-
Praktično pitanje za mame s tandemom
Naime, dojim njih dvoje dva tjedna- stariji dvogodišnjak cica svakim danom sve više, nakon što je dobrano prorijedio još u trudnoći. Sad ga i uspavljujem na cici. Znam da će se količina mlijeka regulirati s obzirom na potražnju, no još uvijek nam se dešava blagi deficit za bebu, i to navečer. Zanima me postoji li neko pravilo davanja cica, da svaki ima svoju npr., jer mi se čini važnim osigurati dovoljno za malenog u svakom trenutku. Meni se čini da bi to bilo najpraktičnije, da možda mijenjaju cicu svaki drugi dan. Ili u danu, recimo? Ili o tome uopće ne treba razmišljati?
Kakva su vaša iskustva?
-
ja ti neću pomoći, ali htjela bih se nadovezati s jednim pitanjem na istu temu: može li beba ostati žedna u tandemu ako joj stariji braco popije svo ono prednje mlijeko? Pogotovo me muči zato što se radi o ljetnoj bebi. Kako to regulirati?
-
-
ja sam se nadala da će netko reći da se vodeno mlijeko toliko brzo stvara da nema frke da bi ga moglo nestati
Stvarno ne znam kako će to funkcionirati, ne bi htjela da se Rio osjeća zapostavljeno, a preko ljeta neće ići u vrtić, tako da će stalno biti s nama, i gledati nas kako stalno cicamo.
-
Sori, ja nisam odgovarala jer sam u stravičnoj gužvi, pa sam se (ispravno) nadala da će netko uletjeti.
Nina, mislim da ne trebaš brinuti zbog žeđi bebe, mokre pelene će ti isto tako dati objektivnu informaciju, ali, ja kad razmišljam, razmišljam da nema vodenog mlijeka pa onda da u toku podoja nestane kao odrezano, svo mlijeko koje beba prima je zapravo tekućina, kao što i juha hidrira a ne samo voda. Beba će ako je žedna biti nervoznija, više tražiti, količina mlijeka opet će se prilagoditi/povećati. Ukoliko misliš da je žedna, ponudi dojku koja je taj čas punija.
Koliko se ja mogu sjetiti (iako nola nije bila ljetna beba) ja sam uglavnom za nju čuvala masnije mlijeko, a janu dala rjeđe, ali sad mi se unatrag čini da sam i previše filozofirala
-
Hvala vam na odgovorima- ja vjerujem da meni momentalno stvara male neprilike to što nemamo naku dnevnu rutinu, naime, stariji je ponekad više kod bake, nama cicanja, da bi onda jedan cijeli dan bio doma i stalno visio na cici. Naravno, dok se laktacija uspostavi prema potražnji, bebi malo navlači na prazno pa ne može zaspati, pa se dva tri sata vrtimo u krug itd. Zapravo to me podsjeća na situaciju kad je Matej (stariji) imao s tri mj. skok u razvoju- sad mi Mihael to doživljava svaki dan. Kao da su cike "zbunjene"
No, meni je velika satisfakcija činjenica da je Mihael ogroman, rođen je s 4310g, sad već ima 5 kg, kaki non-stop, pelene su stalno mokre pa iskreno i nemam neki strah da je gladan. Tj. znam da nije. Samo je malo nezadovoljan tu i tamo, jer je veliki gladuš.
Sad mi pak veću frustraciju stvara nemogućnost nalaženja dobrog položaja, Matej me jako navlači za bradavicu i stišće prednjim zubićima pa ako se to poveže sa mojim umorom i nervozom, znam biti jako gruba tako da na kraju oboje plačemo- duže ja nego on. No, to je druga tema i sva sreća da znam da nisam jedina koja to prolazi, inače bih doslovno poludjela. Ovako, živim za bolje dane...
-
da ne otvaram novu temu, nadovezat ću se ovdje
da li i koliko tandem iscrpljuje majčine zalihe npr. kalcija i organizam općenito?
jedem dosta raznovrsno, jedino mi je željezo oduvijek jako nisko (trenutno 4)
trebam li uzimati kakve nadomjestke (osim za željezo)?
-
aries24,
moje je mišljenje da nema neke veće razlike, bar ne toliko drastično veće da se trebaju poduzimati neki specijalni koraci drugačiji nego kad dojiš jedno.
Mislim da je i tu samo potrebno jesti kvalitetno i piti puno tekućine pa da nema zime, ako si naravno zdrava i inače nemaš problema sa deficitom nekog elementa u organizmu.
-
dinna, nadam se da je situacija ok. Ja sam prvo vrijeme davala dojke kako kome, a s vremenom smo odvojili Lovrinu i Ledinu. Barem po no?i. Lovrina je lijeva jer mi spava s lijeve strane, a Ledina desna. Po danu se to malo izmiješa. Uvijek nastojim da Leda dobije cijelu ciku.
aries, mislim da nema ve?e razlike u tandemu i dojenju jednog djeteta. Ja sam se po?ela osije?ati dosta iscrpljeno, pa tu i tamo uzmem prenatal tabletu.
-
Neću na novu temu, samo da kažem, mi smo u krizi- tj. ja. Naime, stariji je sada stalno doma sa mnom i NON-STOP cica! Jako slabo jede bilo šta drugo i mene to izluđuje! Ako mu pokušam uskratiti, prijeti histeričan napad, odvraćanje pažnje vrlo rijetko upali, a ako mu dam (što i činim), fino se dijete podrigne, sretno i zadovoljno, al nema šanse da pojede više od dvije tri žlice drugog obroka.
Ima li nade da to uskoro prestane?
Inače, položaje smo usavršili, soor je pa-pa. Još mi je velika stavka noć (beba i ja smo u egzilu u boravku, jer bi ovaj drugi malac uredno i po noći dva tri puta!)
-
I Lovro je bio u toj fazi, trajala je jedno tjedan dana. Nadam se da ćeš izdržati.
-
Pitanje: ima li koja mama čiji je sisavac u trudnoći smanjio dojenje (sa smanjenom produkcijom mlijeka), a da je takav ritam od par cicanja dnevno zadržao i nakon rođenja bebe? Čini mi se da svi smanje cicanje u trudnoći, a onda ponovno povećaju pred porod ili nakon poroda :/
-
vitekova mamuška, meni se dogodilo upravo tako kako si opisala, matej je na cici svako malo, i po danu i po noći, a već je spavao cijelu noć u komadu. Sad smo glede toga napravili veliki korak unazad, al šta se može, valjda će ga pustiti :/ .
-
Lovro je u trudnoći čak i prestao s cicanjem. Pred kraj se vratio, a onda je počeo non-stop visit na cici. Čak se počeo buditi par puta po noći, ali sam kasnije skužila da je to bilo radi toga što su mu izlazile petice. Sada je kako kad.
-
Postalo je neizdrživo, a ja jednostavno ne mogu ništa napraviti osim izdržati, samo se želim požaliti.
Došle smo na more kod mojih i imam zbilja veliku pomoć.Ali...
Dan ( i noć ) izgleda ovako:
Buđenje oko 5, pola 6 i cicanje obje do 7 pola 8,mama se ustane uzme mlađu, starija se još malo mazi, ja izravnam kičmu, ustajanje...i nema onda šanse da išta doručkuje,mali rat koji je već pobijedila...Šetnja jedna ili druga ili obje ( kad starija pola puta viče nosi nosi ). Srećom starija obožava didu koji je svugdje vodi kad ne radi. Oko 11 mlađa pokazuje znakove spavanja i cica a starija samo cica. Mlađa spava oko sat, starija se igra do ručka i onda mama meni se spava nisam gladna samo bi cicu. Opet ucjena ajd popapaj pa idemo na cicu...i opet gubim...Mlađa super jede i ako sam sreće idu zajedno spavati oko 3-5. Poslije spavanja maženje na cici obje.Borba oko jela se nastavlja do plaže. I na plaži smo do 8. Na plaži obje večeraju. Dođemo kući tuširanje i onda minimum 2 sata uspavljivanja. Starija zaspe na cici, mlađa se samo umiri na cici pa je stavim u kolica i obiđemo kvart i zaspe. Ja se otuširam , izmeditiram na balkonu, pročitam novine i uvučem se između njih dvije. Malenoj rastu zubići pa nemirno spava,pa uglavno spava i cicka. I Starija se zna probuditi i traži cicu, katkad cica spava, ali kad je jedna na cici mora i druga. Starija zna plakati za cicom.
Spavam napola, budim se strgana, pitam se dokad tako i ima li sve smisla. Ili su to smo teški dani i proći će.
Mlađa će sada 10 mjeseci starija 2 godine i 9 mjeseci.
I znam da sarija treba nadoknaditi vrijeme provedeno u vrtiću.
I čini mi se da je i ljubomora dostigla vrhunac, starija zna tako udariti mlađu ovih dana....I ja se uhvatim da samo vičem. I grizem se zbog toga.Već smo 10-tak dana na moru i biti ćemo 2 mjeseca.Tata dolazi vikendom.
I čini mi se da više ni neznam što pišem...
Samo da se požalim, uvijek si kažem da sam sama sve izabrala i u principu se ne bi trebala žaliti. Ima puno više lijepih stvari.
-
Ninochka, drži se. Prisjetila sam se sada perioda kad su moji bili toliko stari, na moru, i goreg perioda se ne sjećam. Bila sam baš, ono, depresivna, jako jako loše sam se osjećala, a oni nisu bili ništa zahtjevniji nego što klinci te dobi i u toj kombinaciji jesu. Ali, skroz te razumijem. Pusa
-
Joj, ninocka...
Izdrži. Bit će boljih dana...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma