upravo tako
Noa, ponovno sam procitala onaj topic i nigdje ne vidim da te netko optuzio da ne znas sto je epiduralna :? .
ne mislis da si sve to malo preuvelicala?
ja i dalje mislim da bi epiduralna, ali i sve ostale (ne)intervencije na tvom tijelu, i to ne samo za vrijeme poroda, trebale biti stvar izbora.
ali nikako stvar reklame.
i uvazavam skroz i tvoje i purosine razloge za el.carski, tj. epid., ali mi je skroz neprihvatljivo da ih se prikazuje kroz ruzicaste naocale samo zato sto je to vas izbor.
i ja svima zelim sve najbolje u N.G.![]()
Sad ću ja malo zatupiti po svome....
princip neodređenosti iz fizike
što točnije mjeriš jednu veličinu to ti je druga neodređenija...... (položaj i količina gibanja npr elektrona)
znači ,ne možeš ništa stopostotno isplanirati da bude sigurno i bezbolno...
Evo malo o 4D UZV .. BTW, za njega cak i na medicinskom faxu u RH uce da je stetan i ne preporucuje se bas nego kod vrlo indiciranih slucajeva.
Pozdrav,
...rodila sam prije tri tjedna, vaginalno, trudnoća uredna, porod tekao savršeno do zadnjih minuta. a onda nastao problem, odjednom, ne znam tocno ni kako... Moj mali Lukas rođen je potpuno bez kisika, apgar 1/1/3, praktički mrtav. Kad samo pomislim da sam ga 10 min. ranije rodila carskim rezom bilo bi sve ok. Zato bi slijedeći put samo carskim, makar se oporavljala čitavu godinu...jer nije stvar u tome da majku boli, nego koliko ustvari patnje može beba doživjeti izlaskom kroz porođajni kanal a da to unaprijed ne možeš znati...do zadnjih minuta hoće li završiti ok ili ne...
Pozdrav,
...rodila sam prije tri tjedna, vaginalno, trudnoća uredna, porod tekao savršeno do zadnjih minuta. a onda nastao problem, odjednom, ne znam tocno ni kako... Moj mali Lukas rođen je potpuno bez kisika, apgar 1/1/3, praktički mrtav. Kad samo pomislim da sam ga 10 min. ranije rodila carskim rezom bilo bi sve ok. Zato bi slijedeći put samo carskim, makar se oporavljala čitavu godinu...jer nije stvar u tome da majku boli, nego koliko ustvari patnje može beba doživjeti izlaskom kroz porođajni kanal a da to unaprijed ne možeš znati...do zadnjih minuta hoće li završiti ok ili ne...
![]()
To je stvarno grozno, ali znaš li možda sto je uzrok tome? Pupkovina u čvoru, ili neko krvarenje.
Da li su u bolnici registrirali i ranije fetalnu patnju, ako je postojala?
![]()
tako mi je žao. reci nam kako je sad mali lukas? evo ga bembo pozdravlja.
Lukas je sada super obzirom da je jedva živ izašao. bio je na respiratoru 15 tak sati, prodisao sam i sada hvala bogu diše bez problema. ukočen je, ima tremor u ručicama, ne može još gutati sam pa prima hranu na sondu... tek nakon tjedan dana smo čuli njegov prvi plač. jučer sam ga prvi puta uzela (nakon mjesec dana) u svoje ruke. prognoze dr ne žele davati, može biti loše a može se i dobro završiti. mi se nadamo najboljem i vjerujemo u našeg borca, jer on se doslovce izborio za ovaj život. nikakve patnje nisu se vidjele, baš sve uredno do zadnjih minuta, do tiskanja...kažu nije izdržao stres poroda, sponinju istjecanje nekakve kiseline. ma tko zna, ni oni sami ne znaju točno ništa. zato sam za carski rez, zbog tih malenih nemoćnih stvorenja koja ne mogu sama birati.
Meni je stvarno žao što je kod vas sve tako završilo i nadam se najboljem, skupa s vama. No svejedno, za neku djecu i neke majke carski bez indikacija može imati za posljedicu komplikacije ili čak smrt i toga se isto mora biti svjestan.
Nadam se da će sve biti u redu![]()
I ja se nadam da ce sve s Lukasom biti u redu. Strasno je to kako se situacija moze toliko zakomplicirati u par trenutaka, a mjesecima ranije da je sve u redu.
Malom borcu Lukasu saljem puno![]()
Dubi Jura, drzi se
Ma i to šta kažeš imaš pravo Vedrana. i kod mene nije bilo nikakvo razloga odlučiti se za carski, uostalom nebi više tako ništa ni stigli, morao je van odmah, već je bio u por.kanalu. nego mislim da se kod nas dosta često doktori ne odlučuju za carski i onda kada ima indikacija, sve se bojim da je to nekakav ukalkulirani rizik.
I ja zelim Lukasu, malom borcu, sve najbolje!
Ovo sto kazes DubiJura:... je bas zato sto je carski ozbiljna kirurska intervencija koja ima svoje rizike. Ja vjerujem da se lijecnicima nije lako odluciti na njegovo izvodjenje. Znas kako je u medicini sve tako suptilno, sav ishod ovisi o dobro procjenjenom balansu izmedju moguce koristi i moguce stete neke intervencije, lijeka... A svi smo mi zapravo samo ljudi koji mogu i pogrijesiti u procjeni.nego mislim da se kod nas dosta često doktori ne odlučuju za carski i onda kada ima indikacija, sve se bojim da je to nekakav ukalkulirani rizik.
Ja osobno mogu lijecniku zamjeriti npr. to sto ne komunicira sa mnom onako kako ocekujem od covjeka koji treba pomoci meni ili mojem djetetu. Mogu mu zamjeriti nemar ili povrsnost, mogu mu zamjeriti ignoriranje mojih zelja ili pitanja.
Ali bas tu suptilnu procjenu moguce terapije mu, imam osjecaj, ne bih mogla zamjeriti. Govorim opcenito, naravno, ne aludiram tu na tebe i tvoj slucaj.
Došla sam na Rodu u najboljoj namjeri da saznam dali mogu nakon carskog ikako roditi vaginalno,a sada nakon što sam si dala truda i u roku sat vremena pročitala sve postove PRESTRAVILA SAM SE!!!Sada me je strah još više!Što ako ne uspijem roditi prirodno???Najviše su me pogodili postovi o posljedicama carskog reza,rezovima preko lica djeteta itd...Za to doduše nikada nisam čula iako sam zdr.radnik,ali nisam toga smjera radila sam na reumatologiji i što se tiče poroda što sam pročitala u knjigama i učila u sr. školi i faxu očito nije bilo dovoljno!Prošla sam već jedan hitni carski,no sada sam toliko isprepadana da sam na rubu plača!!!Čemu sve to?Tekstovi tipa:"Carski rez škodi vašem djetetu!Rodilje na carskom umiru više nego kod vaginalnog poroda!"PRESTRAŠNO!!!I onda još onaj odvratni opis carskog reza među rodinim tekstovima....Ne želim nikoga vrijeđati,ali ovo bi trebao biti forum podrške i pomoći!Ima nas,nažalost,puno koje smo rodile carski i prijeti nam ponovno!Ima nas,na sreću,puno manje nego onih koje žele elektivni carski rez(ako žele neka im bude,slažem se da mogu raditi što žele i roditi kako žele)!Treba li nauštrb tih nekoliko iznimaka tjerati strah u kosti nama ostalima koje nemamo izbora???I što se tiče samog poroda iz vlastitog iskustva mogu reći da na psihu djeteta više utječe razdvojenost od majke(kod carskog reza je to puno dulje,do 7 dana) nego sam porod!!!
Žao mi je što su te ti tekstovi tako prestrašili, naravno da njima nije namjera nikome utjeravati strah u kosti, već pružiti što potpuniju informaciju što to u stvari jest, kako to izgleda, i što se sve može očekivati.
Uvijek, u svim tekstovima i postovima, naglašava se da je medicinsko indicirani carski rez jedno, a izborom pristati na tu, nimalo jednostavnu operaciju, nešto sasvim drugo. O rizicima se piše da svi oni koji biraju, bez medicinske indikacije od strane majke ili djeteta, imaju potpunu informaciju i da znaju što biraju.
I vaginalni porod se može zakomplicirati. Ima slučajeva ozbiljnih oštećenja djeteta nestručnim vođenjem poroda, zbog komplikacija tijekom vaginalnog poroda nisu liječnici jednom izgubili majku ili dijete, nekad i oboje.
Ali ti pojedinačni slučajevi ne znače da je vaginalni porod potencijalno opasan, jer isto tako bi mogli šetnju ulicom smatrati potencijalno opasnom; na kraju krajeva, može te zgaziti auto, može te napasti neki manijak, lopov, ili ti može pasti cigla na glavu (to se upravo u Zadru i dogodilo).
Želim ponoviti ono što je, čini mi se, mamma Juanita jednom pisala: ništa u životu nije 100% sigurno, nitko, baš nitko ne može garantirati urednu trudnoći i porod bez komplikacija. Ali kad bismo se predali strahu, tko bi uopće imao djecu? Sa određenim rizicima živimo, uvijek važući za i protiv, sa svakom trudnoćom javljaju se i određeni strahovi i neizvjesnost. To ne možemo izbjeći, ali ono što možemo je sa maksimalno se informirati i svesti rizike na najmanju moguću mjeru: znanje o dobrom i lošem u trudnoći i porodu pomaže nam da prepoznamo znakove koji nam govore da je u redu, i da prepoznamo one koji signaliziraju da nam treba liječnička pomoć.
Probaj misliti pozitivno, sjeti se sve djece za koju znaš da su se rodila živa i zdrava, preko 90% trudnoća završi živim i zdravim djetetom, a to je stvarno oooooogroman postotak.![]()
Hvala!Jučer sam malo pukla pod utjecajem nekih postova ovdje!Imala sam osjećaj da su u "žaru borbe"pojedine osobe na ovom topicu izgubile objektivnost u želji da dokažu kako su baš njihovi argumenti najbolji!U toj cijeloj priči posezalo se za svim i svačim u želji da se potvrdi ono što se željelo dokazati!Joooj!!!Osobno ne znam niti jednu trudnicu(u to ne brojim Victoriu Beckham)koja je tražila carski rez,a da za to nije imala debeli razlog medicinske prirode!Kod mene je to bio hitan slučaj zbog nenapredovanja poroda i moje iscrpljenosti!!!Silno želim roditi vaginalno(to sam već rekla na ovom forumu),pokušat ću,no ako budem vidjela da ne ide tražit ću carski ODMAH,a ne nakon 20 sati patnje!Ne želim ugroziti svoje dijete!!!Ne bih mogla živjeti sa tim!!!
Razumijem sve što želiš reći...ja bi još samo nadodala...da sam ja samo znala i ja bi birala (kada bi samo mogla vratiti vrijemepuros prvotno napisa
) i sada moj Lukas uz sve što si nabrojala ...nebi mu srce stalo zadnjih minuta tiskanja, čula bi njegov prekrasan plač kada bi izašao, nebi bio polu mrtav, sivo bijele boje...i nebi prva 2,5 mjeseca njegovog života provela sjedeći uz njegov bolnički krevetić, plačući i moleći Boga da bude ok...i tko zna što još... I sve to zašto, ZAŠTO... nitko ne zna razlog jer je sve sve bilo savršeno do samog kraja (moja trudnoća, porod, ctg, sve)...ali moja ljubav jednostavno nije podnjela tu divotu vaginalnog izlaska iz svoje majke
.
dubijura, žao mi je da je s lukasom tako prošlo. da budem iskrena toga sam se i ja sama bojala. mislim da bi tako nešto slično završio i moj porod da je išao vaginalno. jednostavno sma osjećala da je ovo pravi izbor za mene i ispalo je da sam bila u pravu. jednako tako sam mogla i pogriješiti. ma nikad ne znaš kod tih stvari kad si u pravu, a kad krivo vučeš konce. samo Bog dragi sve zna. pusa od bemba.
Evo da i ja nesto napisem na ovu temu mada malo kasnije.
Zena mora imati mogucnost biranja, to je moje misljenje.
Biranja svega, da li zeli roditi ovako ili onako, te da li uopce zeli roditi pa makar je vec u drugom stanju, odnosno mora imati mogucnost da prekine trudnocu kad to zeli.(naravno u za to predvidenom roku)
Ja sam apsolutno na strani slobode za zene, za mogucnost odluke.
Nase je drustvo vrlo patrijahalno. Tesko je boriti se protiv toga.
Tu je i crkva, nemam nista protiv nje, naprotiv, smatram da je mnogima pomogla.Ali ima neke stavove skojima se ne mogu sloziti.
Nase su bolnice materijalno siromasne, ali to nije problem, odnosno nije glavni problem. Problem je u primitivizmu, u bahatosti ,u zelji doktora da im se ljube ruke i prostire crveni tepih, daje koverta sa tisucama maraka i jos po mogucnosti pecena svinja i malo zlata.....ajme, ja se odmah uzrujam kad o ovome pocnem.
Ako fali kvaka ili daska na wc ili nesto tako, lakse bi to prezivjela nego da mi doktor kaze "skidaj gace!" ili me ignorira ili me maltretira ili se dere...
XMima prvotno napisa
ponekad je za dijete veca opasnost vaginalni porod
ja sam za to da se omaoguci izbor zenama kako i gdje ce roditi
Pa onda kada se radi o tome da je za dijete opasnije da se rodi vaginalno, onda niti ne govorimo o izbornom carskom rezu već o carskom s indikacijom.
Maja prvotno napisa
a ovdje o elektivnom:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=asc&start=200
Daniela32 je napisala/o:
Ja mislim da je "elective caesarean section on request" ponekad, iznimno, ok. Napr. kod drugog poroda žene kojoj je prvi vaginalni porod bio vrlo traumatičan. I sama poznajem jednu takvu ženu, nas par iz Rode smo joj dogovorili "elective caesarean section on request" u Zagrebu, jer se splitskom rodilištu nije imala snage približiti čak ni za posjetu prijateljici koja je rodila. Sjećaš se Zrinka?
dvostruka mjerila? :/
Ne. Ženu su iskasapili na prvom porodu, ako se dobro sjećam bila je vezana, nakon poroda puna modrica. Možeš misliti što su joj radili, kao da je komad mesa, a ne živo biće. Došla je u Zagreb na preglede i razgovore s jednim razumnim i kulturnim ginekologom. Tijekom razgovora s njim joj je vaginalan porod ipak postao prihvatljiva opcija. Na kraju je rodila carskim, ali je bio indiciran, dijete je imalo srčanu manu. Sve je dobro završilo.
Koliko se sjećam, cijeli taj aranžman je bio privatna incijativa žena koje su između ostalog bile i članice Rode tada, nije bilo nešto što je išlo preko Rode ili u čemu je Roda kao udruga sudjelovala. Ali, my heart goes out to that woman, vjerujem da bi svačije. Takve stvari se ne bi smjele događati, pogrešne su od samog početka, strašno je to sve skupa. Između ostalog i zato kažem da su neke žene izmanipulirane, mislim koga ne bi bilo strah vaginalnog nakon takvih priča i priča o sekundama koje život znače. No, bijeg u elektivni carski nije rješenje jer se upravo tada žene i djeca, statistički gledano izlažu većem riziku (opet ne pričam o bilo kome od vas pojedinačno, nego o onome što piše u istraživanjima).
Osim toga, maksima liječnika je Primum non nocere (najprije ne šteti), a ovako svjesno rade nešto što je lošije za zdravlje, bez indikacija, to ne smiju raditi. Moraju omogućiti ženama da rode u miru, to je rješenje, a ne daljnja nepotrebna medikalizacija. To je kao ono zavadi pa vladaj, stvori krizu pa je rješavaj, pa makar rješenje bilo lošije nego da nije bilo krize "to start with". I još mi je vrhunac dvoličnosti (ili možda ignorancije) kad optužuju žene jer traže elektivni (tipa too posh to push i slično), a prije toga su sami stvorili i to potpuno nepotrebno sve uvjete da se to dogodi. Čitam povijest porodništva u Americi, tamo ima takvih stvari da ti se želudac okrene, mislim konkretno na prezir prema ženama, zaista nakon toga svega ne može biti čudno što traže carski, pa makar i na svoju štetu, znale ili ne znale za rizike.
vedrana, ja apsolutno nemam ništa protiv toga što je toj ženi omogućen elektivni cr... dapače, drago mi je. i smatram da bi svakoj ženi koja želi takav porod - to trebalo omogućiti. uz prethodno detaljno objašnjenje što se događa kod jednog, što kod drugog načina PORODA. inzistiram na toj riječi!
dakle, tu ženu poznaš, i tu situaciju možeš opravdati ili "opravdati" - jer su ti okolnosti poznate.
za druge žene ti okolnosti NISU poznate, a tu se a priori postavljaš na način da smatraš da su izmanipulirane. ne samo ti.
da ne bismo puno o nepoznatim - dat ću svoj primjer.
od prvog dana trudnoće - ja sam inzistirala na cr-u. zbog svoje INTUICIJE!! dakle - reklo bi se - tražila sam elektivni cr.
NITI JEDNA ŽENA me nije podržala. doslovno! sve su mi isticale prednost vaginalnog. doktori su me slali na pretrage, uvjeravali me da će sve biti u redu na vaginalnom porodu, itd... dakle - NULA POSTO MANIPULACIJE za cr. prije bih rekla - prilično dobra manipulacija za vaginalni...
ja sam inzistirala na svom. ispostavilo se da je moja intuicija bila ispravna. 5 indikacija.
tko je mene izmanipulirao????
kako se može dogoditi tako užasna generalizacija - da se SVE žene koje žele roditi cr-om - proglašavaju izmanipuliranima? tko od onih koji to govore (pišu) - ima pristup u njihove misli i njihove živote, njihove osjećaje i strahove???? tko može reći da je cr medicinski neindiciran - samo zato što je npr. tijelo žene sposobno roditi vaginalno - ali psiha nije? i za psihu postoje doktori - priznati kao službeni predstavnici neke grane medicine. pa se i psihološka indikacija smatra medicinskom.
nisam srela niti jednu ženu (moguće da postoje - ali u kojem broju??) - koja je došla u bolnicu i rekla: ja bih htjela roditi cr-om! - a doktori su odgovorili: ma naravno, izaberite vrijeme! .... a ti?
pa kako to onda izgleda elektivni cr? kako dođeš do njega???
zgrožena sam načinom komunikacije na ovom forumu koji uključuje "operaciju abdomena", "vađenje djeteta", "manipulaciju" i slične izraze.
ovdje pišu većinom žene. majke i buduće majke. kako se uopće može dogoditi da se majke dijele na majke s rođenom, i majke s "izvađenom" djecom??
kako se može dogoditi takva ružna diskriminacija istog spola? pa jel trebamo i pravobranitelja/icu za ravnopravnost majčinstva?
Gle, baš si ti super primjer da se ženama treba priznati puno veća kompetencija nego što im se priznaje. Jedino one imaju informacije o svom tijelu i o djetetu, informacije koje nitko drugi nema, koje primaju i svjesno i na nesvjesnoj razini. Svi ostali su samo promatrači, s većim ili manjim znanjem, iskustvom, osjećajem za druge ljude, vještinom komunikacije itd.
Odnos između liječnika i žene bi trebao biti takav da se međusobno doživljavaju i da imaju povjerenje jedan u drugog, da to ne bude nešto jednostrano i bliže strahopoštovanju nego poštovanju. Ako si ti cijelo vrijeme osjećala da nešto nije u redu, tome se mora pridati dužna pažnja, trebalo te se podržati i vidjeti zbog čega bi to moglo biti. Ne znam da li se kod tebe na bilo koji način prije poroda mogla ustanoviti neka od tih indikacija koja je ustanovljena kad si bila na carskom. Ako ne, morat ću preispitati svoje stavove. Vjerujem da se slažeš da bi svaka žena koja želi elektivni, a zna njegove rizike, trebala vidjeti sama sa sobom koliko je to rezultat raznih zastrašivanja kojima smo svi izloženi (sjeti se samo kakve su scene iz raznih filmova i serija koje smo gledali i kakve smo sve horor priče o porodima čuli), a koliko nešto što dolazi duboko iz nje same. Onda je do liječnika da je shvati ozbiljno i ustanovi zašto.
Ovakvo je nekako i moje skromno iskustvo. Problem je i to što su rijetke stvari crno-bijele i što ovisi o tome što će se priznavat kao indikacija za carski. Koliko sam shvatila, jedina jednoznačna ginekološka indikacija za elektivni carski (jel' to onaj carski koji nije hitni carski?) je samo placenta previa. Drugo sve je li-la i stvar procjene. Meni se dogodilo što mi je druga struka preporučala carski (nije psihologija) i onda smo se malo našli u škarama. Potrebno je puno liječničke suptilnosti i zainteresiranost i mira i uvida u konkretnu trudnoću za prepoznat što i kako je u konkretnom slučaju najbolje za zdravlje djeteta i njegove mame. Hvala Bogu, moj je carski bio uz spinalnu i bio je lijep i bez ikakvih problema i bolova, oporavak munjevit, osim relativno standardnih stvari - uroinfekta zbog kateterizacije i problema sa spinalnom koji se lako riješio. Meni je, u mom konkretnom slučaju, bio puno veći rizik s ortopedske strane. Liječnici su me korektno upozorili da je to operacija i koje su sve moguće posljedice. I opet, svi se naši porodi, ovakvi i onakvi, događaju i u nekom određenom trenutku kad je liječnička strategija i trend ovakav ili onakav. Po mojoj procjeni, sad ipak nije trigger-happy za carske rezove bez indikacija (samo i to je jaaako fluidan pojam - što je indikacija, a što ne). Sve je stvar procjene, rijetko kad je jednoznačno - ugrozit će se život djetea ili život majke.sorciere prvotno napisa
Btw, moje dijete je isto izvađeno, tj. POROD je dovršen operativno. Nije na carski, nego vakuumom. Ja govorim da sam ga rodila, znam da sam mu majka i da je on moj sin kako god da je rođen, no ako mi netko ide reći da su ga izvadili iz mene, tehnički je u pravu, zaista jesu. I to znači samo to, ništa više. Čisti tehnički pogled. Pa ako nekoga veseli, neka mu.
Hoću reći da je puno toga risk management i konkretnu procjenu najbolje donose liječnik i trudnica. Općenito mi je neetičan pristup "molim jednu operaciju to go" i da liječnik na to pristaje. Odrasli ljudi, po meni, bi trebali biti informirani o rizicima ove ili one odluke, nijedna nije bez rizika. Liječnikova dužnost je obrazložit sve rizike i sugerirati i napravit kako on stručno misli da treba. Ali, i svi smo svjesni koliko je ipak tankoćutnosti i vremena u svemu tome potrebno, koji put i suradnje različitih struka. Ja sam sretna sa svojim operaterima koji su to prepoznali u mom konkretnom slučaju. Svaka operacija može dovest do belaja i toga treba uvijek biti svjestan i ošacnut rizike dobro. S druge strane, ipak treba znati da je carski ipak relativno sigurna operacija (ako uspoređujemo s drugim operacijama) i žao bi mi bilo da žene koje imaju indikaciju za carski budu prepadnute - evo, moj konkretan primjer je bio sasvim OK, gotovo pa bezbolan, s oporavkom sam zadovoljna. Da sam mlađa, zdrava, i da je do trudnoće došlo lako, sigurno bih rađala prirodno jer ipak je prirodno - prirodno. Ali, kad se ne može, carski je sasvim OK.
Iz moje perspektive - meni osobno je onda tehnički bilo i stavljeno i izvađeno. Ali, to su sve stvarno tehnikalije na kojima ja ne inzistiram, in the big scheme of things, što sve ja prođoh, nije da mi je to nešto visoko na listi prioriteta, ali moja priča je ipak opterećena brojnim zdravstvenim mukama pa je na listi mojih prioriteta je to da smo obje zdrave, da je dijete stiglo. Općenito mi je sigurnost prioritet. S istinskim oduševljenjem čitam i priče o skroz prirodnom porodu i uživam u doživljajima tih žena. Iskreno, ne mogu niti doživjeti eventualno da mi netko kaže da ja svoje dijete nisam rodila i slično. Moj je osjećaj da sam ga rodila, premda tehnički možda to nije tako. Meni je moj osjećaj stvaran i moj porod bio predivan, doduše, ja stvarno nemam s čime uspoređivati, nego samo s pročitanim i ispričanim pričama. Smatram da smo sve mame i that's where the story begins. Kužim Rodinu borbu protiv prevelikih med. intervencija, ali koji put se možda nekome čini da u borbi stradaju meni tako dragocjene nijanse sivogVedranaV prvotno napisa
.
Da, lako je kad se priča o statistikama i rizicima, o načelima, a kad dođeš na konkretnog čovjeka, zapravo ništa ne znaš osim onog što je bilo. Kako bi bilo da je bilo drukčije, možda gore, možda bolje, možda isto, ne možeš nikad znati.
zato valjda i doživljavam sve što doživljavam... :? :? :? (samo otvori topike o cr-u)VedranaV prvotno napisa
dr grljušić mi je prije odlaska u švicarsku jedini rekao da neću moći roditi vaginalno - ako dočekam termin. SVI OSTALI DOKTORI (bez izuzetka) su tvrdili da hoću.VedranaV prvotno napisa
bilo bi lijepo da preispitaš svoje stavove!
ove "tehničke" priče definitivno nemaju mjesta u pričama o porodima, i načinu rađanja naše djece. da li si ti majka ili kiborg? ja sam majka, a tehnikom se bavim kad uletim nekom u raDIonu, ne u raĐAonu...no ako mi netko ide reći da su ga izvadili iz mene, tehnički je u pravu, zaista jesu.
Točno. Ali opet možeš radit kao odgovoran liječnik risk management - jesu li veći rizici da će nešto poći loše u carskome ili npr. da će mama ili dijete zbog mamine bolesti ili djetetovih nekakvih indikacija imat problema. I kao odgovoran pacijent (ako si Jeremija kao ja)/trudnica ići za svojim osjećajem sigurnosti. I to je onda dobitna kombinacija, po meni.VedranaV prvotno napisa
Mislim, it's a tough job, but someone's got to do it. Odgovorno je procijenit što je najmanje riskantno u konkretnom slučaju. Koji put će procjena bit kriva, ali dobar doktor bi trebao u većini slučajeva pogađati (i slušati što o tome ima i pacijent/trudnica reći). Uvijek postoje nekakvi trendovi, i u svijetu medicine, i svega drugoga, ali pravi kužer/ica će se, kada treba, odmaknut od trenda, ma kakav on bio. I to je ono, što po meni, čini dobrog doktora - odmaknut se od šprance, kada treba. Operacije se općenito ne bi trebale radit kad nema med. indikacija, uz razumijevanje da je pitanje med. indikacija koji put sivo, i onda u tom sivilu treba poslušat što kaže žena i dogovorit neki način postupanja.ina33 prvotno napisa
Sorci, je li ti rekao zbog čega? Ako je preosobno, povlačim pitanje.
Ja jesam majka, nisam kiborg, ali sam i dipl.ing. pa mi tehnički pogled na stvari nije stran, valjda me zato i ne smeta. Više sam problema imala s ovom osjećajnom stranom, trebala sam proživjeti dosta situacija i odraditi puno sati razmišljanja da dođem do spoznaje koliko su osjećaji važni i koliko precjenjujemo racionalan pristup, a potcjenjujemo ostale informacije u vlastitim životima.
I po meni, ne treba strašit nikoga niti pričama o horor vaginalnom porodu, niti o horor carskom. Dati informacije što može biti rizik kod ovoga, rizik kod onoga, što je prijedlog u konkretnom slučaju i zašto, što o svemu misli žena, dogovorit se, i dovest djetića sigurno na svijet.
Ako je dijete rođeno na carski izvađeno, onda je moje istisnuto, a obje su mi riječi tako ogavne i u neku ruku ponižavajuće za ženu koja je rodila. Našlo bi se "kvalitetnih" i "jasnijih" izraza i za dojenje, seks i ostalo...To vađenje meni izgleda kao svojevrsna svjesna ili nesvjesna provokacija žena koje su rodile carskim rezom. Vrlo ružno!
meni su rekli da bi me pustili 24h na trudovima, ali da bi iza toga morala na cr! sve žene u mojoj sobi su bile na takvom "tretmanu" :? ...VedranaV prvotno napisa
čekajući porod na odjelu, nisam srela niti jednu ženu koja je plakala jer je htjela na carski. srela sam samo one koje su plakale - jer su morale na carski.
u njihovim slučajevima bili su ugroženi njihovi i/ili bebini životi - ali neke od njih su htjele pokušati roditi vaginalno. odgovorno - neodgovorno, ili - izmanipulirano???
Ma, meni to.. ne znam... nije mi uopće važno, ono u upitnicima sam, ne razumijem. Ne percipiram neku razliku, ne kužim uopće zašto se inzistira da je dijete izvađeno ili je istisnuto, i onda je ako je istisnuto rođeno, ali ako je izvađeno onda je izvađeno, ali nije i rođeno i sl. Meni je moj osjećaj ono po čemu se ja ravnam, osjećaj je da sam rodila i to mi je jedino relevatno. Možda bi mi bila razlika da sam proživjela ekstatičan prirodan porod, ali ja ovako mogu samo iz svojih cipela govoriti. Moj osjećaj je meni jači od tih tehnikalijadorotea24 prvotno napisa
. Sve u meni govori da je to rođenje pa sam malo :? uopće zašto se tu tako oko toga zakuhalo. A taj osjećaj ne može uzet nikakav glagol i zbunjuje me to da bi se inzistiralo da je meni dijete I-Z-V-A-Đ-E-N-O, ali NIJE ROĐENO doslovno sam :? Mislim, moj primarni osjećaj oko toga je niti ljutnja, niti nekakvo vrijeđanje, nego ono nix verstehen :?.
Sorci, naravno da je moguće strašiti i na drugu stranu i da se to i događa. I da, to isto spada pod manipuliranje. Meni je ovo što ina piše skroz OK.
je, rekao je da dijete zbog svoje veličine neće moći proći kroz moj porođajni kanal. i da tu ne pali ona fora "jaje kroz grlić boce" ... svi ostali doktori nisu bili sigurni, pa su htjeli "probati"VedranaV prvotno napisa
...
pa upravo o tome i govorimo! to je ono što se događa na forumu :? ... dovoljno je da kreneš od toga kako takvim načinom poroda uskraćuješ djetetu neke "hormone ljubavi" :? .. da ne spominjem dalje - priče o budućim delikventima, kriminalcima, narkomanima, i ostalom - a sve zbog načina poroda...VedranaV prvotno napisa
![]()
i meni je skroz OK ovo što ina piše, i voljela bih da svi mogu razgovarati na takav način. a ne na način "vaši" i "naši"...![]()
Istovremeno smo pisale.
Ono što Odent radi u takvim situacijama (ili bar tako piše o tome) je da pusti da porod teče neometano. Ako stane, ide na carski. Nema induciranja, požurivanja, pregledavanja svako malo, ometanja, on smatra da tijelo žene i njeno dijete najbolje određuju može li se vaginalni porod dogoditi ili ne i da se drugi u to ne trebaju uplitati sve do trenutka dok ne postane jasno da nešto nije u redu. I onda kaže da je CR, kada se gleda mortalitet i morbiditet, jedna od vrlo sigurnih operacija. Kaže doduše i da to ne smiju biti jedini kriteriji kada ga stručnjaci evaluiraju kao proceduru jer bi se po tim kriterijima zaista i mogao nuditi kao izbor za dovršetak trudnoće, no o tome neki drugi put, sad nije bitno. Kaže da je najbolji carski koji nije hitan.
sorciere prvotno napisa
Ljudi su prilagodljiva vrsta pa valjda svašta mogu podnijeti. Svejedno mislim da je dobro znati ono što znanost ustanovi, onda možeš izabrati hoćeš li nešto mijenjati ili ne, meni je to bolje nego ne znati. Ovo što pišeš je za oksitocin - prirodan se stvara u mozgu, tamo pokreće lavinu drugih hormona, a sintetski ide u krv, ali ne može proći do mozga, pa onda nema ni ovog drugog. Ovo što si pročitala i mene straši, ali brijem da je moje dijete dobilo dovoljno ljubavi i oksitocina nakon rođenja da će ući u ove koji nemaju takve probleme. Ne mogu znati, ali nadam se da će tako biti.
vedrana - za mene je odent samo promatrač. vjerojatno iz disocirane percepcije. jer iz takve izjave mi ne izvire empatija, a bome ni asocirana percepcija (on nije rodio niti jedno dijete!)...
nemam ništa protiv njegove stručnosti, ali mi njegova riječ nije ni zakon ni misao vodilja. samo informacija promatrača, u ovom dijelu gotovo identična informacijama doktora na sd-u.
prije koju godinu ovdje su postojali "štovatelji searsa" , sad ga je zamijenio juul (valjda se tako nekako pišu)... odent je isto tako na potencijalnoj listi za odstrel, ukoliko se javi netko drugi...
nekad je kurjakova knjiga o porodu bila zakon - sad ju rijetko tko i pogleda...
ne želim podnositi ono što ne moram, i što nije ispravno. podnosi se i mobbing na poslu, i zlostavljanje u braku - pa ne znam koliko je to pametno. bilo bi dobro napraviti anketu među zlostavljačima, pa saznat koliko njih je rođeno cr-om, ili nekim drugim "agresivnim" načinom.VedranaV prvotno napisa
kikica ima 16 godina. vjerujem da je dobila vanserijski veliku dozu hormona ljubavi, jer smo imale izvanrednu komunikaciju dok je bila u trbuhu. i vjerujem da je na neki svoj način razumjela sve što se događalo. jer je dijelila sve moje osjećaje.
mogu ja čitati što god želim - ali moja mala "relevantna" grupa je bila ona iz kikičinog razreda: najprijateljskija, i najpristojnija djeca - bila su redom rođena cr-om... naime, kikica povremeno čita rasprave na ovom forumu, pa je i nju zainteresirala ova tematika, i napravila je svoje malo istraživanje
Meni su njegova razmišljanja fora, gleda na to sve s puno duha i čini se koliko god može utemeljeno. Naravno da je i meni to sve na razini informacije i da volim i dalje kritički razmišljati. Za sada mi ima dosta logike. Opis postupka je možda isti kao i na SD, ali vjerujem da bi izvedba bila bitno drugačija. No dobro, neka ste vi obje dobro, lako za ostalo.
Opet kasnim u fazi, a i vrijeme mi je za spavanje. Čitamo se neki drugi put.
Vjerujem da je sve korisno, ali svaka od nas isto ima i svoj neki unutarnji glas i svoju odgovornost, i ne poklopi se svaka niti sa svakim doktorom (što ne znači da je loš), niti sa svakim od teoretičara i praktičara poroda, ako ih mogu tako nazvati, niti sa svakim od teoretičara i praktičara odgoja. Po meni je odgovornost žene inofrmirati se o načinu poroda kojemu stremi i alternativama, ako ima neku bolest onda razgovarati sa stručnjakom za tu bolest o načinu poroda koji preporuča, ako ima neku ginekološku indikaciju vidjeti koje su alternative i slično. Izvagati sve dobro, jer rijetko su stvari crno-bijele, pogotovo u ginekologiji, ma, u većini medinicine, crno-bijelo je valjda samo kod nekih zaraza - lijek je to i to - i donijeti neku odluku iza koje se stoji, konzultirati više mišljenja liječničkih, ako je potrebno. Najbolji savjet mi je dala jedna forumašica - stremi prema onome u čemu ćeš se ti osjećati sigurnosorciere prvotno napisa
. I vidim da je taj osjećaj onaj koji vodi i žene koje su protiv struje išle organizirati prirodan porod doma, kao i neke koje su protiv struje većine stremile prema nečem drugome - npr. porodu carskim. Dobro se informirat, ocijeniti rizike, i donijeti neku odluku iza koje će se stajati. Nema tog M. Odenta kojeg bi ja slušala kontra svog feelinga, niti Juula, ni Searsa, niti ne znam koga. Sve je lijepo pročitati, informirati se, vidjeti razne priče i razne perspektive ali, na kraju krajeva, svi radimo po nekom našem sistemu, u onome u čemu se mi osjećamo dobro - i, u krajnoj liniji, snosimo sami za sebe odgovornost.