Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: ljetna dežurstva u jaslicama

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno ljetna dežurstva u jaslicama

danas sam sva uplakana izašla iz jaslica jer su počela ljetna dežurstva.

naime, njihova grupa inače ima 12-ero djece i dvije super tete.

po ljetnom rasporedu spojili su tri grupe zajedno i sada ih ima 23-je u grupi.

imat će jednu tetu dva mjeseca koju ja uopće ne poznam (i niti sam je imala priliku upoznat), a druga teta će biti svaki tjedan neka nova.

jedino pozitivno je što su ostali u svojoj sobi.

kako to izgleda kod vas?

postoji li neki normativ za broj djece u jaslicama i koji bi to broj djece po grupi bio?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

To ti je normalna stvar preko ljeta, ništa neobično...I tete moraju na godišnji i ne znam, ja to nekako ne doživljavam tak strašno. Tte aima manje, godišnji su, pa se i grupe spajaju jer i dosta manje limača dolazi u vrtić. Evo recimo, moj ovo ljeto neće ići jer sam ja na porodiljnom i nema smisla da ga vodim, prošli ljeto je išao cijeli 7. mjesec jer sam radila, a 8. nije jer sam bila na godišnjem i tak. A kod nas u grupi je inače 20-ero djece pod normalno.
    Ne znam, kao što sam rekla, meni to nije ništa čudno i nenormalno....Ljeto je i to je tako.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni meni nije čudno, niti to doživljavam tragično. I kod nas u vrtiću su spojene grupe. Ja sam svojoj princezi objasnila da će sada doći do nekih promjena i da će upoznati nove prijatelje. Kako su se preselili u sobu bliže igralištu, rekla sam joj da je to super itd. Mislim da je bitno u takvim situacijama objasniti djetetu da je promjena pozitivna.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo mi smo se danas spojili. Obično su grupe dolazile u Franovu grupu, no ovaj put je bio red na Franovu grupu da ide negdje.
    Ja sam se pribojavala veličine objekta, jer je njegova grupa do sad uvijek bila u područnim objektima koji su mali.
    Ipak, iznad svih mojih očekivalja, Fran me ispratio čak i bez puse za bye bye.
    Totalno je očaran hrpom igračaka koja ih je dočekala kao i dvorištem punim sprava (dvorište uz naš objekt je veliko ali bez sprava).

Dok je F bio mlađi nalazila sam čuvanje za njega preko ljeta, ali sa tri godine mislim da može podnijeti spajanje. vidjeti ćemo....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo se isto spojili, jučer ih je bilo 18 u grupi...kad sam došla po nju teta je imala pogled pregaženog ježa, samo je procijedila da je morala, između ostalog, promijeniti 18 pelena, i da je cijelo popodne sama s njih toliko..pretpostavljam da joj je koma

Sofi je ostalo nešto frendova iz njene grupe, teta kaže da što ih je više da im je veselije, promijenila je sobu, doduše, ali sad ima novih igračaka

obje njene tete ostaju još dva tjedna, koliko ostaje i ona pa je moj strah oko ljeta ipak bio puno veći nego što je realno trebao biti..a i sa tri godine nije baš takva beba, zapravo, zasad se dobro adaptirala na promjenu

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi se ne spajamo. Postoji kolektivni GO, u kolovozu (prošle godine je bio u srpnju).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa
    Evo mi smo se danas spojili. Obično su grupe dolazile u Franovu grupu, no ovaj put je bio red na Franovu grupu da ide negdje.
    Ja sam se pribojavala veličine objekta, jer je njegova grupa do sad uvijek bila u područnim objektima koji su mali.
    Totalno je očaran hrpom igračaka koja ih je dočekala kao i dvorištem punim sprava (dvorište uz naš objekt je veliko ali bez sprava).

Dok je F bio mlađi nalazila sam čuvanje za njega preko ljeta, ali sa tri godine mislim da može podnijeti spajanje. vidjeti ćemo....
    danas smo ga vidjele, zara ga je zvala i zvala, ali nije nas šljivio pol posto (imao je neku ogromnu loptu u rukama )

e da, i zara se čudila "zašto je on dole s bebama, pa on je već veliki??"

što se nas tiče, zara obožava dežurstva, obožava mijenjati prostor i tete, već ima nove (starije ) frendove i u dežurstvu se druži s njima, a ne s djecom iz svoje grupe.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi živimo u turističkom mistu a zimi vrtić pun a liti prazan(vrtić,jaslica nema)
    a oni koji idu u 9mj u školu nesmiju u vrtić od 01.07 jer su naravno
    dovoljno veliki da budu sami

tako da neznam šta bi rekla jer ajde ljudi iz unutrašnjosti idu na GO
    ali ovdje onaj tko radi osim ako je zaposlen u školi ili vrtiću nemože ni pomisliti na godišnji

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I nama se grupa spojila, čak smo i objekt promjenili i V. je to bilo super, novi prostor, novi prijatelji( i oni stari) i nove igračke...Da, ima ih više nego tokom školske godine u jednoj grupi ali moje djete uživa, danas čak i nije htio ići doma

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Citiraj tweety prvotno napisa

danas smo ga vidjele, zara ga je zvala i zvala, ali nije nas šljivio pol posto (imao je neku ogromnu loptu u rukama )

e da, i zara se čudila "zašto je on dole s bebama, pa on je već veliki??"

što se nas tiče, zara obožava dežurstva, obožava mijenjati prostor i tete, već ima nove (starije ) frendove i u dežurstvu se druži s njima, a ne s djecom iz svoje grupe.
    nemam pojima zašto su ih spojili sa tako malima. inače sam uvijek rađe za to da je sa malo mlađima nego sa starijima, ali ovi su zbilja prepremali za franovu grupu.

znam da si pričala da Zara vili dežurstva, ali sam nekako totalno smetnula s uma da je i ona gore u vrtiću, dok danas nisam vidjela TM-a kako dolazi po prinčipesu.

ajd mi malo škicnite Frana, ako budete u prilici. On govori kako mu je super u novom vrtiću, a ja sve nešto osluškujem i nisam sigurna. Ima zadnja dva dana nekako neuobičajene i prejake reakcije. pa sad ne znam jel to izražavanje nekih emocija, ili samo oponaša bebe u svojoj grupi koje se ponekad jako rasplaču.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tweety, vjerujem da ovih dana svi (ili gotovo svi ) imaju prejake reakcije - nova soba, nova djeca, nova teta... mi smo nakon jučerašnjeg napada plača imali i razgovorčić s tetom.

a od idućeg tjedna imaju sve nove tete. pa za tjedan dana opet. sigurno su i tete malo pod stresom pa se i to osjeti.

naša grupa je bar spojena s onom s kojom su i inače provodili puno vremena, pa znaju i tete - a franu je sve novo.

evo bubamarcu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    evo bubamarcu
    hvala ti

Ljudi, kakvi su vam osjećaji vezani uz ove promjene.
    Ja sam baš ponosna na Frana što je tako ....... "zrelo" (ne znam kako bi se izrazila), prihvatio ovu promjenu.

Zaboravila sam jučer napisati. Prije spavanja mi je objasnio, kako je naučio gdje je wc, kako smije ići sam, ali da uvijek mora teti reći da ide (naš ovjekt je stan, pa me bilo frka kako će bauljati po ovom objektu u potrazi za wc-om). Rekao je i da nije više ljut što ne smije u drugi dio dvorišta (tamo gdje idu veliki).
    Za nove tete kaže:"ma dobre su!".
    Danas sam provjeravala da li zna koji je njegov oramarić od svih onih silnih koji su tamo poslagani, i zna.
    I takoooo.....

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andreju je žao što više nema ladicu (s patujkom) nego poličicu na koju mu ne stane bušilica i pitao je kad će se vratiti u svoju sobu.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

evo jučer je i nama bio prvi dan
    nova soba, nove tete, nova djeca, ormarić djelimo sa još jednim djetetom
    ispočetka je plakala a poslije se smirila, cijeli sam dan jučer mislila na nju
    valjda će joj danas biti lakše

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moja plače iz dana u dan.

inače vrlo rado ide u jaslice.

jutros je vikala da ne ide u ove jaslice nego tamo gdje je njena teta. onda se pokakala u gaće, premda inače nikada ne kaka u jutro.

zadnjih mjesec dana bilo ih je osam u grupi i dvije tete sa njima. tete su pomagale oko odvikavanja od pelena. napuhale su bazenčić, pa su se kupali kao da su na moru, jako su ih mazile i pazile. moja ne bi n doma bila išla.

odjednom ih je 23 u grupi. ujutro ih prima jedna teta, kasnije dođe još jedna teta. tete ne poznaje. dobar dio djece plače. uglavnom su starija djeca to bolje podnijela (trogodišnjaci). ovi manji većinom plaču.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rekao je i da nije više ljut što ne smije u drugi dio dvorišta (tamo gdje idu veliki).
    reci mu da ni veliki ne mogu tamo jer se preuređuje dvorište.
    veliki idi u onaj park kod meduse, uopće nisu u dvorištu od vrtića.

a on je s bebama jer tamo spada :/
    zarina grupa je najmlađa na katu (mlađa vrtićka), i oni su spojeni s dvije starije grupe. a fran se još vodi kao starija jasličarska, a to je dolje.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi se spajamo od ponedjeljka i tete imaju taktiku govoriti roditeljima da ako se imaju mogućnosti drugačije snaći, nek to učine jer će ih jedno dva- tri tjedna (negdje do početka 8.mj. kad se svi više-manje pokupe na GO) biti preko 20 u grupi (halo, ako se dobro sjećam u jasličkoj ih grupi SMIJE biti do 19 ili to ne vrijedi preko ljeta?).
    Isto tako, osim što će jedna teta hendlati više od dvostruko više djece nego inače, dobit će sasvim nepoznatu djecu, sa sasvim nepoznatim potrebama i navikama, a da ne pričam da će isto tako naši klinci biti s potpuno nepoznatim tetama koje se za tako kratko vrijeme neće imati ni priliku ni motivaciju potruditi se upoznati ih. Moje dijete će bar ostati u svojoj sobi, ali što je s onima koje sele.
    A da ne pričam da preko ljeta većina roditelja rješava pelene, tako da im takvi pomaci u usvojenoj i ustaljenoj vrtićkoj rutini nikako ne mogu biti na pomoć.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    reci mu da ni veliki ne mogu tamo jer se preuređuje dvorište.
    veliki idi u onaj park kod meduse, uopće nisu u dvorištu od vrtića.
    aha, zna i to. rekao mi je kad smo izašli iz vrtića da ni tamo ne smiju.

što se spajanja tiče, ova grupa je toliko mala da mi je bilo logičnije da su ih spojili sa bebama, a nas npr. sa andrejevom grupom koja im je po godinama i bliža + što u tom slučaju andrejeva grupa ne bi morala biti deložirana iz svoje sobe.
    no uzalud mi laprdanje, jer kad bi nadležni uzimali u obzir što je kojem roditelju logično.....bilo bi....ma ne mogu niti zamisliti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lut, što je uopće ta medusa?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja sam sada na kraju ove priče sa spajanjem, dežurstvima i ostalim totalno ljuta. Recite vi ,drage moje cure, što hoćete, ali ti sistemi spajanja i dežurrstva su totalno koma.
    1. OK, tete moraju na godišnji, naravno, ali zar nije 6 tjedana ljetnog godišnjeg ipak malo preveč- ja imam 2 tjedna ljeti 2 tjedna preko godine.
    2.Spoje ih u nekekve ogromne grupetine - 20 i više djece- to definitivno nije OK.
    3. Tete se mijenjaju svaki tjedan, ja više stvarno ne znam tko mi čuva klinca čuva. ( ona plava mlada, da malo deblja ... mislim stvarno)
    4. Ne stavljau ga na wc jer ja im ne stignem objasniti u kojoj je on fazi.
    5. Ništa, ali baš ništa, s njima ne rade, nego ih čuvaju - tako to nije odgojna ustanova
    6. Baš niti ne čiste, u sobi je smrdilo kao u staračkom domu - koma!

Ja sam jako ljuta jer su ipak mogle tete malo kraće na godišnji i sve bi bolje funkcioniralo.
    I još ovo , uredno počinju raditi 3.9. kada počinje nova šk. godina - kakve veze imaju jaslice sa školom , to fakat ne kužim.

Voljela bih da mi netko kaže da je ovaj način rada po nekim pravilima, zakonu, što ti ja znam i ja sam prva koja bi se zalagala za mijenjanje takvih pravila.

To drage moje nije OK niti za djecu niti za roditelje.
    Ima roditelja koji bi dali djecu u vrtić i preko ljeta, ali se snalaze na kojekakve načine, zbog ovih uvjeta, a ima i onih koji nemaju drugog izbora, pa im klinci i oni sami nadrapaju.

Moj J nema baš puno problema , prilagodljiv je, ali svejedno mu nije lako kad u ponedjeljak dođe, a ono opet nova teta.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

necu drugo komentirarti, a ovo
    I još ovo , uredno počinju raditi 3.9. kada počinje nova šk. godina - kakve veze imaju jaslice sa školom , to fakat ne kužim.
    zato sto i jaslice i vrtici zapocinju pedagosku/radnu godinu s tim datumom - u tome smo isti kao i skole.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

OK. onda valjda imaju i ferije kao škola, pa rade samo dežurstva? To je valjda takav zakon.
    Znam da se mnogi možda neće složiti samnom, ali danas u većini poduzeća ljudi ne mogu dugo na godišnji i mislim da nije fer da djeca 2 mjeseca budu u vrtiću na čuvanju ( da ih imaš gdje ostaviti dok radiš). Da ih se seljaka iz grupe u grupu i da svaki tjedan imaju drugu tetu, Ja zapravo pričam o malim klincima do 3 godine, koji se nakon svakog odsustva privikavaju ponovno, koji još piške u pelene, koji su još ovisni o ritualima.
    Molim te flower , zašto nećeš komentirati . Zar sam toliko glupih razloga za ljutnju tu navela?

Možda sam u krivu, ali to ne vidim, možda ima nekih drugih razloga zašto to mora biti tako ili je OK da je tako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naše prvo jasličko dežurstvo je meni jedna od najbolnijih točaka, tu sam totalno kiksala, još se uvijek optužujem što sam dozvolila da to prozivi
    kad je vec sistem takva katastrofa trebala sam ja kao mama nešto napraviti
    vise se ne bi libila da odem kod doktorice kumiti i moliti da mi da bolovanje, ako treba i potplatila bi nekoga ili ne znam nesto trece napravila
    naravno sad imam hrpu ideja (kasno Marko na Kosovo stigao), a tada sam ostala zatečena situacijom i dopustila da nam se to desi

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

imaš ti Enga sasvim pravo..

meni su u vrtiću već 20.6. najavili ljetnu shemu i sugerirali da se snadjem..helou, dva mjeseca ljetne sheme?

pa onda, ako su dvije tete po grupi, ne bi li bilo normalno da jedna koristi godišnji, a druga bude u grupi, barem jedna poznata teta bi djeci puno značila..u našem slučaju obadvije tete su isti dan otišle na godišnji i nije ih bilo oko šest tjedana..a djeca spojena sa hrpom drugih grupa svaki dan s drugom osobom koja ne zna ni kako se djeca zovu..ni ja ne mogu mrtva-hladna otići na godišnji i ostaviti kancelariju šest tjedana, a da mi kolega nije ovdje pa nek nas zamjenjuje bilo tko,tek toliko da bude tu..a ne radim s djecom

neki oni počinju s pedagoškom godinom u devetom mjesecu, nek si to zovu kako im drago, ali vrtić NIJE škola

ja ne branim nekom pravo na godišnji, ali ne moraju baš svi na godišnji u isto vrijeme..bogami se i ja na poslu dogovaram i svađam i natežem tko će kada..ili ne radim dva tjedna pa radim pa opet ne radim tjedan dana..mislim, a ne baš šest tjedana u komadu

i zašto ne bi na kraju bilo petero djece u grupi preko ljeta..to se u našim vrtićima ako ih nije dvadeset odmah spajaju grupe..moja je srećom bila samo do 13.7. jer sam se 'snašla', a do tada je već bio cijeli raspašoj..ja dolazim po malu, ona mi leti u zagrljaj, a neka osoba (nikad vidjela, teta valjda) je zaustavlja i pita moje dijete kojem ne zna ime 'Tko ti je ovo, jel mama?' da valjda ne preda dijete krivoj osobi..ma očaj

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja dolazim po malu, ona mi leti u zagrljaj, a neka osoba (nikad vidjela, teta valjda) je zaustavlja i pita moje dijete kojem ne zna ime 'Tko ti je ovo, jel mama?' da valjda ne preda dijete krivoj osobi..ma očaj

e baš tako i kod nas i to pitaju klinca od 2,5 godine
    Ma koma! To ne može biti ispravno.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ne nisam htjela komentirati rad drugih vrtica - nije profesionalno. slazem se da treba prvo misliti na potrebe djece.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da je meni sad ona pamet, od početka 6. mjeseca svaki tjedan bi išla do ravnateljice da vidim kakav im je plan za jasličku grupu za slijedeći tjedan

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

da je meni sad ona pamet, od početka 6. mjeseca svaki tjedan bi išla do ravnateljice da vidim kakav im je plan za jasličku grupu za slijedeći tjedan

Je da kad ti ne bi i ona bila na godišnjem. Nema plana, kažu ovako Danas smo vjoš valjda tu, pa ćemo sutra vidjeti gdje ćemo u ponedjeljak, a kao ne dođu djeca u pon, onda ćemo se valjda spojiti sa..., ma mislim

I sad mogu do ravnateljice i reći da je to koma, pa će me mrziti cijeli vrtić, to je ona mama kaj gunđa i tak ne znam kaj napraviti, odrasti će mi još jedno djete, a ništa se neće promjeniti

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

1. OK, tete moraju na godišnji, naravno, ali zar nije 6 tjedana ljetnog godišnjeg ipak malo preveč- ja imam 2 tjedna ljeti 2 tjedna preko godine
    .
    A da imas vise od 4 tjedna,i da mozes koristit samo ljeti jer je zimi ne mozes vise od 2-3 dana, bi li odbila? Ja mogu samo sanjati 2 tjedna zimi oko Bozica ili NG?!
    Ljeti koliko mogu iskoristit cu ga i biti kuci sa svojim djetetom.Bilo to 2 tjedan u 7.mj, pa 3 u 8.mj. Ili svih 5 tjedana u komadu sto je najljepse i meni i mom djetetu.
    2.Spoje ih u nekekve ogromne grupetine - 20 i više djece- to definitivno nije OK.
    mi smo sretni kad nas je 20!!!! Vjerujem da ti je sok ako nisi navikla.

3. Tete se mijenjaju svaki tjedan, ja više stvarno ne znam tko mi čuva klinca čuva. ( ona plava mlada, da malo deblja ... mislim stvarno)
    Iskreno, ne znam, tako kod nas nije. Bas svaki tjedan da su druge tete. Po tome, nitko ne koristi godisnji u komadu.Sigurno je jako zbunjujuce za malisane kojima je to tek prva godina u vrticu. Al broj teta se prepolovi i tesko da svatko ima svoju tetu u svakom trenu.

4. Ne stavljau ga na wc jer ja im ne stignem objasniti u kojoj je on fazi.
    Ovo ne bi komentirala, to moras ocito rjesit s tetama kad ga dovedes u vrtic. "Dobro jutro, ja bi napomenila..." Ne vjerujem da tete bjeze kad te vide?!

5. Ništa, ali baš ništa, s njima ne rade, nego ih čuvaju - tako to nije odgojna ustanova
    Kako znas da nista ne rade? Mozda neki stvarno nista ne rade, mada je nemoguce s 20 djece nista ne raditi. Otkud znas da ne citaju price i ne razgovaraju o tome, da im ne donose vodu,nude bazencice, vodenice,da im ne izvode male predstave iza paravana,...da ne izmisljaju koreografije uz najdraze pjesme...Da kroz igru ne uce obuvanje- izuvanje, oblacenje - svlacenje, koristenje stolnog pribora... Nije pregled rada pano isred sobe.

6. Baš niti ne čiste, u sobi je smrdilo kao u staračkom domu - koma!
    Moguce, da su cistacice zakazale u jednom trenutku.Zasto opet ne pitas ili napomenes u vrticu ako ti smeta? A moguce da se neki malisam ispovracao pa je taj miris ostao pomjesan jos s mirisom rucka,a nasla se i koja upravo pokakana pelena i nije se stiglo sve prozracit... Sve je moguce...

Mozda kad bio dio godisnjeg bilo moguce koristiti preko zime, smanjili bi s problemi ljeti. Ali je to nemoguce jer broj djece zimi ne opada kao ljeti.Pa ne mogu kolegicu ostavit da sama radi 2 tjedna. Niti bi mi ravnatelj to dopustio s obzirom na broj djece u grupi.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Evo ja se baš vratila s kave gdje sam čula da tete moraju koristiti godišnji ljeti. Mislim, sorry, da je to problem. Teta je stalno premalo- to svi kažu pa je valjda činjenica.

mi smo sretni kad nas je 20!!!! Vjerujem da ti je sok ako nisi navikla.
    maeni to nije baš neka sreća, ali , da , znam da je tako

Ovo ne bi komentirala, to moras ocito rjesit s tetama kad ga dovedes u vrtic. "Dobro jutro, ja bi napomenila..." Ne vjerujem da tete bjeze kad te vide?!
    Ma tete su sve OK, baš su ostale sve neke meni simpatične, ali stvarno ako ujutro dogovoriš s jednom tetom, a popodne je opet neka druga, okružena sa hrpom maleckih koji nešto traže, ne mogu se dogovoriti o piškenju i kakanju, da ne pričam ako slučajno ostane u dežurstvu, onda stvarno ne znaš gdje ti je djete, a kamoli tko ga je i kada stavljao na zahod

Kako znas da nista ne rade?
    Takav sam stekla dojam, a možda i rade, ali tužno je da ja nemam pojma što rade i da li rade

Ma pjevaju pjesmice, i igraju vani, ali dajte , kad ga nađem vani , stvarno tete sjede na klupici, a ovi okolo "briju"

Ma kužim ja sve, tak je kak je i tak bu bila dok god bu se štedilo na klincima . I dok god bude premalo teta itd itd

Na kraju ispadne da se tu ništa ne može.
    Nema veze druge godine bumo se snašli.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Teta je stalno premalo- to svi kažu pa je valjda činjenica.
    Kad bi zakonom bilo propisano da jaslicka grupa mora imati treceg odgajatelja, bilo bi svima lakse. Pa bi i djeca tokom ljeta imala barem jednu svoju tetu. Al nije, ovisi o dobroj volji roditelja, jesu li spremni to platiti.Nadajmo se ili manjem broju djece ili trecem obaveznom odgajatelju.

Ma pjevaju pjesmice, i igraju vani, ali dajte , kad ga nađem vani , stvarno tete sjede na klupici, a ovi okolo "briju"
    Djeca nemaju potrebu da ih teta stalno nadgleda, da im u svakom trenu sudjeluje u njihovoj igri. Oni imaju potrebu za samostalnom igrom po zelji. Prilika da ih se promotri sa strane, kako tko funkcionira.Roditeljima se cini da ne rade nista dok se medjusobno igraju i juracju po dvoristu. Gledajuci po strani sto i kako se igraju, kako reagiraju puno naucis o svakom djetetu. Vama se kad "upadnete" na dvoriste cini da briju bez veze. a ja u takvim trenucima gledanja postrance skuzim o nekim dosta toga.I da nekad ih promatram sa klupice pred kraj radnog vremena. Jer sam citav dan bila na noga s njim, odradila predvidjene aktivnosti, otrcala bezbroj puta do wc-a i natrag, pospremala s njima igracke s poda, pomogla im se obuci, nosila u rukama 10 njih po 15-ak kilograma,..da ne nabrajam sve moguce i nemoguce situacije u danu.I sve bez stajanja, jer pauze s malcima toga bas i nema. Nisu mi ni noge , ni ledja cijepljenji protiv boli pa ako nista drugo mogu li bar na trenutak sjesti ako se lijepo igraju? Jer zanam da cu za par minuta morat opet skocit zbog neceg.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da je jasličkoj djeci teže prihvatiti promjene teta, sobe ili čak objekta, nego vrtićkoj.
    Moja kćer je jako dobro prihvatila nove tete, a promijenila je čak i vrtić. A iz CIJELOG njenog vrtića (koji je velik) na dežurstvu ih je bilo OSAM. Gdje su sva ta djeca preko ljeta pojma nemam, valjda nešto na moru, nešto kod baka i dida..
    A ja bih im dala tih šest tjedana godišnjeg bez po beda, po meni su zaslužile. I neka se vrate friške i odmorne, pa se mogu bolje baviti našom dječicom.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja im ne bi dala šest tjedana godišnjeg (u komadu) zato što onda nastane raspašoj u vrtiću

tete naravno nisu krive jer im je to očito jedino vrijeme kada mogu na godišnji pa je normalno da će ići

meni jedino nije normalno da vrtići rade preko dva mjeseca na dežurstvima jer si niti jedna institucija ne može dopustiti da je toliko vremena paralizirana u normalnom radu..zapravo uopće ne kužim logiku tog ljetnog rada vrtića, to mi je ful neki zaostatak iz prošlih vremena, ko i vrtićki meni

ne bih htjela da se tete koje rade u vrtiću osjete prozvane, rade kako im se kaže i ne mogu na to utjecati, ali bi me zanimalo što one o tome misle kao insajderi

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Fala bogu pa je ljeto pri kraju

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ježim se od ljeta :shock:

nikad djete ne mogu ni naći iz prve, tsalno mjenjaju prostorije, tete, nepoznata djeca... jučer kad sam došla po nju teta ni ne zna tko je ona, kaže "zovni te je ja ne znam ko je"...

užas nad užasima

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    , to mi je ful neki zaostatak iz prošlih vremena, ko i vrtićki meni
    S ovim se potpuno slažem i mislim da to treba promjeniti.
    Ali kad se ovako na forumu pokrene neka tema škola ili vrtići, tete, učiteljice i profesori to vide kao napad na njih. I to je štete, jer gubiš volju.
    Cilj bi trebao biti vidjeti da li se što može mijenjati.
    No sigurna sam jedno; rijetko koja teta u vrtiću bi se složila s nama , da bi preko ljeta ipak trebalo ostati više teta raditi.
    Naša teta je otišla na 4 tjedna onda se vratila, pa radila 1 tjedan , pa opet otišla - znači klinci su opet mijenjali tetu. Ma mora postojati bolji način da se to organizira.

Inače, tokom godine je ista glupost i nije istina da tete ne idu na godišnji zimi.
    Jer kada su zimski praznici u školi, eto upitnika " hoće li vaše djete u vrtić ili neće" - meni je to koma, opet ne kužim kakve s tim ima veze škola?
    A tako je i pred Božić, za svake praznike usred tjedna, proljetne praznike u školi i da dalje ne nabrajam - mislim da svi znate o čemu pričam

Ono što mene konkretno zanima, što bi mi kao roditelji mogli poduzeti da se takve stvari promjene?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne bih htjela da se tete koje rade u vrtiću osjete prozvane, rade kako im se kaže i ne mogu na to utjecati, ali bi me zanimalo što one o tome misle kao insajderi
    Istina da sam se malo osjetila prozvana i dozivila ko napad. zato jer ja npr. preko godine u niti jednom periodu ne mogu dobiti tjedan dana godisnjeg u komadu. Eventualno dan "vamo", dan "tamo" ako mi bas hitno zatreba iz privatnih neodgodivih razloga.
    A da nije fer prema djeci, stvarno nije.Pogotovo najmaldjima, a i malo vecima koji su osjetljivi na promjene.No, izgleda da svaki vrtic ima neki svoj princip spajanja grupa i teta.Mi se trudimo da jedan mjesec uvijek bude jedna od njegovih teta, al u drugu smjenu mora doci neka druga ako joj je stalna kolegica na godisnjem. Ja akobi ljeti iskoristila samo 2 tjedna. stvarno ne znam kad bi stigla preostala 3. Nikad, otisli bi mi u nepovrat.

Inače, tokom godine je ista glupost i nije istina da tete ne idu na godišnji zimi.
    Jer kada su zimski praznici u školi, eto upitnika " hoće li vaše djete u vrtić ili neće" - meni je to koma, opet ne kužim kakve s tim ima veze škola?
    A tako je i pred Božić, za svake praznike usred tjedna, proljetne praznike u školi i da dalje ne nabrajam
    Ovo mi je moram priznat nepoznato. Bar kod nas.

Ja se nadam kad nas bude vise od dvije, za vrijeme ljeta ce uvijek jedna moci biti s djecom. A i lakse ce se godisnji koristit zimi. Nece u grupi kolegica ostat sama tjedan dana, vec ce ih bit dvije i bit ce moguce raditi.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A šta bi da jaslice odu na kolektivni godišnji odmor kao ove ?

Barem bi ih mogli ofarbat i pošteno očistit.

A da li misliš da te male jasličke bebe mogu izdržat radni ritam koji je tvoj poslodavac tebi nametnuo tokom godine?
    Možda su i djeca zaslužila malo odmora? :/

I tete bi željele da je po ljeti manje dj. ili više odgajatelja,a pogotovo ne bi željele primat novu dj.,ali tko ih pita.
    Na kraju šk.god.se pita tko će dolazit da se mogu organizirat grupe,a to šta ulijeću padobranci,stari i novi,to nema veze.
    Nemoj sae kao roditelj osjećat prozvanom,ali ima i takvih.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo kopiram odgovor s one teme;
    naš vrtić je imao 2tjedna "odmora" ljeti ali su srečom to sada smanjili
    na samo 1tjedan
    opet srečom a možda i nesrećom radim sama za sebe pa dijete vodim na posao i nekako se snađemo
    i ne,nemogu neraditi a pogotovo ne u 8mj jer ipak živim u turističkom mjestu i ako nećete raditi ljeti neznam kada bi
    tako da mi taj princip rada vrtića a od iduče godine su i jaslice nije uopće jasan
    i dodajem u našem vrtiću tete uvijek "lijepo" upute djecu kad su neki školski praznici da malo ostanu doma
    bimba iaia možda djetetu treba odmor ali kakav ako svi radimo kako će se dijete doma odmarati, samo?
    lako je pričati ali netko jednostavno nemože uzeti GO kad poželi

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    Točno,niti tete ga ne mogu uzeti kad požele.

A kako ćete kad bude išlo u školu? Škola nema dežurstva.
    Ili su kad završe prvi razred već veliki pa mogu biti sami na godišnjem cjelo lijeto?!

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj bimba iaia prvotno napisa
    Citiraj Arwen prvotno napisa
    Točno,niti tete ga ne mogu uzeti kad požele.

A kako ćete kad bude išlo u školu? Škola nema dežurstva.
    Ili su kad završe prvi razred već veliki pa mogu biti sami na godišnjem cjelo lijeto?!
    pa sigurno je samostalnije dijete od 7g nego od 3g
    mislim stvarno ti je pitanje za pet
    kad krene u školu znat ću da nema dežurstava i shodno se tome i ravnati

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ako tete mogu uzeti GO samo ljeti, kako to da je ovakva nezgodna situacija s manjkom teta, spajanjem grupa i dezurstvima i onih nekoliko tjedana za bozicne i uskrsnje praznike? bar u nasem vrticu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da malo pjasnim GO.
    Sve tete imaju pravo 30 dana GO.( početnik minimalno 25 dana).
    Kad su tete na bolovanju ona koja ju mijejna za to dobije slobodne dane,
    jer večina vrtića ne isplaćuje prekovrenene. Pa se teti desi da ima i po 10 slobodnih dana. I kaj sad ispada da 9mj. rade a 3 su na godišnjem...

A u našem vrtiču su te tete koje kolo vode. Pa kaj nemate nikog da vam čuva klince, pa strašne bolesti vadaju u vrtiću pa bi bilo dobro da ostane tjedan dana doma... pa je danas imao temeraturu ( a doma je nema...) I sve se to događa prije praznika, ljeta, Božića...
    Uglavnom dosta roditelja popuše i ostave klince doma ak imaju kome.
    Prošle godine ljeto teta razgaslila po vrtiću da ima virusnog menigitisa, i roditelji se naravno upašili. Ja nazvala med. sestru da pitam zakej nema nikave obavijesti o tome, a kad na kraju 1 slučaj (cjepvo reakcija).
    I kaj sam postigla ništ. Ta teta i dalje svoju priču priča,ali meni više ne.
    A odgovor gradskog poglavarstva i ministarstva: svi imaju zakonsko
    pravo da iskoriste GO i slobodne dane.

U mjestu gdje ja radim vrtić je zatvoren cijeli 8 mjesec.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Malo mi citava ova rasprava postaje besmislena. Jer po toj racunici "trebalo bi biti vise teta" znaci da ne bi trebale koristit svoj godisnji jer jedino tako fizicki mogu biti u vrticu sa svojom djecom.
    Svaki svoj dan godisnjeg odmora posteno zaradim i nacrcim se doslovno ko konj. O slobodnim danim da ne pricam uopce!Da zaradim slobodan dan odradim takve smjene da to nije humano ,a izbora nemem. Jer moram. Ne postoji zamjene kad je netko bolestan, na bolovanju zbog djeteta,...Moras radit za dvoje posao koji bi trebalo inace raditi troje ljudi.
    Da ne pricam o dolazenju ranije na posao zbog nove djece koja se adaptiraju i na pocetku i usred godine.Pa ako ti smjena pocinje u 11, ti vec u 9 dolazis u vrtic. To roditelji nazalos ne vide. I za svaki slobodan dan nakrvim se posteno.

I onda kad je prilika zbog manjeg broja djece da netko iskoristi svoje slobodne dane ili godisnji odmor, zasto ne bi? Pa na kraju krajeva, imam i ja svoje dijete doma koje jedva ceka moj godisnji i koji slobodan dan ako sam ga zaradila.I jedva docekam!!! A to sto sistem ne funkcionira i sto ne moze udovoljit svima u svakom trenutku, to je druga stvar. Vrtic se ne sastoji samo od teta i nije sve na njima. Tu je pomocno osoblje-spremacice- kuharice,... Pa i oni imaju pravo na godisnji. Ne moze ih ljeti uvijek biti toliko da pokrivaju sve sobe. Ako je 10 soba, spoje se u grupe i zauzmu 5 soba, da i pomocno osoblje to moze pokriti.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nije stvar u tome da tete nemaju svoja prava, ali 10 grupa kod nas postaje 2 a ne 5, kao što ti navodiš.

i ne bi imala ništa protiv da se spoje dvije i dvije grupe i da uvjek barem u jednoj smjeni imaju svoju poznatu tetu koja onda ovoj drugoj može ukazivati na osobine i potrebe djeteta kojeg pozna.

nama je došla u zamjenu jedna mlada nova i simpatična teta - ali sunca je ne pozna i one ne zna suncu, a druge su upadale svako deset dana kao padobranci. da ne kažem da je njihova teta mjesec dana odradila u skroz drugoj grupi.

šećer na kraju - pet jasličkih grupa završilo je u jednoj sobi zadnji tjedan.

a onda još i šlag - vrtić i jaslice uopće ne rade zadnji tjedan u 8.mjesecu.

i da - to se događa i dva tjedna za božić i novu godinu, a i uvjek kad upadne neki praznik pa si to lijepo spoje.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovo sto si navela je kupus zivi, istina! A to sa zatvaranjem vrtica mi je nepoznanica.Vrtic nije skola.Nije fer, definitivno.Nemaju svi bake i djedove, babysitterice u pricuvi...

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ni kod nas nema spajanja praznika,ako je državni blagdan ne radimo taj dan.

A to što zadnji tjedan zatvore to je super stvar.Barem se mogu sobe ofarbati,generalno počistiti,složiti...
    Kod nas toga nema.Jesu sada 4 jasličke spojene u 2 (i dobivamo novu djecu prije vremena),a ja sad radim u toj 1 sobi koja bi u ponedjeljak trebala dočekati staru i novu djecu u punom sjaju.
    To znači da ćemo mi i čistačice doći za vikend.Super ne.
    Možeš mislit šta će sve sjajit.
    A pogotovo šta nas čeka cjeli tjedan raditi cjelo radno vrijeme...a takva je adaptacija.
    Objasni ti to mojoj maloj i mojim cicama.
    A šta se može,moraš nešto dat za nešto imat. 8)
    Upišeš kratak tečaj predšk.odg. i eto puno godišnjeg,kratko radno vrijeme,samo se po cjele dane igraš,mir i tišina,samo sjediš i piješ kavu,virusi i bakterije te zaobilaze,sve 5.

Ova ti rasprava nema smisla.Ja shvaćam kao roditelj šta vas muči,ali kao radnik radujem se "dugim"zasluženim ferijama

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa nitko ne osporava tetino pravo na godišnji, premda moram priznat da u odnosu na mojih 20 dana, vaših 30 zvuči nedostižno.

meni su tete u 90% slučajeva OK, i ne osporavam ni njihovu stručnost ni njihov rad, ali teti treba VREMENA da upozna neko djete i da bi mogla s njime kvalitetno raditi i da bi je djete prihvatilo kao njegovu tetu.

a što se tiče težine posla - pa neznam koji je to posao lagan i nezahtjevan, da i svi mi drugi ne be zaslužili godišnji?!?

i moje cice cure i dojila sam oboje više od dvije godine i radila usput, tako da mi ni ta primjedba baš ne stoji.

moja kritika je usmjerena prvenstveno na ORGANIZACIJU vrtića, i mislim da uz sve tu navedeno, da bi ljetna dežurstve mogla biti bolje organizirana.

imam blagi osjećej da se na tim dežurstvima škrtari lova, kao i na božičnim i inim spajanjima - ajmo poslat tetu na kompenzaciju, pa joj ne moram platit prekovremene, po ljeti neka sve iskoriste godišnji, da ne bi slučajno pitale preko godine. svaka neka odradi po tjedan dana tokom ljeta, tjedan dana zatvorimo, pa to ispadne taman 6 tjedana. a oni krumpiri tamo unutra nekako će progurat ta tri mjeseca (ljeto + božić + ostala spajanja), valjda imaju neku nonu da ih čuva, a možda i mama ima tri mjeseca godišnjeg, pa nek si uzme djete doma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •