ja sam probala kod mame, i odusevila se kao ti, ali ne mogu ga nigdje pronaci...tinkie winkie prvotno napisa
ja sam probala kod mame, i odusevila se kao ti, ali ne mogu ga nigdje pronaci...tinkie winkie prvotno napisa
Probala sam Buterino. Ne sviđa mi se taj okus nit-je-masno-nit-je-mliječno.
Moja mama je imala instinktivno gađenje na industrijsku hranu pa tako i na margarin. Sjećam se da smo jedanput išli u maškare i neka žena nam je dala kolače. Mi došli kući, mama pomirisala i zgađeno rekla: Ovo je ona radila s margarinom! Ne bi da je žena stavila mišomor unutra...
Maslac, of kors- na kruhu, u kruhu (domaćem, umjesto ulja), u kolačima... Sve biljne kemikalijske tvorevine, poput margarina i biljnog šlaga izbjegavamo u širokom luku- u prvom redu zbog zdravlja, i okus je neusporediv.
Davor je samo potvrdio ono u što sam bila uvjerena od ranije.
davore? može odgovor?davor:
Citat:
Ghi (maslo) koji se dobiva od putra
puhica:
i mi ga koristimo. nisam spominjala, jer mi se nije dalo objašnjavati.
davore, je l' mogu zaključiti da ti je bliska ayur-veda?![]()
maslac je na mliječnoj bazi, jel?
Od čega se zapravo radi margarin?
Već jesam:puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
Davor prvotno napisa
Mi najviše koristimo suncokretovo ulje. Nešto manje maslinovo, i to samo za salate i na ribu. Maslac za kolače. Ukupno masnoća relativno malo.
Ali, što unesemo u restoranima i preko gotovih kupljenih namirnica, o tome mogu samo nagađati.
davor:
ups! oprosti, nisam vidjela! thumbs up tebi i ayur-vedi!Već jesam:![]()
ovca_i_janje i ja bi recept za pravljenje ghi-ja![]()
nije vam to niš komplicirano, uzmete tri - četiri paketića maslaca (ali pravog, ne butterino ili nešto slično) i rastopita na najlaganijoj vatrici koju imate. dobro je da posuda ima debelo dno. dolje će se odvojiti nešto što liči na mlijeko ili vrhnje, gore pjena. neki tu pjenu skidaju za vrijeme kuhanja, je ju ne skidam. kad se tekućina više - manje razbistri - treba biti zlatne boje - i kad se prestane jako pjeniti, a ona komponenta na dnu se skrutne i uhvati za dno, treba jako, jako paziti, jer tada ghi može u roku od nekoliko minuta izgorjeti i tada ga možete baciti. dakle, kada se razbistri i prestane pjeniti (tu i tamo pokoji mjehurić možete zanemariti) i poprimi onako neki fini miris, onda je gotov. potrebno vrijeme varira ovisno o količini maslaca i njegovoj čistoći (meni se recimo NE sviđa vindijin maslac, jer ima jako puno nečistoća u sebi), ali računajte sat - dva, uh, nisam nikad baš gledala na sat...![]()
ah, da, kad je ghi gotov, pričekati neko vrijeme da se malo ohladi (da ne pukne staklenka u koju ćemo ga procijediti), pa procijediti kroz gazu.![]()
puhica, sat vremena je ako kuhas kile maslaca.
meni za pola kg, trebba nekih 15-ak minuta. ghi je gotov kada se vidi dno posude, dakle tekucina je bistra.![]()
tako je, ali ja sam si ,uzela malo pjesničke slobode, pa sam detaljnije opisala. vrijeme ovisi i o tome koliko je vode i nečistoća u maslacu. mojoj malenkosti ghi nikad nije bio gotov za 15 min, jer ga kuham na vrlo laganoj vatri, meni su rekli da se to tako radi.![]()
![]()
puhovi obožavaju smokve:
ispravak, malo neprecizno, traba se potpuno razbistriti .kad se tekućina više - manje razbistri![]()
i meni definitivno treba bar sat vremena da mi se napravi ghi. baš ću slijedeći put mjeriti vrijeme.![]()
Dakle, cure su opisale, no kod nas je malo drugačija satnica:
- nastojimo kupiti neki manje industrijski puta, recimo na placi od neke manje mljekare;
- posuda s debljim dnom;
- naš šparhet ima 1-9 jačine, prvih sat vremena stavimo na 2, kad zakuhucka na 1;
- sad, ono po čemu se razlikujemo - kuhanje na jedan jedno tri ili četiri sata, može i dulje. Važno je da ne zagori, ali to ima veze s jačinom ploče/vatre. Pravi ghi se kuha i puno dulje, nekih dvanaest sati.
- kad se stvori pjenica, a tekućina je žuta, i kad se počinju uočavati nekakve bljakavoće ne-žute već tamnije boje - to je vrijeme za micanje s izvora topline;
- procijedimo kroz gazu/tetru (nikad mi nije palo na pamet skidati sa žlicom), na njoj ostaje nekakav mrvičasti talog žutosmeđe boje;
- ulijevamo u teglicu;
- pustiti da se u teglici ohladi (ne toplo spremiti u frižider). Ni inače ne treba spremati u frižider, ali meni se ljeti više sviđa da je tvrdast.
Nisam sada sigurna za tu duljinu kuhanja, nama za nekih pola kg putra treba malo duže od petnaest min. Znatno duže.
I još jednom, stvarno na najslabiju jačinu.
Ovo je dosta stari način pripreme, možda ima i novih saznanja. Dakle, MASLO.
da, da... što slabija vatra, inače se ne uspije do kraja pročistiti, a zagori...
meni ne radi najmanji plin, pa sam ga radila na 2 - 3 svijeće (lučice) koje sam stavila na štednjak ispod posude s maslacem. što polaganije i dulje se kuha, to bolje.![]()
P to je zapravo "skuhano maslo"![]()
skuhano maslo, mozda.
no, stvar je da je to procisceno maslo.![]()
puhica, da obavezno najnajniza vatra jer inace zagori i dobije opori ukus. ghi ima specifican slatkasti okus i to treba zadrzati bas tim sporim kuhanjem i odstranjivanjem pjene koja se pojavljuje tijekom kuhanja.
ja kupujem samo margarin s jogurtom (ona mala kantica nam traje po par mjeseci), a radi se o tako malim kolicinama koje mazemo na kruh, da se ne zamaram o tome koliko je (ne)zdrav
za kuhanje, prženje (podnosi zagrijavanje, za razliku od putra), a ima i ljekovita svojstva, djeluje protuupalno, npr. kod iritacije kože i sl.Kako jedete to maslo, na kruhu? Kako se još koristi?
postoje i ayurvedski tretmani pročišćavanja organizma pomoću ghija, tretman očiju... ghi se smatra "rasayanom", tj. supstancom koja čisti organizam od otrova i uravnotežuje procese u organizmu.
Ne znam objasnjenja ali oduvijek znam da je margarin zivi uzas i smece,i nikada ga nisam probala. Jos mi je smjesnije kada citam po receptima kako 99% forumasica u svojim receptima koristi margarin! Pa putar je samo par kn skuplji i mislim da svatko tko je krenuo raditi kolace si ga moze priustiti 8) .
mozda nije stvar u lovi, vec u tome da neki ljudi (npr. ja) jednostavno ne podnose miris maslacaPa putar je samo par kn skuplji i mislim da svatko tko je krenuo raditi kolace si ga moze priustiti .
Tocno. Moja najbolja prijateljica iz osnovne skole namirisala bi ga u kolacu i ne bi ga htjela ni okusiti.emily prvotno napisa
Da, to je ok. Zato ja nikada ne jedem nista iz slasticarnice jer sve ima isti okus tj smrad, a to je margarin.ornela_m prvotno napisa
![]()
točno tako. iz istih sam razloga i ja uvijek u receptima zamjenjivala maslac za margarin... Ovaj topic mi je dao ideju da se opet vratim maslacu!emily prvotno napisa
Tko još ima dvojbe o "zdravlju" margarina, neka škicne ovaj friški članak:
Popcorn supplier to drop toxic chemical
U članku se kao "izvor" diacetyl-a spominje i margarin pod nazivom "artificial butter"
Bujrum
Moji su alergicni na kravlje mlijeko i doc alergolog (koja je makrobioticarka) je rakla putar moze a margarin NIKAKO. A za onaj zdravi od maslinovog ulja je obecala objasniti zasto ne traba dati djeci.magriz prvotno napisa
od putra se sav ospe oko usta - isto je reagirao kad sam mu s adaptiranim dotakla usta (test preopterećenjea je zato i bio prekinut)mamaS prvotno napisa
a "zdravi" margarin od masl. uljapobogu - to samo penzići mogu vjerovati
ja bila na sistematskom (privatna poliklinika)... i otkrili mi (uvjetno rečeno) malo povišen kolesterol. onaj loš. i priložili dijetu...
prva stavka - ZABRANJENO:
maslac (treba ga zamijeniti margarinom - u malim količinama)....
itd...
autor je - neki r. živković, autor knjige "dijetoterapija"... u guglu se pokazuje kao neki profesor na faksu, ili tak nekak... ajme meni...
![]()
pa.. maslac ima životinjsku masnoću zato je loš (kolesterol), a margarin je hidratizirana biljna masnoća zato je loš (umjetan..)![]()
Što radite s ostatkom nakon kuhanja ghia? Jer nekad se taj ostatak jeo pod normalno s žgancima ili kukuruznom kašom.
Pa ne stoji baš sve kako pišeš. Ghi je znanstveno dokazano zdrav u borbi protiv "lošeg" kolesterola. Ne stignem sad kopati po referencama pa mi za sada samo vjeruj 'nako. O tome smo već pisali.MGrubi prvotno napisa
Margarin je samo pobjeda marketinga nad zdravom pameti i biljna masnoća je samo sirovina od koje se radi. Jednako tako se i automobilske gume rade (i) od biljnog kaučuka, a sasvim su jednako zdrave za jesti.
ja vise volim ramu,ali maslac je zdraviji.
Maslac, njam, njam![]()
Jedan takav ja dajem malcu (bio proizvodnja), a sastav je slijedeći:puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
suncokretovo ulje, palmino ulje,palmina mast, voda, sok od mrkve, lecitin od suncokreta, limunov sok. E da, i nije hidrogeniziran, bez dodatka soli je i još piše "non esterifiee" (franc. ne znam, pa ne znam šta to znači.
250 g=23,oo kn.
Inače, ja obožavam maslac i tamanim ga,svakodnevno, od kako znam za sebe, a ovaj margarin sam kupila malcu kada smo zbog alergije trebali izbaciti sve mliječno. Okus mu je kao i kod onih drugih margarina.