Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Dekristalizacija meda

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Dekristalizacija meda

..dakle..imam dvije tegle domaćeg meda i med se unutra iskristalizirao..kako ga mogu vratiti u prethodno stanje?...čula sam samo za namakanje u mlakoj vodi..ili?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Baci ga ili ga koristi umjesto šećera što ustvari i jest.
    Navodno se pravi med ne kristalizira ili je dodan šećer ili su pčele hranjene šećerom - tako kaže moj prijatelj koji se ozbiljno bavi pčelarstvom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Probaj prihvatiti činjenicu da je kristalizirani med drugorazredan i nastoj ga ne koristiti ako baš ne moraš. Zapravo ga je jednostavno otopiti zagrijavanjem na <60°C, ali sam siguran da ti to ne treba - toliko ga malo trošiš da se stigao kristalizirati.

Najbolja primjena za takav med? Napravi medovinu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Re: Dekristalizacija meda

A ja mislila da se kristalizira zato sto je star...i dobila isti savjet;da ga stavim na toplo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma ispada da se skoro svaki med može kristalizirati. Zapravo dolazi do separacije vode i šećera, a ta situacija pogoduje ubrzanoj degradaciji svih ostalih svojstava. Čak i fermentaciju.
    Ako ti taj med smrducka, preseli ga na mjesto za smrdljive stvari i zaboravi.

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da li postoji med koji se ne kristalizira? Kako ga naci? Gdje?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pa sve se pcele hrane secerom.
    retko koji pcelar ostavi pcelama meda
    dovoljno da ga jedu citave zime.
    uzme med, koji je skuplji,
    a da pcelama secera da prezive do prvih cvetova.
    uz svoh dedu, pcelarim vec 10 godina, a on vec 50.
    nije bilo meda koji se posle duzeg stajanja
    nije ukristalisao.
    to je u stavri dokaz da je med pravi,
    da nije samo istopljeni secer.
    btw, u zemljama skandinavije
    ljudi mnogo vise cene i jedu ukristalisani med.
    jer se ne razliva sa parceta hleba.
    ukristalisan med moze se bez brige koristiti.
    med se vrlo tesko moze pokvariti,
    narocito ako stoji u zatvorenoj posudi.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

LeeLoo, bio bi grijeh baciti kristalizirani med. Pravi (nepatvoreni) med će se svakako kristalizirati ako ga držiš na prilično niskim temperaturama. U prvotno stanje vratit će se upravo tako kako i sama znaš - zagrijavanjem, ali ne iznad 60-tak stupnjeva, jer bi se uništilo sve dobro što ima u njemu.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Dolisa prvotno napisa
    Da li postoji med koji se ne kristalizira? Kako ga naci? Gdje?
    Naravno da postoji. Naći ćeš ga kod onih "pčelara" koji pčelu vide svakih nekoliko godina ( ako im slučajno koja tuđa doleti u vrt). Dakle, iskemijani med se vjerojatno neće kristalizirati. Jesi sigurna da želiš takvo što konzumirati? :/

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mi imamo pčele i dajemo im šećer samo kad nema ništa papati na livadama i šumama.
    Vremenom se med, kristalizira, ovisi o vrsti meda, temperaturi. Kad ga želimo otkristalizirati, zbog preljevanja u tegle samo a stavimo na sobnu temperaturu i mješamo, mješamo, mješamo.... da se ti kristali razbiju. Inače moj tata koristi ekološke saće i lječi pčele samo prirodnim preparatima. Nema ni k od kemije u našem medu, a ipak se kristalizira.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma naravno, svojstvo svake zasićene otopine šećera je mogućnost kristalizacije. Moji pčelari su ovu godinu odlučili ne davati šećer uopće, jer se pokazao kao mamac za ose. Prošle godine su (radi šećera) imali velike štete od osa.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi obožavamo kristalizirani med. Hvarski med, koji nam je davao susjed, i od kojeg, po mom skromnom mišljenju, nema boljeg se isto uvijek kristalizirao i tako mi je stoput ukusniji + ne razlijeva se kad ga namažeš na kruh. Mi i u dućanu kupujemo med koji je lagano kristaliziran (ne baš da je ko kamen, nego da se još da mazati)

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MMov ujak "proizvodi" med (za obitelj i malo viška) u Lici. Med se redovno kristalizira, a znam da je na pčele i izradu maximalno paženo.
    Meni je super taj kristalizirani (jedino mi se ne sviđa kad se kristalizira u rakiji.. iz istog izvora.. )

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kristalizacija meda je normalna pojava kod dužeg stajanja, to nije patvoreni med. Brzina kristalizacije ovisi od vrste meda i temperature na kojoj se čuva. Med se ne može pokvariti.
    Vraća se u tekuće stanje zagrijavanjem do 40 stup.- stavljanjem posude u toplu vodu ili ga sada ljeti iznijeti van na balkon.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I mi u obitelji imamo pčelara, tako da oduvijek imamo puno meda u kući. Često se znao i kristalizirati i meni se takav nije sviđao iako je moj tata (a tata zna ) uvijek govorio kako se pravi med kristalizira i da u tom svom stanju ima očuvane sve ljekovite sastojke tako da ga mi često nismo niti otapali nego smo takav kruti trpali u limunade, čajeve gdje bi se rastopio.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sigurno je kristalizirani med ispravan, jer su nas na faksu učili da pravi med se razlikuje od patvorenog po tome što pravi med kristalizira i pri tome ne mjenja svojstva.
    Pošto se vremenom štošta mjenja, možda se i tu došlo do novih spoznaja ali ne vjerujem

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa... med kad kristalizira hoće fermentirati, a o mišljenja o ispravnosti fermentiranih proizvoda su podijeljena

Fermentirani med smrdi.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Koliko ja znam o medu (a znam onako jer me interesovalo, a ne mogu baš reči da sam pčelar jer se po malo bojim pčela) med koji proizvode pčele redovno kristalizira nakon dužeg vremena. Onaj napravljen od šečernog sirupa (agde) koji nije vidio pčele ni u snu ne kristalizira. A vratit ćeš ga u predhodno stanje tako da ga staviš u lončić vode na štednjak i kolo uključiš na najnižu temperaturu. Postupak traje malo duže ali je provjereno dobar. A možeš ga koristiti i kristaliziranog, lakše se kontroliše

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Pa... med kad kristalizira hoće fermentirati, a o mišljenja o ispravnosti fermentiranih proizvoda su podijeljena

Fermentirani med smrdi.
    Zasto inzistiras na povezanosti fermentacije i kristalizacije?
    Lijepo reci da si u krivu i gotovo

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne bih polemizirala sa Davorom :/ , ali pravi med ne bi smio fermentirati. Nešto mu mora biti dodano ili korišenjem pribora unešeno , da bi pospješilo fermentaciju.
    Mi med koristimo na kante i nikad nisam doživjela da je fermentirao.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

"KRISTALIZACIJA MEDA

Kristalizacija (granulacija) je osobina svakog prirodnog meda. Brzina kristalizacije u skladištima (ambalaži) zavisi od odnosa grožđanog i voćnog šećera, kao i temperature pri kojoj se med čuva. Ukoliko je u medu sadržaj glukoze viši, te se približava sadržaju fruktoze, takav med brže kristalizira. Temperatura ispod 20°C ubrzava kristajizaciju meda, dok je vlažnost zraka u prostoriji usporava.
    Najbrže kristalizira med medljikovac, suncokretov, goručicin, esparzetin i maslačkov med (koji često kristalizira još u saću, vrlo krupnim kristalima, tako da se teško centrifugira). U posljednje vrijeme ukus potrošača naginje ka kristaliziranom medu, i to naročito onih vrsta koje kristaliziraju sitnim kristalima, podsjećaju na najfiniji sladoled (med od bjele djeteline, bagrema, lipe,facelije, livadski med i dr).
    Kristalizirani med može se iz čvrstog stanja vratiti u tečno, ako se sud sa kristaliziranim medom stavi u veći sud sa vodom zagrijanom na konstantnu temperaturu od oko 40°C pri čemu ne gubi na ljekovitosti. "

http://www.pcelarstvo.com/med.htm

Fermentacija meda se može dogoditi kod jako nekvalitetnog meda u kojem ima preveliki postotak vode. Ja to u životu još nisam doživjela iako sam uzimala med od ranih pčelara.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

raznih pčelara, a ne ranih pčelara

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo da se i ja priključim dilemmi.....moj djed pčelar 100 godina, pa je i MM počeo nedavno! Znam da BAGREM - ali čisti bagrem, ostane kakav je dosta dugo, no ima onih koji ostave LIVADSKI tj. miješani u košnicama, ne vrcaju ga samog - i to se pomiješa i ne valja....znači BAGREM je onaj čisti, zlatni koji ne se ušećeri....a livadski tj. miješani je dosta sladak jer je od raznih cvjetova (paša pčelica svuda po livadama i voćkama) pa se zato ušećeri (laičko objašnjenje)
    Moj prijedlog...kupuj od ljudi koji nisu veliki proizvođači...za naš med se ne zna u HR ali ga prodajemo uvijek istim ljudima i svi su zadovoljni....uh jesam nas nahvalila

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam dal da se smije ili da plačem :shock: :shock:
    koliko dezinformacija....
    mi imamo firmu,izvoz matica i pčela,medom opskrbljivali pol obale i kopna,brda zlatnih pčela i žlica na ocjenjivanju meda....bla,bla...
    imam snage samo reći- 1.prirodni med se kristalizira
    a patvorevine meda kada pčelari dodaju glukozu da bi imali više "meda" ili kad pčelama daju na nekontroliranu ispašu da jedu sok od lisnatih ušiju i sa drveća koje ispušta medni sok....takav med se jaaako teško ili nikako ne kristalizira
    hranjenje pčela nema veze s ničim,osim sa njihovim zdravljem i imunitetom
    2. med se može pokvariti samo ako su ga ne iskusni pčelari izvadili dok nije sazrio (pčele krilima fermentiraju nezreli,mladi med dok ne sazrije)
    ipak je pčelarstvo posebna grana na fakultetu i nije svaki čovjek koji ima 5-10 košnica i vadi med-pčelar , kao što ja nisam ing. ili dr. ili dipl.... a znam natuknut par stvari o koječemu...
    možemo do sutra rekla-kazala.....
    ako koga zanima neš konkretno,nek pita i ja mu odgovorim citatom iz stručne literature 8)

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kristalizacija je prirodno svojstvo meda
    dekristalizira se na +40°C
    prirodni vrcani med ima neogranicen rok uporabe

tak veli moj medar
    i ja mu vjerujem

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ih, pa nisam ni ja pisao bez veze. Onomad sam radio medovinu i ispala je... to se pristojno veli: "Vikinzi od toga padaju na koljena sa suzama radosnicama u očima". Imam toga još.

Dio istraživanja medovine bilo je i učenje o namirnicama, a ključno je da kristalizirani med fermentira alkoholnim vrenjem. Kod kristalizacije dolazi do koncentriranja šećera u kristalima i razrjeđenja ostatka otopine, u kojoj skoro uvijek krene vrenje. Takav med je aromatičan, ali ipak niže kvalitete.

Na brzinu sam našao samo par stranica na kojima pišu o tome:
    http://www.westonaprice.org/foodfeatures/honey.html
    http://www.everythingabout.net/artic...cts/bees/honey

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •