Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 90

Tema: Što je zdravije, maslac ili margarin?

  1. #1

    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,303

    Početno Što je zdravije, maslac ili margarin?

    Ne znam gdje bi ova tema spadala, neka moderatori sele ako joj tu nije mjesto.

    Radi se konkretno o prehrani djeteta (ali vrijedi i za odrasle osobe), što je zdravije, margarin ili maslac?

    Netko će reći da ne valja niti jedno, ali oni koji ipak konzumiraju mliječne proizvode iz dućana, što biraju?

    Čitala sam negdje, a bilo je i na Oprah, da je maslac nešto zdraviji od margarina, da je probavljiviji, da margarin ima te hidrogenizirane masti koje su koma i koje začepe svaku normalnu krvnu žilu, a maslac kao nema takve masnoće, nego neke drugačije koje naše tijelo pamti preko gena (naši preci su jeli maslac, ako su imali barem koju kravicu ili ovčicu) i zna kako će ih probaviti i sl.

    Što vi mislite o tome?

  2. #2
    Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ČK
    Postovi
    2,914

    Početno

    Definitivno maslac. Margarin je kemija.

  3. #3
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    maslac.

  4. #4
    diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    557

    Početno

    maslac

  5. #5
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Ne znam kaj je zdravije, ali je meni finiji maslac

  6. #6
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Terra Magica
    Postovi
    7,214

    Početno

    Maslac

  7. #7
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Citiraj Poslid prvotno napisa
    Definitivno maslac. Margarin je kemija.
    X

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Nedavno se spominjala štetnost margarina, ali ne znam pobliže o čemu je bila riječ.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Minnie, bit će da smo gledale istu Opru, kad je frajer govorio kako treba gledati etikete i odbaciti sve gdje piše 'hidrogenizirano'.

    Čekam da se Davor javi o ovom.

    U svakom slučaju, ne jedemo ni maslac niti margarin. Potonji mi služi za premazat protvan, a prvog Fabijan voli uloviti u dućanu jer je onak mali zapakiran pa mu zgodno izgleda. Sve skupa u tri godine je možda pojeo tri šnite kruha s maslacem. A i to sam puno rekla.

    Doma samo ja njegujem kulturu jedenja namaza - od sireva do pašteta svih vrsta, al nije mi gušt namazat maščobu na kruh još otkad nemamo domaće svinjske masti (to mi je bio totalni grijeh...). I mali i muž su puno konkretniji i ne treba im namaz uz jelo. Maščobu dobiju samo uz pečenje mesa i povrća, i to jako malo.

    Najviše konzumiramo mliječnih masti.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    66

    Početno

    Super pitanje.
    Odgovor ne znam, ali ja malenom dajem maslac, u malilm
    količinama.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Maslac , definitivno. Po okusu i po sastavu.
    Inače od ostalih masnoća koristimo samo maslinovo i suncokretovo ( ako
    je baš nužno ) ulje.

  12. #12
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    generalno je maslac zdraviji, ali postoji i zdravi margarin od nehidrogeniziranih hladno prešanih ulja (npr. u bio&bio dućanima ih imaju nekoliko vrsta)

  13. #13
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Terra Magica
    Postovi
    7,214

    Početno

    Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    generalno je maslac zdraviji, ali postoji i zdravi margarin od nehidrogeniziranih hladno prešanih ulja (npr. u bio&bio dućanima ih imaju nekoliko vrsta)
    A ja nisam htjela zabrazditi.

  14. #14
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj sunce prvotno napisa
    Minnie, bit će da smo gledale istu Opru, kad je frajer govorio kako treba gledati etikete i odbaciti sve gdje piše 'hidrogenizirano'.
    Znači da margarin ima sastojak (a ne znam kako se točno zove) koji mu produljuje vijek trajanja u svim uvjetima.

    Problem je u tome što se taj sastojak taloži u tijelu ali se nikada i nikako ne može izbaciti van. Zauvijek ostaje i samo raste.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    mi toćamo kruh u maslinovo ulje

    inače maslac

  16. #16

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    sad vidim da nemam pojma. ja bih bila odgovorila - margarin. al kad vecina kaze da je maslac, nek bude maslac. moji ne vole ni jedno ni drugo.

  17. #17
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    I maslac i margarin su 100% masnoće.
    Maslac u sebi sadrži neke nutrijente prirodno dok se isti dodaju u margarin u proizvodnji.
    Oba sadrže trans masne kiseline koje su štetne i podižu razinu lošeg kolesterola.
    Maslac je boljeg okusa.

    I jedan i drugi imaju dosta mana, a malo prednosti pa ih treba jesti s mjerom, recimo 1 čajna žličica maslaca do 3-4 puta mjesečno, isto tako za margarin.

    Čak se isto i za djecu preporučuje.

    Djeci je bolje davati margarine koji su razmazivi i u hladnjaku jer sadrže više nezasićenih masnih kiselina, pa na taj način podižu razinu dobrg kolesterola. Znači, ako je margarin u hladnjaku pretvrd, nemoj ga davati djetetu, i daj kruh s margarinom najviše jednom tjedno.

  18. #18
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Sto se masnoca tice, vjerojatno su tu negdje na istoj razini.
    Al ako se cita sastav, onda nikada ne bih margarin stavila ispred maslaca (dobro ne znam za ove zdrave)
    Na sastavu margarina navedeni su razni E-ovi, maslac ih nema.
    A i sta fali i malo masnoce unijeti djetetu u prehranu - pa nije valjda da sve ostale obroke jede pohano, peceno u kili masti itd.
    Osim toga, neki vitamini, kao A i E (ako sam u pravu), su topivi samo u mastima.

  19. #19
    Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb,medvescak
    Postovi
    4,452

    Početno

    kako omegol stoji na zdravo/nezdravo ljestvici?

  20. #20
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj tweety prvotno napisa
    kako omegol stoji na zdravo/nezdravo ljestvici?

    Vjerojatno zdravo na nezdravoj ljestvici

    Sorry, nisam mogla odoljeti

  21. #21
    kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb/Jarun
    Postovi
    2,990

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Vjerojatno zdravo na nezdravoj ljestvici

    Mi doma gotovo uopće ne jedemo ni maslac ni margarin, pa nemam brige kaj je zdravije ali sam donedavno koristila Omegol ulje uvjerena kako radim dobru stvar.
    Međutim, sveki je gledala u nekoj emisiji nekog doktora ( a jesam precizna ) koji je opalio drvljem i kamenjem po omegolu da je to užasna kemijetina i sad nisam pametna koje uopće ulje da koristim jer maslinovo ne volim osim u "morskim" kombinacijama :/

  22. #22
    Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb,medvescak
    Postovi
    4,452

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    Citiraj tweety prvotno napisa
    kako omegol stoji na zdravo/nezdravo ljestvici?

    Vjerojatno zdravo na nezdravoj ljestvici

    Sorry, nisam mogla odoljeti
    ma to sam si i ja mislila

  23. #23

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Negdje sam pročitala da margarin uopće nije hrana :? .Sunce - prosvijetli me- zašto čekaš Davora da se javi na ovu temu - to mu je struka, ili???

  24. #24
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    nije to davorova struka, ali on očito puno više zna o tome .

  25. #25
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    [quote="klokloi sad nisam pametna koje uopće ulje da koristim jer maslinovo ne volim osim u "morskim" kombinacijama :/[/quote]
    i suncokretovo je ulje bgato nećim dobrim (a i ja selektivno pamtim)
    pa se preporuča mješanje tih dvaju ulja kod salata

  26. #26
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Meni suncokretovo ulje ima neki tezak miris.
    Iako svi obozavamo grickati suncokretove kostice.
    Za pohanje i sl. koristim biljno ulje.
    Za sve ostalo maslinovo.
    Omegol imam u ormaricu, al mi litra traje i traje. To da mi savjest bude mirnija stoji tamo
    Inace, obozavam maslac, al sam oprezna s tamanjenjem
    No, ulovi me period (kad mi valjda tijelo trazi vise masnoce) pa mi je nasladje kad na snitu bijelog tek kupljenog kruha iz pekare pecenog u kalupu stavim jako, al jako debeli sloj maslaca i na to pekmez od sljiva - mmmmljac
    Volim i Margo margarine okusom, al se ne sjecam kad sam zadnje kupila neki od njih.

  27. #27
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Meni se čini da Omegol ulje uopće nije predviđeno za tretman visokim temperaturama, već samo za salate i slično. Ja sam dva-tri puta pokušala peći na Omegolu i morala sam maknuti iz pećnice koliko je špricalo.
    Inače, mi smo veliki margarinoljupci i mažemo kruh margarinom jako često :/ :/ :/
    Zaista smo kao iz reklame: "A koji je tvoj Margo?" - zamalo da svatko ima svoj.

    Za kuhanje i salate koristim isključivo maslinovo ulje.

  28. #28
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj Mony prvotno napisa
    A i sta fali i malo masnoce unijeti djetetu u prehranu - pa nije valjda da sve ostale obroke jede pohano, peceno u kili masti itd.
    Osim toga, neki vitamini, kao A i E (ako sam u pravu), su topivi samo u mastima.
    evo te ko moja sveki...

    ali slažem se u potpunosti. mi koristimo maslac, margarin uopće ne. on je čista umjetnost.

  29. #29
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    evo te ko moja sveki...

    S obzirom da svekiji u velikoj vecini slucajeva pretjeruju, nisam bas tak mislila
    U svakom slucaju, moja je teorija da je umjerenost najzdravija opcija konzumiranja svih namirnica, ukljucujuci i nezdrave.

  30. #30
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj sunce prvotno napisa
    Čekam da se Davor javi o ovom.

    Putar DA, margarin NEEEE!

    Ghi (maslo) koji se dobiva od putra, ali i putar sam po sebi ako je OK, na neku foru smanjuje loš kolesterol i po svemu je superiorna namirnica. O tome postoji i relativno friški znanstveni rad. (vidi abstract)

    S druge strane, margarin je jedna prestrašna tvorevina aromatizirana diacetyl-om, vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl, a postupak proizvodnje je nešto...
    Paz' vamo:
    Margarine

    Manufacturers cannot use liquid oils in baked goods or frying, and they are not spreadable. So to harden the liquid vegetable oils to make margarine and shortening, they put the oils through a process called partial hydrogenation. To make margarine or shortening, first the oil is extracted under high temperature and pressure, and the remaining fraction of oil is removed with hexane solvents. Then the oils are steam cleaned, a process that removes all the vitamins and anti-oxidants, but of course, the solvents and the pesticides remain. These oils are then mixed with a nickel catalyst and put into a huge high-pressure, high-temperature reactor. What goes into the reactor is a liquid, but what comes out of that reactor is a semi-solid that looks like grey cottage cheese and smells terrible. Emulsifiers are mixed in to smooth out the lumps. The product is then steam cleaned a second time to get rid of the horrible smell. Then it is bleached to get rid of the grey color. At this point, the product can be used as vegetable shortening.

    To make margarine, they add artificial flavors and synthetic vitamins. You may be comforted to know that manufacturers are not allowed to add a synthetic color to margarine. So they add annatto or some other natural coloring. It is then packaged in blocks and tubs. Advertising promotes this garbage as a health food.
    Izvor: http://www.westonaprice.org/modernfo...y-secrets.html

    Bujrum

  31. #31
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    a što je s omegol margarinom, on kao nije pravi margarin, nego nadomjesni...

    Inače, mi duuugo nismo koristili ni jedno ni drugo. Marti sam nekad znala staviti malo maslaca u palentu, ali samo mrvicu. Odnedavno (pola godine cca) sam otkrila Buterino maslac i podivljala za njim. Onda je nedavno marta probala mrvicu Buterina na toplom kruhu i jednostavno se pomamila

  32. #32
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Koristim maslac. I u kolačima. A sad kad čitam o hidrogeniziranim biljnim uljima, mislim da ću nazvati ujnu u Slavoniju da mi slijedeći put kad krknu prase rezervira kantu masti. Ima i gorih stvari od lošeg kolesterola.

  33. #33
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    ... margarin je jedna prestrašna tvorevina
    Šta ću ja sada jesti?

    Za sve je kriv glupi maslac koji se teško razmazuje po kruhu!

  34. #34
    Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    2,937

    Početno

    Citiraj Audrey prvotno napisa
    mislim da ću nazvati ujnu u Slavoniju da mi slijedeći put kad krknu prase rezervira kantu masti. Ima i gorih stvari od lošeg kolesterola.



    Eh, ja bih radije margarin

  35. #35
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    mi toćamo kruh u maslinovo ulje
    e, to je i meni super! još dodam i malo soja sosa!
    alternativa maslinovom ulju (iz pitanja o "omegolu") - bilo koje hladno prešano ulje - suncokretovo, kukuruznih klica, sezamovo... mi koristimo samo hladno prešana iz organskog uzgoja, najviše sezamovo i maslinovo, za maslinovo se, doduše, ne držim ovog da mora biti organsko. obožavamo i bučino, premda nije proizvedeno skroz hladnim postupkom... ne dođe nas preskupo, jer koristimo malo ulja, rijetko pržimo i ne pržimo u dubokom ulju. dok prosječna obitelj potroši litru, mi valjda potrošimo - za kuhanje, za ovo "toćanje" ode dosta maslinovog - pola deci...

  36. #36
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    Za sve je kriv glupi maslac koji se teško razmazuje po kruhu!
    ja sam nedavno otkrila meggleov koji se razmazuje puno lakše nego ostali (pogotovo ona malena pakiranja, izvadim ga, i dok narežem kruh već se lijepo razmazuje). ne znam zašto, možda zato što se radi od slatkog vrhnja :?
    No, ulovi me period (kad mi valjda tijelo trazi vise masnoce) pa mi je nasladje kad na snitu bijelog tek kupljenog kruha iz pekare pecenog u kalupu stavim jako, al jako debeli sloj maslaca i na to pekmez od sljiva - mmmmljac
    mene baš danas ulovilo, pa sam pojela pola bijelog francuza s putrom i džemom od borovnica

  37. #37
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    ljudi, najte se bojati maslaca! puno je zdraviji od margarina! a što se tiče rafiniranih ulja, za njih vrijedi slično kao i za margarin - prolaze sličan postupak i jako su nezdrava. masnoće su važan dio prehrane, važne su za živčani sustav, posebno za razvoj mozga.
    davor:
    Ghi (maslo) koji se dobiva od putra
    i mi ga koristimo. nisam spominjala, jer mi se nije dalo objašnjavati.
    davore, je l' mogu zaključiti da ti je bliska ayur-veda?

  38. #38

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    ... margarin je jedna prestrašna tvorevina
    Šta ću ja sada jesti?

    Za sve je kriv glupi maslac koji se teško razmazuje po kruhu!
    Onaj vindijin je najmekši, ne znam zašto, al ako ti je do mekoće...

  39. #39
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Masnoće su djeci i te kako potrebne jer se vitamini A i D otapaju iskljčivo u masnoćama, a znamo koliko je vitamin D važan u razvoju kostiju kod naših malenih.

    Meni osobno je maslac prefin, redovito stavim jednu žlicu u pire krumpir

  40. #40
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    žena pitala što je zdravije a svako iznio svoju varijantu doručka ili užine

  41. #41
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,476

    Početno

    Koristimo putar iliti maslac, margarin mislim da nikada nisam kupila - evo bas pecem strudl od jabuka a tepsija je premazana otopljenim putrom, kao i tijesto 8)

  42. #42

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj sunce prvotno napisa
    Doma samo ja njegujem kulturu jedenja namaza - od sireva do pašteta svih vrsta,
    Mislim da je maslac ipak zdraviji od topljenih sireva i sirkova a od pastete pogotovo.
    Citiraj sunce prvotno napisa
    Maščobu dobiju samo uz pečenje mesa i povrća, i to jako malo
    A i od ovoga pogotovo...

  43. #43
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    od ulja - za sve namjene maslinovo
    putar sam jela dok nismo skužili da je F alergičan na kravlje mlijeko, od tada par puta mjesečno margarin...
    F ne jede niti jedno, putar jer ne smije, a margarin je probao i bljak mu je...

  44. #44
    sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    1,950

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    žena pitala što je zdravije a svako iznio svoju varijantu doručka ili užine
    a ti si kraljica

  45. #45

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    pod zvjezdarnicom
    Postovi
    1,925

    Početno

    Napravite si ghi od putra, ovdje u Primorju polughi zovu 'maslo' (ali nije mast nego nekoliko sati kuhani i zatim kroz gazu prošišćeni putar). Dobijete ukusan namaz - NEKVARLJIV (može stajati mjesecima, pa i godinama). Ako bude interesenata objasnit ću minucioznije.

  46. #46
    kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,262

    Početno

    i ja mislim da je maslac zdraviji.

    jednom sam se raspitivala koja je razlika, pa sam dobila odgovor od nutricionista da je glavna razlika ta što je maslac životinjskog a margarin biljnog porijekla, a i postupci proizvodnje se bitno razlikuju. Razlike ima i u kalorijama ako se ne varam...

  47. #47

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    1,470

    Početno

    Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    Napravite si ghi od putra, ovdje u Primorju polughi zovu 'maslo' (ali nije mast nego nekoliko sati kuhani i zatim kroz gazu prošišćeni putar). Dobijete ukusan namaz - NEKVARLJIV (može stajati mjesecima, pa i godinama). Ako bude interesenata objasnit ću minucioznije.
    Ajde daj, moze i na pp.

  48. #48
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    davore, je l' mogu zaključiti da ti je bliska ayur-veda?
    Da.

  49. #49

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Postovi
    6,841

    Početno

    Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    Napravite si ghi od putra, ovdje u Primorju polughi zovu 'maslo' (ali nije mast nego nekoliko sati kuhani i zatim kroz gazu prošišćeni putar). Dobijete ukusan namaz - NEKVARLJIV (može stajati mjesecima, pa i godinama). Ako bude interesenata objasnit ću minucioznije.
    Ajde daj, moze i na pp.
    I mene zanima.

  50. #50
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Za sve je kriv glupi maslac koji se teško razmazuje po kruhu!
    što nitko nije probao Vindijin Buterino mazivi maslac... sad će ispasti da ih reklamiram (ne reklamiram, časna riječ), ali meni je stvaaaarno prefin.... Al ih teško nađem u dućanima.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •