ja sam jedna od onih kojoj obično kažu - endometrij - predivan. Nego, muči me ovaj citat koji sam našla guglajući, s jednog MPO sitea – onaj Advanced Fertility Center of Chicago:
'There is some ongoing debate as to "how thin is too thin", as well as to "how thick is too thick". In general, 8-13 mm is good, less than 6 is potentially a problem, and greater than 15 or so could possibly reduce chances for a successful pregnancy.'
Meni je oko ovulacije obično 12-13 mm, a ovaj put čak 19 :shock:. Sad se spremam na FET u MB-u, trebalo bi bit u utorak, a ovo su kako su tekle folikulometrije. Da, imam još i blagu endometriozu koja inače zna zadebljat endo, produljene cikluse i mikorc. jajnike (ciklusi 31-35 dana, ovul u pravilu 17-19 dc), lutealna faza mi je 14 dana, progesteron kao u redu - oko 40 vađen 24 dc, točno u sredini ref. vrijednosti za lutealnu. Menstruacija mi traje 7 dana, obilna je, a endo mi je najtanji 8 dc - znam jer sam 2x imala endometralni polip i znam kad trebam ćirit na UZV da vidim jel' ga slučajno ima. I da, svi uvijek hvalili moj endo, bude obično trolinijski, prstenast oko ovul. inzistirala da mi rade biopsiju endo zbog bakterija - to bilo u redu (iako me dr. uvjeravao da se na takve predivne endom. ne rade biopsije). Nismo radili PHD jer kao nepotrebno bilo. Mori me što na debeli endo (doduše, za menopauzalne žene, a meni FSH 5,5 i broj antralnih fol. dobar) znak nekih rakova tj. hiperplazije itd., može bit i pokazatelj endometrioze itd. Ali s tom hiperplazijom ide loš progesteron a meni je kao OK. Evo vrijednosti u ovom ciklusu (u prethodna dva nakon ovul. i oko ovul. bio 12-13). I da, jučer zabunom popila 2 utrogestana, ali ne znam jesu li oni mogli nadebljat sami endo od jučerašnje vrijednosti 14 do današnje 19 :shock:. Transfer bi mi io za 4 dana, ako prežive:
4 dc - endo jednolinijski, 2 mm (to je meni još na sredini menge)
10 dc - endo 6 mm, folikul počinje rasti lijevo
15 dc - endo 13,8 mm, folikul 17 mm lijevo
17 dc - endo 14 mm, folikul 22 mm lijevo, po endou se vidi da počinje ovul. jer počinje mijenjat strukturu, LH pozitivan. Navečer zabunom popila 2 utrogestana.
18 dc - endo 19 mm, folikul 24 mm, ovul. počinje po gini, folikul prelazi u luteinizaciju.
Da, i 2x radila histeroskopiju - kao sve u redu, prekrasno, prvi put je bilo prilikom ablacije polipa - tad mi je za taj polip radilo PHD i to je bilo u redu.
ina - ja sam prošle godine kod transfera imala endo 15mm i rekli su mi da je to idealno :/ :/
stvarno ne znam,ali u svakom slučaju držim ti fige za "deželu" i barem jednog
ina33 ne znam nista o tome, ali cini mi se da ne bi trebala panicariti. Mislim da bi ti na histero-, laparo- rekli da nesto nije u redu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ina-reći ću ti jednu foru koja je meni jako koristila.
zadnji IVF-ovaj koji je rezultirao mojim čudom koje mirno spava i koje je naraslo u trudnoći 4 kile-ja nisam htjela uopće znati koliko mi je nedometrij, a dr. je ili intuitivno prešutio ili slučajno.
Uglavnom, ciklus prije toga endo mi nije bio dobar pa sam krenula s onim ginkom u ovom uspješnom ciklusu.
tek nakon transfera dr. me je pitao jesam šta uzimala za endo, a debiljinu sam vidjela tek na otpusnopm pismu.
poanta ovog bi glasila-sad je vrijeme da isključiš racionalni dio mozga i da se prepustiš-napravila si sve što si mogla i sad ovakvo mozganje ne može dopirnijeti uspjehu.
Pravo zboriš. A koliki ti je bio - misliš da nisam i to upamtila . 13 mm, jel' da ? Uh, so little time, so many topics to worry about. Prestajem i razmišljam o cipelama koju ću odijenit za maturalnu sutra, i sama drugima savjetujem - dosta razmišljanja. Sad sebi kažem - kuš, ina33! Sad ćeš otvorit drugi topic - mogu li fimbrije bit "prebogate" i guglanjem naći da usisna moć fimbrija opada s brojem trepetljika . Poljubac šaljem tebi i malome mišeku!
Cvita, nisam ti baš sigurna, ali, čini mi se da to ima nekakve veze s fazom ciklusa, tj. da je hiperehogeni endometrij u predovulatornoj i ovulatornoj fazi a ehogen nakon ovulacije, odnosno u luteinskoj fazi ni nema nikakve veze s kvalitetom ili nekom posebnom karakteristikom endometrija. Ako griješim, nek me netko ispravi.
Mislim da se izraz koristi i u drugim granama medicine.
Cvita, i ja se mučim s tim terminom jer mi je dr na zadnjem UZV nakon ovulacije isto rekla da mi je endometrij hiperehogen i predložila mi biopsiju endometrija... :?
Danas se vidi ž. tijelo, iako su mi LH postale ful pozitivne od subote i ta "pozitiva" još traje, evo već 3.-i dan, a danas mi je NAKON ovulacije (imam žuto tijelo, folikul puko), a LH kaže da kad je pozitivan tek slijedi ovulacija. Inače, nemam PCOS od kojeg bi to stalno bilo pozitivno (gledali me i na VV, i u MB-u u ovih 5 godina), nisam trudna i jedino imam te mikroc. jajnike. To mi se već događa 3 put, da su mi LH ono ful pozitivne valjda 5-ti dan nakon sluzi itd. Caljda ja taj najjači LH uhvatim na peaku i ono kad po krivulji pada. U MB-u traže prvi dan kad postanu pozitivne, ali meni se bilo čudno oslanjat samo na LH jer imam ta isto kao čudna iskustva iz prethodnih mjeseci pa sam išla i na folikulometrije. UZV danas kaže endo 17 mm, ovulacijski promijenjen (bio je neki pridjev, al' sam zaboravila). Pitala da li da uopće uzimam ja utrogestan na toliki endometrij, isto rekla dr. da uzimam (ja sam bila nešto "zabrijala" da s obzirom na moju endometriozu šta ću sad filat endo da raste preko svake mjere, rekla dr. da ta moja razmišljanja nemaju veze i da jedno s drugim nema veze). Spomenula i moju zabrinutost zbog debelog endo, kaže dr. nema veze. Šta znači ovo tvoje gore tini, ne znam, i zašto je predložila biopsiju - to je najbolje odmah pitat u bembu dr-a ili dr-icu kad ti što nije jasno .