Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Kombu alga i monosodium glutamat

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kombu alga i monosodium glutamat

Kombu alga je jako popularna medju makrobioticarima. U knjizi od J. B. Pejic "Prirodno i zdravo za bebe i djecu", u mnogim receptima se spominje kombu kao jedan od sastojaka.
    E sad, citam da se kombu alga na istoku koristi vec tisucama godina. Kao izvor monosodium glutamata. :? tj. za poboljsanje okusa. (naravno pored toga da se koristi da bi obogatila jelo svojom hranjivoscu). I to me sad totalno zbunilo.
    Iako pise da se u biti danasnji monosodium glutamat vecinom dobija iz drugih sirovina tipa kukuruz, znaci li to onda da ta alga i nije tako dobra kako makrobioticari smatraju? Ili taj monosodium glutamat ne djeluje na isti nacin ko ovaj sto se dobije industrijskim putem. Totalno sam zbunjena. :?

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

E mene to sve isto zanima, jedva čekam da se javi netko s kojom pametnom

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To je jedna od misterija zdrave prehrane koja me totalno deprimira. Istočnjaci obilato koriste sintetski glutaminat i sve 5, a zdravokusci kod nas se češće zaklinju da je nezdrav - recimo vegeta. Jedino svojstvo (osim pojačavanja okusa) za koje znam je da ubrzava metaboliziranje alkohola.
    Što se same kombu tiče, puno je bolja kao prevencija vjetrovima kada kuhaš grahorice. Čak ju ne moraš vaditi van.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

meni je ovaj problemcic jako zanimljiv. primjerice, pocinje dijete dohranu. i svi znamo: ne seceriti nista, jer ne valja dijete navikavati na secer, koji nije zdrav. ne soliti nista, jer sol opterecuje male bubrege.
    dakle, opcenito, dodavati bilo sto dojenackoj hrani radi poboljsanja okusa - ne, jer, kako dojence zna sto je bljutavo ili neslano? mame koje naginju zdravoj prehrani dobro znaju da je tako, i da to djetetu ne treba.
    a s druge strane, znam da postoje mame koje tako razmisljaju, a istovremeno uredno kuhaju dojenacku hranu s dodatkom kombu alge, i to (izmedju ostalog) zbog poboljsanja okusa.
    da li to znaci da je po nacelima zdrave prehrane, mononatrijev glutamat kao poboljsivac okusa ok - a zasto onda saharoza i jodirani natrijev klorid nisu?
    ja sam stvarno zbunjena, jako bih voljela procitati ovdje pametno objasnjenje.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E i mene ste zbunile. Nisam imala pojma da natrij glutamata ima u kombu algi, mislila sam da je to čisto sintetički spoj. Mene od njega malo zaboli glava (inače me ne boli) onako između očiju, kao neko zatezanje. Kombu ne jedem tako često (svakih par godina ) kao recimo juhe iz vrećice, pa ne znam da li bi imala takve simptome.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

to bi i mene interesiralo.
    ponekad neznanje nije ni tako lose. :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je catch u tome što je prirodni msg nešto sasvim deseto po utjecaju na organizam od sintetskog.
    već sam na jednom topicu linkala (a možda su baš to i linkovi koji zbunjuju:? ), pa evo:
    http://www.msgmyth.com/
    http://www.truthinlabeling.org/Obesity%20epidemic.html

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel netko probao praviti juhe sa kombu algom? Mi smo u zadnjih godinu dana ostvarili znacajan napredak; izbacili smo vegetu prakticki iz svega. Osim ih juhe. Tu je moram staviti barem malo jer mi to jednostavno nije to ako je nema. :/ Mozda bi sa kombu algom onda dobila slican efekt?
    Sad sam gledala malo po netu i nasla ovo:

MSG contains a form of glutamate, d-glutamic acid, which is never found in nature.

• Free glutamates, which make up 99 per cent of MSG, can enter the blood stream eight to 10 times faster than bound or natural glutamates found in food.

• Many people, myself included, experience discomfort when they eat food with MSG, but not when they eat food that is rich in natural glutamates such as soy sauce, ripe tomatoes and mushrooms.

When facts contradict beliefs, we should re-examine our beliefs rather than assert our beliefs to dismiss the facts.

Meanwhile, those who wish to enhance the flavour of their food safely may want to consider doing it the natural way. Before the Japanese developed MSG, they used kombu seaweed. Kombu or kelp is sold at natural food stores, supermarkets under the Japanese/Korean food section, Chinese dried food stores and medicinal halls, as well as in the form of supplements such as kombu balls and kelp tablets.

http://www.laleva.org/eng/2004/08/ms...or_health.html

Znaci, kombu ipak nije toliko losa. Iako, nisam bas sigurna da bi je koristila za bebe i djecu. (barem ne da bi popravila okus hrane)

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

za bebe se niti ne koristi radi pojačavanja okusa, nego prvenstveno radi lakše probavljivosti žitarica (bogata je i mineralima)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana, ja ti ponekad stavim ili kombu ili neku drugu algu u juhu.
    No samo za sebe, jer moji to ne vole.
    Ukus baš nema veze s vegetom, ovo s algama više šmeka "morski".
    Ne znam, ja u juhu stavim puno peršina, celera (i korijen i lišće), mrkve, ponekad korabu, rajčicu (kad je sezona), nekad i luk, posolim, nekad dodam shoyu ili miso (nekad ne) i uopće mi ne fali vegeta.
    Zapravo, ti pojačivači okusa stvaraju ovisnost, zato (osobito u SAD) je sve glasnija kampanja protiv MSGa u hrani, jer se ta "navlakuša" povezuje s pretilošću.
    Ono, staviš ga u masne grickalice, pa zbog efekta navlakuše postaneš ovisnan o tom junk-foodu.
    Primijetila sam da je slično s vegetom-ljudi koji su na nju navikli ne mogu bez nje, jer im hrana bez vegete nije ukusna.
    Znači, u svakoj kuhanoj klopi dominira vegeta, a ne prirodni ostali okusi, a to mi je :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ja vec neko vrijeme ne koristim vegetu, u juhu stavljam otprilike ovo sto je MJ nabrojila i cini mi se da takvoj juhi nista ne fali.

kombu nisam nikad koristila.

daisy, ja ne vidim korist za dijete od poboljsavanja probavljivosti pomocu alge u hrani. bogatstvo minerala po meni je razlog protiv njihove uporabe - jer nije li to s druge strane dodatno opterecenje za djecje bubrege, na primjer?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Radi se o mineralima koji su u tragovima, bubrege opterećuje natrij, tj. kuhinjska sol.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mm i ja smo bili dosta dugo bas ovisni o vegeti. i u salatu, i svakamo smo je stavljali. kad sam naucila ovo o msg-u i ovisnickom utjecaju jednog sam je dana jednostavno istresla u smece. to je bilo prije nekoliko godina.

mjesec dana nam je sva hrana koju smo doma spravljali bila uzasno bljutava.

sad nam je super. puno manje solimo. koristimo prirodne zacine (trave, papar, paprike...)

za juhu koristim suseno povrce "kotany" - mjesavina suhog povrca za juhu - tako nekako se zove. ima sve iste sastojke ko vegeta (grublje mljeveno) osim soli i msg-a. to stavljam i u juhu i u umake i u dojenacke ruckove.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A ja naučio da se MSG suzbija svježim đumbirom :D
    Isto vele da problemi imaju veze s količinom pa su količine do pola grama u obroku OK, a preko 3 grama problematične. Time se lijepo u kontekst stavljaju prirodni izvori (kombu, šoju, tamari) nasuprot umjetnima.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Meni komp u zadnje vrijeme šteka, a i nemam baš vremena pročačkati sve topice... pa nakon 4 dana reagiram Wildflower, vidim da ti je Mamazika odgovorila Normalno da ti ne moraš koristiti kombu, ja sam samo napisala zašto je "preporučaju" u makrobiotici (između ostalog i JBP u kuharici za bebe), da nije zbog popravljanja/pojačavanja okusa hrane...

Davore, molim te možeš malo pojasniti (znam da se odgovor vjerojatno može naći na internetu, ali imam već kroničan nedostatak vremena )
    A ja naučio da se MSG suzbija svježim đumbirom

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Paaa... koji dio ti nije jasan? Svježi đumbir u prehrani metabolizira višak MSG-a. Imaš ga za kupiti u skoro svakom većem dućanu i puno je bolji od praškaste varijante. Preporučuje se ljudima preosjetljivim na MSG.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma, nema veze, zanimali su me detalji, tj. objašnjenje; zašto, kada, kako, koliko... Inače, znam što je đumbir (i, volim ga u klopi, ali čaj mi je bio jaaako loše iskustvo). Nije bitno, bum "guglala"...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

podižem da vas pitam.
    što točno znači kad JBP u knjizi napiše "2cm kombu alge".
    kak da mjerim?
    2x2cm? 2 cm, a širinu apstrahiram? il da apstrahiram kombu općenito kad bebi kuham rižu?
    help

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Leta prvotno napisa
    podižem da vas pitam.
    što točno znači kad JBP u knjizi napiše "2cm kombu alge".
    kak da mjerim?
    2x2cm? 2 cm, a širinu apstrahiram? il da apstrahiram kombu općenito kad bebi kuham rižu?
    help
    Gledaš samo dužinu. Ona se raširi pri namakanju. A da namočiš cijelu pa je režeš nema smisla jer bi je morala odmah potrošiti. Što znači kuhati 4 lonca graha...

I htjedoh se nadovezati na prethodne posteve. Ja koristim kombu i druge alge zbog minerala i probavljivosti mahunarki i nisam primjetila da se kuži u juhama, npr. Ništa posebno ne mjenja okus. Nasjeckaš je na sitno da zavaraš protivnika.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Svježi đumbir u prehrani metabolizira višak MSG-a.
    a jel moze usecereni?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Yok.
    Nisam siguran koliko ušećereni đumbir ima ikakve veze s đumbirom. Shvati to kao slatkiš neobičnog okusa.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

proguglala sam malo za recepte, i kazu da je kandirani djumbir zapravo korijen narezan na kockice prokuhan u zasecerenoj vodi.
    i da je pomaze u probavi, protiv mucnina (npr. u voznji), prehlade...
    sto je meni drago jer ga jako volim.
    a i moje dvogodisnje nejace stalno vice: 'Daj ljutoga!'

sori sto odlutah s kombu alge na djumbir.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

meni je đumbir najbolji tak kak je, slinim čim ga vidim u dućanu... kandirani mi je malo fujast jer je presladak a svježi žvačem ko duhan

LeaB, znači od one suhe trakice fliknem 2cm u dužinu i udri brigu na veselje... nebum overdozirala bebu mineralima ?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

LeaB, znači od one suhe trakice fliknem 2cm u dužinu i udri brigu na veselje... nebum overdozirala bebu mineralima ?
    Ne budeš. Dva cm na jednu šalicu riže, nema šanse. To je količina riže za 4 odobe. Pa jedino ako djete ne pojede sve u jednom obroku , što sumljam.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ok, thx.
    malo mi je picajzlast horoskop pa preispitujem detalje
    a šalica je - šalica? 1,5 - 2 deci?

moram smanjiti količinu koju kuham. baš mi se ne jede svaki dan riža a ne znam kaj bi s ostacima. jedino da kuham za sve zimnice na mom topicu. bum naštimala omjere na manju šalicu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ok, thx.
    a šalica je - šalica? 1,5 - 2 deci?
    Ja koristim 2 dl.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

hvala, ja ću si proporcionalno smanjiti i količinu alge (do sad sam odokativno ali vidim da nisam puno fulala) :D

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Cula sam od nekoliko svojih prijatelja da imaju alergijske reakcije na glutaminat (jeli su redovito Azijsku hranu u NL), zato opreza nikad dosta!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e bas me zanteresirao ovaj topic. sad prvi put cujem da u kombu algama ima glutaminata.
    ja ih inace stavljam u saftove i cuspajze i ne mijenjaju mi okus hrani. i kako lea b kaze nasjeckam sitno i nitko niti ne skuzi da je unutra.
    vegetu smo davno izbacili i uopce nam ne fali.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Cula sam od nekoliko svojih prijatelja da imaju alergijske reakcije na glutaminat (jeli su redovito Azijsku hranu u NL), zato opreza nikad dosta!
    pitanje Kakva je to Azijska hrana i koliko je začina u njoj, odnosi se na alge i ostalo.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U NL? Uglavnom Indonezija. Da, stavljaju gro glutaminata. Upravo iz NL sam dobio čisti glutaminat, ali ga baš nikad nisam koristio.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •