Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: kršenje ustavnih odredbi, ili...???

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kršenje ustavnih odredbi, ili...???

Članak 65. stavak 2.

Svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u skladu s njegovim sposobnostima.

besplatne udžbenike dobivaju samo učenici PRVIH razreda srednje škole. učenici drugih, trećih i četvrtih razreda - tako se stavljaju u nepovoljniji položaj.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

To ti je zato kaj se od jeseni uvodi OBAVEZNO srednje školovanje, tj. svi završeni osmaši će MORATI upisati srednju, i onda će se svake godine proširivati za jedan razred, tak da kad generacija 2007./08. dogura do četvrtog razreda, svi će srednjoškolci imate besplatne udžbenike.

I nema nepovoljnijeg položaja: svi učenici drugih razreda su međusobno jednaki u pravima, svi učenici trećih razreda su jednaki u pravima, svi učenici četvrtih razreda su jednaki u pravima.

Kad bi sad odmah uveli besplatne udžbenike za SVE srednjoškolce, bunili bi se oni koji uopće nisu upisali srednju i mogli bi navoditi skupoću knjiga kao razlog.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko ja znam, ustav NIJE promijenjen, stoga je ovo kršenje njegovih odredbi. piše vrlo jasno: SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE, a ne upis.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nisam znal da se može srednjeobrazovati (Jezuš, koja riječ!) a da se ne upišeš.

Gdje toga ima? Siguran sam da bi se našla hrpa roditelja koji bi svoje osmaše usmjerili u tom smjeru da izbjegnu živciranje, gužve i famizne 'crte'!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jezuš? u prijevodu - isus?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.poslovni.hr/43999.aspx

29.05.2007 Ksenija Rukavina

Sanader: Ove godine bez ustavnih promjena o obveznoj srednjoj školi
    U samo četiti mjeseca država će za knjige, prijevoz i smještaj srednjoškolaca izdvojiti 149 milijuna kuna
    Ustavne promjene potrebne da bi srednja škola postala obvezna neće se dogoditi u ovoj, izbornoj godini, jer to nije karakteristika zrele zemlje, objasnio je jučer premijer Ivo Sanader na predstavljanju Nacionalnog programa mjera za uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja. Prema objašnjenju Dragana Primorca, ministra obrazovanja, Ustav će se mijenjati kroz dvije godine.
    Postupno uvođenje
    Do tada sve promjene uvodit će se postupno, što ukratko znači da roditelji djece koja nakon osnovne škole ne nastave obrazovanje neće snositi nikakve posljedice, a ni sankcije. Međutim, i Sanader i Primorac se nadaju kako će se broj te djece ove godine znatno smanjiti. Uglavnom zato što su svi preduvjeti za nastavak školovanja ispunjeni. Svi đaci prvih razreda srednje škole od jeseni će imati besplatne udžbenike, besplatan prijevoz do školskih klupa, te besplatan smještaj u učeničkim domovima.Za besplatne srednjoškolske udžbenike, ali samo za prve razrede, država će u ovoj godini tako izdvojiti 77,6 milijuna kuna, za prijevoz 25,2 milijuna kuna, a za troškove smještaja u učeničkim domovima oko 40 milijuna kuna. Kako bi nastava funkcionirala nesmetano potebno je zaposliti dodatnih 156 nastavnika, za što će se iz proračuna u ovoj godini izdvojiti još 6,2 milijuna kuna. Prema toj računici za provođenje ovog projekta u samo četiri mjeseca ove godine država će izdvojiti 149 milijuna kuna. "Obveza srednjoškolskog obrazovanja uvodi se postupno, bez prisile te navedenim poticajnim mjerama. Takav će pristup rezultirati većim upisom u srednjoškolske programe, većom stopom završavanja i stjecanjem osnovnih kompetencija u programima koji odgovaraju sposobnostima, interesima i potrebama učenika", rekao je Primorac. Temeljne kompetencije stjecat će se već u 16. godini, što će Hrvatsku konačno maknuti s krajnjeg dna liste zemalja prema godinama obveznog obrazovanja. Također, stvoreni su i drugi preuvjeti za provedbu Nacionalnog programa.
    Jedna smjena
    U prvom redu izgradnja i dogradnja školskih i sportskih objekata. Primorac je istaknuo kako se u dvije godine izgradilo ili dogradilo 253 objekta, vrijednih 1,137 milijardi kuna, s krajnji ciljem da do 2010. godine sve škole rade samo u jednoj smjeni. Isto tako, analizirano je tržište rada, smanjen je broj obrazovnih strukovnih sektora sa 33 na 14, a broj zanimanja sa 330 na 199, ujednačena su obrazovna postignuća đaka kroz nacionalne ispite, državnu maturu i samovrednovanje škola, a ovim se sprječava i akademski neuspjeh srednjoškolaca. "Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje danas je evidentirano 16.160 djece od 16 do 19 godina što je najporažavajući podatak koji nas sve mora šokirati. Osim toga, prema posljednjem popisu stanovništva 1,5 milijuna stanovnika RH nema srednju stručnu spremu. S takvim stanjem naša mala ekonomija ne može biti konkuretna velikima i mi to mijenjamo od danas", zaključio je Sanader.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Točno, sorci, kajkavski (točnije zagorski, ne koriste ga svi kajkavci) oblik, danas se upotrebljava samo kao uzvik isčuđavanja, da ne pomisliš da miješam vjeru u ovo. Konkretno, ta zagrada se odnosi na riječ 'srednjeobrazovati'.

Smo malo zachatali, ha?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Inače, i uvođenje besplatnih osnovnoškolskih udžbenika je išlo postepeno, godinu po godinu, sjećaš se?
    Je l' i to bilo protuustavno?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Inače, i uvođenje besplatnih osnovnoškolskih udžbenika je išlo postepeno, godinu po godinu, sjećaš se?
    da li je netko pokrenuo to pitanje?

po toj logici - nitko nije trebao pokrenuti pitanje direktnih upisa na fakultet...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj Juroslav prvotno napisa
    da li je netko pokrenuo to pitanje?

po toj logici - nitko nije trebao pokrenuti pitanje direktnih upisa na fakultet...
    Ne sjećam se je li itko to pokrenuo, trebalo bi malo pročačkati.

A kakve veze ima direkti upis na fakultet?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/0184.htm

evo ti, pa čitaj.

ono što nitko ne pokrene - neće se ni ispraviti. imaš li neko konkretno mišljenje o ovoj (za mene) nejednakosti, ili ti se samo chata?

molim one koji imaju djecu u srednjoj školi da nešto napišu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Udžbenici nisu besplatni na državnoj razini. U Splitu su tek ove školske godine prvi put podijeljeni udžbenici osnovnim školama (čini mi se, čak ne svim razredima). Mislim da to financiraju gradovi.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A da mi se samo chata... ipak sam na poslu, treba nekaj i napraviti da bi se dobila plaćica.

Samo hoću reći da je do sada bilo: srednja škola je tu, ali nije obavezna, pa si vi koji upišete izvolite lijepo kupiti (posuditi, prekopirati, snaći se već nekak) udžbenike. Sada se priprema OBAVEZNO srednje školovanje, i ovo oko čega se mi natežemo (besplatni udžbenici za učenike 1. razreda SŠ ove jeseni) ja ne smatram uvođenjem nejednakosti i protuustavnim činom, nego jednim od pripremnih koraka prema uvođenju OBAVEZE srednjeg školovanja.

Ili ti možda imaš klinca koji je već u srednjoj, pa ti je žal kaj i on neće imati to pravo? Ako da, čist te kužim, ali to ti je isto k'o i s onom pomoći grada Zagreba za novorođenčad: mi za prvo dijete nismo dobili ni kune, za drugo samo jednokratno 6000. I tko nam je kriv kaj su djeca rođena u krivom trenutku. A i to bi se nekak moglo nategnuti na neku od ustavnih odredbi o jednakosti. ALI, negdje se treba povući crta. Kad bi ovu jesen i uveli besplatne udžbenike za SVE srednjoškolce, ja sam siguran da bi se u RH našel netko čije je dijete ove godine (ili koju godinu ranije) maturiralo i bunil se zbog narušene Ustavom zajamčene jednakosti jer si je to njegovo dijete svoje udžbenike trebalo kupovati (posuđivati, kopirati).

Uostalom, ja uvijek velim: s obzirom na to kakvi nam ljudi vode državu, objeručke prihvaćam sve kaj nam daju, a borim se i rukama i nogama da nam uzmu čim manje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko sam ja shvatila besplatni udžbenici idu na državnoj razini samo prvim razredima osnovnih i srednjih.

Nas isto nagodinu čeka kupivina udžbenika (2.razred) iako je školovanje obavezno. Osobno mislim da je to stvarno diskirminirajuće, i da se sa tim nije dobilo ništa. Ideja da je samo prve besplatno ide valjda od toga da imaš u prvom razredu više troškova ili?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sorciere, novim srednjoškolcima ne će se moći osigurati uvjeti kakve imaju stariji srednjoškolci, a kamoli da mogu biti bolji.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    http://www.poslovni.hr/43999.aspx

29.05.2007 Ksenija Rukavina

Sanader: Ove godine bez ustavnih promjena o obveznoj srednjoj školi
    Kako bi nastava funkcionirala nesmetano potebno je zaposliti dodatnih 156 nastavnika, za što će se iz proračuna u ovoj godini izdvojiti još 6,2 milijuna kuna.
    A gdje će ti ljudi raditi? Zna li netko neki link gdje se može pročitati o načinu selekcije po srednjim školama? Znači, ako moje dijete ima takve i takve ocjene, koju srednju školu može upisati!?

Zašto Sanader i Primorac mijenjaju ploču nakon što su po cijeloj RH potrošili milijune kuna za Jumbo plakate i TV reklame za nešto što će se uvoditi do 2010. godine? Po meni su shvatili grešku i sad čiste g***a.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dan...ovine,80005.jl

• 450.000 učenika prvih razreda ukupno
    • 400.000 učenika prvih razreda osnovnih škola
    • 50.000 učenika prvih razreda srednjih škola

oće mi neko objasnit ove brojke??? ako imamo 400.000 učenika PRVIH razreda osnovne škole - kak ih u srednju ode samo 50.000?

a ako imamo (ipak) 50.000 prvašića - onda su knjige za cijelu osnovnu školu besplatne. plus za prvi srednje...

što opet znači da su tri generacije uskraćene.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Valjda su se putem pogubili

A ako čitaš dalje - 900.000 roditelja učenika prvih razreda OŠ i SŠ - dakle, svaki od tih navodnih učenika ima i mamu i tatu, ali baš svaki.

Članak je malo nedosljedan, da ne velim - blesav, bar ovi podaci na kraju.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

valjda je urednik na godišnjem...

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hello! Da se malo ubacim ako ovo nije nekome jasno:
    Besplatne udžbenike imaju SVI RAZREDI osnovne škole i 1. razred srednje škole, to je definitivno jer mi učitelji do idućeg tjedna moramo poslati mailom koje smo udžbenike izabrali tako da se mogu dostaviti u škole, ALI besplatne su samo obavezne knjige (udžbenik i vježbenica) dok će ostali dodatni materijal (radni listići, zbirke zadataka, kontrolni zadatci i ostala čudesa) roditelji (ako se dogovore s učiteljem za kupnju) to morati sami isfinancirati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •