Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Što su to kortikosteroidi

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Što su to kortikosteroidi

Bok,

moj sin (1,5 mj) ima jako suhu kožu na licu.naime pojavili su mu se prištići kada je imao mjesec dana.krenulo je po čelu i tada se lagano preselilo na uši,lice,vrat i naprijed i odozada pa čak ima i po prsima.pedica je rekla kada je sve to bilo u još jako blagom obliku da je to zbog hormona.Sada nakon 2 tjedna lice mu je kao brusni papir,suho i još uvijek puno sitnih crvenih točkica poput osipa.zvali smo pedicu i dala nam je afloderm 20% razrijeđen s belobazom.Znam da u toj kremi ima kortikosteroida ali neznam što to zapravo je.Ako neka zna što je to konkretno i ako neko ima sličnih iskustava s crvenilom na licu molim vaša iskustva i savjete.
    Da je loše ako sada probam Bepanthen mast i ako ne prođe za par dana da onda prijeđem na ovu s recepta???

Hvala svima

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: Što su to kortikosteroidi

G. e imala isto prištiće i jako crvenilo najviše po licu najjače je bilo sa neka njena 2, 2 i pol mjeseca, čak je po ušima imala nekakve žute ljuskave kraste.SAVJET njene pedijatrice je bio da mažem sa alkoholom( nisam je poslušala).Onda se odjedno to bilo sve skupa prilično upalilo, tako je meni izgledala, pa sam ja sva u panici da nije neka alergija otišla na hitnu pedijatriju.
    I dežurna doktorica je rekla da je to sve najnormalnije, da ni slučajno alkohol niti ikakva kremica, da će se to spontano povući.
    ne znam, možda da odeš kod dermatologa, jer mi se čini da je malo olako prepisala taj Afloderm.Nisam pobornik korištenja tih kortikosteroida jer sama imam loša iskustva, naime godinama sam povremeno koristila Afrloderm i Elocom( recimo dva, tri puta tjedno zbog alergije) i vremenom uništila kožu lica.Liječe jedno, uništavaju drugo

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Fenistil kapi i Elocom krema

Suha koža

Fleke na licu

ima još takvih tema... ukucaj, "elocom", ili "neurodermitis", ili "suha koža" u pretražnik.

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Draga nemoj koristiti kortikosteroide, MM kao posljedicu korištenje kortikosteroida ima astmu

Oni ti odmah izliječe nešto, znači stvarno djeluju odmah a navuku ti drugo.

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne bih ti ni ja preporučila kortikosteroide jer imam loše iskustvo. otkad znam za sebe imam neurodermitis (atopijski dermatitis) koji u akutnim stanjima možeš tretirati jedino takvim kremama (koristila sam Elocom i Afloderm, između ostalog ). jako stanjuju kožu i čine ju jako osjetljivom na sve moguće (deterdžente, šampone i sl.), a i ulaze u krv i tko zna kako se sve mogu manifestirati na drugim mjestima.
    ako ikako možeš, odluči se za neku alternativu na biljnoj bazi.
    srećom, moj dermatitis je bio na rukama, pa nije baš toliko vidljiv kao na licu, ali ipak.
    povremeno mi je pomoglo jednostavno koristiti samo neutrogenu ili melem.
    u svakom slučaju, nemoj kortikosteroide ako nije frka.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kortikosteroidi su hormoni nadbubrežne žlijezde ili najjači protuupalni lijek.Kod kožnih oboljenja pomažu gotovo trenutno,ali se ne smiju koristiti duže od tri dana,jer iako jako dobro pomažu imaju puno nuspojava s kojima se nije za igrati.Tako maloj djeci ja nikad ne bi davala lijek na bazi kortikosteroida,jer nuspojave daleko premašuju moguću korist.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo jedna stranica:
    http://www.farmakologija.com/materia/d_cts.htm
    Hana ima lisajeve po licu koji su znali biti poprilicno gadni. Na kraju nij emogla spavati koliko ju je to svrbilo. Probali smo ispocetka sa nekim stvarima na biljnoj bazi i kupamo ju iskljucivo u vodi s maslinovim uljem. Ali nije pomoglo. Na kraju smo ju mazali elocomom u belobazi i jako je brzo proslo. A trebas izvagati za i protiv argumente.
    Mi smo za ovaj produzeni vikend bili na moru. A H. je opet imala pocetke lisajeva. Svaki dan smo ju umivali sa morskom vodom i lisajevi su se povukli. Tako da je istina ono sto pisu da more i planinski zrak pomazu.
    I kupili smo mustelinu stelatopia kremu, pa cemo vidjeti sta ce dalje biti.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kortikosteroide u male djece treba izbjegavati. Znam da ih neki liječnici propisuju šakom i kapom. Cijenim našu pedicu jer je ona oprezna s njima. Mi smo kao tromjesečna beba imali neurodermitis- crvene lišajeve na podlaktici i oko koljena. Bili smo kao mladi neiskusni roditelji prestrašeni, ali niti ona nam nije dala kortikosteroide. Umjesto toga, mazali smo Avene trixera kremom. I nakon tri tjedna se povuklo.
    Inače, za dermitis su dobri i Mustela emoliens krema (vidim da je gore netko pisao o njoj) i Aderma exomega krema. Sve su namijenjene djeci od najranije dobi. Znam da su brojni roditelji radovoljni. Inače, ako kortikosteroidi i jesu propisani, oni se koriste 3-4 dana maximalno, nakon toga se maže neka od gore navedenih krema. I Bepanthen mast spada u tu skupinu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čekaj malo, na koju foru je bepanthen kortikosteroid?
    Kaže ovako:
    Ingredients
    AQUA, LANOLIN, PARAFFINUM LIQUIDUM, PETROLATUM, PANTHENOL (DEXPANTHENOL), PRUNUS DULCIS, CERA ALBA, CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL, OZOKERITE, GLYCERYL OLEATE, LANOLIN ALCOHOL

:?

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Kaže ovako:
    Ingredients
    AQUA, LANOLIN, PARAFFINUM LIQUIDUM, PETROLATUM, PANTHENOL (DEXPANTHENOL), PRUNUS DULCIS, CERA ALBA, CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL, OZOKERITE, GLYCERYL OLEATE, LANOLIN ALCOHOL

i meni se čini da nije. mi smo ga koristili kad je guza bila točkasta i crvena. znam da se ne kupuje na recept, ako ništa drugo. kortiće možeš kupit jedino na recept.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pa ni nije bepanthen kortikosteroid
    ja sam michaelu shvatila da bi ona rađe koristila bepanthen nego tu kombinacjiu afloderma sa belobazom i slažem se s njom
    kortikosteroide bi koristila jedino u iznimnim situacijama

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A! Mislim da kontam. Bepanthen je opisan kao nešto što spada u "tu grupu", a ja skočio kao da je to grupa kortikosteroida :hrkljuš:

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ako ju ne svrbi, probaj svakako prvo bepanthenom i to kremom. Maži što češće, kad god se sjetiš. Moja Slatkica je isto u to vrijeme dobila prištiće (nisu ju svrbili) i svi su vikali "to se beba čisti" osim naše pedice. Rekla je da je to seboroična koža i da za početka čim više mažem bepanthen kremom. Nakon mjesec-mjesec i pol sve se smirilo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i L. se tak osuo prije par tjedana. bilo je isto ovako kako ti opisuješ; prvo sitni prištići za koje smo mislili da su od znoja, pa se to pojačavalo da bi samo odjednom preraslo u nešto odvratno. njemu je srećom bilo samo na jendnoj strani lica; mi smo mu prvo to našpricali sa termalnom vodom i onda namazali sa bepanthen kremom (ne mast). prošlo je za par dana, a stvarno je gadno izgledalo, ko da ga je netko koprivom ošinuo po licu :/

navodno je i ona mustelina krema dobra, samo kaj je dosta skupa.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moje su u to doba, oko mjesec-dva imale par tjedana suhu kožu s prištićima, rekla bi normalno za sve bebe

Ja sam svoje kupala u Mustelinoj Stelatopii i mazala Stelatopiom (creme emolliente)
    Je skupo ali nama je pomoglo... i opet bi dala tolike novce i čim im je nešto ja uvijek uzmem Mustelu

Pedica nam je rekla da je dobra i kupka i krema od Wolfa, da sve peglam s obje strane bez pare i ako imam domaćeg platna da stvljam bebu da leži na tome umjesto drugih materijala (dekice, tetre itd...), duplo ispirem robicu, bez omekšivača naravno itd -već poznato

S maslinovim uljem sam oprezna jer se starija nakon jedne boce sva osula. Mislim kupala sam stalno u domaćem maslinovom (teta iz Dalmacije nabavlja) i kad sam potrošila tu bocu otvorila drugu (koja valjda nije bila od istog čovjeka, valjda je bila razlika u obradi) i dijete se toliko osulo da sam išla na hitnu.
    Sve je prošlo i nakon nekog vremena ja opet to maslinovo i dijete se opet osulo (a čak ni na jagode se nije)...
    Dakle, ja bi svima rekla oprez s maslinovim i pazite od koga je...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

jel plimycol kortikosteroid?
    Ajd još navedite koju kremu ili nešto što je kortikosteroid ili ih sadrži!

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imam dijete s atopijskim dermatitisom i sve je počelo kao i tebi, osipi po vratu, licu, koža presuha, perutava, svi govorili nije to ništa, od hormona, proći će, i na kraju mi je dijete završilo u bolnici 3 dana jer su mu se otvorile ranice na licu i u pregibima rukica i nogica. Kao terapiju smo dobili kortikosteroidnu kremu beloderma u belobazi i koristimo je samo kada je osip grozan pa me je strah da se opet ranice ne otvore.
    Treba biti jaaaakoooo oprezan s tim kremama ali ponekad se stvarno ne može bez njih.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

D ima kad god se pojavi bura, jako suho lice. neka vrst dermatitisa kaže pedi, treba mazati a kortikosteroidi bi napravili djelomično poboljšanje i čim bi prestala vratila bi se ista situacija zato kaže bolje ne ako se povlači s običnom masti. ovaj put ga sveki nije dobro pobrisala pa je malo više ispucao-nija ga htjela grebati po licu. mazala običnom pavlovićevom jer nisam imala bepanthen i dobro se povlači.
    i tetka mi danas spominje kremu koja se pravi u apotekama i zove se 'carica'? jel netko čuo za to? rekla je da je to kombinacija lanolina, bademovog ulja, mislim i aloe i još nečega? Davore, znaš li ti išta o tome?

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Kaže ovako:
    Ingredients

Pa nitko nije rekao da je Bepanthen kortikosteroid. :?
    On se može mazati kao i Aderma, Trixera, Stelatopia....
    Nema nikakve veze s kortikosteroidima. Sadrži dexpanthenol :? kao aktivnu tvar koja je neka vrsta provitamina B. Pomaže zacjeljivanje i regereraciju stanica kože.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    jel plimycol kortikosteroid?
    Ajd još navedite koju kremu ili nešto što je kortikosteroid ili ih sadrži!
    Plimycol nema veze s kortikosteroidima. Po sastavu je klotrimazol što je antimikotik. to znači da djeluje protiv gljivica (i nekih vrsta bakterija, ali to je sporedno).

Ima ih puno. Sad mi padaju na pamet: Beloderm, Afloderm, Elocom, Triderm, Geokorton....

Poanta je u tome da se ne trebamo bojati kortikosteroida. Oni su ljekoviti i u određenoj situaciji spašavaju i život (npr. kod anafilaktičkog šoka). Važno je samo da ih si sami ne ordiniramo već to prepustimo stručnim ljudima- liječnicima.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi smo imali problema s užasnim prištićima, bili su gnojni na vrhu, ne bijeli, već onako žuti. pedica rekla kamilica + bepanten, ako ne prođe, nek dođemo po kortikosteroide. od toga mu je koža postajala suha i kao lišajevi su se stvarali.

kako smo jedan dio sanirali, na drugom je buknulo, na kraju buknulo sve po vratiću, bilo je baš grozno, najgore do tada, najveći, najgnojniji.

MM mi nije dao da probam drugu kremu (nevjerni Toma) i onda je zaboravio kupiti bepanten, pa sam namazala mustelinom cold kremicom lice koje je bilo totalno suho i lišajasto - postala koža skoro baršunasta.

potom smo kupili od stelatopije mlječno-uljnu kupku i emoliente kremu, navečer ga okupali i namazali, do jutra je bio ne samo vratić čist, nego se gotovo sve povuklo i koža omekšala. okupali ga i namazali još par puta i sve super, više nema problema.

mrzim kad moram bilo kakvu kemiju staviti na njega, ali radije sam probala to nego kortikosteroide. tada sam pročitala puno o AD-u i skužila da svakom djetetu odgovara druga krema, nažalost, nekad ih moramo koristiti. probaj dogovoriti u ljekarni da dobiješ uzorke ako se odlučiš probati nešto od te skupe kozmetike, to je u nekim ljekarnama sasvim moguće.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bi samo pohvalila ADERMA kremu (ne emulziju nego baš kremu).
    Na sebi sam isprobala sve od elocoma (koji naravno pomaže), preko URIAGE kozmetike, pa mustela za frana,pa sve moguće cold kreme, pa dercom kupka, pa..... i na kraju od prirodnih stvari uspjelo a tom aderma kremom. isto, djeluje umirujeće odmah, a nakon nekoliko dana i oštećenja kože nestanu.

p.s. kad sam već digla ruke od svega i pomirila se s time da ću i na frana morati mazati kortiće, pedijatrica mi je preporučila adermu, ali ja sam mislila da je to samo još jedna firma u nizu koju promovira.Kupila sam je jer mi je kolegica rekla da je zbilja dobra i evo nisam pogriješila.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kod nas je takođe počelo sa malenim prištićima oko baze nosa ( E. je imala 1,5g.) Vremenom se proširilo, pa se spojile flekice, koža se sušila i počela perutati. Moja mama namazala par puta Kuterid masti i ono se momentalno povuće, ali se tako brzo i vrati. I odemo do jedne naše priznate dermatologinje. Ona postavi dijagnozu SEBOREIČNI DERMATITIS i kaže da se to obično javlja kod mlađih beba. Dala nam je neku masku (sa cinkom) koju su nam pravili u apoteci i rekla da umivamo E. destilovanom vodom. Da će biti najbolje kad odemo na more. I trajalo je to liječenje neko vrijeme, a potpuno se završilo zaista kad smo otišli na more. Ove su se godine ponovo pojavili prištići (manji broj i u od-prilike u isto vrijeme) ali smo ih uspjeli suzbiti samo umivanjem destilovanom vodom.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    Ja bi samo pohvalila ADERMA kremu (ne emulziju nego baš kremu).
    Na sebi sam isprobala sve od elocoma (koji naravno pomaže), preko URIAGE kozmetike, pa mustela za frana,pa sve moguće cold kreme, pa dercom kupka, pa..... i na kraju od prirodnih stvari uspjelo a tom aderma kremom. isto, djeluje umirujeće odmah, a nakon nekoliko dana i oštećenja kože nestanu.

p.s. kad sam već digla ruke od svega i pomirila se s time da ću i na frana morati mazati kortiće, pedijatrica mi je preporučila adermu, ali ja sam mislila da je to samo još jedna firma u nizu koju promovira.Kupila sam je jer mi je kolegica rekla da je zbilja dobra i evo nisam pogriješila.
    juhu, danas kupujem. već smo se pošteno isflekali

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama paše samo krema, košta oko 100 kn, par lipa više
    ni niti 89,99 niti 110,99 niti ništa između. tu kremu nemaju baš uvijek pa pokušavaju uvaliti emulziju

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

thx tweety, danas ću potražit. tu emulziju koristi moja nona za jaaako suhu perutavu kožu i doc joj je reko da je to jedna od boljih .

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

vidim da je rasprava o suhoj kozi, a moj sin takodje ima atopijski dermatitis. najgore je bilo od 8 nedelje pa periodicno poboljsanja i pogorsanja. meni je pedijatrica rekla da se koza cisti, pa kao proci ce do 3.mjeseca, pa onda do 6. mjeseca i kad nije proslo do 6. onda je rekla "e pa sigurno je na nesto alergican" hm.. koristila sam povremeno kortikosteroide i naravno brzo sve prodje, onda sam se trudila da stalno koza bude vlazna, tj mazanje i ujutro i navece i tad je bilo najbolje, da bi sad sa 9 mjeseci samo ponekad imao koje crvenilo i to kad preskocim koji dan mazanja..sad ga ni ne mazem svaki dan.. koristila sam i exomega ali nije bog zna kako pomoglo a jako je skupa, najbolje se pokazala nivea soft baby krema..svijetlo plava kutija je fantasticna..tako prija njegovoj kozi tako da je toplo preporucujem svima.. kako je bilo na pocetku sad je fantasticno, ipak to polako prolazi..sve koje su se sa mnom porodile su imale problema s osipom i suhom kozom..
    sve prodje..

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj irenamv prvotno napisa
    vidim da je rasprava o suhoj kozi, a moj sin takodje ima atopijski dermatitis. najgore je bilo od 8 nedelje pa periodicno poboljsanja i pogorsanja. meni je pedijatrica rekla da se koza cisti, pa kao proci ce do 3.mjeseca, pa onda do 6. mjeseca i kad nije proslo do 6. onda je rekla "e pa sigurno je na nesto alergican" hm.. koristila sam povremeno kortikosteroide i naravno brzo sve prodje, onda sam se trudila da stalno koza bude vlazna, tj mazanje i ujutro i navece i tad je bilo najbolje, da bi sad sa 9 mjeseci samo ponekad imao koje crvenilo i to kad preskocim koji dan mazanja..sad ga ni ne mazem svaki dan.. koristila sam i exomega ali nije bog zna kako pomoglo a jako je skupa, najbolje se pokazala nivea soft baby krema..svijetlo plava kutija je fantasticna..tako prija njegovoj kozi tako da je toplo preporucujem svima.. kako je bilo na pocetku sad je fantasticno, ipak to polako prolazi..sve koje su se sa mnom porodile su imale problema s osipom i suhom kozom..
    sve prodje..
    neka prođe i više se ne vrati!

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

samo da javim da nam je mustelina kremica za njegu lica napravila još gore
    vratili se na dobri stari bepanthen i spasili situaciju. jadničak, bio se počeo i ljuštit

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zna li neko za korištenje kortikosteroida u slučajevima fimoze (nemogućnost prevlačenja prepucija preko penisa)? Navodno se u inozemstvu dosta koristi betametazon 0,05% koji pomaže u odljepljivanju i proširivanju prepucija pa se on lakše prevuče (ovo me zanima kao alternativa operaciji, a ne iz čista mira). Ali spominje se da se koristi nekih tri tjedna pa me je toga malo strah.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

tulip, pogledaj topic Fimoza , tu se nešto bilo spominjalo na temu kortikost. i fimoze. Možda ti pomogne.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

O tome se pisalo na forumu. Kortikosteroidne kreme se stvarno preporučuju za fimozu, ali je postupak vrlo problematičan i treba se oko toga zamisliti. Konkretno se radilo o betamethazone kremi (Natasa30) na topicu o fimozi, a na uputi uz takve kreme (koliko se sjećam) kaže isto da se koristi u kratkim periodima.
    Kruna svega je da fimozu ne treba ničime tretirati prije puberteta, a najmanje nasiljem ili kortikosteroidima. Ako se ipak odlučiš na ovako drastičan korak, naći ćeš beloderm (svugdje) ili betnovate (u uvoznim apotekama), a u oba slučaja - ne očekuj čuda. Ljudi su već probali i ... nije se događalo baš ništa.

Treba se odmaknuti od praksi koje ne daju rezultate, a kojima je jedino opravdanje sujeta roditelja koji su, eto, baš sve probali pa ništa.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vidjela sam već topic o fimozi. Imamo malo problematičan slučaj. Ne bih se igrala na svoju ruku, a liječnici koje sam pitala mi baš nisu dali informaciju o tome, svi su više za nož (ne kužim da li uopće primjenjuju kortikosteroide ili smatraju da ne djeluje). Valjda vam je jasno da me zainteresiralo kad sam pročitala (na više raznih mjesta) da je uspješnost betametazona vrlo vrlo visoka. Ali nikako da nađem liječnika koji bi uopće pojasnio prednosti i nedostatke.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To možeš gledati ovako:
    - kirurg će ti odrezati sve osim desne ruke ... da imaš čime potpisati račun
    - ostali doktori će napraviti sve samo da ostvare trenutne ciljeve, bili oni što češći ili što rjeđi posjeti (liječniku).

Sumarum: teško ćeš doznati kako stvari stoje ako izravno ne pitaš. Pitaj kirurga: "Možete li mi odrezati lijevu ruku?", odgovorit će: "Mogu."
    Probaj postavljati pitanja na način da se dijete minimalno mrcvari, tipa: "Je li to uopće potrebno?"

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma skužila sam ja njih da bi oni najrađe sve rezali, to je njima ionako sitnica (znam da nije potrebno uopće dirati prepucij i ne bih uopće išla da mali nema problema pri mokrenju). A ja ipak ne bih dijete sakatila i traumatizirala ako nije fakat nužno za zdravlje. Ali odmah počnu njihove zastrašujuće priče, tipa: hoćete da dijete poslije ima problema s mjehurom i bubrezima...šta filozofirate oko takve sitnice...Uglavnom, neke stvari koje su mi objasnili meni uopće nisu logične. I onda vidim da drugdje to rješavaju kremama pa me zainteresiralo. Ako bi i probala s kortikosteroidima, voljela bi da to liječnik nadzire, upotreba tijekom 3 tjedna mi se baš ne čini bezazlena za trogodišnje dijete (čudi me da farmaceuti to ne reklamiraju preko pedijatara).

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nikada mi nije bilo jasno zašto doktori prepisuju terapiju kortikosteroidima dulju od 7 dana, kada se oni samo toliko smiju koristit. Slijedi pauza, pa pregled, pa ako stanje nije bolje terpija se ponavlja. U prtivnom dolazi do oštečenja jetre i još koječega. Mojem mlađem bratu su se počeli deformirati zglobovi, i tko zna što bi se još loše dogodilo da slučajno nije nabasao na doktora koji je odmah prekinuo terapiju. Ali čovjek ni sam ne zna što bi učinio, ipak su doktori ti kojima bi se trebalo vjerovati.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Hannah prvotno napisa
    Nikada mi nije bilo jasno zašto doktori prepisuju terapiju kortikosteroidima dulju od 7 dana, kada se oni samo toliko smiju koristit. Slijedi pauza, pa pregled, pa ako stanje nije bolje terpija se ponavlja. U prtivnom dolazi do oštečenja jetre i još koječega. Mojem mlađem bratu su se počeli deformirati zglobovi, i tko zna što bi se još loše dogodilo da slučajno nije nabasao na doktora koji je odmah prekinuo terapiju. Ali čovjek ni sam ne zna što bi učinio, ipak su doktori ti kojima bi se trebalo vjerovati.
    ponavljam i ja pitanje. Ljudi koji nisu educirani steknu dojam da su kortikosteroidne kreme čudotvorne i da ih mogu mazati za sve i svašta i sebi i djeci. A stvarnost je suprotna. I nažalost, danas ih dobijaju šakom i kapom na recept od liječnika ili si kupe u ljekarni što je još žalosnije.

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Trebao/la bi nam se javiti neki doktor, pametniji od nas, sa obrazloženjem. Ne znam ni sama što bih rekla, a ovo što si napisala da ih ljudi kupuju bez recepta u ljekarnama, e to je stvarno žalosno! Kortikosteroidi su hormoni, tko ima hrabrosti mazati dijete s nečim tako ozbiljnim, i to bez prporuke doktora. A i mislim da niti jedna farmakologinja ne bi smjela davati spomenute, bez recepta. Ja pušem i na antibiotike (candida mi se odmah aktivira).
    Hajde doktori, ako vas ima, prosvjetlite nas!

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A i mislim da niti jedna farmakologinja ne bi smjela davati spomenute, bez recepta. Ja pušem i na antibiotike (candida mi se odmah aktivira).
    Hajde doktori, ako vas ima, prosvjetlite nas!
    Misliš farmaceut?
    Ja sam farmaceut i zato kažem s pravom da ne bi moji kolege smjeli to prakticirati na svoju ruku.

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Misliš farmaceut?
    Mislim

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nisam imala mira pa sam "googlala" , nisam baš zadovoljna s ovim što sam našla, ali nemam vremena više, probat ću ponovo sutra.

Kortikosteroidi se koriste za:
    supstitucijsko liječenje - kod nedovoljnog lučnja glukokortikoida iz kore nadbubrežne žlijezde
    alergijske i autoimune bolesti (anafilaktički šok, lupus eritematosus, angioneurotski edem, alergijski rinitis, serumska bolest, urtikarija, reakcija na lijekove, ubodi insekata, miastenia gravis, sarkoidoza, bronhijalna astma i sl...)
    reumatske bolesti (reumatoidni artritis, osteoartritis, vaskulitis, artroze....)
    reumatske groznica
    šok (anafilaktički, endotoksinski...)
    upale oka i uha
    kožne bolesti (dermatitis...)
    imunosupresija nakon transplantacija
    neki oblici leukemija
    upale probavnog trakta (ulcerozni kolitis, Chronova bolest)
    upala jetre

Treba istaći da u velikoj većini uporaba kortikosteroida kod svih ovih bolesti samo ublažava ili ukljanja simptome ali najčešće ne ukljanja razloge nastanka bolesti. Kortikosteroide ima smisla koristiti samo kada paralelno s liječenjem simptoma liječimo i uzrok nastanka bolesti. Ali to je u većini slučajeva nemoguće.

Nuspojave kod sustavne uporabe kortikosteroida su brojne i vrlo ozbiljne u slučaju dugotrajne terapije kortikosteroidima:
    peptički ulkus
    Cushingov sindrom
    atrofija nadbubrežne žlijezde
    osteoporoza
    psihički poremećaji i psihoze
    katarakta
    metabolički poremećaji

Na kraju je važno istaći da se sustavna uporaba kortikosteroida prakticira samo tada kada za to postoji opravdan razlog. Svako nekritičko korištenje kortikosteroida može imati nepovoljne posljedice za pacijenta. Dakako i tada kada je upotreba kortikosteroida opravdana neophodno je zadržati oprez zbog mogućih nepovoljnih nuspojava.

sa - www.farmakologija.com

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja pušem i na antibiotike (candida mi se odmah aktivira).
    Evo se nama aktivirala Candida kod manjeg
    I dobili koirtikosteroide na 5 dana.
    Baš mi nije drago

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •