Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 90 od 90

Tema: Što je zdravije, maslac ili margarin?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    što nitko nije probao Vindijin Buterino mazivi maslac... sad će ispasti da ih reklamiram (ne reklamiram, časna riječ), ali meni je stvaaaarno prefin.... Al ih teško nađem u dućanima.
    ja sam probala kod mame, i odusevila se kao ti, ali ne mogu ga nigdje pronaci...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Probala sam Buterino. Ne sviđa mi se taj okus nit-je-masno-nit-je-mliječno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja mama je imala instinktivno gađenje na industrijsku hranu pa tako i na margarin. Sjećam se da smo jedanput išli u maškare i neka žena nam je dala kolače. Mi došli kući, mama pomirisala i zgađeno rekla: Ovo je ona radila s margarinom! Ne bi da je žena stavila mišomor unutra...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Maslac, of kors- na kruhu, u kruhu (domaćem, umjesto ulja), u kolačima... Sve biljne kemikalijske tvorevine, poput margarina i biljnog šlaga izbjegavamo u širokom luku- u prvom redu zbog zdravlja, i okus je neusporediv.
    Davor je samo potvrdio ono u što sam bila uvjerena od ranije.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

davor:
    Citat:
    Ghi (maslo) koji se dobiva od putra
    puhica:
    i mi ga koristimo. nisam spominjala, jer mi se nije dalo objašnjavati.
    davore, je l' mogu zaključiti da ti je bliska ayur-veda?
    davore? može odgovor?

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

maslac je na mliječnoj bazi, jel?
    Od čega se zapravo radi margarin?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

biljno ulje

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    davor:
    Citat:
    Ghi (maslo) koji se dobiva od putra
    puhica:
    i mi ga koristimo. nisam spominjala, jer mi se nije dalo objašnjavati.
    davore? može odgovor?
    Već jesam:
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Da.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi najviše koristimo suncokretovo ulje. Nešto manje maslinovo, i to samo za salate i na ribu. Maslac za kolače. Ukupno masnoća relativno malo.
    Ali, što unesemo u restoranima i preko gotovih kupljenih namirnica, o tome mogu samo nagađati.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

davor:
    Već jesam:
    ups! oprosti, nisam vidjela! thumbs up tebi i ayur-vedi!

mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ovca_i_janje i ja bi recept za pravljenje ghi-ja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije vam to niš komplicirano, uzmete tri - četiri paketića maslaca (ali pravog, ne butterino ili nešto slično) i rastopita na najlaganijoj vatrici koju imate. dobro je da posuda ima debelo dno. dolje će se odvojiti nešto što liči na mlijeko ili vrhnje, gore pjena. neki tu pjenu skidaju za vrijeme kuhanja, je ju ne skidam. kad se tekućina više - manje razbistri - treba biti zlatne boje - i kad se prestane jako pjeniti, a ona komponenta na dnu se skrutne i uhvati za dno, treba jako, jako paziti, jer tada ghi može u roku od nekoliko minuta izgorjeti i tada ga možete baciti. dakle, kada se razbistri i prestane pjeniti (tu i tamo pokoji mjehurić možete zanemariti) i poprimi onako neki fini miris, onda je gotov. potrebno vrijeme varira ovisno o količini maslaca i njegovoj čistoći (meni se recimo NE sviđa vindijin maslac, jer ima jako puno nečistoća u sebi), ali računajte sat - dva, uh, nisam nikad baš gledala na sat...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ah, da, kad je ghi gotov, pričekati neko vrijeme da se malo ohladi (da ne pukne staklenka u koju ćemo ga procijediti), pa procijediti kroz gazu.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

puhica, sat vremena je ako kuhas kile maslaca.
    meni za pola kg, trebba nekih 15-ak minuta. ghi je gotov kada se vidi dno posude, dakle tekucina je bistra.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tako je, ali ja sam si ,uzela malo pjesničke slobode, pa sam detaljnije opisala. vrijeme ovisi i o tome koliko je vode i nečistoća u maslacu. mojoj malenkosti ghi nikad nije bio gotov za 15 min, jer ga kuham na vrlo laganoj vatri, meni su rekli da se to tako radi.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puhovi obožavaju smokve:
    kad se tekućina više - manje razbistri
    ispravak, malo neprecizno, traba se potpuno razbistriti .
    i meni definitivno treba bar sat vremena da mi se napravi ghi. baš ću slijedeći put mjeriti vrijeme.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dakle, cure su opisale, no kod nas je malo drugačija satnica:
    - nastojimo kupiti neki manje industrijski puta, recimo na placi od neke manje mljekare;
    - posuda s debljim dnom;
    - naš šparhet ima 1-9 jačine, prvih sat vremena stavimo na 2, kad zakuhucka na 1;
    - sad, ono po čemu se razlikujemo - kuhanje na jedan jedno tri ili četiri sata, može i dulje. Važno je da ne zagori, ali to ima veze s jačinom ploče/vatre. Pravi ghi se kuha i puno dulje, nekih dvanaest sati.
    - kad se stvori pjenica, a tekućina je žuta, i kad se počinju uočavati nekakve bljakavoće ne-žute već tamnije boje - to je vrijeme za micanje s izvora topline;
    - procijedimo kroz gazu/tetru (nikad mi nije palo na pamet skidati sa žlicom), na njoj ostaje nekakav mrvičasti talog žutosmeđe boje;
    - ulijevamo u teglicu;

- pustiti da se u teglici ohladi (ne toplo spremiti u frižider). Ni inače ne treba spremati u frižider, ali meni se ljeti više sviđa da je tvrdast.

Nisam sada sigurna za tu duljinu kuhanja, nama za nekih pola kg putra treba malo duže od petnaest min. Znatno duže.

I još jednom, stvarno na najslabiju jačinu.

Ovo je dosta stari način pripreme, možda ima i novih saznanja. Dakle, MASLO.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, da... što slabija vatra, inače se ne uspije do kraja pročistiti, a zagori...
    meni ne radi najmanji plin, pa sam ga radila na 2 - 3 svijeće (lučice) koje sam stavila na štednjak ispod posude s maslacem. što polaganije i dulje se kuha, to bolje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

P to je zapravo "skuhano maslo"

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

skuhano maslo, mozda.
    no, stvar je da je to procisceno maslo.

puhica, da obavezno najnajniza vatra jer inace zagori i dobije opori ukus. ghi ima specifican slatkasti okus i to treba zadrzati bas tim sporim kuhanjem i odstranjivanjem pjene koja se pojavljuje tijekom kuhanja.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kako jedete to maslo, na kruhu? Kako se još koristi?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja kupujem samo margarin s jogurtom (ona mala kantica nam traje po par mjeseci), a radi se o tako malim kolicinama koje mazemo na kruh, da se ne zamaram o tome koliko je (ne)zdrav

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako jedete to maslo, na kruhu? Kako se još koristi?
    za kuhanje, prženje (podnosi zagrijavanje, za razliku od putra), a ima i ljekovita svojstva, djeluje protuupalno, npr. kod iritacije kože i sl.
    postoje i ayurvedski tretmani pročišćavanja organizma pomoću ghija, tretman očiju... ghi se smatra "rasayanom", tj. supstancom koja čisti organizam od otrova i uravnotežuje procese u organizmu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zanimljivo.
    Hvala, Puhice.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ne znam objasnjenja ali oduvijek znam da je margarin zivi uzas i smece,i nikada ga nisam probala. Jos mi je smjesnije kada citam po receptima kako 99% forumasica u svojim receptima koristi margarin! Pa putar je samo par kn skuplji i mislim da svatko tko je krenuo raditi kolace si ga moze priustiti 8) .

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa putar je samo par kn skuplji i mislim da svatko tko je krenuo raditi kolace si ga moze priustiti .
    mozda nije stvar u lovi, vec u tome da neki ljudi (npr. ja) jednostavno ne podnose miris maslaca

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    ...
    mozda nije stvar u lovi, vec u tome da neki ljudi (npr. ja) jednostavno ne podnose miris maslaca
    Tocno. Moja najbolja prijateljica iz osnovne skole namirisala bi ga u kolacu i ne bi ga htjela ni okusiti.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ornela_m prvotno napisa
    ...
    Tocno. Moja najbolja prijateljica iz osnovne skole namirisala bi ga u kolacu i ne bi ga htjela ni okusiti.
    Da, to je ok. Zato ja nikada ne jedem nista iz slasticarnice jer sve ima isti okus tj smrad, a to je margarin.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

točno tako. iz istih sam razloga i ja uvijek u receptima zamjenjivala maslac za margarin... Ovaj topic mi je dao ideju da se opet vratim maslacu!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma, maslac rulz!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tko još ima dvojbe o "zdravlju" margarina, neka škicne ovaj friški članak:
    Popcorn supplier to drop toxic chemical
    U članku se kao "izvor" diacetyl-a spominje i margarin pod nazivom "artificial butter"

Bujrum

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    od ulja - za sve namjene maslinovo
    putar sam jela dok nismo skužili da je F alergičan na kravlje mlijeko, od tada par puta mjesečno margarin...
    F ne jede niti jedno, putar jer ne smije, a margarin je probao i bljak mu je...
    Moji su alergicni na kravlje mlijeko i doc alergolog (koja je makrobioticarka) je rakla putar moze a margarin NIKAKO. A za onaj zdravi od maslinovog ulja je obecala objasniti zasto ne traba dati djeci.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mamaS prvotno napisa
    Moji su alergicni na kravlje mlijeko i doc alergolog (koja je makrobioticarka) je rakla putar moze a margarin NIKAKO. A za onaj zdravi od maslinovog ulja je obecala objasniti zasto ne traba dati djeci.
    od putra se sav ospe oko usta - isto je reagirao kad sam mu s adaptiranim dotakla usta (test preopterećenjea je zato i bio prekinut)

a "zdravi" margarin od masl. ulja pobogu - to samo penzići mogu vjerovati

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bila na sistematskom (privatna poliklinika)... i otkrili mi (uvjetno rečeno) malo povišen kolesterol. onaj loš. i priložili dijetu ...

prva stavka - ZABRANJENO:

maslac (treba ga zamijeniti margarinom - u malim količinama)....

itd...

autor je - neki r. živković, autor knjige "dijetoterapija"... u guglu se pokazuje kao neki profesor na faksu, ili tak nekak... ajme meni...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa.. maslac ima životinjsku masnoću zato je loš (kolesterol), a margarin je hidratizirana biljna masnoća zato je loš (umjetan..)

Pticica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Što radite s ostatkom nakon kuhanja ghia? Jer nekad se taj ostatak jeo pod normalno s žgancima ili kukuruznom kašom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    pa.. maslac ima životinjsku masnoću zato je loš (kolesterol), a margarin je hidratizirana biljna masnoća zato je loš (umjetan..)
    Pa ne stoji baš sve kako pišeš. Ghi je znanstveno dokazano zdrav u borbi protiv "lošeg" kolesterola. Ne stignem sad kopati po referencama pa mi za sada samo vjeruj 'nako. O tome smo već pisali.

Margarin je samo pobjeda marketinga nad zdravom pameti i biljna masnoća je samo sirovina od koje se radi. Jednako tako se i automobilske gume rade (i) od biljnog kaučuka, a sasvim su jednako zdrave za jesti.

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja vise volim ramu,ali maslac je zdraviji.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Maslac, njam, njam

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

generalno je maslac zdraviji, ali postoji i zdravi margarin od nehidrogeniziranih hladno prešanih ulja (npr. u bio&bio dućanima ih imaju nekoliko vrsta)
    Jedan takav ja dajem malcu (bio proizvodnja), a sastav je slijedeći:
    suncokretovo ulje, palmino ulje,palmina mast, voda, sok od mrkve, lecitin od suncokreta, limunov sok. E da, i nije hidrogeniziran, bez dodatka soli je i još piše "non esterifiee" (franc. ne znam, pa ne znam šta to znači.
    250 g=23,oo kn.

Inače, ja obožavam maslac i tamanim ga,svakodnevno, od kako znam za sebe, a ovaj margarin sam kupila malcu kada smo zbog alergije trebali izbaciti sve mliječno. Okus mu je kao i kod onih drugih margarina.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •