-
Uh. U riječkom području ti je bilo s tim "cirkusa" nedavno jer nisu imali u bolnici reagensa, i cure su odlazile u Oguliln (ako se dobro to sjećam) raditi. Ne znam jel' se situacija stabilizirala, čekalo se inače mjesecima. U ZG-u se to može napravit privatno - radi se od 8-10 dc (mora bit početak ciklusa jer ako se radi rendgenski HSG onda se ne smije bit trudan). U stvari, evo ovako - postoje ti tri opcije ispitivanja prohodnosti jajovda - ultrazvučni HSG, rendgenski HSG (točan 60%) i laparaskopija (točna 100%). Ovi HSG-ovi su ti stvari koje se mogu raditi i ambulantno, bole pet sekundi, a malo više ako jajovodi nisu prohodni - onako kao jaki grč. Tu ti ubrizgaju kontrast kroz jajovode i gledaju jesu li prohodni. Može ti bit lažno pozitivan jer taj kontrast pritiskom recimo makne priraslice, a nakon prolaska kontrasta one se vrate (recimo forumašica Garfy je imala totalnu blokadu jajovoda - laparaskopijom se vidjelo poslije, a HSG uredan, a jedna forumašica se javila da je HSG na Merkuru pokazao totalnu blokadu, a laparaskopija kasnije da je sve OK). Ali, to su ti iznimke, u 60% slučajeva je to točno i pretraga je vrlo jednostavna. Laparaskopija je, s druge strane, operacija s općom anestezijom, ne boli ništa, ali je ipak operacija sa svim rizicima anestetiziranja. Savjetovala bih te da se spojiš s riječkim forumašicama - asja, martina123 (mislim da je ona to nedavno radila) da te upute što i kako je sad stanje u Rijeci. Alternativno, možeš doći u ZG i to jednostavno privatno odraditi (ako imaš sredstava - privatno ti se ništa specijalno ne leži u bolnici). Eventualno da te prime na Merkuru ili SD-u ako primaju sve pacijente, ali recimo na Merkuru moraš sama kupovat kontrast (nekih 500 kn). Ako ti se zakomoplicira preko uputnica i da se traže kontrasti po Rijeci i Gorskom Kotaru, najbolje ti je doć' u ZG i to riješit privatno. Ja sam ti velik zagovornik privatnika (ja i laparaskopiju napravila privatno), ali naći ćeš uvijek pro i contra. Najbolje pp-aj cure riječanke - vidjet ćeš na postu "Riječka kavica" koje su, i dobit ćeš inside information koje su mogućnosti rađenja HSG-a na riječkom području i koje su alternative - Ogulin, ZG. Sretno!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma