malo temni dio gore. Ostavljas da se hladi.
Hladni paradajz stavljas u masini za mlevenje koja ima poseban filter da odstrani semcice i kozicu, ili mozes ljepo rucno procjediti, ali samo da ostane mesnati dio, a ne samo tekucina. Ako me razumijes. Onda to skupljas u lonac u kome ces ga kuhati. u loncu stavljas i 300 gr. secera (mi koristimo kafeni, a mozes i manja kolicina jer je sladko), 100 ml. vinskog octa (imas ljepih vinskih octi u prodavnicama zdrave hrane) i sol po ukusu. moze isto kao i secer, zavisi, mesaj i probaj kaze mama tako je najbolje.
Sve ljepo promesas i stavljas da se kuha. Moja mama je manijak za to pa ga kuha izmedju 1-2 sata, njene prijateljice 40 min. ali im se pokvari.
Skuplja se vruce u flasicama od pola litra, mama koristi one od piva.
Malo je komplicirano ali je ukus prekrasan.
uzivajte
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma