Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: Recept: Piletina na indijski

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Recept: Piletina na indijski

Evo jednog malo neobičnog, ali prefinog i sto puta provjerenog recepta- ovu količinu radim za nas 4 (dvoje odraslih i 2 kikice).

PILETINA NA INDIJSKI

- pola manjeg pileta narezati na komade, posoliti i popapriti

- u vatrostalnu posudu ili manji dublji lim staviti redom:
    jednu šalicu riže, sitno nasjeckane pola glavice luka, žlicu grožđica, 5 dag sjeckanih badema, dvije žličice curryja i jednu žličicu soli. Sve to preliti s pola litre vode i dobro promiješati.

- u zdjelici otopiti dvije žlice maslaca (margarina) i pomiješati sa žličicom mljevene crvene paprike i žlicom curry praška. Time premazati svaki komad piletine i slagati na pripremljenu rižu. Prekriti folijom i peći na 180°C oko sat vremena, tj, dok piletina bude gotova. Zadnjih 15 min. skinuti foliju da se lijepo zapeče. Prije posluživanja posipati nasjeckanim svježim peršinom.

Ako vam se grožđice ili bademi ne sviđaju u ovoj kombinaciji, slobodno ih izbacite, jer ne daju nešto puno na okusu, iako je meni super kad naletim na slatkastu grođžicu, pa na hrskavi badem...mmmm.. Inače, na taj recept sam prije dosta godina naletjela u Jutarnjem i od onda je čest na našem meniju, a i fora je kad hoćete goste iznenaditi nečim neobičnim.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mljac, juče se skoro ugušili koliko je bilo fino!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: Recept: Piletina na indijski

Citiraj Linda prvotno napisa
    ovu količinu radim za nas 4 (dvoje odraslih i 2 kikice).
    a nikakve količine niotkud

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pola piceka, šalica riže, pola litre vode, itd.... ! Kaj to nije količina?!

Početno

zvuči dobro mogla bi to probati za nedjelju

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne jedemo piletinu.

Obzirom na grubi okvir recepta, radilo bi se o nekakvoj imitaciji tandura, ali s nekoliko preskočenih koraka. Nema teorije da bi tanduri piletina (ili bilo što drugo) prošlo bez pacanja od barem pola sata, a pečenje u foliji isto tako nije opcija, osobito položena na rižu. Ovo jelo Indijci bi smatrali sirovim.

margarin :bljuc:

Hmm...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kako si me oprao, Davore!!!

No, bez obzira na to što gastronomski znalci mislili o naslovu, jelo je odlično, zvalo se ono "piletina na indijski" ili "piletina na dugoselski".

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako si me oprao, Davore!!!

No, bez obzira na to što gastronomski znalci mislili o naslovu, jelo je odlično, zvalo se ono "piletina na indijski" ili "piletina na dugoselski".
    Linda, nezahvalnice jedna, trebala bi biti sretna što imaš ovakvog učitelja! I nemoj nam molim te više nekakvim imitacijama zagađivati virtualni prostor.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Linda, nezahvalnice jedna, trebala bi biti sretna što imaš ovakvog učitelja! I nemoj nam molim te više nekakvim imitacijama zagađivati virtualni prostor.
    :shock:

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajoj, pa to meni Davor ide na živce. Oprosti, mislila sam da je jasno.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:D

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne mogu da odolim.

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Radila sam ovo prije par dana po ovom receptu i super je!
    Mislim da ću to često kuhati jer sve brzo pripremiš, a onda se samo peče, ne moraš puno prčkati!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovo je sutra na meniju. Jedino što mi nije jasno kak vam je dosta pol piceka. Mi smo veliki žderonje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Linda, meni recept zvuči mljac, oblizivajuće, al' me muči curry i papar makar i u minimalnoj količini (MM i ja obožavamo, da ne bude zabune). Vidim da je tvoja mlađa samo par dana starija od Svena, zar i ona to jede? Ja nekako Svenu još ne dajem jela s takvim začinima (jel' pretjerujem)?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Svenovamama, kad imamo tu kombinaciju, dam joj malo bijelog mesa, onaj dio iznutra, gdje nema curryja. Ako ga i bude u tragovima, to me ne brine, jer ona stvarno jako malo jede, a mislim da je u toj dobi minimalna količina začina povremeno dozvoljena. Uglavnom, taj dan uvijek skuham i neku malo jaču juhu s dosta povrća i mesa, pa se toga napapa.

Citiraj spock prvotno napisa
    Jedino što mi nije jasno kak vam je dosta pol piceka. Mi smo veliki žderonje
    Ma, i mi smo - ja jedem bijelo meso, Megi mali batak i krilo, mm batak, karabatak i ostatke. Uz to ti ispadne i puno riže. Ma, mora biti dosta.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Papar i nije neki poseban problem, osobito kad se namirnica termički obradi do kraja (gore sam stavio napomenu o ovom jelu kao "sirovom"). Koma je jedino kad se popapri na kraju ili se papar ne obradi termički.
    U svrhu mršavljenja je OK potamaniti 1 žličicu papra dnevno, a može ga se "neutralizirati" kratkotrajnim prženjem u masnoći. Tek toliko da se malo zapjeni.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A curry, o, veliki učitelju?! 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ah, dobro je dok ti ne spominju lotosova stopala
    Curry prašina je uglavnom zapadnjačka izmišljotina. Od ovih što se dilaju kod nas imaš ljute i blage varijante. U principu su OK.
    Indijci mješavine začina s nekakvom svrhom zovu masala, a za fajtanje po mesu su nekako najpopularnije tika masale. Tipično se od masale i jogurta ili limunovog soka radi pac.

Jedan frend Indijac je nas vegetarijance komentirao kao OK, fino je to, tako zapadnjaci zamišljaju indijsku kuhinju, ali pojma nemaju o raskoši mesnih jela. Ja mu vjerujem, ali i dalje ne kanim probati.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Papar i nije neki poseban problem, osobito kad se namirnica termički obradi do kraja (gore sam stavio napomenu o ovom jelu kao "sirovom"). Koma je jedino kad se popapri na kraju ili se papar ne obradi termički.
    Šta se dešava kod konzumacije sirovog (term. neobrađenog) papra, što je u tome loše? Odnosno, koja je prednost u "obrađenog" papra?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja ću isto probati ovaj recept, baš zvuči zanimljivo, ima "indije" taman u onolikoj mjeri koliko mi paše!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

supeeeeeeeeeeer je!
    probali i odlicno!

a, sad ... sam se zainteresirala za indijsku ili kvazi indijsku kuhinju (svejedno samo neka je finoooo..)
    Ima netko jos kakav recept?!
    Davor?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Svenovamama prvotno napisa
    Šta se dešava kod konzumacije sirovog (term. neobrađenog) papra, što je u tome loše? Odnosno, koja je prednost u "obrađenog" papra?
    Ne događa se ništa specijalno, samo je jako ljuto. Većina začina svoje čarolije predaje masnoći, jer su većinom lipofilni. Lipofiliranje začina se svodi na kratkotrajnu termičku obradu u vrućoj masnoći. Pri tome se smanjuje ljutina papra i sličnih jakih začina, a ostaje njihova fiiiina aroma. OK, neki i u tome pretjeraju.

Kome je stalo do stvarno fine indijske vegetarijanske papice neka skokne na tečaj indijske kuhinje, imamo na forumu topic o tome:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=24159

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8) .. ali za nas koji necemo na tecaj, ima li neki recept?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Yok. Recept bi značio primjena nekog poznatog postupka nad nekim poznatim namirnicama kako bi ispalo jelo u skladu s poznatim i očekivanim izgledom, okusom i mirisom, dakle nema teorije. Improvizirati se može i pomoću recepata s neta.

S druge strane, mislim da se isplati otići na tečaj (ali ne za vrijeme bilo kakve redukcijske dijete), jer se radi o jednostavnom i brzom kuhanju s malo posuđa. Indijsko kuhanje se svodi na banket pripremljen pomoću kamping opreme

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

... ok, google on and goooooooooooooo

A, sto se tecaja tice, hvala lipa ali ne dolazi u obzir (barem ne sada) 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odresci od soje u umaku od curry-a i badema (glavno jelo),
    Specijalitet kreativne kuhinje

zvuci finoooo...

Sastojci:
    (za 6 osoba)
    18 kom odrezaka od soje
    50 g curry-a
    60 g listića badema
    35 g rižinog brašna
    50 g maslaca
    0,5 dl bijelog vina
    5 dl mlijeka od soje
    180 g divlje riže
    80 g sjemenki sezama
    80 g sjemenki maka
    80 g sjemenki lana
    sol
    papar
    200 g brašna
    4 jaja
    100 g krušnih mrvica
    0,3 l temeljca od povrća
    1 l biljnog ulja

Opis:
    Sojine odreske staviti u mlijeko i namakati oko 15 minuta. U međuvremenu skuhati rižu u slanoj vodi. Pripremiti umak od curry-a tako da na ugrijanom maslacu kratko popržite rižino brašno, listiće badema i curry-a. Dobro ugrijanu smjesu podliti vinom i temeljcem od povrća te kuhati oko 10 minuta. Začiniti po želji.
    Odreske ocjediti, a dio ocijeđenog mlijeka umiješati u umak do željene gustoće. Izvađene odreske panirati prvo u brašno, zatim u jaja, a onda po 6 odrezaka u svaku od 3 vrste mješavine sjemenki i krušnih mrvica. Odreske pržiti u jako ugrijanom ulju 2-3 minute. Izvaditi odreske iz ulja , staviti na upijajući papir da se riješi višak masnoće, pa poslužiti s rižom i umakom na ugrijanim tanjurima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pileći ražnjići s ananasom i curry rižom
    Sastojci za 4 osobe:

600 g pilećih prsa
    8 ploški ananasa
    2 šalice riže
    1 žlica začina curry
    2 žlice maslaca
    200 g vrhnja za kuhanje
    ulje, sol, papar

Priprema:
    Rižu stavimo kuhati 8- 10 minuta u posoljenu kipuću vodu. Pošto omekša i iskuha sva voda, rižu isplahnemo mlazom hladne vode. Očišćena pileća prsica i ananas narežemo na kocke (meso začinimo solju i paprom), naizmjence ih nabadamo na ražnjiće i pečemo u tavi. U posebnoj tavi ugrijemo maslac, vrhnje za kuhanje i pustimo da kratko zakipi. Odmah zatim umiješamo curry i kuhanu rižu da se podgrije. Rižu serviramo na tanjuru, na nju položimo gotove ražnjiće.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Ne događa se ništa specijalno, samo je jako ljuto. Većina začina svoje čarolije predaje masnoći, jer su većinom lipofilni. Lipofiliranje začina se svodi na kratkotrajnu termičku obradu u vrućoj masnoći. Pri tome se smanjuje ljutina papra i sličnih jakih začina, a ostaje njihova fiiiina aroma. OK, neki i u tome pretjeraju.
    Ok, znači štete nema, eventualno gubimo na kvaliteti okusa (a i to je šteta).

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Radila sam to danas jer sam imala pileće zabatke i bila lijena i bezidejna i super je - em je brzo i jednostavno za pripremu, em je fino! Nisam jedino stavila bademe jer ih nisam imala. Razmišljala sam si kak bi tu fino pasala i ribana mrkvica

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    i ribana mrkvica
    Ja neki put radim tako da uopće ne stavim curry, a umjesto grožđica i badema stavim grašak, mrkvu i kukuruz- isto je super, iako skroz drugi okus.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ok, znači štete nema, eventualno gubimo na kvaliteti okusa (a i to je šteta).
    Lipofilirani začini se probavljaju, a oni drugi baš i ne. Najveća razlika je kada se ide na zahod - neprobavljena ljutina mora negdje izaći
    Mađarska poslovica kaže da se paprika uživa dvaput, jednom kad ulazi, drugi put kad izlazi

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    i ribana mrkvica
    Ja neki put radim tako da uopće ne stavim curry, a umjesto grožđica i badema stavim grašak, mrkvu i kukuruz- isto je super, iako skroz drugi okus.
    onda je meksički.

ak staviš kiselo zelje i žgance ispod - lički.

davore, što bi sad rekao?
    ili bi fino sjeo i napucao se?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ovim sam htjela istaknuti koliko je praktičan ovaj način pripreme riže u kombinaciji s mesom. Nema dinstanja, prljanja različitih posuda.... nasjeckaš što god ti padne na pamet, bubneš šalicu riže, pola litre vode, sve pomiješaš, na to posložiš meso (bilo kakvo, ne treba biti piletina), tres u pećnicu i dok sat vremena lakiraš nokte (), dočeka te kompletan ručak.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i dok sat vremena lakiraš nokte (), dočeka te kompletan ručak.
    linda, ti si Sheeva?!
    sat vremena?!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Sheeva?!

Samo se ti zezaj, al ja sam fakat prošlu nedjelju trackala po francuskoj manikuri vuru vremena. I baš sam uživala. 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    davore, što bi sad rekao?
    ili bi fino sjeo i napucao se?
    Piletinu? :bljuc:
    Čak ni u vidu aktivnog ugljena.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Linda,sve pohvale,radila sam ovo jelo danas i bilo nam je prefino!

Nisam stavila grožđice i bademe već ribane mrkvice,s tim da sam radila cijelog pilića i dvije šalice riže!

Najbolje je što je jelo stvarno jednostavno-samo posložiš i staviš peći!

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

HVALA na receptu, probali, smazali. Isto nisam stavila grožđice i bajame jer moj dragi ne voli te inovacije... stavila sam mrkvice i tikvice na sitnije nasjeckano i bilo je fino.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa šta sam ja jedina kojoj je ovo jelo ispalo koma . Da pojasnim, riža se zgnjecala i pretvorila u ne baš finu masu, a piletina ( prepolovljena prsa), ispala nekako više kuhana nego pečena. Riži je definitivno previše 1 h, a piletini kao da je premalo. Kada sam usula u škrovadu na rižu svu vodu koja ide po receptu, sve je plivalo uključujući i piletinu koja je bila do pola u vodi (predpostavljam da je to razlog što je bila kao kuhana). Da napomenem, stavila sam arborio scotti rižu, jel vi možda koristite integralnu? U čemu je kvaka, gdje griješim?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Alooo, ima li koga?
    ...da me prosvijetli...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako zadnjih 20 minuta makneš foliju onda dobije onu hrskavu koricu i ne djeluje kuhano.
    Ja sam radila s običnom rižom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pola sata bilo pokriveno i malo više od pola otkriveno.
    Više me brine raspadnuta riža.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa stvarno ne znam....meni je riža bila fina.
    Jesi stavila dobre omjere,pekla na dobroj temperaturi?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sve po receptu. a jel normalno da sve pliva u vodi, čak i meso?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hm....kod mene nije sve plivalo.Vjerojatno si stavila previše vode.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Jako je važna kvaliteta riže. Mi uvijek koristimo onu Gallo- sempre al dente i nikad se ne prekuha.
    I nije svaka pećnica ista... :/

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Zgadila mi se indijska kuhinja prečestim posjetima Indiji (poslovno) i onaj miris indijske hrane mi je fuj fuj, ali zato obožavam arapsku! Ako me uhvati volja, jednog dana, ispišem vam recepte za arapski curry (koji nije ni sličan Indijskom, a 10 puta bolji).

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Zgadila mi se indijska kuhinja prečestim posjetima Indiji (poslovno) i onaj miris indijske hrane mi je fuj fuj, ali zato obožavam arapsku! Ako me uhvati volja, jednog dana, ispišem vam recepte za arapski curry (koji nije ni sličan Indijskom, a 10 puta bolji).
    Nakon ovakvog 'uleta' mislim da bi bilo ok da te volja za dijeljenjem recepata spopadne vrlo brzo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Linda, baš zanimljvo i ukusno jelo, i MM-u se jako svidjelo, hvala.

(Ja sam stavila basmati rižu, ipak, drugi put ću tražiti tu "sempre al dente" jer mi je ova malo više mekana nego što volim...a ubuduće ću ponekad i varirati s namirnicama u riži pa ću probati zapadnjačku varijantu, kombinirat ću je s graškom i mrkvicom... )

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •