Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Spavanje u vrtiću

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Spavanje u vrtiću

Zanima me zna li tko moraju li djeca spavati u vrtiću?
    Naime moja Vanja, 4 godine u principu već preko godinu dana ne spava popodne.
    Možda zaćori jednom u 2 tjedna i onda nam to totalno poremeti večernje spavanje.
    Kako imamo moju mamu na raspolaganju nismo je puštali u vrtiću iza ručka, bila bi (kad ne bi bila u virozi) od 9-12 i poslije ručka bi je netko pokupio o odfurao doma.
    I ovaj tjedan mi mama ne može i odveli smo Vanju u vrtić (nakon 2 mjeseca lufta, malo smo bili na moru, malo je bila bolesna, malo smo je prije mora čuvali da ne oboli) i prvo našli njen ormarić pun tuđih stvari, a njene stvari vani na klupici.
    Grupe su se spojile i ona je u drugoj sobi.
    OK i teta moraju na GO.
    I sad kažemo našoj teti da bi morali pustiti Vanju u vrtiću iza ručka, ali da ona ne spava i ima li mogućnost da je odvedu u prostoriju gdje su nespavači.
    Rekla je da je ta mogućnost samo za stariju djecu i da baš nismo izabrali vrijeme za 1. put pustiti dijete na spavanju.
    Mi nismo izabrali, tako je ispalo.
    Ja sam rekla da ona ni doma ne spava, jer kad odspava popodne da mi ne zaspe do ponoći.
    Onda je teta održala kratko predavanje da onda ona nema dobar ritam, da to nije dobro za dijete od 4 godine...
    I ja bi bila sretna da V ustaje u 8, spava od 13-16 i ode u krpe u 21h.
    Ali ona nije takvo dijete, i ja sam kao mala malo spavala, nikad popodne.
    Nismo svi isti.
    I sad sam ja u banani, pogotovo jer je teta rekla da ona u 12 odlazi, i ostati će tete koje moja Vanja ne pozna.
    Mi smo nju pripremali, i ona je rekla da će spavati, ali kako će biti kad do toga dođe ne znam.
    Zanima me moraju li vrtići osigurati zabavu za manje nespavače ili to ovisi samo o dobroj volji teta?
    Znam, znam kompliciram, kako mogu sva djeca tako može i moje...
    Ali što ja mogu kad sam komplicirana mama, i ne volim da mi dijete bude nesretno.
    Možda neće biti, možda će joj biti fora da ćori s ostalim klincima (prije je odbijala tu ideju, danas ju je prihvatila), možda će sve biti u redu, ali ja sam skomirana.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nemoj se previše sekirati. Ako će i trebat spavati a njoj se ne spava, ležat će i... proći će vrijeme. Iako moram priznati mi nije jasno zašto forsiraju spavanje.
    Sven isto već cca 2 mjeseca ne spava. Prvo se svi legnu, odslušaju priču na CD-u i onda oni koji ne spavaju/ne mogu zaspati čitaju knjige, crtaju ili nešto drugo rade u tišini ispred sobe (tamo im je zajednički prostor za igru). Kod nas u vrtiću je to tako od kada su prešli iz jasličke u vrtićku grupu.
    A što se tiče popodnevnog spavanja i poremećenog ritma, skroz te kužim jer sam upravo sinoć zbog dremuckanja od 1 sata imala šou do pola jedan u noći

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja starija je prestala spavati s 2 g. a u vrtić je krenula s 3 g. i bila je jedini nespavač u grupi. POšto je grupa u jednoj prostoriji (objekt je mali, ukupno 3 grupe), nije bilo mogućnosti da bude npr za stolom i crta jer bi onda i djeca koja spavaju to isto htjela. Ali tete su joj dale sve moguće slikovnice i igračke, pa se igrala u krevetu i uvijek su je hvalile da nije bilo nikakvih problema, čak bi tu i tamo i zaspala. Nije se ni ona žalila da joj to smeta (ja se sjećam da je meni vrtićko spavanje bilo koma!), a sad kad sam joj rekla da iduće godine nema spavanja u vrtiću i nema nošenja piđamice, bila je kao malo tužna.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod nas nikad normalnim tetama nije bio problem odvesti dijete u grupu nespavača, tj. najstariju vrtićku skupinu pa čak ako se radilo i o samo jednom ili dva dana u tjednu jer djeca nisu računala da ih programiraš! A onoj drugoj vrsti teta je sve teško, vjerojatno i dolaziti na posao! Ti inzistiraj ako ona ne bude htjela spavati. Ja bih barem tako.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja dolazim u napast da zamolim tete da Svena ni ne stavljaju u krevet da slučajno ne zaspi, jer u zadnjih tjedan dana je zaspao 3 puta i sva tri puta se navečer zezamo najmanje do ponoći

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Spavanje je prošlo super, rekla je teta da nije odmah zaspala, da je pričala s jednim dečkom i da su poslije zaspali.
    Noj se dopalo, ne buni se da neće više.
    Ali mene zanima da li je u javnim vrtićima to određeno kakvom uredbom ili čim već.
    Imaju li tete uputu da sva djeca moraju spavati ili im moraju omogućiti da se u slučaju nespavanja bave nečim drugim ili je to ostavljeno na izbor?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imaju li tete uputu da sva djeca moraju spavati ili im moraju omogućiti da se u slučaju nespavanja bave nečim drugim ili je to ostavljeno na izbor?
    djeci treba organizirati dnevni odmor- neki taj DO citaju kao spavanje, neki pod tim citaju da se djeca trebaju baviti mirnim aktivnostima.
    jako ovisi o "filozofiji" vrtica i prostornim uvjetima.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kod nas ga citaju kao spavanje i meni se to ne svidja, a bogme ni mom predskolcu.
    to mu je jedan od glavnih razloga da se veseli skoli i boravku - tamo nece morati spavati.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Ali mene zanima da li je u javnim vrtićima to određeno kakvom uredbom ili čim već.
    mislim da nema nikakve uredbe već sve ovisi o dobroj volji tete. možda se i varam.
    kad je moja počela ostajat na spavanju, ja sam mislila kako će tete poludit.
    u vrtiću se ide spavat u 13 sati, a moja je imala naviku ići spavat tek u 15.
    i prvi dan vrtičkog spavanja je pola sata pričala sama sa sobom i onda zaspala. svidilo joj se. nikad nije bilo problema. kaže teta da ima dana kad u letu do kreveta već zaspe.
    iskreno, ja volim što mi tamo spava i što su joj tete pomakle spavanje za ta dva sata.
    po meni je manjoj djeci (a tu mislim i na one od 4 god.) popodnevni san potreban. a kako ja volim grupnu disciplinu i ne volim isticanja iz grupe, ja ne bih nikako inzistirala na nespavanju. ako mogu drugi, neka spava i moja. ako joj se ne spava, neka leži i odmara.

btw, drago mi je što ti se maloj svidilo spavanje u vrtiću.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

do prije godinu dana i meni je bilo drago sto ga u vrticu natjeraju na spavanje (ne mislim natjeraju sibom, nego kad svi legnu, onda i on zaspi), ali ovu zadnju predskolsku godinu vidim da mu je to stvarno viska. Cesto i ne zaspi nego lezi i dosadjuje se.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Uredbe nema. To vrijeme iza ručka službeno se naziva dnevnim odmorom . Riječ spavanje je jako nepoželjno jer dnevni odmor ne znači nužno i spavanje i time se sugerira da se djecu tjera na spavanje. Pod dnevnim odmorom naziva se i spavanje i mirne igre. Svaki vrtić mora odgovoriti na sve potrebe djece, a ako nema adekvatnog prostora ostaje umijeće odgajatelja uskladiti sve potrebe djece.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    evo da ti ja dam odgovor
    to spavanje uopće ne može određivati vrtić nekim svojim uredbama, jer u pravima djeteta kao jedno od prava je navedeno i pravo na hranu, san i sl.
    drugim riječima, dijete određuje hoće li spavati ili ne...naravno, u okvirima popodnevnog odmora.... odgajateljice trebaju naučiti djecu koja ne žele spavati kako da se igraju tzv. mirnim i tihim aktivnostima za vrijeme spavanja i na taj način ne krše pravo onih koji žele spavati...

naravno, to od odgajateljice zahtijeva puuunnnooo više truda i organizacije rada, ali ako ne radi tako - krši prava djeteta

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •