Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 52

Thread: Domaci kecap

  1. #1
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default Domaci kecap

    Imate li ideju kako napraviti nesto sto je okusom i teksturom slicno kecapu, a da je od domacih sastojaka, tj. onih koje ja odlucim staviti, i da u frizideru traje nekih bar 5 dana.

    Naime, mali je otkrio kecap ovoga vikenda na moru, i bio sav happy okusom.
    Kako je rajcica zdrava, iako ju i ovako tamani ko jabuku, htjela bih mu napraviti i nesto slicno kecapu, a da nije kupljeni.

    Postoji li takvo sta?

  2. #2
    pepi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    ZAGREB
    Posts
    1,512

    Default

    Oćeš naš domaći kuhani paradajz, jedino bi ga morala malo zgusnuti da bude kao kečap

  3. #3

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    to radi moja mama
    pitacu je za recept
    pece paradajz u pecnici, onda ga melje i dodaje sol i ocat.
    za tacne doze dobijas sutra recept

  4. #4
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Pepi, hvala , to i moja mama radi, al maleni ce garant skuzit razliku.

    Arkana, aj ak mozes pravi recept, bilo bi super!
    A jel okus ko kecap?

  5. #5

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    yes. okus je kao pravi kecap, samo je bolji bez konzervansa i ostalih stetnih emulgatora.

  6. #6
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Quote Originally Posted by Arkana10
    yes. okus je kao pravi kecap, samo je bolji bez konzervansa i ostalih stetnih emulgatora.

    E, bas sam to imala na umu - super!!!
    Jedva cekam recept.

    Ne mogu vjerovat kak moji ne znaju za to, a imamo iste korijene

  7. #7

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    Evo Mony..
    unaprijed se ispricavam za jezicnih i slovnih gresaka. Imala sam problem dok sam prevodila na hrvatski. Moram zuriti pa to je jos jedan razlog za pogresaka. Sve sto ti je nejasno pitajme.

    Domaci kecap

    5kg. paradajza srednje golemine, okrugle forme pere se i susi krpom. Sece se svaki paradajz na pola po duzini. Stavljaju se u plehu (onaj iz rerne) sa mesnatim dio dole, a gore kozica (ili kako se vec zove). Peku se u rerni na ne mnogo viskoj temperaturi oko 180 stepeni (zavisi od pecnice). Cekas da se ljepo ispece, t.j. da ima malo temni dio gore. Ostavljas da se hladi.

    Hladni paradajz stavljas u masini za mlevenje koja ima poseban filter da odstrani semcice i kozicu, ili mozes ljepo rucno procjediti, ali samo da ostane mesnati dio, a ne samo tekucina. Ako me razumijes. Onda to skupljas u lonac u kome ces ga kuhati. u loncu stavljas i 300 gr. secera (mi koristimo kafeni, a mozes i manja kolicina jer je sladko), 100 ml. vinskog octa (imas ljepih vinskih octi u prodavnicama zdrave hrane) i sol po ukusu. moze isto kao i secer, zavisi, mesaj i probaj kaze mama tako je najbolje.

    Sve ljepo promesas i stavljas da se kuha. Moja mama je manijak za to pa ga kuha izmedju 1-2 sata, njene prijateljice 40 min. ali im se pokvari.
    Skuplja se vruce u flasicama od pola litra, mama koristi one od piva.

    Malo je komplicirano ali je ukus prekrasan.
    uzivajte

  8. #8
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Arkana, hvala, ne trebas se ispricavat zbog mogucih jezicnih gresaka - savrseno te razumijem, i hvala ti puno za recept!!!

    Isprobat cu ga odmah za vikend, no mislim s manjom kolicinom najprije - jedno 2 kg paradajza.
    Jer- koliko tebi pivskih boca ispadne od 5kg paradajza?
    Meni za pocetak treba 1 il dvije, jer ne znam kolko to traje u frizideru :?

    I jos jedan tehnicki detalj:
    kakva je to masina koja dijeli kozicu i kostice??? :?
    Nikad cula...
    Ja sam mislila stavit to u multipraktik - jel bi to bilo OK?
    Al kako da se rijesim viska tekucine onda? Il ce isparit kod kuhanja?

  9. #9

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    Quote Originally Posted by Mony
    Arkana, hvala, ne trebas se ispricavat zbog mogucih jezicnih gresaka - savrseno te razumijem, i hvala ti puno za recept!!!
    drago mi je

    Quote Originally Posted by Mony
    Isprobat cu ga odmah za vikend, no mislim s manjom kolicinom najprije - jedno 2 kg paradajza.
    Jer- koliko tebi pivskih boca ispadne od 5kg paradajza?
    Meni za pocetak treba 1 il dvije, jer ne znam kolko to traje u frizideru :?
    ne znam, to radi mama, mi dobijamo na gotovo. Cuvamo ga u spajzu, ne moras ni u frizider. Traje vise od godinu dana ako ga ostavite, u to cisto sumnjam.


    Quote Originally Posted by Mony
    I jos jedan tehnicki detalj:
    kakva je to masina koja dijeli kozicu i kostice??? :?
    Nikad cula...
    Ja sam mislila stavit to u multipraktik - jel bi to bilo OK?
    Al kako da se rijesim viska tekucine onda? Il ce isparit kod kuhanja?
    masina je za mlevenje elektronska, kupio tata u Italiji.
    moras nekako izbaciti kostice i kozicu. visak tekucina ispari. ali probaj sa onaj mesnati paradajz, mama ga zove "jabucar".

    Nadam se da ces biti zadovoljna. moj savjet je samo manje secera...
    Dobar tek

  10. #10
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    I jos jedan tehnicki detalj:
    kakva je to masina koja dijeli kozicu i kostice??? :?
    Nikad cula...


    to ti je obična pasirka, imaš električnu i ručnu. kao kad radiš domaći paradajz.
    možda (ali samo možda) mali savjet:
    da ti se ne pokvari veća količina, smrzni u vrečice od 1 kg, i spremi u škrinju. ja tak spremam paradajz, napravim male tanke pločice (natočiš u vrečicu, svežeš na vrhu nakon što si istisnula sav zrak i polegneš da ti se plosnato razlije (nisam mogla bolje objasnit)) i onda si nožem vrlo lako odlomim koliko mi treba za staviti u jelo. ti si zamrzni manje količine, otopi i potroši u nekoliko dana.

  11. #11

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    sorry Suzizana ovo se ne kvari

  12. #12
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    OK, nemojte sad vrtit ocima --> pitanjce:

    pasirka: di da to nadjem - kupim? Bilo rucnu il tu elektricnu...

    Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
    Sta ga drzi da bude OK?

    U svakom slucaju, Suzizana, ovo uopce nije losa ideja, ak ne za ovaj kecap, onda za nest slicnog, s obzirom da i ja mislim da ovaj nece dugo trajat nepojeden (kad ga napravim, tj. kad nabavim tu pasirku - hmm... mozda je i moji imaju?)

  13. #13
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Mony
    ma imaš skoro u svakom dućanu sa potrepština za kuću, čak i tam gdi klopu kupuješ (veći trgovački centri). imaš plastičnu i metalnu. ja imam metalnu. zaguglaj pasirka, pa buš vidla kak zgleda (ak ne znaš) .
    Arkana10
    još bolje da se ne pokvari, nisam znala, ali da se ne bi...

  14. #14
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Mony
    e da još nekaj, ja ti sve tak pakiram tak u vrečice u plosnate pločice i povrće, i paradajz i meso, ak niš drugo lakše se složi u škrinju, a ak trebaš odvojit nekaj, samo pikneš nožem gdje želiš otkinut i drmneš drugom rukom po drški noža i odvali ti se komad.
    ak je malo deblji komad prvo ga malo polijem vrućom vodom do kud hoću odkinut i dalje sve isto....

  15. #15
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Mony, zna tvoj malac šta valja! Evo, kaže mi kolegica, koja predaje na mojoj školi kuharima neki stručni predmet vezan za poznavanje namirnica, kako je daleko pametnije jesti rajčicu u kuhanom obliku jer su likopen i ostali zdravi sastojci rajčice iskoristiviji ako je ona termički obrađena!

    Inače, vezano za tvoje pitanje o receptu za kečap, mislim da ovoj gore spomenutoj kuhanoj rajčici treba dodati malo začina kako bi okusom više ličio na kečap kojega kupiš u dućanu i koji se tvom malcu sviđa. Pod začine mislim na proprženi i propasirani crveni luk, zatim malo bijelog luka, pokoja začinska travčica - bosiljak, timjan... .Okus treba dotjerati prema onome kako ti ili tvoj malac volite. I dakako da je domaće uvijek kvalitetnije od kemije iz bočice, koju kupiš u dućanu.

  16. #16
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Da, ovo za likopen u kuhanoj rajcici sam i ja citala.

    Uglavnom, mozda cu malo staviti zacina, al suhih (tipa origano, bosiljak, granulice cesnjaka), jer mozda kad bih stavila friski cesnjak ili luk bi kecap bio i lakse pokvarljiv, pa i kratkotrajan.



    @ Suzizana i mrvicu off topic:

    Sad si me mudro natjerala u shopping centre, jer ako hocu da mi malac jede zdravo, onda moram nabaviti pasirku, a kad sam vec u shopping centrima, mogu pogledat i lustere :D

  17. #17
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    ha, ha...dobra fora!!!
    hej vidjela danas u Dioni na Trgu pasirku u izlogu, košta 119,00 kn, pa ak ti se neda tražit...kreni put Trga

  18. #18
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Quote Originally Posted by Suzizana
    ha, ha...dobra fora!!!
    hej vidjela danas u Dioni na Trgu pasirku u izlogu, košta 119,00 kn, pa ak ti se neda tražit...kreni put Trga

    Na kraju gledala lustere, al ne nadjoh pasirku

    Lusteri me nisu zadovoljili :/

    A pasirku mi obecala svekrva, neku mehanicku... :? No, jos je nisam vidjela, pa se vec vidim kako po Trgu trazim pasirku, umjesto da visim na spici

    Jos nisam ni na placu bila po rajcice - ovi u Konzumu mi bas nisu za raditi kecap :/ Kaze mi mama da je jos rano za te dobre paradajze od kojih se radi kecap - da su ono pravo mesnati.

    Al mi zato recept stoji zalijepljen na kuhinjska vrata - tako da Arkana, nije ti baceno vrijeme pisanja recepta

  19. #19
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    ne moraš tražit, direkt u Dionu križanje Jurišićeve i Petrinjske i onda laganini s pasirkom pod ruku na špicu
    ima tvoja mama pravo, još ti je rano, ipak sam ja kao i ona iskusna stara domačica, pa znam .

  20. #20
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Quote Originally Posted by Suzizana
    ne moraš tražit, direkt u Dionu križanje Jurišićeve i Petrinjske i onda laganini s pasirkom pod ruku na špicu
    ima tvoja mama pravo, još ti je rano, ipak sam ja kao i ona iskusna stara domačica, pa znam .

  21. #21

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Quote Originally Posted by Mony



    Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
    Sta ga drzi da bude OK?
    vrući kečap se nalijeva u vruće flašice,odma zatvara i zamota u krpu da se hladi.

  22. #22
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    Quote Originally Posted by Mony



    Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
    Sta ga drzi da bude OK?
    vrući kečap se nalijeva u vruće flašice,odma zatvara i zamota u krpu da se hladi.

    Da, ovo sad tek kad si spomenula znam da sam vidjela dok moja mama to radi, iako nikad nisam znala razlog...

    E, sad da ja vas pitam:
    kako vi sve to znate?
    Mene nikad te stvari nisu zanimale, mama je sad prestala raditi zimnicu (osim ajvara) - kako da se sad sjetim tih trikova??? Znam da sam ih registrirala, al ne njihovu pravu svrhu, pa ih zato ni ne znam upotrijebiti kad treba...

    Ne zacatavam

    Al ovo moram napomenut: ako u subotu vidite neku na spici s pasirkom pod rukom - to je samo moj kod prepoznavanja

  23. #23

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    Quote Originally Posted by Mony



    Arkana, fakat - kak to da se ne kvari cak ni ako nije u frizideru, i to cak po godinu dana?
    Sta ga drzi da bude OK?
    vrući kečap se nalijeva u vruće flašice,odma zatvara i zamota u krpu da se hladi.
    ovako
    a pomaze i sceer, so i ocat - oni su prirodni konzervansi kaze moja mama.

    A tvoje pitanje Mony nisam shvatila, sto kako znamo.
    ja ne pamtim puno, uvijek je pitam.

  24. #24
    Suzizana's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,194

    Default

    Al ovo moram napomenut: ako u subotu vidite neku na spici s pasirkom pod rukom - to je samo moj kod prepoznavanja

    stvarno si luda , riknut ću . ha niš bum i ja uzela svoju pod ruku, da se lakše prepoznamo

  25. #25
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Quote Originally Posted by Suzizana
    stvarno si luda , riknut ću . ha niš bum i ja uzela svoju pod ruku, da se lakše prepoznamo

    Samo, molim te, nemoj da me TM vidi takvu - odustat ce od lustera i svega i pobjeci glavom bez obzira

  26. #26

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    sada sam procitala ovo za zacine
    ja bi ti predlozila da prvo probas bez zacine, da vidis da je ukusan onako kao kupljeni
    ja stavljam origano u jelo. t/j nalijem kecap i onda stavim origano.
    luk i cesnjak ti ne prepoprucujem. mozda suhi, ali ne svjezi.

    Sretno s pasirkom

  27. #27
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Moj recept za paradajz pire/kečap/whatever

    2kg paradajza (debelog, okruglog)
    glavica bijelog i crvenog luka
    korijen celera srednje veličine + lišće
    kavena kašika šećera
    soli i sirćeta po volji

    Paradajz oprati, sa gornje strane unakrst zarezati. Ne treba duboko, samo da se razreže kožica. Pofuriti vrelom vodom (ne kipućom, onda se skuha ispod kožice, pa je se ne može dobro oguliti). Stoji desetak minuta. Kožicu svući, ako je paradajz zreo, spada ko rukavica.
    Presjeći paradajz poprijeko po pola, prstima izvaditi sjemenke, saprati pod vodom da sve izađu. Nasjeći na krupnije dijelove, pa u visoki mikser ili zdrobiti štapnim. Isto učiniti i sa obe vrste luka. Ja volim da miriše po bijelom luku, ko ne voli nek izostavi ili stavi manje.
    Oguliti celer i nasjeći na četvrti ili na listiće (da se brže skuva). Lišće ostaviti u komadu, zajedno sa stabljikama. Pastu od paradajza sasuti u što širu šerpu, da bude u što tanjem sloju.
    Kuvati uz stalno miješanje na jakoj vatri. Kad se celer skuvao, zgnječiti ga da postane dio smjese. Lišće izvaditi van, ono je tu samo radi mirisa. Kad je paradajz dostigao željenu gustinu, dodati šećer, so i sirće po ukusu. Ko voli, sad se može dodati i origano i slične travke u suhom stanju. Ko ima svježe može da se ubaci kao i lišće celera, pa se vadi napolje.
    Sipati u manje tegle - pire (ja koristim one od 2,5dl) ili flašice - kečap (flaširani sokovi od 2dl!, redovno iz kafane nosim flašice). Bitno je da su tegle ispravne, dobro oprane i po mogućnosti zagrijane. Poklopci trebaju biti čelični, dobro očuvani ili, preferabilno, novi. Takođe dobro oprani, ja ih prije zatvaranja namočim u alkohol. Sipati vrelo, skoro do vrha, odmad zatvarati i odmah izvrnuti teglu naopačke, na poklopac.
    Okretanje naopačke je neophodno iz dva razloga.
    Prvo - ako iscuri sadržaj, odmah znate da poklopac nije dobro zatvoren ili nije ispravan. Tu odmah ispravite prvu grešku kod očuvanja zimnice - loše zatvoren spremnik (tegla, flaša).
    Drugo - hlađenjem se stvori vakuum koji drži "sve na mjestu", tj. poklopac zatvoren i onemogućava bilo čemu da uđe u teglu i napravi rusvaj.
    Tako izvrnute tegle pokriti nečim što dobro čuva toplotu (ćebetom, jastukom, gomilom krpa isl.) i ostaviti da se samo ohladi do kraja. Ako je sve OK dobićete savršeno zapakovanu skoro-pa-ne-kvarljivu zimnicu. Poznaćete je po ulegnuću na poklopcu, i jaaako teškom otvaranju tegle, koja (kad uspijete da je otvorite) kaže "plop", kao gotove kašice npr.
    Meni se tako ukuvan paradajz održao godinu dana (do sljedećeg paradajza). Moram priznati da je to bilo isključivo zato što je bio zabarikadiran u špajzi. Inače se turbo brzo pojede.
    P.S. Ovaj princip sa okretanjem na poklopac važi za sve vrste ukuvane zimnice.

  28. #28
    cvijetak's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Antunovac
    Posts
    1,132

    Default

    A zna li netko kako napraviti kečap od paprike? MM ne može prežaliti neki kojeg je jeo kao malac, a sad ga već duuuuugo nema za kupiti.

  29. #29
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Quote Originally Posted by cvijetak
    A zna li netko kako napraviti kečap od paprike? MM ne može prežaliti neki kojeg je jeo kao malac, a sad ga već duuuuugo nema za kupiti.

    To je garant neka vrsta ajvara.

    Arkana bi mogla imati recept i za to, zar ne

  30. #30
    kole's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beograd
    Posts
    965

    Default

    vještičica pravila sam kecap po tvom receptu vec dva puta i sta reci, jedina mana mu je sto nama nije izdrzao do zime, kad smo probali nestao je u roku od nekoliko dana .
    Planiram opet da ga pravim i vec mi ide voda na usta joj...

  31. #31
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Drago mi je da je bio dobar.
    Ponovi opet, stižu paradajzi

  32. #32
    kole's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beograd
    Posts
    965

    Default

    Sigurno ne propustam, ovog puta cu vise napraviti posto sam nezasita

  33. #33
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Jel može meni netko objasnit zašto se koštice moraju micat?

  34. #34
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija
    Jel može meni netko objasnit zašto se koštice moraju micat?
    jer smetaju

    Ja ih izbacim jer, osim što mi je bezveze kad je paradajz pire pun košpica, oko njih bude mnogo vode u onoj sluzavoj smjesi koja ih omotava. Sa toliko vode, nikad ukuhati paradajz Dok ga skuvaš svoj svoga zaboravi, a sve ono što misliš da domaći kuvani paradajz sadrži odavno je krepalo od tolikog kuvanja...

  35. #35
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Mi ga radimo slično kao i paradajz sos. Operemo paradajze i očistimo samo onaj gornji dio gdje je peteljka, narežemo ih na četvrtine/osmine, ovisi kako su veliki. Za kečap narežemo još i paprike i luk, može i malo feferona (tko voli), može i celera i bosiljka (ako netko voli). Kuhamo dok zakipi, pa još malo, onda pasiramo (imamo onu drvenu pasirku, staru 100 godina), onda opet u lonac i opet kuhamo duuugoooo (do željene gustoće), stavimo soli, šećera, tko koliko voli.
    Staklene flaše s čepovima dobro operemo, posušimo i stavimo flaše u rolu da se jako ugriju. Ulijevamo vruči kečap u vruče flaše, odmah zatvaramo. Ostavimo da stoje na mjestu dok se skroz ohlade. Tako zapakiran kečap može stajati godinama u špajzi, a da se ne pokvari.
    Količine su odokativne, mi obične kuhamo na veliko (10 kg paradajza, a paprike i luka koliko ima (naravno puno manje od paradajza).

  36. #36
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Koje sirće stavljate?

  37. #37
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    alkoholno, bijelo

  38. #38
    kole's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beograd
    Posts
    965

    Default

    Imam jedan savet vezan za skidanje kozice sa paradajza,zarezan kako je vještičica vec navela spustiti u vrelu i posle deset sekundi u vodu sa ledom i kozica se brzo skine. To je u slucaju da ste nestrpljive kao ja, ne mogu cekati 10 min

  39. #39

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Arkana10, imaš pp

  40. #40

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Napravila sam po Arkaninom receptu i faaaantastičan je! Klincima se jako sviđa i sigurno više neću kupovati industrijski.

  41. #41

    Default

    evo baš se hladi (prema vještićićinom ( :/ ) receptu), jedino razočaranje mi je odnos od 7kg paradajza, 2 litre kečapa...
    al stiže nova pošiljka a i malo ću do placa pa da zaliha ipak bude bogatija...

  42. #42
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    silverinne pročitah tvoj post između, nećeš vjerovati, pravljenja dvije ture paradajza
    Pa sam si dala truda, uz kuvanje, i uslikati ponešto. Nije moglo od početka jer je već pola posla bilo gotovo. Ali mislim da ćeš se moći malo utješiti da su količine i kod mene isto tako smiješno male
    Evo sličke paradajza (i još koječega) klikajte next
    Sori na lošoj kvaliteti slika, slikala sam mobilnim, fotoaparat mi je prevelik za hendlanje u kuhinji :/

  43. #43
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica
    silverinne pročitah tvoj post između, nećeš vjerovati, pravljenja dvije ture paradajza
    Pa sam si dala truda, uz kuvanje, i uslikati ponešto. Nije moglo od početka jer je već pola posla bilo gotovo. Ali mislim da ćeš se moći malo utješiti da su količine i kod mene isto tako smiješno male
    Evo sličke paradajza (i još koječega) klikajte next
    Sori na lošoj kvaliteti slika, slikala sam mobilnim, fotoaparat mi je prevelik za hendlanje u kuhinji :/
    Kao prvo, čestitam ti na tolikom entuzijazmu i dobroj volji za kuhanje domaćeg paradajza. No, imam dva pitanja - prvo: kako je izgledala pećnica nakon pečenja paradajza u njoj?
    A drugo, malo ozbiljnije - tamo na zadnjoj slici druge ture pišeš da si nakon pečenja samog paradajza dodala začinsko bilje i luk i onda to sve nasula u bočice. Dakle, nisi još jednom prokuhala s tim dodacima. Ne bojiš se da će se od toga početi kvariti jer to je ipak, hm, relativno sirovo u odnosu na već pečeni paradajz?

  44. #44
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Hvala na čestitkama, kuvam domaći paradajz svake godine

    Odgovor br.1 - pećnica izgleda isto, kao i prije boravka paradajza u njoj.
    Paradajz počne da prska kad se u njega doda šećer, a tad je uveliko ukuhan i nalazi se na šporetu

    Odgovor br.2 - ne, nisam dodatno prokuhavala. Neće se pokvariti, provjereno.
    Bijeli luk je antibiotik, travke takođe imaju svoje dejstvo, mada su ove bile suve.
    A treći, najvažniji, faktor je vakuum. Sve su bočice uredno vakumirane, pa nema kvarenja.

  45. #45

    Default

    ja danas napravila drugu dozu, sad smo na 5ipol litara, i već sam kaparila sav budući svekrvin paradajz (a bit će ga) :D

    e sad, ja sam to radila ovako:

    daklem, pofurila paradajz i odmah ga otuširala hladnom vodom i gulio se samo tako. nakon toga rukama povadila koštice i štapnim mixerom rasturila. narezala luk na krupno, češnjak i paprike (isto friko i mirisno netom u vrtu ubrano 8) ) sve to u multipraktik i izmixala u kremu. sve to pomiješala s paradajzom i na vatru. kad je počelo kuhati malo pomalo skidala samo onu pjenicu koja se napravi. kad se približilo gustoći koja mi se svidjela dodala malo octa, šećer, sol, origano, bosiljak. pustila da još malo prokrčka. lijevala u hladne boce s uskim grlom kroz lijevak opran alkoholom, čepove ispirala isto u alkoholu. u veliku rajnglu stavila kuhinjsku krpu, na nju unutra stavila boce (začepljene), nalila skoro do vrha (rajngle) vode i stavila da se tako pasterizira (prokuha) pola sata, nakon toga, ostavila u toj vodi tako boce i sve da se same ohlade pod dekom. danas probali jučerašnji uradak i to je divota, prava divota. i da, čep je napravio plonk!

  46. #46
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Drage moje kuharice, mene zanima može li se ta smjesa zamrzniti u dozama, pa koristiti kao umak za špagete i sl. Nemam dovoljno teglica, a nemam ih vremena nabavljati jer sutra idem na put, a pomidore moram potrošiti.

  47. #47
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    ja sam zamrzavala prosle godine (imala sam nesto domaceg paradajza viska, pa sam skuhala salsu, za 3-4 obroka)
    kad se ohladilo, stavljala sam u vrecice i u zamrzivac

  48. #48
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Pa da, napunit ću ove dvi-tri teglice, a ostatak zamrzniti u dozama.

  49. #49

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    ST, ZG
    Posts
    71

    Default

    imam sad dosta paradajza "sljivarica". mogu li napraviti po arkaninom receptu s tom vrstom paradajza?

  50. #50
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    Quote Originally Posted by POJOP View Post
    imam sad dosta paradajza "sljivarica". mogu li napraviti po arkaninom receptu s tom vrstom paradajza?
    Šljivarice nisu toliko sočne, ali valjda se može i s njima.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •