Citiraj tibica prvotno napisa
Prvih mjesec dana smo pokušavali onako kako smo naučili na rodi. Jela je kad god hoće i koliko god hoće. Nije mi bilo uopće važno što sam cijeli dan ukrevetu s njom. Ali nakon mjesec dana dobila je samo 160 grama. Onda sam već iz očaja poslušala pedijatricu. Njezina logika je bila da treba bar 3 sata da se mlijeko proizvede u dovoljnim količinama i da će bolje jesti ako napravim veću pauzu. Ovaj savjet s 15 min nisam baš slušala jer nakon 15 min meni mlijeko još masovno curi iz cice pa mi nema smisla skidat ju s te da bi jela na drugoj.
Popišanih pelena ima 6-7 na dan i to jako popišanih.
Ne kaka po 5-6 dana, ali jako prdi. Već sam joj 2 puta stavljala čepić da se pokaka i onda je imala žutu stolicu, mekanu, u velikim količinama.
Rekli su mi da je normalno da dojena beba nema stolicu po tjedan dana.
Danas idemo opet na vaganje kod pedice da vidimo je li što dobila.
Ja imam dovoljno mlijeka, i pokušavam ju stalno vraćati na istu cicu dok ju ne isprazni ali očito ona ne dolazi do masnog mlijeka. Ne znam kako da joj pomognem.
majcino mlijeko se radi kako se trosi.
znaci ne treba se cekati da se napuni.
da pace, u dojkama postoji protein, povratni inhibitor laktacije (Feedback Inhibitor of Lactation FIL), koji regulira proizvodnju mlijeka.
kako se alveole pune, sastav mlijeka (FIL, peptidi, masne kiseline i drugi sastojci) signaliziraju stanicama da uspore proizvodnju. Sto je dojka praznija brze se nastoji napuniti. Proces je slican automatskom ledomatu i moze se opisati konceptom 80:20- 80% je uobicajen postotak kolicine mlijeka kojeg beba isprazni tokom jednog dana (24h) dok 20% ostaje u dojkama. Ako beba isprazni vise od 80% povecava se proizvodnja, a ako isprazni manje od 80%, proizvodnja se smanjuje.
tako da se ne ceka da se dojke «napune» da bi se beba najela jer u dojkama uvijek ima dovoljno mlijeka da bi se beba najela. u slucaju prepunjenosti mlijeka dolazi do suprotnog ucinka- kolicina se smanjuje pa bi se sljedeci dan dojka koja je bila tvrda i prepuna mogla ciniti praznijom jer je slala signal da je proizvodnja prevelika;

znaci to "cekanje da se napuni" moze stvarati samo suprotni ucinak.

u danima kada beba ima skok u razvoju, non stop je na sisi, zar ne. na taj se nacin priroda pobrinula da beba sama poveca kolicinu mlijeka i osigura si dovoljnu kolicinu.

jeli imas problem sa refleksom otpustanja mlijeka?